Jak uprawiać najsmaczniejsze i najzdrowsze warzywa mielone i co można z nich przygotować na zimę
Mój magnes 28 września 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Wrzesień dobiega końca, ale w sklepach nadal można kupić chrupiące ogórki, szmaragdową cukinię, mocną niebieską i pulchną słodką paprykę. Zawrotne aromaty wypełniają dom, gdy z tych jesiennych darów natury przygotowujemy obiad lub kolację dla całej rodziny. To z nimi kojarzymy się ze żniwami i kulinarnymi bogactwami jesieni. W sklepach Magnit jest pod dostatkiem warzyw uprawianych na otwartym terenie i trzeba mieć czas na zrobienie z nich sałatek, gulaszy, ratatouille, sosów i zakonserwowanie bezcennych owoców.
Co jest specjalnego w mielonych warzywach?
Światło słoneczne sprawia, że owoce nabierają smaku, a mielone warzywa są bogatsze w cukry. Oprócz niesamowitego smaku, warzywa mielone znane są z ogromnych korzyści dla organizmu. Są lekkostrawne i pomagają zwalczać choroby serca i naczyń, wspomagają odporność i mechanizmy obronne organizmu, a także korzystnie wpływają na gospodarkę hormonalną i pracę mózgu. Nie bez powodu wielu ekspertów zaleca, aby warzywa stanowiły około połowy dziennego spożycia osoby dorosłej dieta.
Na półkach sklepowych można teraz znaleźć soczyste, świeże, bardzo smaczne owoce, które nadają się do realizacji każdego kulinarnego pomysłu.
W przypadku sieci Magnit wiele warzyw mielonych uprawia się na otwartym słońcu na polach południowej Rosji i są one starannie wybierane. Pola przygotowywane są do sadzenia jesienią, nawożone są z zachowaniem wszelkich norm bezpieczeństwa, aby owoce były nie tylko smaczne, ale i nieszkodliwe dla zdrowia. Gotowy plon jest zbierany ręcznie, sortowany i kalibrowany bezpośrednio na polu, unikając uszkodzeń. A warzywa przechowujemy w temperaturze nie wyższej niż 15 stopni, aby na półki trafiły świeże i aromatyczne.
Co ugotować z mielonych bakłażanów
Owoc ten można nazwać prawdziwym królem warzyw, a bakłażan uprawiany w glebie ma szczególnie jasny, specyficzny smak. Po ugotowaniu „little blues” dobrze komponuje się z mięsem, drobiem, rybami i zbożami. Wchłaniają soki, dzięki czemu stają się jeszcze bardziej aromatyczne i wzbogacają potrawę.
Bakłażany świetnie nadają się do duszenia, pieczenia i marynowania.
To warzywo korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy człowieka, pomaga zmniejszyć ryzyko raka, cukrzycy i gruźlicy. Lekko gorzki smak surowych owoców wynika z dużej zawartości naturalnych substancji antybiotykowych, co jest szczególnie ważne w okresie zimowym. Goryczkę łatwo usunąć – wystarczy potrzymać je przez 10 minut w osolonej wodzie.
Dlaczego mielona cukinia jest tak korzystna?
Warzywa te charakteryzują się delikatnym smakiem, jasną skórką i miękkimi nasionami. Cukinia świetnie nadaje się do grillowania, gulaszy warzywnych i zapiekanek. Dzięki neutralnemu, słodkiemu smakowi owoce są doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Ponadto są całkowicie bezkaloryczne i odpowiednie dla osób dbających o swoją sylwetkę. Ale 100 gramów warzyw zawiera około jednej trzeciej dziennego zapotrzebowania na witaminy potrzebne osobie dorosłej.
Na półkach Magnit znajdziesz cukinię mieloną, która urozmaici Twoją dietę i pomoże w walce ze starzeniem się, gdyż owoce te zawierają antyoksydanty, które korzystnie wpływają na organizm.
Czym różni się cukinia mielona od cukinii?
To, co odróżnia cukinię od zwykłej cukinii, to jaśniejszy kolor skórki, mniejszy rozmiar i delikatniejszy smak. Cukinię dzięki delikatnemu miąższowi można jeść na surowo lub dodawać do sałatek i przekąsek. Cienkiej skórki cukinii nie trzeba nawet obierać, w żaden sposób nie psuje ona smaku gotowego dania.
Cukinia i cukinia
Cukinia, podobnie jak cukinia, należy do produktów o najniższej kaloryczności, dlatego doskonale nadaje się do żywienia dietetycznego. Jednocześnie owoce zawierają dużo błonnika pokarmowego, który pomaga poprawić funkcjonowanie żołądka i jelit. Cukinia doskonale wpływa na pracę serca i naczyń krwionośnych, wzmacniając kości i stawy.
Jak i gdzie używać mielonego pieprzu
Paprykę mieloną do sklepów Magnit dostarczają wyłącznie zaufani dostawcy, dzięki czemu możesz być pewien jakości swoich ulubionych warzyw. Dzięki mięsistym ściankom i grubej skórce papryka jest często wykorzystywana w kuchni: ma oszałamiający aromat, który uzupełnia każde danie. Papryka idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, duszenia, a zwłaszcza farszu. Warzywa te to prawdziwi mistrzowie pod względem zawartości witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w walce z przeziębieniami. A w połączeniu z witaminą P odpowiada także za czystość i wytrzymałość naczyń krwionośnych.
Do czego przydadzą się pomidory mielone w kształcie śliwki?
Pomidory tej odmiany mają gęstszy miąższ i skórkę, dzięki czemu zachowują swój kształt i nie rozpływają się podczas przygotowywania sałatek. Na półkach Magnita można znaleźć dojrzałe, mielone pomidory śliwkowe, które świetnie nadają się do pieczenia, duszenia i sporządzania sosów.
Pomidory śliwkowe
Świetnie nadają się również do marynowania na zimę – lekko wydłużone, mocne owoce nie pękają, łatwo je wkładać i wyjmować ze słoiczka, a także ozdobią każde danie jako dekoracja gastronomiczna. Pomidory śliwkowe pomagają w utrzymaniu zdrowych kości, zębów, stawów, wspomagają prawidłową krzepliwość krwi i gojenie się ran.
Co ugotować z mielonych ogórków
Chrupiące, soczyste ogórki, wyhodowane na słońcu i trafiające na półki naszych sklepów, zachwycają smakiem, kolorem i chrupkością. Słodkie i jasne, świetnie nadają się do przygotowania każdego dania! Dowolne sałatki – od greckiej po sałatkę Olivier, azjatyckie ogórki siekane z sosem sojowym, smażone, lekko solone, w pomidorach oraz klasyki – marynowane lub solone na zimę. Każdy dom ma swój własny przepis na marynatę, który gwarantuje, że wywar przetrwa bez eksplozji aż do mrozów. Ogórki mielone są bogate w potas, który wspomaga pracę serca i nerek, a zawarty w owocach jod normalizuje pracę tarczycy.
PRZEPISY
Adjika ze słodką papryką
Znamy kilka odmian adjika. Na południu Rosji powszechna jest adjika, zwana także „Ogonyok” – oprócz pieprzu, czosnku i soli zawiera pomidory. A ta adjika jest bardziej „surowa”.
Adjika ze słodką papryką
Aby przygotować adjikę, potrzebujesz:
- 1 kg czerwonej papryczki chili
- 2–3 słodkie czerwone papryki
- 2–3 główki czosnku
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek selera
- 1 pęczek kolendry
- 30 ml octu winnego
- 0,5 łyżeczki świeżo mielona kolendra
- 200 g soli średniej niejodowanej
- olej roślinny
- Usuń łodygi i nasiona ze słodkiej i ostrej papryki, przecinając paprykę na pół. Jeśli chcesz zrobić naprawdę ostrą adjika, zostaw nasiona w chili.
- Paprykę ułożyć na kratce w piekarniku i suszyć w temperaturze 60–70°C przez 2–3 godziny.
- Wysusz warzywa i posiekaj. Obierz czosnek.
- Wszystkie przygotowane produkty zmielić przez maszynkę do mięsa, dodać kolendrę i sól, wlać kęs, dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Pozostawić do zaparzenia na 48 godzin, od czasu do czasu mieszając adjika.
- Umieść adjika w słoikach, zalej cienką warstwą oleju roślinnego i zamknij pokrywki. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Pomidory marynowane w soku pomidorowym
Jeśli posiadasz własne bogate zbiory pomidorów lub są one bardzo tanie, możesz przygotować marynatę ze świeżo wyciśniętego soku pomidorowego. Smak pomidorów marynowanych w soku pomidorowym zależy bezpośrednio od smaku marynaty. Marynatę zbilansowaną pod względem soli i kwasu można z przyjemnością pić, jest ona nawet przydatna do normalizacji równowagi wodno-solnej. Do instalacji stosuje się pomidory w kształcie śliwki i małe okrągłe owoce. Do soku nadają się wszystkie dojrzałe pomidory, które nie nadają się już do konserw (w całości lub w plasterkach). Słoik z takim preparatem na pewno zostanie zjedzony i wypity do samego dna!
Do przygotowania marynowanych pomidorów na 15 porcji potrzebujesz:
- 4 kg pomidorów
- 2,5 litra soku pomidorowego (ze świeżych pomidorów)
- 50 g soli
- 100 g cukru
- 1 strąk ostrej papryki
- 200 g słodkiej papryki
- 4–5 ząbków czosnku, korzeń chrzanu
- Przygotuj wysterylizowane słoiki i pokrywki.
- Zrób sok pomidorowy. Pomidory umyj, odetnij łodygę i zmiksuj w blenderze. Pomidory można zmielić przez maszynę do mięsa. Aby pozbyć się pestek i skórki wystarczy przetrzeć przez sitko.
- W blenderze zmiksuj czosnek, korzeń chrzanu, słodką i ostrą paprykę.
- Do soku pomidorowego włóż wszystkie przyprawy, sól i cukier i podpal. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 14–15 minut.
- Pomidory myjemy, odrywamy łodygę i działki.
- Przygotowane pomidory włóż do słoików.
- Zagotuj wodę i zalej pomidory wrzącą wodą. Pozostaw na 20 minut.
- Opróżnij puszki pomidorów i dodaj wrzący sok pomidorowy.
- Zamknąć pokrywki, odwrócić słoiki, przykryć ręcznikiem lub kocem i pozostawić do ostygnięcia.
Pomocna wskazówka: Aby zapobiec pękaniu pomidorów podczas zalewania wrzącą wodą, nakłuj łodygę wykałaczką.
Uwaga dla właściciela: Obliczanie soli do pomidorów marynowanych w soku pomidorowym – 20 g soli na 1 litr soku. W ten sposób możesz łatwo obliczyć, ile soli dodać do pomidorów i soku. Wszystkie pozostałe składniki są do smaku.
Ogórki kiszone na zimę
Ogórki kiszone na zimę są dla Rosjan niemal świętą rzeczą. Pomimo tego, że teraz można je kupić w sklepach i na targowiskach przez cały rok, własnoręcznie wykonane są zawsze smaczniejsze, aromatyczne, chrupiące. Ogólnie rzecz biorąc, pikle są jednym z podstawowych produktów kuchni rosyjskiej. Przystawki, pierwsze dania, dodatki… Ogórki przydają się wszędzie! Znajdują się także w naszych ulubionych sałatkach – winegrecie i sałatce Olivier. Jeśli nigdy nie próbowałeś przygotowywać marynat na zimę, czas się tego nauczyć. Kupuj właściwe — małe, mocne, kłujące ogórki — i postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami dotyczącymi przepisu. Zobaczysz: będzie po prostu świetnie!
Ogórki kiszone na zimę
Aby przygotować marynaty do słoików o pojemności 10-12 litrów, potrzebujesz:
- ogórki świeże średniej wielkości – 7 kg
- ząbki czosnku – 400 g
- koper (kwiatostany) – 15 szt.
- liście chrzanu – 10 szt.
- liście wiśni – 10 szt.
- liście czarnej porzeczki – 10 szt.
- sól kamienna szara – 600 g
- Przygotuj ogórki do kiszenia na zimę. Umyj je i osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij końcówki. Obierz ząbki czosnku. Koper, liście chrzanu, wiśnie i porzeczki umyć i osuszyć.
- Do czystego wiaderka włóż przygotowane parasolki koperkowe i połowę liści chrzanu, liści wiśni i porzeczek oraz ząbki czosnku. Na wierzchu rozłóż wszystkie ogórki.
- Ogórki napełnij do góry zimną wodą pitną i dodaj sól. Na wierzchu rozłóż pozostałe liście chrzanu. Przykryj wiadro pokrywką i pozostaw na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Kolor ogórków powinien się zmienić.
- Sterylizuj słoiki w dowolny sposób i pozostaw je do wyschnięcia. Umieść w nich ogórki i czosnek (nie potrzebujemy warzyw). Wlać solankę z wiadra do dużego rondla przez kilka warstw gazy.
- Postaw patelnię z zalewą ogórkową na dużym ogniu i zagotuj. Wlać do słoików z ogórkami. Pozostawić na 3 minuty, następnie ponownie odcedzić na jedną patelnię.
- Nałóż solankę na…