Jak upiec steki z pstrąga w piekarniku, aby każdy prosił o więcej

Jak upiec steki z pstrąga w piekarniku, aby każdy prosił o więcej

Jak upiec steki z pstrąga w piekarniku, aby każdy prosił o więcej

Pieczenie steków z pstrąga w piekarniku to prosty i pyszny sposób na przygotowanie ryby. Okazuje się soczysty i delikatny. To danie jest odpowiednie nawet dla tych, którzy dbają o swoją sylwetkę – po upieczeniu wszystkie korzystne substancje zostają zachowane w rybie.

Jak upiec steki z pstrąga w piekarniku, aby każdy prosił o więcej

O czym porozmawiamy w artykule:

• Jak pysznie upiec steki z pstrąga w piekarniku

• Jak długo piec steki z pstrąga w piekarniku

• Jak soczyście upiec steki z pstrąga w piekarniku

• Klasyczny przepis

• Leniwy pstrąg

• Steki z pstrąga w rękawie z ziemniakami

• Okrągły stek z pstrąga z sosem pomarańczowym

• Pstrąg pieczony w folii ze śmietaną i ziołami

• Pstrąg zapiekany z orzechami laskowymi i boczkiem

Steki są łatwe w przygotowaniu, a po upieczeniu pozostają delikatne i soczyste, a także wyglądają bardzo efektownie. Jeśli to możliwe, wybieraj ryby świeże lub schłodzone. Możesz samodzielnie pokroić pstrąga w steki lub kupić gotowe. Zamrożone steki należy przed gotowaniem całkowicie rozmrozić w lodówce.

Jak pysznie upiec steki z pstrąga w piekarniku

Steki z pstrąga są pyszne same w sobie, dlatego nie należy ich przytłaczać zbyt dużą ilością przypraw. Sól i pieprz wystarczą.

Jeśli lubisz przyprawy, spróbuj dodać soku z cytryny, koperku, czosnku, warzyw lub masła lub kup gotowe mieszanki rybne. Steki z pstrąga można upiec, po prostu kładąc je na blasze do pieczenia lub zawijając w folię. Obie opcje są dobre, ale w drugim przypadku ryba okazuje się bardziej soczysta.

Rozgrzej piekarnik do 180200°C. Przygotuj steki, doprawiając solą i pieprzem. Możesz po prostu upiec pojedyncze kawałki ryby lub od razu ugotować je z dodatkiem, na przykład z różnymi warzywami lub mieszankami warzywnymi. Steki ze śmietaną pod „futrem” z cebuli, kaparów i tartego sera są bardzo smaczne. Ryba dobrze komponuje się także z pieczonymi szparagami, fasolką szparagową czy brokułami.

Jeśli chcesz zjeść bardziej sycący posiłek, podawaj steki z łososia z risotto, komosą ryżową lub ryżem. Opcją dietetyczną jest sałatka warzywna lub zielona z lekkim dressingiem. Osobom lubiącym sosy polecamy dodanie soi, kamienia nazębnego lub teriyaki.

Jak długo piec steki z pstrąga w piekarniku

Czas pieczenia zależy od grubości steku i pożądanego stopnia wysmażenia. Rybę uważa się za gotową, gdy mięso po naciśnięciu widelcem łatwo rozdziela się na płatki.

W przypadku cienkich steków wystarczy 10 minut, podczas gdy grubsze będą wymagały 15 lub więcej. Zawsze sprawdzaj, czy ryba jest gotowa, aby jej nie rozgotować w piekarniku.

Podobnie jak większość dań z pstrąga, gotowane steki można przechowywać w lodówce do 4 dni. Aby zapobiec wyschnięciu ryby, przechowuj ją w szczelnym pojemniku i podgrzewaj w kuchence mikrofalowej lub piekarniku.

Jak soczyście upiec steki z pstrąga w piekarniku

Do pieczenia steków z pstrąga użyj folii. Dzięki temu ryba będzie soczysta
Do pieczenia steków z pstrąga użyj folii. Dzięki temu ryba będzie soczysta

W folii ryba zachowuje soczystość. Folię każdego steku pokroić na kawałki, a spód posmarować oliwą lub masłem, aby ryba się nie sklejała. Posypujemy solą i przyprawami według uznania. Polecamy dodać cytrynę, czosnek i koperek. Zawiń pstrąga tak, aby całkowicie zamknął się w środku i piecz przez 1520 minut.

Uwaga dla gospodyni

Aby zachować czystość blachy do pieczenia po smażeniu steków, wyłóż ją folią lub pergaminem.

Przy okazji

Czy znasz różnicę między stekami z łososia a filetami z łososia? Obie potrawy przygotowywane są z tej samej części ryby, różnica polega na sposobie krojenia. Stek z pstrąga kroi się w poprzek ryby, tak aby uwzględnić kość kręgosłupa. Filety powstają poprzez przecięcie ryby wzdłuż grzbietu.

Klasyczny przepis

Klasyczny przepis na gotowanie steków z pstrąga w piekarniku
Klasyczny przepis na gotowanie steków z pstrąga w piekarniku

Aby przygotować, potrzebujesz:

• steki z pstrąga

• oliwa z oliwek

• sól i pieprz

• cytryna

1. Na początek rozgrzej piekarnik do 180°C. Następnie ułóż steki na blasze do pieczenia, posmaruj je oliwą z oliwek oraz solą i pieprzem do smaku. Dla smaku możesz dodać trochę posiekanej cytryny.

2. Włóż blachę do pieczenia z pstrągiem do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1520 minut, w zależności od wielkości i grubości kawałków. Nie wysuszaj go!

3. Podawać gorące, posypane świeżymi ziołami i udekorowane cząstkami cytryny. Danie to doskonale sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.

Oferujemy jeszcze kilka oryginalnych przepisów.

„Leniwy” pstrąg

Delikatna i soczysta czerwona ryba, cieniowana aromatem cytryny, pieczona w piekarniku to doskonałe dietetyczne danie, które smakuje zarówno świeżo przygotowane, jak i już następnego dnia schłodzone. Ten przepis jest dla „leniwych”: przygotowanie składników zajmuje tylko kilka minut.

„Leniwy” pstrąg
„Leniwy” pstrąg

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

• steki z pstrąga – 4 szt.

• sok z cytryny – do smaku

• sól – do smaku

• pieprz czarny mielony lub mieszanka 4 rodzajów pieprzu – do smaku

• koperek do dekoracji – opcjonalnie

• cytryna do dekoracji – opcjonalnie

1. Włącz piekarnik i rozgrzej go do 180°C. Umyj cytrynę i osusz ją papierowym ręcznikiem.

2. Przygotuj małą aluminiową blachę do pieczenia i zalej ją zimną wodą (około 100,00).150 ml) tak, aby pokryła go cienką warstwą.

3. Rybę opłucz zimną bieżącą wodą i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej folią, dodaj sól i pieprz do smaku i równomiernie skrop sokiem z cytryny. Ostrożnie zawiń każdy kawałek ryby w folię, zbierając jego końce u góry, tak aby otrzymać „woreczek”, który nie przylega zbyt ściśle do kawałka ryby. Upewnij się, że foliowy „worek” nie pęka lub nie owiń ryby drugą warstwą folii.

4. Włóż blachę do pieczenia z rybą do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C przez około 2030 minut, aż na powierzchni pojawi się biały sok.

5. Gotową rybę podawaj na stół, wyjmując ją z folii na talerz, polewając sokiem powstałym podczas pieczenia.

Uwaga dla gospodyni

Czas i temperaturę pieczenia można dostosować do charakterystyki piekarnika i preferencji smakowych.

Przy okazji

Aby uniknąć możliwego utlenienia folii z soku z cytryny, polej nią gotową rybę, przenosząc ją na talerz. Aby nadać potrawie dodatkowej pikanterii, możesz użyć nie tylko cytryny, ale także świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego.

Steki z pstrąga w rękawie z ziemniakami

Pstrąg nie należy do najtłustych czerwonych ryb, dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie pieczenie go w rękawie z minimalną ilością oliwy z oliwek. A jak pyszne okażą się pieczone ziemniaki z rybami! Ponadto ta metoda znacznie zaoszczędzi czas i wysiłek, ponieważ gorące danie przygotowywane jest jednocześnie z dodatkiem.

Stek z pstrąga w rękawie
Stek z pstrąga w rękawie

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

• stek z pstrąga – 2 szt. 250 gr każdy

• ziemniaki – 24 szt.

• brokuły – 200 g

• Musztarda Dijon – 2 łyżeczki.

• suszone oregano – 1 łyżeczka.

1. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Ziemniaki pokroić w duże plasterki. Brokuły podziel na różyczki.

2. Połącz 6 łyżek. l. oliwę z musztardą i oregano, dokładnie wymieszać. Za pomocą pędzla do ciasta posmaruj steki z obu stron, dopraw solą i pieprzem i włóż do worka do pieczenia.

3. Warzywa włożyć do miski, polać pozostałym dressingiem, posolić i wymieszać. Ziemniaki i brokuły powinny być całkowicie pokryte mieszanką oleju. Do ryby dodaj warzywa, zawiąż końce rękawów lub zabezpiecz specjalnymi klipsami. Połóż torbę na blasze do pieczenia i piecz na środku piekarnika przez 15 minut. Odetnij górę rękawa i kontynuuj gotowanie przez kolejne 15 minut.

Uwaga dla gospodyni

W trakcie gotowania i po jego zakończeniu ostrożnie otwieraj rękaw, aby nie poparzyć rąk parą.

Przy okazji

Korzystając z tego samego przepisu, możesz gotować rybę w rękawie w całości lub w porcjach. Najpierw musisz go oczyścić, usunąć łuski, wnętrzności, ogon, płetwy i głowę.

Okrągły stek z pstrąga z sosem pomarańczowym

Decydując się na wakacyjne danie rybne, warto zwrócić uwagę na okrągły stek z łososia z sosem pomarańczowym. Po pierwsze okazuje się spektakularne i piękne, a po drugie przygotowanie takich steków jest dość proste i szybkie. A po trzecie otrzymasz niesamowicie smaczny sos pomarańczowy, który pokochasz Ty i Twoi goście.

Okrągły stek z łososia z sosem pomarańczowym
Okrągły stek z łososia z sosem pomarańczowym

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

• pstrąg – 4 steki po 250 g każdy

• pomarańczowy – 2 szt.

• masło – 100 g

• oliwa z oliwek – 5 łyżek. l.

• rozmaryn – 5 gałązek

• sos sojowy – 3 łyżki. l.

• miód – 1 łyżka. l.

• cukier – 1 łyżka. l.

• skrobia kukurydziana – 1 łyżka. l.

• płatki chili – 1 łyżeczka.

• woda – 120 ml

• sól i świeżo zmielony czarny pieprz – do smaku

1. Aby stek równomiernie się upiekł i wyglądał atrakcyjniej, możesz zwinąć go w okrąg. W tym celu za pomocą małego noża ostrożnie odetnij i usuń kość kręgową z każdego steku oraz odetnij folię od wewnętrznej strony części brzusznej.

2. Połóż stek na blacie przed sobą i odetnij (ale nie przecinaj!) skórę, zaczynając od strony brzucha i mniej więcej do środka kawałka, około 34 cm Wystarczy odciąć skórę z jednej połowy, druga połowa, brzuszna, pozostaje ze skórą.

3. Włóż część bez skóry do steku, a następnie złóż na nią drugą, tak aby powstał okrąg. Teraz owiń stek luźnym kawałkiem skóry i zawiąż go sznurkiem kuchennym.

4. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Steki osusz ręcznikiem papierowym. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i ułóż steki.

5. Przekrój 1 pomarańczę na pół. Z jednej połowy wyciśnij sok, drugą pokrój w krążki o grubości 1 cm. Sok pomarańczowy połącz z sosem sojowym i miodem, dopraw płatkami chili i ubijaj.

6. Zanurz gałązki rozmarynu w misce z marynatą pomarańczową i posmaruj steki. Połóż 1 na każdym steku2 plasterki pomarańczy. Ułóż gałązki rozmarynu na patelni wokół steków. Umieść patelnię na środku piekarnika i piecz rybę przez 20 minut.

7. Podczas gdy ryba się piecze, przygotuj sos pomarańczowy do podania. Z drugiej pomarańczy odetnij skórkę. Za pomocą ostrego noża odetnij plasterki, pozostawiając przegrody. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy przygotowane plasterki pomarańczy. Dodać cukier, płatki chili i małą gałązkę rozmarynu. Smażyć mieszaninę na średnim ogniu, ciągle mieszając i zagniatając plastry szpatułką, 34 minuty.

8. Wymieszaj skrobię w zimnej wodzie. Wlać roztwór skrobi na patelnię i energicznie wymieszać. Kontynuuj mieszanie i gotuj przez kolejną minutę, aż sos zgęstnieje. Umieść 2 na środku talerzy3 łyżki l. sosem, włóż do niego przygotowane steki i od razu podawaj.

Przydatne rady

W rodzinie łososi znajduje się wiele różnych ryb, które zaspokoją każdy gust i budżet. Najważniejszą rzeczą w naszym przepisie jest pomysł i można go wdrożyć z drogim łososiem, łososiem, łososiem kumpelskim, a nawet łososiem różowym. W przypadku dwóch ostatnich wystarczy skrócić czas gotowania, ponieważ jest to ryba mniej tłusta: ważne jest, aby jej nie wysuszyć.

Przy okazji

Jeśli kupiłeś mrożone steki, przenieś je wcześniej do lodówki, aby delikatnie je rozmrozić. Stopniowe rozmrażanie zachowają soczystość i nie będą różnić się od świeżych.

Pstrąg pieczony w folii ze śmietaną i ziołami

Sos śmietanowy z sokiem z cytryny i ziołami jest naprawdę uniwersalny!…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja