Jak upiec ciasto francuskie z jabłkami, któremu po prostu nie można odmówić
Alena Spirina 15 września 2023 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Kiedy jest dużo jabłek, a wszystkie znane ciasta z nimi zostały już upieczone kilka razy, chcesz zrobić coś niezwykłego. Na przykład ciasto francuskie z jabłkami, jak w modnej piekarni lub na zdjęciu w czasopiśmie. Porozmawiajmy o tym, jak upiec ciasta francuskie z jabłkami w domu, aby nie można było ich odmówić nawet tym, którzy rzadko starają się jeść wypieki.
O czym porozmawiamy w artykule:Jakie jabłka wybrać do zrobienia ciasta francuskiego Ciasto francuskie z jabłkami z ciasta bez drożdży Ciasto francuskie drożdżowe z jabłkami Jak uformować ciasto francuskie z jabłkami
Wydaje się, że ciasto francuskie z jabłkami nie sprawia żadnych trudności: weź przygotowane ciasto, ułóż na nim plasterki jabłka i piecz. Tak właśnie jest, ale są niuanse. Porozmawiajmy o nich.
Jakie jabłka wybrać do ciasta francuskiego
W przypadku ciasta francuskiego z jabłkami kluczowy jest wybór jabłek. Ale nie pod względem smaku, ale w zależności od tego, jak jabłko zachowa się w piekarniku: czy zachowa swój kształt, czy rozpadnie się w puree. Będziesz musiał zapomnieć o ukochanej przez wielu Antonówce, bezimienne zebrane w ogrodzie są nieprzewidywalne i mogą również zawieść. Aby zapewnić sobie udane ptysie z jabłkami, kupuj jabłka Golden Delicious, Gala lub Fuji. Doskonale zachowują swój kształt podczas obróbki cieplnej, jedynie nieznacznie zmniejszają swój rozmiar, jakby się „kurczyły”.
Słodkie odmiany – „Golden Delicious”, „Gala” czy „Fuji” – to najlepszy wybór na ptysie z jabłkami: doskonale zachowują swój kształt podczas obróbki cieplnej
Ale jabłka mają magiczną właściwość związaną z zachowaniem zawartej w nich pektyny: jeśli plasterki lub kawałki jabłek zostaną duszone lub pieczone, schładzane i używane jako nadzienie, nie będą już zmniejszać swojej objętości. Możesz to zrobić: obrane jabłka pokroić w plasterki i ułożyć je na papierze do pieczenia, tworząc paski lub koła wielkości przyszłego otwartego ciasta francuskiego z jabłkami i piec, aż będzie prawie gotowe. Gdy kawałki ostygną do temperatury pokojowej, wystarczy je położyć na przygotowanym cieście i upiec ptysie z jabłkami, bez obawy, że nadzienie się skurczy lub ciasto zamoczy. Tak właśnie robi wiele piekarni, ponieważ ten krok pozwala przygotować nadzienie do wykorzystania w przyszłości i przechowywać je w lodówce przez kilka dni.
Nadzienie do ciast francuskich z jabłkami można najpierw upiec – tak robią w wielu piekarniach.
Pokrojone jabłka często przed użyciem do nadzienia spryskuje się sokiem z cytryny. Jest to konieczne nie tyle, aby chronić jabłka przed ciemnieniem, ale aby pomóc im zachować kształt podczas obróbki cieplnej.
Powszechnie przyjmuje się, że najlepszym towarzyszem jabłek jest cynamon. Tak naprawdę wybór przypraw do jabłek jest znacznie szerszy. Zastąp cynamon kardamonem lub mieszanką goździków i gałki muszkatołowej i spróbuj użyć nasion anyżu, jak Włosi. Skórka pomarańczowa i cytrynowa również pięknie uzupełniają jabłka.
Przy okazji, pod nadzienie jabłkowe można położyć cienką warstwę kremu lub posmarować ciasto konfiturą – cytrynową, pomarańczową, żurawinową lub wiśniową.
Ciasto francuskie z jabłkami z ciasta bez drożdży
Domowe ciasto przaśne na ciasto francuskie z jabłkami wymaga masła o dobrej stabilności termicznej (spróbuj je znaleźć!), cierpliwości, dokładności i temperaturze w kuchni nie wyższej niż 20°C. O wiele łatwiej jest użyć gotowego ciasta francuskiego bez drożdży. Ale nawet przy tym wynik będzie przyjemny tylko wtedy, gdy będziesz przestrzegać podstawowych zasad. Przypomnijmy im na wszelki wypadek.
Gotowe ciasto francuskie bez drożdży idealnie nadaje się do przygotowania ciasta francuskiego z jabłkami. Wystarczy rozmrozić w lodówce, to ważne!
Najpierw rozmrażaj ciasto tylko w lodówce, a nie w temperaturze pokojowej. Dzięki temu tłuszcz zawarty w cieście nie stopi się, co oznacza, że ciasto zachowa swoją warstwową strukturę. Rozmrożone ciasto w opakowaniu spokojnie poczeka na Ciebie w lodówce 2-3 dni.
Po drugie, ciasta francuskie z jabłkami pokrój ostrym nożem lub nacięciem o ostrych krawędziach. Opuść nóż lub nacięcie pionowo, zamiast ciągnąć wzdłuż ciasta, aby uniknąć sklejania się warstw. Podczas wycinania prostokątnych elementów nie wahaj się użyć linijki! I od razu układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową.
Rozmrożone ciasto na ciasto francuskie z jabłkami należy kroić ostrym nożem. I nie wahaj się używać linijki!
Po trzecie, zanim na ciasto nałożymy nadzienie, niezależnie od tego, czy jest ono surowe, czy gotowane, wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki, aby masło, które roztopiło się podczas krojenia, ustabilizowało się. Niestabilizowane masło podczas pieczenia wycieknie, a ciasto francuskie będzie twarde i suche.
W czasie studzenia ciasta rozgrzej piekarnik do 200C, lekko roztrzep widelcem jajko lub mieszankę żółtka z mlekiem (po 2 łyżki mleka na żółtko), bo wtedy będziesz musiał szybko pracować i nie będzie czasu na przygotowanie .
Ciasta francuskie z jabłkami należy bardzo szybko natłuścić i szybko wysłać do nagrzanego piekarnika
Gdy piekarnik nagrzeje się do ustawionej temperatury, wyjmij blachę z kawałkami ciasta z lodówki, jak najszybciej nałóż na nie nadzienie, posmaruj ciasto jajkiem i włóż blachę do piekarnika.
Rada. Jeśli podczas układania nadzienia lub natłuszczania powierzchni zauważysz, że ciasto stało się miękkie i błyszczące, włóż ciasto z powrotem do lodówki na 10-15 minut. Lepiej ten czas przeznaczyć na idealne ptysie z jabłkami, niż zrujnować całą pracę.
Drożdżowe ciasto francuskie z jabłkami
Drożdżowe ciasto francuskie z jabłkami lub innym słodkim nadzieniem nazywane jest zwykle „duńskim” lub duńskim ciastem francuskim. Pomimo obecności drożdży w cieście, należy je również rozmrozić w lodówce, szybko pokroić i pokroić ostrym nożem.
Ale potem następuje okres zwany garowaniem lub końcowym wyrastaniem ciasta. Pokrojone kawałki ciasta francuskiego z jabłkami układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią tak, aby nie dotykała ciasta, ale zabezpieczała je przed wietrzeniem i pozostawiono w temperaturze 26-28°C przez około godziny lub do momentu, aż kawałek zwiększy swoją objętość dwukrotnie. Wydawać by się mogło, że jeszcze trochę i ciasto po prostu pęknie – czyli będzie gotowe do napełnienia nadzieniem i upieczenia. Tak, zgadza się: najpierw wyrastanie, potem nadziewanie farszem, smarowanie jajkiem i pieczenie przez 15 minut w temperaturze około 200°C, aż ciasto będzie pięknie złociste. Jeśli podczas pieczenia z drożdżowego ciasta francuskiego z jabłkami nagle wycieknie olej, najprawdopodobniej ciasto nie zostało wystarczająco wyrośnięte. Następnym razem daj mu więcej czasu lub stwórz nieco cieplejszą atmosferę, ale nie wyższą niż 30°C.
Jak zrobić ciasto francuskie z jabłkami
Aby ciasta francuskie z jabłkami wyglądały apetycznie, należy przestrzegać technologii formowania przedmiotu obrabianego
Niezależnie od tego, jakie ciasto francuskie wybierzemy – drożdżowe czy bez drożdży – ciasto francuskie otwarte z jabłkami można formować na dwa sposoby.
Pierwsza polega na prostym pocięciu ciasta na porcje o wybranym kształcie i wielkości (wąski prostokąt, kwadrat, owal lub koło), zagęszczenie środkowej części opuszkami palców, pozostawiając boki o szerokości 1,0-1,5 cm, a środek nakłuć widelcem .
Formując ciasto francuskie, nakłuwamy jego środek widelcem, aby ciasto podczas pieczenia mniej pęczniało.
Druga metoda polega na ułożeniu paska ciasta o szerokości 1,0-1,5 cm wokół obwodu wyciętego kawałka. W tym przypadku obszary ciasta pod brzegiem posmarowano jajkiem, tak aby brzeg został dobrze przyklejony baza. Uważaj, aby jajko nie dostało się na nacięte brzegi ciasta, w przeciwnym razie warstwy ciasta będą się sklejać i podczas pieczenia powstanie nierówny wzrost. Dotyczy to również natłuszczania całego produktu przed pieczeniem. Zaleca się nakłuć spód ciasta, który nie jest przykryty z boku, widelcem, aby podczas pieczenia mniej pęczniał.
Miejsca ciasta pod bokami ptysiów należy posmarować jajkiem, tak aby przylegało do spodu
Dalsze etapy przygotowania ciasta francuskiego z jabłkami zależą od wybranego ciasta: ciasto bez drożdży ostudzić, pozostawić ciepłe na ciasto drożdżowe. Następnie dodać nadzienie i szybko wstawić do piekarnika.
Po upieczeniu profesjonalni cukiernicy pokrywają nadzienie cienką warstwą neutralnej glazury, która nadaje ptysiowi piękny połysk. W domu neutralną glazurę można całkowicie zastąpić dżemem morelowym, brzoskwiniowym lub pomarańczowym. Kilka łyżek dżemu wymieszaj z łyżeczką wody, podgrzej, przecedź przez drobne sitko (ale nie jest to konieczne) i posmaruj nadzienie pędzlem. Posyp ciasto cukrem pudrem, a Twoje ptysie z jabłkami będą równie smaczne i atrakcyjne jak te z najlepszej cukierni.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pieczenie #ciast francuskichPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa14 września 2022 r
Konstanto, dzięki za komentarz! Jeśli robisz ciasta francuskie z jabłkami, podziel się z nami efektami pieczenia.
00OdpowiedźKonstanca14 września 2022 r
Bardzo ciekawy i przydatny artykuł. Wydaje się, że to proste pieczenie, ale ile niuansów trzeba wziąć pod uwagę, aby wyszło tak, jak powinno.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych