Jak upiec faszerowane mięso, czas, temperatura, lifehacki
gastronomia 6 marca 2022 r4,33 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Różne rodzaje mięsa i drobiu mają swoje własne zasady pieczenia. A przestrzeganie ich jest szczególnie ważne w przypadku farszu mięsnego. W końcu liczy się tu nie tylko wielkość i jakość wypieku, ale także to, czym dokładnie jest on nadziewany.
Do pieczenia wybierz najlepsze kawałki mięsa – w przeciwnym razie po ugotowaniu będzie twardy.
- Odmawiać z kawałków mięsa, które są zbyt małe (na pewno wyschną, a nawet spalą się) i zbyt duże (przypalą się na brzegach, ale nie będą ugotowane w środku).
- Przestrzegać reżim temperaturowy.
- Przykryj delikatne części folia.
- Nie zapomnij podlać dużych ptaków sączący się sok.
- Pamiętaj o tym mięso mielonektórym nadziewa się mięso lub drób, musi być już gotowy – w przeciwnym razie pozostanie surowy.
Danie |
Waga |
Temperatura piekarnika | Czas pieczenia | Przyprawy |
„Korona” żeberka wieprzowe nadziewane mielonym mięsem wieprzowym, dzikim ryżem i szynką |
Od 2 do 4 kg |
180°C 25 min. | za każde 0,5 kg | Tymianek, rozmaryn, pietruszka |
Noga jagnięca bez kości, nadziewane szpinakiem i kozim serem |
Od 1,5 do 3 kg |
Pierwsze 45 minut 220°C, następnie 180°C | 15 minut na każde 0,5 kg mięsa średnio wysmażonego | Czosnek, rozmaryn, skórka pomarańczowa |
Mostek cielęcynadziewany oliwkami, bułką tartą, fetą i jajkami |
Od 2 do 4 kg |
180°C | 25 minut za każde 0,5 kg | Zielona cebula, mięta, czarny pieprz |
Rolada wołowaz grzybami i wątróbką |
Od 1 do 2 kg |
180°C | 15 minut na każde 0,5 kg rzadkiego smażenia | Jagody jałowca, szalotka, tymianek |
Indyknadziewany kuskusem z suszonymi owocami, boczkiem i borówkami | Od 4 do 8 kg | 160–170°C | 15–18 minut za każde 0,5 kg | Szałwia, pietruszka, pieprz |
Kaczkanadziewane jabłkami i suszonymi śliwkami | Od 1,5 do 2,5 kg | Pierwsze 30 minut 200°C, następnie 180°C | 15 minut za każde 0,5 kg | Suszony imbir, czarny pieprz, miód |
Piersi z kurczaka, nadziewane szynką, porem i serem cheddar | Od 300 do 500 g każdy | 170°C | 30 minut | Skórka cytryny, mieszanka curry, nasiona kolendry |
Kurczaknadziewane winogronami i orzechami | Od 1,5 do 3 kg | 180°C | 20 min na każde 0,5 kg + 20 min. na całego kurczaka | Kminek, gorczyca, cynamon |
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pieczone mięsoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca19 grudnia 2019 r
W związku ze świętami noworocznymi bardzo przydatny i istotny artykuł.
00Odpowiedź
26 grudnia 2015 r
Przygotowywałam filet z tuszy króliczej. Pociąłem go tak jak pokazano w Twoim poście, o oddzieleniu kości od miazgi. Zrobiłam coś w rodzaju bułki z mieloną wątróbką, ale mięso mielone było surowe i wszystko wydawało się dobrze upieczone. Chcę podziękować wszystkim, którzy piszą artykuły na Twojej stronie. Bardzo przydatne jest wiedzieć wszystko, o czym tu napisano.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych