Jak usmażyć cebulę na patelni
Marianna Orlinkowa 11 listopada 2023 r(5)Dodaj do ulubionychUdział
Jak usmażyć cebulę na patelni? Pytanie z jednej strony proste, z drugiej jednak wymagające wyjaśnień, przykładów i porad (aż 5 wskazówek). Cebuli smażonej potrzebujemy do wielu dań: do zup i gulaszu, do sosów i ciast… Cebula gotowana na patelni może być doskonałą przyprawą, nadzieniem lub po prostu daniem samym w sobie!
O czym porozmawiamy w artykule:
- Cebula na patelni, jak posiekać przed smażeniem
- Cebula na patelni, na jakim oleju smażyć
- Jak usmażyć cebulę na patelni, wskazówki kulinarne
Cebula na patelni, jak posiekać przed smażeniem
Cebulę, którą następnie usmażysz na patelni, możesz pokroić na 6 sposobów:
- pierścienie
- półpierścienie
- ćwierćpierścienie
- pióra
- pół piór
- kostki o różnych rozmiarach
Sposób krojenia cebuli zależy od przygotowywanej potrawy.
Kostki o różnych rozmiarach. Jeśli chcesz usmażyć cebulę tak, aby była prawie niewidoczna, będziesz potrzebować ostatniej metody – kostek o różnych rozmiarach. Jest to potrzebne do napełniania ciast, pasztetów, faszerowanych warzyw, kotletów/klopsów/pierogów. Tak, tak, znacznie lepiej jest dodawać smażoną cebulę do dań z mięsa mielonego niż do surowej – wtedy po zjedzeniu nie zostanie nam nieprzyjemny cebulowy „spalin”.
Cebula pokrojona w kostkę nadaje się do farszu pasztetów, pasztetów, faszerowanych warzyw, kotletów/klopsów/pierogów
Ćwierci i półpierścienie. Cebula smażona w ćwiartkach lub połówkach krążków nadaje się do gulaszy warzywnych i mięsnych, których gotowanie zajmuje dość dużo czasu – cebula staje się prawie niewidoczna i zagęszcza sos.
Pióra. Cięcie piórami jest tradycyjnie stosowane w pilawach środkowoazjatyckich – tam mięso i warzywa w zirvaku nie są gotowane zbyt długo, a cebula pozostaje widoczna w gotowym pilawu wraz z marchewką.
Ten kawałek nadaje się również do karmelizowanej cebuli, którą wykorzystuje się jako przyprawę do innych potraw – lub do przygotowania chutneyu lub dżemu z cebuli.
Do gulaszu nadaje się krojenie cebuli w półpierścienie
Pół pióra. To cięcie jest dobre, gdy chcesz, aby cebula była pełnoprawnym uczestnikiem potrawy – na przykład w nadzieniu placka ryżowego z cebulą i jajkami, w kaszy gryczanej ze smażoną cebulą lub w grzybach smażonych z cebulą lub w puree ziemniaczanym ze smażoną cebulą.
Półpiórki cebuli nadają się do napełniania placków ryżowych cebulą i jajkami
Pierścionki. Cebulę rzadko kroi się w pierścienie. Jeśli surowe krążki cebuli dobrze wyglądają w sałatkach czy kebabach, to po usmażeniu będą wyglądać jak bezkształtna masa. Ale jest jeden ważny wyjątek – krążki cebuli, gdzie krążki muszą być nie tylko solidne, ale także dość grube, co najmniej 1,5 cm.
Cebulę kroi się w krążki, aby przygotować smażone w głębokim tłuszczu krążki cebuli
Cebula na patelni, na jakim oleju smażyć
Cebulę można smażyć na dowolnym oleju – pytanie w jakim celu.
Cebulę można smażyć na patelni z dowolnym olejem lub mieszanką olejów
Masło. Przykładowo, aby dodać do mięsa mielonego na kotlety/klopsiki/pierogi, potrzebujemy soczystej cebuli, nie smażonej, a jedynie lekko przyciemnionej, pozbawionej ostrego zapachu i smaku cebuli. Tutaj najlepiej używać masła i małego ognia, aby olej się nie przypalił, a cebula prawie nie zmieniała koloru. 5 minut Ci wystarczy.
Mieszanka masła i oleju roślinnego. Jeśli chcesz lekko podsmażyć cebulę do zupy, możesz użyć mieszanki masła z dowolnym olejem roślinnym (w tym olejem nierafinowanym – musztardowym, oliwkowym, kukurydzianym, orzechowym). Ciepło będzie średnie, czas nie będzie dłuższy niż 7-10 minut.
Cebulę można usmażyć na patelni do zupy, używając mieszanki masła i dowolnego warzywa
Olej arachidowy i kokosowy. Chrupiąca, dobrze podsmażona cebula wymaga dużej temperatury – co oznacza, że nie można używać masła ani większości nierafinowanych olejów roślinnych. Spośród nierafinowanych tylko orzeszki ziemne i kokos są w stanie wytrzymać wysokie temperatury. Lub użyj ghee. Albo jakiś wyrafinowany. Jeśli chodzi o czas, zwykle wystarcza 5-7 minut.
Nierafinowana oliwa z oliwek. Do długotrwałej karmelizacji na średnim ogniu można użyć nierafinowanej oliwy z oliwek lub mieszanki z masłem, jeśli przepis na to pozwala. Co więcej, lepiej jest umieścić śmietanę nie na pierwszym miejscu, ale w drugiej połowie gotowania.
Do długotrwałej karmelizacji cebuli na patelni należy używać nierafinowanej oliwy z oliwek.
Roztopione masło. Aby uzyskać chrupiącą, smażoną w głębokim tłuszczu cebulę, należy zastosować smażenie w głębokim lub półgłębokim tłuszczu – obie opcje można przygotować na rafinowanym oleju roślinnym lub ghee. Nie podgrzewaj zbyt mocno, aby zewnętrzna skórka cebuli nie ściemniała, zanim wnętrze nie zostanie ugotowane (w rezultacie cebula będzie papkowata, a nie chrupiąca). Aby woda spłynęła z cebuli, wymagane jest stałe średnie ciepło i około 15 minut.
Chrupiąca, dobrze podsmażona na patelni cebula – idealny dodatek do puree ziemniaczanego
Jak usmażyć cebulę na patelni, wskazówki kulinarne
1. Krążki cebuli w cieście smaży się także w głębokim tłuszczu – jednak jego temperatura powinna być powyżej średniej, 180–190°C, aby ciasto szybko stwardniało i nie rozpływało się. Z drugiej strony cebula potrzebuje czasu, aby się ugotować w środku, dlatego należy uważać, aby temperatura oleju nie wzrosła wyżej.
2. Po ugotowaniu warto ułożyć cebulę podsmażoną na dużej ilości oleju na ręcznikach papierowych, które wchłoną nadmiar tłuszczu.
3. Krążki cebuli i cebulę, którą chcemy schłodzić i zachować chrupkość, lepiej układać nie na ręcznikach, ale na sicie wyłożonym ręcznikami papierowymi – dzięki temu zachowamy chrupkość i zapobiegniemy rozmoczeniu cebuli.
Ewentualną cebulę na patelni, podsmażoną na dużej ilości oleju, ułożyć na ręcznikach papierowych
4. Aby cebula szybciej się smażyła, należy ją posolić już na samym początku gotowania (i nie zapomnieć o tej ilości soli przy składaniu całego dania).
5. Jeżeli zależy nam na pięknym rumianym kolorze i odrobinie słodyczy, możemy po smażeniu przez 5-7 minut posypać cebulę cukrem. Pamiętaj tylko, że cebula zawiera dużo skrobi, a przy dłuższej ekspozycji na ciepło sama zamieni się w cukier – jak to się dzieje, powiedzmy, podczas robienia dżemu cebulowego lub podczas smażenia cebuli przez długi czas, czasem dwie godziny, w przypadku tradycyjnej francuskiej cebuli zupa.
Przy dłuższej ekspozycji na ciepło cebula smażona na patelni doskonale zamienia się w dżem
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #cebula #jak gotować #potrawy na patelniPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa22 lipca 2021 r
Konstanta, kawior cebulowy! To jest cudowne!
00OdpowiedźKonstanca22 lipca 2021 r
Czasami siekam kilka dużych cebul i smażę je na rafinowanym oleju słonecznikowym. Smaż cebulę, aż się lekko skarmelizuje, od czasu do czasu mieszając. Dodać sól, cukier, pieprz do smaku. Okazuje się, że jest to bardzo smaczne danie, nazywamy je „kawiorem cebulowym”. Bardzo smaczne z gotowanymi lub puree ziemniaczanym lub po prostu ze świeżym pieczywem.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych