Jak upiec faszerowane mięso, czas, temperatura, lifehacki

Jak upiec faszerowane mięso, czas, temperatura, lifehacki

Jak upiec faszerowane mięso, czas, temperatura, lifehacki

gastronomia 6 marca 2022 r4,33 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Różne rodzaje mięsa i drobiu mają swoje własne zasady pieczenia. A przestrzeganie ich jest szczególnie ważne w przypadku farszu mięsnego. W końcu liczy się tu nie tylko wielkość i jakość wypieku, ale także to, czym dokładnie jest on nadziewany.

Do pieczenia wybierz najlepsze kawałki mięsa – w przeciwnym razie po ugotowaniu będzie twardy.

  • Odmawiać z kawałków mięsa, które są zbyt małe (na pewno wyschną, a nawet spalą się) i zbyt duże (przypalą się na brzegach, ale nie będą ugotowane w środku).
  • Przestrzegać reżim temperaturowy.
  • Przykryj delikatne części folia.
  • Nie zapomnij podlać dużych ptaków sączący się sok.
  • Pamiętaj o tym mięso mielonektórym nadziewa się mięso lub drób, musi być już gotowy – w przeciwnym razie pozostanie surowy.

Danie

Waga

Temperatura piekarnika Czas pieczenia Przyprawy
„Korona” żeberka wieprzowe nadziewane mielonym mięsem wieprzowym, dzikim ryżem i szynką

Od 2 do 4 kg

180°C 25 min. za każde 0,5 kg Tymianek, rozmaryn, pietruszka
Noga jagnięca bez kości, nadziewane szpinakiem i kozim serem

Od 1,5 do 3 kg

Pierwsze 45 minut 220°C, następnie 180°C 15 minut na każde 0,5 kg mięsa średnio wysmażonego Czosnek, rozmaryn, skórka pomarańczowa
Mostek cielęcynadziewany oliwkami, bułką tartą, fetą i jajkami

Od 2 do 4 kg

180°C 25 minut za każde 0,5 kg Zielona cebula, mięta, czarny pieprz
Rolada wołowaz grzybami i wątróbką

Od 1 do 2 kg

180°C 15 minut na każde 0,5 kg rzadkiego smażenia Jagody jałowca, szalotka, tymianek
Indyknadziewany kuskusem z suszonymi owocami, boczkiem i borówkami Od 4 do 8 kg 160–170°C 15–18 minut za każde 0,5 kg Szałwia, pietruszka, pieprz
Kaczkanadziewane jabłkami i suszonymi śliwkami Od 1,5 do 2,5 kg Pierwsze 30 minut 200°C, następnie 180°C 15 minut za każde 0,5 kg Suszony imbir, czarny pieprz, miód
Piersi z kurczaka, nadziewane szynką, porem i serem cheddar Od 300 do 500 g każdy 170°C 30 minut Skórka cytryny, mieszanka curry, nasiona kolendry
Kurczaknadziewane winogronami i orzechami Od 1,5 do 3 kg 180°C 20 min na każde 0,5 kg + 20 min. na całego kurczaka Kminek, gorczyca, cynamon

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pieczone mięsoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca19 grudnia 2019 r

W związku ze świętami noworocznymi bardzo przydatny i istotny artykuł.

00Odpowiedź

Julia (gość)

26 grudnia 2015 r

Przygotowywałam filet z tuszy króliczej. Pociąłem go tak jak pokazano w Twoim poście, o oddzieleniu kości od miazgi. Zrobiłam coś w rodzaju bułki z mieloną wątróbką, ale mięso mielone było surowe i wszystko wydawało się dobrze upieczone. Chcę podziękować wszystkim, którzy piszą artykuły na Twojej stronie. Bardzo przydatne jest wiedzieć wszystko, o czym tu napisano.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja