Jak ugotować właściwe płatki owsiane
Olga Siutkina 04 marca 2024 r
Niektórzy szalenie kochają płatki owsiane i są gotowi jeść je codziennie, inni nie mogą tego znieść i krzywią się na samą wzmiankę o nich. Ale oboje są zjednoczeni w jednym — Płatki owsiane są zdrowe.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jakie są rodzaje płatków owsianych?
- W jakich proporcjach gotować płatki owsiane?
- Jak prawidłowo ugotować płatki owsiane z mlekiem w rondlu
- Jak gotować płatki owsiane w kuchence mikrofalowej
- Leniwa owsianka
- Owsianka owsiana z wodą na odchudzanie
- Co dodać do płatków owsianych
Nie mogę obejść się bez historii. Wszystko zaczęło się od płatków owsianych. Owsianka — to nic innego jak ugotowane na parze ziarno owsa, suszone i rozgniatane w moździerzu, znane od czasów Domostroewa. Tak przygotowana mąka stała się produktem błyskawicznym: 2–3 łyżki zalać wrzącą wodą z dodatkiem soli — i pyszny zdrowy napój gotowy.
A jednak przyjrzyjmy się bliżej, jak prawidłowo ugotować pyszną owsiankę owsianą z płatków. Można oczywiście ugotować go z pełnych ziaren. — będzie pyszne, ale zajmie to bardzo dużo czasu. Kaszę owsianą należy gotować po wielogodzinnym namoczeniu przez 30–40 minut!
Z płatkami wszystko jest dużo łatwiejsze i szybsze. Zanim jednak płatki owsiane trafią na nasz stół, przechodzą długą drogę: ziarno jest sortowane, myte, dwukrotnie parzone i dopiero potem rozbijane na płatki (płatki są czyste, gotowe do spożycia i dobrze przechowywane).
Jakie są rodzaje płatków owsianych?
Płatki owsiane i płatki owsiane są różne. Zależy to od rodzaju ziarna, sposobu jego obróbki i stopnia spłaszczenia ziarna.
Ze wszystkich odmian płatków owsianych i owsianych za najlepszą uważa się owsiankę Herkules, która jest wytwarzana z wyselekcjonowanych ziaren
A więc najlepsze płatki owsiane — Zboże Herkules. Produkowane są z wyselekcjonowanych ziaren premium.
Płatki „ekstra” produkowane są z płatków owsianych I gatunku — jakość jest nieco niższa niż w Herkulesie. Ponadto wielkość płatków jest różna: duże płatki wykonane z pełnych ziaren (jak Herkules), małe płatki z ciętych ziaren i szybko gotujące się płatki z ciętych ziaren — najmniejszy i najcieńszy. Producent zazwyczaj informuje o stopniu spłaszczenia na opakowaniach: od 20 do 90%. Grube, duże płatki gotuje się przez 30–35 minut w kolejności rosnącej. 90% spłaszczenia — Są to płatki zbożowe dla dzieci i gotuj je tylko przez 1-2 minuty.
Im mniej czasu poświęcasz na przygotowanie płatków zbożowych, tym więcej operacji trzeba wykonać: ponowne gotowanie na parze, walcowanie, mielenie itp. Cienkie płatki są szybciej trawione, ale mają wyższy indeks glikemiczny. Powinny to wziąć pod uwagę osoby chore na cukrzycę.
W jakich proporcjach gotować płatki owsiane?
Najzdrowsze płatki owsiane — gotowane z dużych płatków Hercules po długotrwałym gotowaniu.
Aby przygotować półlepkie płatki owsiane, należy wziąć płatki i płyn – mleko lub wodę – w stosunku 1: 2,5
Do przygotowania 1 porcji półpłynnych płatków owsianych potrzebne będą:
- 1/2 szklanki płatków zbożowych
- 1,5 szklanki wody i/lub mleka
Oznacza to, że aby przygotować półlepką owsiankę, należy wziąć płatki i płyn w stosunku 1: 2,5–3. Gotowanie płatków owsianych z tradycyjnych płatków Hercules zajmie 15–20 minut.
W przypadku innych płatków, mniejszych i cieńszych, czas gotowania będzie się różnić, a stosunek płatków do płynu będzie następujący:
- na gęste, lepkie płatki owsiane 1:2
- dla kaszy półpłynnej 1:2,5
- dla płynnej owsianki 3:3,5
Jak prawidłowo ugotować płatki owsiane z mlekiem w rondlu
Czym są prawidłowe płatki owsiane? To owsianka, która zachowała jak najwięcej wszystkich witamin i korzystnych właściwości, a jednocześnie jest z pewnością smaczna. Jak ugotować odpowiednią owsiankę?
Prawidłowo przygotowana owsianka to owsianka gotowana na wodzie. Można do niego później dodać mleko, masło i przyprawy
Najbardziej poprawny sposób — To gotowanie płatków owsianych na wodzie. W zależności od stopnia spłaszczenia, na opakowaniach płatków zwykle jest napisane, jak długo należy gotować płatki owsiane. Jeśli są to małe, cienkie, szybko gotujące się płatki, należy je zalać wrzącą wodą i pozwolić im pęcznieć. Możesz posolić tę owsiankę i dodać oliwę z oliwek lub masło. — Będzie trochę więcej kalorii, ale owsianka będzie miała smak.
Możesz ugotować owsiankę na mleku w rondlu, doprawić ją masłem i dodać cukier i sól. Ta owsianka okaże się bardzo smaczna, ale zawiera dużo kalorii: nie można jej nazwać właściwą. Dla porównania: 1 porcję owsianki (100 g) popić wodą — 73 kcal i z mlekiem — 89 kcal. I to bez dodatku tłuszczu.
Właściwa owsianka — smaczne i mniej kaloryczne — Działa, jeśli ugotujesz gęstą owsiankę w wodzie, a następnie dodasz mleko lub śmietanę. Cukier i sól do smaku. Można w ogóle zrobić bez cukru, wystarczy dodać sól i kawałek masła.
Jak gotować płatki owsiane w kuchence mikrofalowej
Mikrofalowy — dobry pomocnik w kuchni, jeśli chcesz coś szybko ugotować.
Płatki owsiane w kuchence mikrofalowej nie są gorsze niż ugotowane na kuchence, ale gotują się szybciej
Gotowanie owsianki owsianej w kuchence mikrofalowej zajmie kilka minut przy maksymalnej mocy.
Stosunek płatków do płynu jest taki sam, jak przy gotowaniu płatków owsianych w rondlu. Konieczne jest zabranie naczyń, które można wykorzystać do gotowania w kuchence mikrofalowej. Wsypać płatki i dodać płyn — woda, mleko lub woda z mlekiem. Mieszamy, zamykamy pokrywkę i wstawiamy do piekarnika. Włącz maksymalną moc i gotuj przez 3 minuty. Gotową owsiankę wymieszaj, dopraw masłem, cukrem, solą według uznania, dodaj rodzynki, posiekane jabłko i orzechy. Zamiast cukru można dodać miód.
Leniwa owsianka
Jeśli mówimy o maksymalnych zaletach płatków owsianych, to oczywiście lepiej w ogóle ich nie gotować. Co oznacza gotowanie leniwej owsianki. Płatki namoczone są zdrowsze od gotowanych. Wszystko, co musisz zrobić, to dodać płatki błyskawiczne ulubionym produktem z fermentowanego mleka — kefir, jogurt, fermentowane mleko pieczone lub mleko: krowie lub roślinne. Można dodać sok jabłkowy. Pojemnik z leniwą owsianką włóż na noc do lodówki — a rano śniadanie jest gotowe.
Płatki owsiane namoczone przez noc w dowolnym fermentowanym produkcie mlecznym, mleku roślinnym lub soku jabłkowym są zdrowsze niż gotowane płatki owsiane
Owsianka owsiana z wodą na odchudzanie
Uważa się, że płatki owsiane zachowują wszystkie swoje korzystne właściwości po ugotowaniu na parze i spłaszczeniu. Ale niewątpliwie całe płatki owsiane nadal różnią się zawartością składników odżywczych. Przede wszystkim wierzchnia warstwa jest zachowana w zbożach, a są to witaminy, mikroelementy i błonnik, które pomagają oczyścić jelita. Indeks glikemiczny produktów pełnoziarnistych jest niższy niż produktów zbożowych.
Dla osób odchudzających się preferowana jest owsianka z pełnego ziarna: taka owsianka zawiera więcej witamin, mikroelementów i błonnika oraz niższy indeks glikemiczny
Przygotowanie owsianki z ziaren owsa zajmie znacznie więcej czasu: owsianka będzie gotować przez co najmniej 2 godziny. Proporcje: na 1 szklankę płatków 3 szklanki wody.
Możesz przyspieszyć ten proces, przygotowując śniadanie poprzedniego wieczoru. Płatki należy umyć i zalać zimną wodą. Na 1 szklankę płatków 1 szklanka wody.
Rano odcedź płatki owsiane na durszlaku. — odlać pozostałą wodę. Umieść płatki w rondlu i dodaj 2 szklanki wody. Po ugotowaniu gotuj owsiankę pełnoziarnistą na małym ogniu przez 30–40 minut. Aby skutki oczyszczania i odchudzania były jasne, taką owsiankę je się bez soli, a lepiej jest używać oliwy z oliwek. Oczywiście trzeba pomyśleć o ilości zjadanej owsianki. Aby osiągnąć efekt, 3 łyżki. l. Na śniadanie wystarczy.
Co dodać do płatków owsianych
Płatki owsiane gotowane na śniadanie — gotowane na patelni lub moczone przez noc, — Możesz sprawić, że będzie jeszcze smaczniejszy i zdrowszy.
Płatki owsiane dobrze komponują się ze świeżymi i suszonymi owocami i jagodami, orzechami, miodem, dżemem i przyprawami
W tym celu dobrze jest dodać pokrojone na kawałki różne jagody i świeże owoce, ulubione suszone owoce, owoce kandyzowane, orzechy, nasiona słonecznika i chia, czekoladę, miód, syrop klonowy, dżem. Do przypraw, które dobrze komponują się ze słodkimi płatkami owsianymi, zalicza się cynamon i wanilię. Jeśli wolisz opcję słoną, to miękki ser, smażony boczek, duszona dynia lub marchewka.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #owsianka #owsiankaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych