Jak uratować wczorajszego croissanta? Pomogą nam w tym jajka, serek śmietankowy, szynka, wędzona ryba, zioła i warzywa

Jak uratować wczorajszego croissanta? Pomogą nam w tym jajka, serek śmietankowy, szynka, wędzona ryba, zioła i warzywa

Jak uratować wczorajszego croissanta? Pomogą nam w tym jajka, serek śmietankowy, szynka, wędzona ryba, zioła i warzywa

Piekarze na całym świecie uważają, że rogalik należy sprzedać i zjeść tego samego dnia, w przeciwnym razie nie będzie już uważany za świeży. Ale co zrobić, jeśli zostały rogaliki? Oczywiście oszczędzając wypieki! Można tu zastosować dowolne nadzienia: warzywne, mięsne, rybne lub słodkie. Wszystko zależy tylko od Twojej wyobraźni i preferencji smakowych.

Jak uratować wczorajszego croissanta? Pomogą nam w tym jajka, serek śmietankowy, szynka, wędzona ryba, zioła i warzywa

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Rogaliki ze słodkim nadzieniem
  • Pikantne opcje napełniania
  • Przepisy
  • Rogaliki z szynką
  • Croissant z wędzonym kurczakiem
  • Croissant z awokado i łososiem
  • Croissant z groszkiem i pieczarkami
  • Gorące rogaliki z serem i szynką
  • Rogalik z jajecznicą i rietem z łososia sockeye

Rogaliki ze słodkim nadzieniem

W kawiarniach i piekarniach często można spotkać słodki deser zwany „rogalikiem migdałowym”. Aby go przygotować, lekko upieczone ciasta przecina się wzdłuż na dwie części, następnie obie połówki moczy się w syropie cukrowym z dodatkiem przypraw, smaruje kremem migdałowym i ponownie łączy. Następnie wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika, a przed podaniem posypać płatkami migdałów i cukrem pudrem.

Kolejnym modnym i szybkim deserem z wczorajszych rogalików są tosty francuskie. Wystarczy ubić mascarpone z dowolnym płynnym ciemnym miodem, dodać cynamon lub mielony kardamon, powstałym kremem napełnić połówki rogalików, następnie połączyć i posmarować konfiturą jagodową. Nawiasem mówiąc, zamiast sera można użyć cytryny lub kremu, a także bitej śmietany.

Pikantne opcje napełniania

Delikatne i puszyste ciasto na rogaliki doskonale komponuje się z każdym pikantnym nadzieniem. Co więcej, można tu nawet obejść się bez sosów: w cieście jest już wystarczająco dużo masła, więc danie na pewno nie będzie suche. Wystarczy przeciąć croissanta wzdłuż, dodać szynkę, sałatę i kilka plasterków ogórka – pyszne śniadanie lub przekąska gotowe!

Za jedno z najpopularniejszych nadzień do wczorajszego croissanta można uznać na przykład puree z miąższu awokado zmieszane z twarogiem, ziołami i drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Nie byłby tu również nie na miejscu nie na miejscu kawałek lekko solonego łososia lub pstrąga. Lub taka opcja: soczyste słodkie pomidory, kilka liści rukoli, kilka kropli octu balsamicznego i na koniec delikatny włoski ser stracciatella. W razie potrzeby można dodać sól, świeżo zmielony czarny pieprz i oliwę z oliwek.

Rogalik z pastrami lub szynką zawsze się sprawdzi, nawet na świątecznym stole. Do tego towarzystwa idealnie wpasuje się liść świeżej sałaty, ser Gruyere lub Gorgonzola i oliwa z oliwek. Jeśli jednak zastąpisz delikatne mięso wędzoną piersią kurczaka, wynik nie będzie gorszy.

Dla miłośników kuchni włoskiej przygotowaliśmy specjalne nadzienie do rogalików składające się z mozzarelli, pomidorów i pesto – wariacja na temat sałatki caprese. Dodaj także rukolę lub kilka listków świeżej bazylii, a poza sezonem możesz zastąpić pomidory dębowe suszonymi na słońcu lub wiśniowymi.

Kolejnym nadzieniem korzystnym dla obu stron mogą być drobno posiekane jajka na twardo, zmieszane z siekanym serem, ogórkiem kiszonym lub selerem i doprawione majonezem lub jogurtem greckim. A w USA na przykład rogaliki są nawet nadziewane sałatką ziemniaczaną i carbonarą. Krótko mówiąc, eksperymentuj i nie odmawiaj sobie niczego!

Przepisy

Rogaliki z szynką

Rogalik z szynką jest idealny na śniadanie i szybką przekąskę, bo przygotowuje się go w kilka minut. Jednocześnie danie okazuje się smaczne i dość sycące, dlatego z pewnością masz gwarancję zastrzyku energii.

Rogaliki z szynką
Rogaliki z szynką

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • 2 rogaliki (duże) –
  • 2 plastry szynki (po 50 g każdy).
  • 100 g serka śmietankowego
  • 1 słodka czerwona papryka (mała)
  • 1 łyżka. l. masło
  • 1/2 łyżeczki papryka

1. Pokrój czerwoną paprykę w drobną kostkę. Połącz miękkie masło, serek śmietankowy, paprykę i paprykę. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

2. Rogaliki przekrój wzdłuż na 2 części. Szynkę lekko podsmaż na suchej patelni z powłoką nieprzywierającą.

3. Posmaruj wnętrze rogalików mieszanką serową, połóż na wierzch plaster szynki i natychmiast podawaj.

Uwaga dla gospodyni

Latem zamiast papryki czerwonej użyj aromatycznej odmiany Dolma.

Przydatne rady

Do kremowej mieszanki pieprzowej można dodać odrobinę posiekanych ziół dla smaku i aromatu: koperek, pietruszka itp.

Croissant z wędzonym kurczakiem

Nie masz czasu na przygotowanie skomplikowanego śniadania, a mimo to masz ochotę na coś ciekawszego niż kanapka z kiełbaską czy jajecznica? W takim razie croissant z wędzonym kurczakiem jest tym, czego potrzebujesz: prosty, szybki, smaczny i satysfakcjonujący.

Croissant z wędzonym kurczakiem
Croissant z wędzonym kurczakiem

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • 1 rogalik
  • 100 g surowego wędzonego kurczaka
  • 1/2 słodkiej czerwonej papryki
  • 50 g twarogu

1. Kurczaka pokroić w cienkie plasterki, a paprykę w paski. Rogala przekrój wzdłuż na pół.

2. Spód rogalika posmaruj grubą warstwą serka śmietankowego. Ułóż paprykę i kurczaka i przykryj górną połową rogalika. Podawać.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast surowego wędzonego kurczaka można użyć kurczaka z grilla.

Przydatne rady

Aby uzyskać pikantny smak, do twarogu można dodać odrobinę ostrej papryki.

Croissant z awokado i łososiem

Chcesz śniadanie jak w restauracji? Następnie zrób croissanta z awokado i łososiem. Nawiasem mówiąc, taka pyszna przystawka znajdzie miejsce nawet na świątecznym stole.

Croissant z awokado i łososiem
Croissant z awokado i łososiem

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • 2 rogaliki
  • 1 dojrzałe awokado (duże)
  • 4–6 cienkich plastrów wędzonego lub lekko solonego łososia
  • 1 łyżka. l. majonez
  • 1 łyżeczka sok z limonki
  • 1/2 łyżeczki skórka z limonki
  • 1/2 łyżeczki sos rybny
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Aby przesłać:

  • liście sałaty do smaku
  • drobno posiekane warzywa do smaku

1. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i usuń skórkę. Miąższ rozgnieć widelcem, dodaj sok i skórkę z limonki, sos rybny i majonez. Powinieneś otrzymać pastę z małymi kawałkami.

2. Posyp rybę pieprzem. Rogaliki przekrój wzdłuż na pół, ale nie do końca, posmaruj pastą z awokado i dodaj plasterki łososia.

3. Posyp rybę drobno posiekanymi ziołami (koperek, natka pietruszki, kolendra itp.). Podawaj rogaliki na liściach sałaty.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast sosu rybnego do nadzienia rogalika można dodać sos sojowy.

Przydatne rady

Jeśli zamiast czerwonej ryby użyjesz białej ryby, wędzony dorsz będzie dobrze komponował się z awokado.

Croissant z groszkiem i pieczarkami

Croissant z jajkiem w koszulce, groszkiem i pieczarkami przygotowany według naszej receptury przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom kuchni francuskiej.

Croissant z groszkiem i pieczarkami
Croissant z groszkiem i pieczarkami

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • 2 rogaliki
  • 4 duże pieczarki
  • 2 jajka
  • 6 łyżek l. mrożony groszek słodki
  • 1/4 łyżeczki słodka papryka
  • 1/4 łyżeczki kminek
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Pieczarki pokroić w plasterki. Dobrze rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę oliwy z oliwek i smaż grzyby z solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, 5 minut. Gotowe pieczarki odłożyć na bok.

2. Na tę samą patelnię wlej trochę oliwy z oliwek i smaż zielony groszek z papryką i kminkiem przez 5-7 minut. Kminek wstępnie zmiel w moździerzu. Grochu nie trzeba rozmrażać. Następnie ugotowany groszek rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do puree.

3. Ugotuj jajka w koszulce. Rozbij jajko do małej miski. W rondlu zagotuj wystarczającą ilość wody. Gdy tylko pojawią się bąbelki, lekko zmniejsz ogień. Za pomocą łyżki zamieszać wodę zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Wlać jajko na środek lejka. Gotuj przez 3-4 minuty. Wyjmij jajko łyżką cedzakową i poczekaj, aż woda odcieknie.

4. Przekrój rogalik na pół. Na spodzie ułożyć puree z groszku, grzyby i jajko w koszulce. Przykryj wierzchem i podawaj.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast jajka w koszulce tę przystawkę można przygotować z jajkami sadzonymi. Najważniejsze jest pozostawienie płynnego żółtka.

Przydatne rady

Aby ta przystawka była mniej tłusta, możesz usmażyć grzyby na patelni bez oleju, a groszek po prostu zblanszować.

Gorące rogaliki z serem i szynką

Sos beszamelowy nie jest przeznaczony tylko do lasagne. Jego delikatny kremowy smak w połączeniu z warzywami doskonale uzupełni szynkę, twardy ser i wczorajszy croissant.

Gorące rogaliki z serem i szynką
Gorące rogaliki z serem i szynką

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 4 rogaliki
  • 120 g twardego sera (parmezan, comté itp.)
  • 100 g szynki wędzonej
  • 20 g marchewki
  • 20 g szalotki
  • 20 g korzenia selera
  • masło

na sos beszamelowy:

  • 300 ml mleka
  • 50 g mąki
  • 40 g startego sera
  • 20 g masła
  • 20 g oleju roślinnego
  • 5–10 g oliwy czosnkowej
  • 2 g pietruszki
  • 1 g gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. W przypadku sosu beszamelowego rozpuść masło w rondlu, dodaj olej roślinny i mąkę. Smażyć na złoty kolor. Szybko wlać mleko, zagotować i zdjąć z ognia. Do gorącej mieszanki dodać zmieloną gałkę muszkatołową, sól, pieprz, oliwę czosnkową i drobno posiekaną natkę pietruszki. Ochłodzić do temperatury pokojowej.

2. Marchewkę, szalotkę i korzeń selera pokroić w drobną kostkę i smażyć na maśle przez 2-3 minuty. Warzywa wymieszać z połową przygotowanego sosu.

3. Rogala przekrój na pół, nie do końca, posmaruj wnętrze sosem beszamelowym i podsmażonymi warzywami, a na wierzch połóż pokrojoną w cienkie plasterki szynkę i ser. Zakończ drugą częścią rogalika. Na wierzch posmaruj pozostałym sosem, posyp tartym serem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 4-5 minut.

Uwaga dla gospodyni

Okaże się bardzo smacznie i aromatycznie, jeśli pietruszkę zastąpimy bazylią.

Przydatne rady

Tego croissanta najlepiej upiec na górnej półce piekarnika.

Rogalik z jajecznicą i rietem z łososia sockeye

Croissanty nie muszą mieć słodkiego nadzienia. Przygotuj jajecznicę, riet rybny i napełnij nimi croissanta – otrzymasz smaczną i pożywną kanapkę z przekąską.

Rogalik z jajecznicą i rietem z łososia sockeye
Rogalik z jajecznicą i rietem z łososia sockeye

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

do złożenia:

  • 4 rogaliki
  • suszone pomidory
  • świeży ogórek

do rywalizacji:

  • 6 jaj
  • 2 łyżki l. pełnotłusta śmietana
  • 20 g startego parmezanu
  • masło
  • sól

dla Riety:

  • 500 g filetu z łososia sockeye
  • 100 g serka śmietankowego
  • 1,5 łyżki. l. Musztarda Dijon
  • 15 ml wytrawnego białego wina
  • 2-3 szczypiorek
  • 2 gałązki tymianku
  • oliwa z oliwek
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

1. Posolić i popieprzyć rybę na rietę, posypać tymiankiem, posmarować masłem i piec na blasze pergaminowej w temperaturze 150°C aż do ugotowania, około 20 minut. Łososia skarpetkowego ostudź, rozłóż na kawałki, usuwając skórę i ości.

2. Rybę wymieszać z serkiem śmietankowym, winem, musztardą i drobno posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. W riecie, w przeciwieństwie do pasztetu, powinniśmy czuć kawałki ryby.

3. Na jajecznicę ubić jajka z solą i startym parmezanem na gładką masę. W rondelku roztapiamy masło, wlewamy masę jajeczną i smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając, nie dopuszczając do zrumienienia. Dodajemy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy.

4. Przekrój rogaliki wzdłuż na pół. Nasmaruj dolną część serem i połóż jajecznicę na wierzchu. W razie potrzeby dodać suszone pomidory i plasterki ogórka. Podawaj natychmiast.

Uwaga dla gospodyni

Zamiast…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja