Svena Wassmeraszef kuchni restauracji Wspomnieniaktóry ma 2 gwiazdki Michelin, podzielił się swoim autorskim przepisem na chleb na zakwasie. Nie zapomniałam też o przepisie na zakwas.
O czym porozmawiamy w artykule:Domowy chleb na zakwasie Prosty przepis na chleb na zakwasie
Domowy chleb na zakwasie
To mój ulubiony chleb. Mogę to jeść codziennie. Szczególnie smakuje z pasztetem drobiowym lub po prostu dobrym masłem.
Domowy chleb na zakwasie
Aby przygotować, potrzebujesz:
Do zakwasu ciasta:
- starter (zakwas) – 75 g
- mąka pszenna – 75 g
- ciepła woda (ok. 27°C) – 75 ml
Do testu:
- mąka pszenna – 400 g
- ciepła woda (ok. 27°C) – 200 ml
- sól morska – 10 g
1. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto startowe. Przykryć pokrywką i odstawić w ciepłe miejsce (około 25-30°C) na 2 godziny. Poniżej znajdują się szczegółowe kroki potrzebne do uzyskania startera i startera na zakwasie. 2. Dodajemy mąkę, wodę i sól i mieszamy wszystko przez 10 minut. Ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny. 3. Ciasto włożyć do lodówki na 20-24 godziny, następnie wyjąć i pozostawić w temperaturze pokojowej na około godzinę. Jeśli to możliwe, po wyjęciu z lodówki ciasto przełóż do koszyka do pieczenia, uprzednio posypując je mąką. 4. Rozgrzej piekarnik do 230°C (grzanie górna i dolna). Jeśli masz piekarnik holenderski, rozgrzej go przed rozgrzaniem piekarnika. Ostrożnie włóż ciasto do nagrzanego piekarnika holenderskiego. 5. Piecz chleb przez 40 minut przy zamkniętej pokrywie. Następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 10-15 minut.
Przydatne rady
Ponieważ nie każdy ma w domu piekarnik z kontrolowaną wilgotnością, chleb najłatwiej upiec w piekarniku holenderskim (żeliwnym pojemniku z pokrywką). Dzięki temu chleb wypiekany jest na własnej parze przy zamkniętej pokrywie i przy zachowaniu wymaganej wilgotności.
Prosty przepis na chleb na zakwasie
Dzień pierwszy
W dużej misce wymieszaj 50 g mąki pszennej i 50 ml ciepłej wody (ok. 27°C), energicznie mieszając łyżką. Jeśli uzyskana masa jest zbyt gęsta, dodać wodę (ale nie więcej niż 60 ml). Miskę przykrywamy pokrywką, ale nie szczelnie (ciasto powinno oddychać) i odstawiamy w ciepłe miejsce (25-30°C) na 24 godziny.
Dzień drugi
Powstałą masę wymieszaj z kolejnymi 50 gramami mąki i 50 ml ciepłej wody. Przykryj pokrywką i odstaw mieszaninę w ciepłe miejsce (25-30°C) na 10-20 godzin. Gdy starter podwoi swoją objętość, możesz rozpocząć trzeci krok.
Dzień trzeci
Ponownie wymieszaj starter z 50 gramami mąki i 50 ml ciepłej wody. Przykryć pokrywką i odstawić mieszaninę w ciepłe miejsce (25-30°C) na 12 godzin. Gdy starter podwoi swoją objętość, możesz przejść do kroku czwartego.
Dzień czwarty
Zmieszaj 10 gramów startera z 50 gramami mąki i 50 ml ciepłej wody. Przykryć pokrywką i ponownie odstawić zakwas w ciepłe miejsce (25-30°C) na 8-12 godzin. Gdy zakwas urośnie o połowę, można go wykorzystać do wypieku chleba.
Uwaga dla gospodyni
Jeśli nie pieczesz chleba na co dzień, pozostałą część gotowego startera – starter – możesz przechowywać w lodówce w małej szklance z pokrywką. Ważne jest, aby nie zapomnieć o podaniu zakwasu, w przeciwnym razie wszystkie właściwości zakwasu zostaną utracone. W tym celu co 7-10 dni wymieszaj w czystej szklance 10 g startera (resztę można wyrzucić) z 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody.
Dziękuję za przepisy Svena Wassmeraszef kuchni restauracji Wspomnienia Wielki kurort Bad Ragaz
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #domowy chleb #chleb na zakwasie #przepis szefa kuchniPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych