Jak usunąć skórkę z brzoskwini, moreli, nektarynki
gastronomia 2 sierpnia 2022 r4,40 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział4Komentarz
Wiele osób wie, jak obierać pomidory. Ale możesz także blanszować owoce. Nektarynki, morele, a nawet brzoskwinie są doskonałymi materiałami potwierdzającymi to stwierdzenie. Dzięki temu staną się niezwykle delikatne, zachowując przy tym swój smak, aromat i witaminy.
1. Wykonaj nacięcie w kształcie krzyża w dolnej części owocu.
2. Dużą łyżką zanurzamy owoce w delikatnie gotującej się wodzie. Trzymaj tak przez 20-30 sekund lub do momentu, aż skórka zacznie się łuszczyć – czas zależy od dojrzałości owocu. Przełóż owoce do dużej miski z lodowatą wodą. Spowoduje to zatrzymanie procesu nagrzewania.
3. Po ostygnięciu owocu podnieś go. Przekrój owoc całkowicie na pół, omijając pestkę. Obróć połówki kilka razy w przeciwnych kierunkach i podziel owoc na dwie części.
4. Czubkiem noża ostrożnie podważ kość i wyjmij ją. Jeśli trudno jest je usunąć, przytnij miąższ kilka razy pod różnymi kątami wokół pestki.
5. Jeżeli przy dzieleniu na połówki skórka nie schodzi, chwyć kciukiem i nożem czubek skóry w miejscu przecięcia i usuń go. Obierz cały owoc.
Obrane morele, brzoskwinie i nektarynki wykorzystujemy do nadzienia, dżemów i kompotów, musów, kremów i mrożonych deserów. Podczas gotowania dopraw syrop cynamonem, goździkami, wanilią, imbirem, skórką cytrusową lub kardamonem.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #owoce #nektarynki #brzoskwinie #morele #blanszowaniePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstancja27 lipca 2020 r
Musimy spróbować!
00OdpowiedźKonstanca27 lipca 2020 r
Oczywiście w przypadku niektórych potraw konieczne jest usunięcie skóry. Ale nigdy go nie zdejmuję, smakuje mi lepiej i jest dla mnie zdrowszy.
00OdpowiedźMarianna Orlinkowa4 lipca 2016 r
Katariada, szczerze mówiąc, nie ma znaczenia, czy tniesz od góry, czy od dołu)
00Odpowiedź
2 lipca 2016 r
Albo w przepisie, albo na zdjęciu jest błąd. Wskazano, że należy przeciąć krzyżem od dołu, jak na powyższym obrazku. Na wierzchu zawsze robię nacięcie w kształcie krzyża
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych