Jak upiec słodką paprykę

Jak upiec słodką paprykę

Jak upiec słodką paprykę

gastronomia 03 sierpnia 2022 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Słodka paprykaniedrogi i lubiany, niewątpliwie dobrze smakuje na świeżo w sałatkach, ale nie mniej wspaniale jest pieczony jako dodatek do mięs czy ryb. Aby przygotować go do tej roli, trzeba przejść przez kilka etapów.

Mistrzowska klasa pieczenia słodkiej papryki

1. Przykryj blachę do pieczenia folią – dzięki temu papryka nie będzie się do niej przyklejać i będzie łatwiej ją umyć – podczas pieczenia puści sok. Ułóż całe papryki razem z ogonkami na blasze do pieczenia. Piec w piekarniku, obracając od czasu do czasu, w temperaturze 200°C, aż do zaczernienia, od 15 do 20 minut, w zależności od wielkości.

2. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Ostrożnie przełóż pieczoną paprykę do plastikowej torby, zamknij ją i odstaw na 10-15 minut. W zamkniętym opakowaniu dobrze odparują, a skórka łatwo oddzieli się od miąższu.

3. Wyjmij paprykę z torebki i usuń skórkę. Pokrój je na 2-4 części, usuń nasiona i łodygę. Nigdy nie myj pieczonej papryki, aby usunąć nasiona – zmyjesz cały smak. I zachowaj sok.

Paprykę słodką można upiec umieszczając ją bezpośrednio na palniku zarówno kuchenki gazowej, jak i elektrycznej. Warzywa smaż, aż skórka całkowicie się zwęgli, przewracając je na drugą stronę. Gotową paprykę włóż do zimnej, osolonej wody na 5–10 minut, a następnie obierz.

Użyj pieczonej papryki, aby podkreślić smak kotletów, przygotuj sos z czosnku, ziół, soku z cytryny i oliwy z oliwek lub po prostu podawaj jako przystawkę z miękkim serem i pomidorami.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #papryka #pieprz #jak gotowaćPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja