Późna wiosna i wczesne lato to czas spożywania dzikich ziół; młode warzywa są pełne smaku i korzyści. Trzeba tylko wiedzieć, jak z tym pracować. Na przykład dowiedz się, jak pozbyć się nadmiernej goryczy.
Witaminy rosną dosłownie pod naszymi stopami: skrzyp, skrzyp, torebka pasterska czy na przykład znany nam wszystkim z dzieciństwa mniszek lekarski. Jednak wiele z tych ziół ma gorzki smak ze względu na sok. Najmłodsze delikatne liście miodu i mniszka lekarskiego prawie nie są gorzkie. Jeśli używasz większych liści, istnieją trzy sposoby na pozbycie się gorzkiego smaku.
Moczyć
Liście włóż do miski i zalej ciepłą, osoloną wodą. Po 20-30 minutach spłucz liście zimną wodą.
oparzenie
Liście układamy na durszlaku lub sicie i zalewamy wrzącą wodą, a następnie dokładnie spłukujemy chłodną wodą.
Pozbądź się światła
Ta metoda wymaga więcej czasu. Nie odrywając, przykryj rosnące liście materiałem światłoszczelnym na 1,5-2 dni. Następnie staną się bladozielone i praktycznie stracą gorycz, ale zachowają swoje korzystne właściwości.
Nigdy nie zbieraj dzikich ziół przy autostradach – a nawet w mieście: one, podobnie jak grzyby, gromadzą sole metali ciężkich.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zielone #jak gotowaćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych