Jak usmażyć kluski na patelni, żeby były pyszne
Marianna Orlinkowa 16 października 2023 r5,00 (7)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział6Komentarz
Nie jest tajemnicą, że sklepowe pierogi nie zawsze odpowiadają standardowi smaku. Ale nawet wysokiej jakości gotowe pierogi czasami stają się nudne. Jakie jest rozwiązanie? Proste – zjedz je smażone! Jak smażyć pierogi? Mówimy Ci tak, żeby wszystko się udało – jest pysznie i nie szkoda poświęconego czasu.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jakie powinny być idealne knedle ze sklepu, żeby łatwo się je smażyło i było smaczne?
- Jak smażyć kluski, użyj patelni z pokrywką i surowych klusek
- Jak smażyć kluski, użyj patelni i już ugotowanych klusek
- Jak smażyć gotowane knedle a la naturel
- Jak smażyć gotowane kluski z dodatkami
Jak smażyć pierogi na patelni? Możliwości są dwie: 1) usmażyć kluski na surowo lub 2) najpierw je ugotować, a potem usmażyć. Każda metoda ma zalety i wady.
Gotowane knedle są zdecydowanie gotowe i smażą się bardzo szybko. Możesz nawet usmażyć te, które wczoraj ugotowałeś i nie skończyłeś. Z drugiej strony tyle pracy i dodatkowych dań! Rondel, durszlak, potem kolejna patelnia… Decyzja należy do Ciebie, a my podpowiemy Ci, jak uzyskać idealny efekt w każdej z dwóch opcji.
Surowe i gotowane knedle przygotowane do smażenia na patelni
Jakie powinny być idealne knedle ze sklepu, żeby łatwo się je smażyło i było smaczne?
Zacznijmy od tego, co musisz wiedzieć kupując produkt w sklepie. Pierogi dzielimy na kilka kategorii od „A” do „D”, które wyróżniają się ilością mięsa w gotowym produkcie.
- Kategoria „A” oznacza, że mięso mielone zawiera co najmniej 80% mięsa.
- Kategoria „B” – co najmniej 60% mięsa, są to „Elite”, „Wołowina”, „Val”, „Oriental”.
- Kategoria „B” zawiera co najmniej 40% mięsa w mięsie mielonym, a są to m.in. „rosyjskie”, „syberyjskie”, „stołówkowe”, „tradycyjne”, „sabantujskie” itp.
- Pierogi kategorii „G” zawierają co najmniej 20% mięsa, a „D” mogą zawierać mniej niż 20% mięsa, resztę mięsa mielonego zastępuje się produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego, cebulą i przyprawami.
Zazwyczaj w surowych kluskach stosunek mięsa mielonego do ciasta wynosi 60/40, 50/50 lub 40/60. Oznacza to, że kilogram produktu, nawet o dużej zawartości mięsa (kategoria A) nie może kosztować więcej niż kilogram mięsa.
Jeżeli w trakcie gotowania kluski znacznie powiększyły swoją objętość, może to wskazywać na obecność soi w przepisie. Po obróbce cieplnej ma tendencję do nadmiernego rozszerzania się.
Producenci często dodają skrobię do mięsa mielonego, aby zwiększyć jego objętość. Zwróć uwagę na skład produktu – składniki te nie powinny znajdować się ani w mięsie mielonym, ani w cieście. To posunięcie jest oszustwem konsumenta.
Do smażenia gotowych pierogów nie mogą być lepkie. Nie trzeba smażyć kawałka pierogów, nic dobrego z tego nie wyniknie.
Gotowe surowe knedle
Jak smażyć kluski, użyj patelni z pokrywką i surowych klusek
Czy można smażyć surowe pierogi? Tak, jeśli korzystasz z technologii przygotowania japońskich pierogów gyoza. Żeby było naprawdę smacznie, pierogi trzeba trochę rozmrozić.
1. Weź patelnię, posmaruj ją olejem – najlepiej roztopionym masłem lub mieszanką masła i oleju roślinnego – i na patelnię włóż zamrożone knedle. Nie trzeba próbować umieszczać ich w dużej odległości od siebie. Nawet jeśli leżą dość ciasno, nie zaszkodzi to wynikowi.
Surowe kluski wrzucamy na patelnię z olejem i zostawiamy na co najmniej 15 minut.
2. Pozostaw patelnię w temperaturze pokojowej na co najmniej 15 minut, a najlepiej na 1 godzinę.
3. Postaw na średnim lub nawet średnio-małym ogniu i smaż, nie obracając, aż na dnie utworzy się złocistobrązowa skórka. Nie zakładaj jeszcze pokrywy! Proces zajmie 5-7 minut.
Na rozgrzanej patelni smażymy surowe knedle
4. Gdy tylko uformuje się skórka, wlać do garnka taką ilość osolonej wrzącej wody lub bulionu, aby przykryła kluski nie więcej niż do połowy.
Do smażonych klusek dodajemy ciepły bulion
5. Zamknąć naczynie szczelnie przylegającą pokrywką, aby na patelni utworzyła się para, która powinna zakończyć gotowanie klusek, szczególnie w środku. Pod przykryciem będą gotować przez kolejne 5-8 minut, w zależności od wielkości.
Dodatki do pierogów, które chcemy usmażyć na patelni
Jeśli chcesz dostać smażone kluski od razu z sosem – po 3-4 minutach. gotując trzeba dodać coś dla smaku i aromatu. Może to być:
- posiekany czosnek
- posiekany lub starty świeży korzeń imbiru
- posiekane świeże zioła
- cienko pokrojona zielona cebula
- sos: sojowy/Worcestershire/rybny/słodkie chili/Sriracha/słodko-kwaśny/pomidorowy
- świeżo mielone przyprawy: pieprz czarny/kolendra/kminek/papryka/curry/kurkuma/zioła suszone
- topiący się ser
- śmietana lub kwaśna śmietana, ale lepiej jest wstępnie wymieszać śmietanę ze smażoną mąką, aby nie rozdzieliła się po podgrzaniu.
Do smażonych klusek dodajemy śmietanę i kurkumę
RADA! Można też smażyć surowe kluski bez dodatku wody/bulionu. Ale jest kilka warunków idealnego rezultatu: pierogi muszą być małe, bez uszkodzeń szwów i skorupy ciasta i nie trzeba ich rozmrażać. Aby przygotować takie kluski, na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny i ułóż taką ilość kawałków, aby leżały w jednej warstwie. Smażyć na średnim ogniu, potrząsając patelnią, aby kluski się do niej nie przykleiły, aż będą złocistobrązowe i lekko chrupiące z obu stron. Zwykle w tym czasie zarówno mięso mielone, jak i ciasto mają czas na przygotowanie.
Jak smażyć kluski, użyj patelni i już ugotowanych klusek
Jeszcze łatwiej jest z gotowanymi kluskami. Jeśli natychmiast gotujesz kluski do dalszego smażenia, warto je trochę niedogotować, dosłownie przez kilka minut. Knedle układamy na durszlaku i pozwalamy, aby płyn dobrze odciekł – w przeciwnym razie podczas smażenia na oleju na patelni powstaną duże plamy i nie powstanie złocista skórka. W czasie odpływania płynu zdecyduj, czy chcesz smażone kluski a la naturel, czy z dodatkami.
Gotowane kluski sklepowe, gotowe do smażenia
Jak smażyć gotowane knedle a la naturel
- Rozpuść masło na patelni na średnim ogniu – masło lub roztopiony olej roślinny okaże się znacznie mniej smaczne – i na rozgrzany już olej włóż suszone kluski.
- Szybko smażymy kluski bez przykrycia na złoty kolor, obracając tylko raz – około 1 minuty z każdej strony. Nie ma potrzeby częstszego obracania pierogów – rozpadną się.
Najpierw gotowane, a potem smażone knedle
Jak smażyć gotowane kluski z dodatkami
Jeśli chcesz pierogi z dodatkami, przygotuj je wcześniej. Można smażyć cebulę lub cebulę z czosnkiem lub grzybami, lub cebulę z czosnkiem i grzybami. Dodatki te dodajemy do klusek w momencie, gdy są już usmażone z jednej strony i odwracamy je na drugą stronę.
Sosem można polać knedle, korzystając z powyższych dodatków, aby przygotować kluski surowe – jednak z jakiegoś powodu gotowane kluski najlepiej smakują nie z azjatyckimi dodatkami, ale z sosem serowym na bazie kwaśnej śmietany lub śmietanki, wstępnie wymieszanym z dobrze rozpływającym się sosem ser. Tylko nie zapomnij dodać pieprzu do sosu!
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pierogiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Makki16 listopada 2022 r
Świetny przepis!
00Odpowiedźaleks5555xz19 stycznia 2022 r
A tak na marginesie, nigdy nie próbowałam tego ze skwarkami. Dziękuję za pomysł.
00OdpowiedźOlga Zacharowa19 stycznia 2022 r
Aleksandra, dzięki za komentarz! Moja babcia smażyła domowe kluski na patelni ze skwarkami. Wydaje mi się, że nawet na ulicy czułem ich pyszny zapach)
00Odpowiedźaleks5555xz19 stycznia 2022 r
och, to takie pyszne! To wspomnienie z dzieciństwa, moja babcia gotowała smażone kluski na patelni. Wystarczy na patelnię dodać masło, roztopić i wrzucić zamrożone kluski i przykryć, aż będą gotowe, od czasu do czasu mieszając. Było chrupiące i pyszne.)
00OdpowiedźOlga Zacharowa16 lipca 2021 r
Konstanta, to bardzo rozsądne! Jeśli smażę, robię to bez dodawania płynu. dostajesz małe, chrupiące knedle)
00OdpowiedźKonstanca15 lipca 2021 r
Czasami robię takie pierogi: na jednej patelni smażę kluski, na drugiej cebulę, następnie dodaję pomidory. Całość połączyłam i trochę tuszu do rzęs. Bardzo smaczne!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych