Jak upiec słodką paprykę
gastronomia 03 sierpnia 2022 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Słodka paprykaniedrogi i lubiany, niewątpliwie dobrze smakuje na świeżo w sałatkach, ale nie mniej wspaniale jest pieczony jako dodatek do mięs czy ryb. Aby przygotować go do tej roli, trzeba przejść przez kilka etapów.
1. Przykryj blachę do pieczenia folią – dzięki temu papryka nie będzie się do niej przyklejać i będzie łatwiej ją umyć – podczas pieczenia puści sok. Ułóż całe papryki razem z ogonkami na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku, obracając od czasu do czasu, w temperaturze 200°C, aż do zaczernienia, od 15 do 20 minut, w zależności od wielkości.
2. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Ostrożnie przełóż pieczoną paprykę do plastikowej torby, zamknij ją i odstaw na 10-15 minut. W zamkniętym opakowaniu dobrze odparują, a skórka łatwo oddzieli się od miąższu.
3. Wyjmij paprykę z torebki i usuń skórkę. Pokrój je na 2-4 części, usuń nasiona i łodygę. Nigdy nie myj pieczonej papryki, aby usunąć nasiona – zmyjesz cały smak. I zachowaj sok.
Paprykę słodką można upiec umieszczając ją bezpośrednio na palniku zarówno kuchenki gazowej, jak i elektrycznej. Warzywa smaż, aż skórka całkowicie się zwęgli, przewracając je na drugą stronę. Gotową paprykę włóż do zimnej, osolonej wody na 5–10 minut, a następnie obierz.
Użyj pieczonej papryki, aby podkreślić smak kotletów, przygotuj sos z czosnku, ziół, soku z cytryny i oliwy z oliwek lub po prostu podawaj jako przystawkę z miękkim serem i pomidorami.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #papryka #pieprz #jak gotowaćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych