Jak usmażyć wątróbkę drobiową
Olga Siutkina 15 grudnia 2023 r(1)Dodaj do ulubionychUdział
Mam ochotę często smażyć wątróbkę drobiową. Oraz na różne okazje – na obiad lub kolację jako danie główne, w sałatce lub do zrobienia pasztetu. I dla siebie dawno temu ustaliłem, ile wątróbki drobiowej należy ugotować w każdym przypadku. Myślę, że moja rada również Ci się spodoba. Zacznijmy od wyjścia na rynek lub do sklepu.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Wybór wysokiej jakości wątroby
- Przygotowanie do smażenia
- Technika smażenia wątróbki drobiowej
- Czas smażenia
- Sekrety dodawania cebuli
- Sprawdzanie gotowości
- Wniosek
Wybór wysokiej jakości wątroby
Świeża wątróbka drobiowa powinna mieć lekko błyszczącą, jednolitą, bordową barwę, bez czerwonych i zielonych plam na powierzchni
Każde danie, w tym wątróbka drobiowa, zaczyna się od wyboru wysokiej jakości produktu wyjściowego. To jest klucz do efektu końcowego – pysznego dania. Więc chodźmy na zakupy.
Wątróbki drobiowe można sprzedawać schłodzone (to najlepszy wybór) lub zamrożone. Jeśli kupujesz mrożone, zwróć uwagę na trwałość: mrożona wątroba nie traci swojej jakości przez 3 miesiące. Po tym okresie zmniejszają się zarówno właściwości kulinarne, jak i korzystne.
Patrzymy na wątrobę – kolor powinien być brązowy z bordowym odcieniem. Jeśli dominuje kolor czerwony, żółte plamki oznaczają, że wątroba została zamrożona lub zamrożona więcej niż raz. Zbyt jasny lub bardzo ciemny kolor może świadczyć o tym, że ptak za życia był niezdrowy: takiego produktu pod żadnym pozorem nie należy kupować. I oczywiście nie można kupić wątroby z zielonymi plamami. Oznacza to, że pęcherzyk żółciowy został uszkodzony, a żółć dostała się do wątroby – w tym miejscu podroby będą gorzkie.
Taca ze świeżą wątróbką będzie sucha, ale na tacy z wielokrotnie rozmrażaną wątróbką, którą sprzedawca podaje jako schłodzoną, na pewno będzie miała kałużę posoki.
Świeże wątróbki drobiowe mają błyszczącą, wilgotną powierzchnię.
Jeśli kupujesz produkt mrożony, zwróć uwagę, czy w opakowaniu nie ma lodu. Dużo oznacza, że wątroba była kilkakrotnie rozmrażana. Nie da się już z niego przygotować smacznego dania.
Przyjrzeliśmy się temu, wydawało się, że wszystko ci się podoba, koniecznie dotknij świeżej wątroby – powinna być elastyczna, po naciśnięciu powierzchnia szybko się zregeneruje. Jeśli produkt jest nieświeży, wgniecenie pozostanie.
Zapach jest jedną z charakterystycznych cech świeżych podrobów. Nie wstydź się poczuć zapachu produktu, za który płacisz. Zapach świeżej wątroby jest przyjemny, lekko słodki. Kwaśne – wątroba od kilku dni leży na blacie.
Lepiej kupować produkty uboczne z kurczaka od tych producentów, którym ufasz i od których jesteś przyzwyczajony kupować kurczaki. Uczciwy producent dba o jakość swoich produktów.
Przygotowanie do smażenia
Kupiłeś więc świeżą wątróbkę drobiową. Kolor jest przyjemny, powierzchnia błyszcząca, krój gęsty, nie luźny. Lepiej zacząć gotować od razu, ale jeśli nie możesz go od razu ugotować, możesz włożyć go do lodówki na nie dłużej niż 2 dni.
Prawidłowo rozmroź zamrożoną wątrobę – włóż ją do lodówki, aby produkt stopniowo się rozpuścił, dzięki czemu uwolni się z niego znacznie mniej wilgoci, a wątroba zachowa swój smak.
Połóż świeżą lub rozmrożoną wątrobę na desce lub płaskim talerzu. Przejrzyj każdy kawałek, usuń pozostałą krew, wytnij żyły i złogi tłuszczu. Nie ma potrzeby usuwania folii z wątróbki drobiowej. Jest bardzo cienki, więc technicznie nie będzie działać, a podczas gotowania w ogóle go nie poczujesz. Wątrobę płuczemy pod zimną wodą i dokładnie osuszamy każdy kawałek papierowym ręcznikiem. Co dalej? A to zależy od tego, co będziesz gotować. Wątrobę można pozostawić w całości, podzielić na dwie części lub pokroić na małe kawałki.
Technika smażenia wątróbki drobiowej
Aby uzyskać chrupiącą skórkę, przed smażeniem zwiń wątróbki drobiowe w mące.
Wątróbka drobiowa gotuje się bardzo szybko. Najważniejsze, żeby go nie wysuszyć, każdy kawałek powinien pozostać soczysty w środku.
Aby wątróbka była smaczna i aromatyczna, należy przestrzegać zasad: patelnię należy rozgrzać, a wątrobę wystarczy usmażyć na maśle lub ghee. Zasada ta obowiązuje w przypadku wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego – gotuj także na tłuszczach pochodzenia zwierzęcego: ghee lub maśle, słoninie wieprzowej, gęsiej lub kaczej.
Jeśli chcesz mieć pyszną skórkę na wątrobie, obtocz każdy kawałek w mące, strząśnij jej nadmiar. Ułóż kawałki na rozgrzanej patelni w jednej warstwie, tak aby każdy z nich dotykał rozgrzanej powierzchni.
Musisz posolić i popieprzyć wątrobę na samym końcu gotowania.
Czas smażenia
Planujesz przyrządzić wątróbkę i nie wiesz jak długo ją smażyć na patelni? W rzeczywistości wszystko jest bardzo proste i szybkie. Wątróbki drobiowe smażone są średnio przez 4–5 minut z każdej strony. Podczas smażenia każdy kawałek można obrócić na drugą stronę. W sumie przygotowanie wątroby zajmie 10 minut. W rezultacie wątróbka drobiowa powinna być usmażona tak, aby kurczak był złocistobrązowy na zewnątrz i soczysty w środku. Jest to optymalny czas gotowania produktu, podczas którego zostają zachowane wartości odżywcze i osiągnięty zostaje stopień wysmażenia. Dla tych, którzy lubią absolutnie miękką, gotowaną wątrobę, danie można zalać kwaśną śmietaną i przykryć pokrywką, gotować na wolnym ogniu przez kolejne 3-4 minuty.
Sekrety dodawania cebuli
Aby ugotować wątróbkę drobiową z cebulą, należy najpierw usmażyć cebulę, następnie wątrobę i na koniec połączyć je razem, aż będą ugotowane
Jak pyszna jest wątróbka drobiowa ze smażoną cebulą! Ale jest jeden problem – wątroba ugotuje się szybciej niż cebula. Najwygodniej jest najpierw podsmażyć cebulę na maśle lub ghee i zdjąć z patelni. Następnie na patelnię wlej kolejny kawałek oleju i podsmaż wątróbkę z jednej strony. Odwróć się i dodaj smażoną cebulę. Gotuj razem, aż wątroba będzie gotowa. Dzięki temu wszystko będzie gotowe, a wątroba nasycona będzie apetycznym aromatem smażonej cebuli.
Sprawdzanie gotowości wątroby
Wątróbkę drobiową uważa się za gotową do spożycia, gdy każdy kawałek w środku osiągnie temperaturę 72–74 stopni. Jest to temperatura, w której wątroba nie ulega przesuszeniu i jest bezpieczna z punktu widzenia norm sanitarnych. Tę wątrobę można podawać od razu. Nie można pozostawić go na patelni, ponieważ proces gotowania będzie kontynuowany, aż patelnia całkowicie ostygnie. A ze smakowego punktu widzenia gorąca wątróbka drobiowa smakuje lepiej niż zimna wątróbka drobiowa.
Jak sprawdzić gotowość wątróbek drobiowych bez zawracania sobie głowy termometrem? Odetnij największy kawałek – wnętrze wątroby powinno pozostać lekko różowe, ale nie powinno być posoki. Jeśli największy będzie gotowy, wszystkie pozostałe będą w tym samym stopniu gotowości, ponieważ ułożyłeś je w jednej warstwie i patelnia była początkowo równomiernie nagrzana.
Wniosek
Aby więc zadowolić się pyszną smażoną wątróbką drobiową, musisz zacząć od wyboru wysokiej jakości podrobów. Wątroba powinna być brązowa, z bordowym odcieniem, bez podejrzanych żółtych lub zielonych plam, z błyszczącą powierzchnią.
Zamrożoną wątrobę należy rozmrażać stopniowo, na półce lodówki.
Usuń żyły i tłuszcz. Nie ma potrzeby oczyszczania wątroby z filmów. Opłucz pod zimną wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
Smaż wątróbkę drobiową na rozgrzanej patelni z masłem lub ghee przez 4-5 minut z każdej strony. Sprawdź gotowość – wątróbka powinna mieć na wierzchu złocistobrązową skórkę, w środku lekko różowa, bez posoki.
Przy okazji. Które jest prawidłowe? Wątroba czy wątroba? Wewnątrz zwierzęcia, ptaka, ryby, zanim podroby dotrą do lady, znajduje się wątroba. Kupujemy i przygotowujemy wątrobę.
Uwaga dla gospodyni. Jeśli przygotowujesz wątróbkę drobiową na pasztet, to na chwilę przed jego przygotowaniem dodaj odrobinę śmietany 22% i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie zmiksuj w blenderze. Będzie bardzo delikatnie!
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wątróbka drobiowa #wątróbka drobiowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych