Jak ugotować właściwe płatki owsiane

Jak ugotować właściwe płatki owsiane

Jak ugotować właściwe płatki owsiane

Olga Siutkina 04 marca 2024 r

Niektórzy szalenie kochają płatki owsiane i są gotowi jeść je codziennie, inni nie mogą tego znieść i krzywią się na samą wzmiankę o nich. Ale oboje są zjednoczeni w jednym Płatki owsiane są zdrowe.

Owsianka

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Jakie są rodzaje płatków owsianych?
  • W jakich proporcjach gotować płatki owsiane?
  • Jak prawidłowo ugotować płatki owsiane z mlekiem w rondlu
  • Jak gotować płatki owsiane w kuchence mikrofalowej
  • Leniwa owsianka
  • Owsianka owsiana z wodą na odchudzanie
  • Co dodać do płatków owsianych

Nie mogę obejść się bez historii. Wszystko zaczęło się od płatków owsianych. Owsianka to nic innego jak ugotowane na parze ziarno owsa, suszone i rozgniatane w moździerzu, znane od czasów Domostroewa. Tak przygotowana mąka stała się produktem błyskawicznym: 2–3 łyżki zalać wrzącą wodą z dodatkiem soli i pyszny zdrowy napój gotowy.

A jednak przyjrzyjmy się bliżej, jak prawidłowo ugotować pyszną owsiankę owsianą z płatków. Można oczywiście ugotować go z pełnych ziaren. będzie pyszne, ale zajmie to bardzo dużo czasu. Kaszę owsianą należy gotować po wielogodzinnym namoczeniu przez 30–40 minut!

Z płatkami wszystko jest dużo łatwiejsze i szybsze. Zanim jednak płatki owsiane trafią na nasz stół, przechodzą długą drogę: ziarno jest sortowane, myte, dwukrotnie parzone i dopiero potem rozbijane na płatki (płatki są czyste, gotowe do spożycia i dobrze przechowywane).

Jakie są rodzaje płatków owsianych?

Płatki owsiane i płatki owsiane są różne. Zależy to od rodzaju ziarna, sposobu jego obróbki i stopnia spłaszczenia ziarna.

Ze wszystkich odmian płatków owsianych i owsianych za najlepszą uważa się owsiankę Herkules, która jest wytwarzana z wyselekcjonowanych ziaren
Ze wszystkich odmian płatków owsianych i owsianych za najlepszą uważa się owsiankę Herkules, która jest wytwarzana z wyselekcjonowanych ziaren

A więc najlepsze płatki owsiane Zboże Herkules. Produkowane są z wyselekcjonowanych ziaren premium.

Płatki „ekstra” produkowane są z płatków owsianych I gatunku jakość jest nieco niższa niż w Herkulesie. Ponadto wielkość płatków jest różna: duże płatki wykonane z pełnych ziaren (jak Herkules), małe płatki z ciętych ziaren i szybko gotujące się płatki z ciętych ziaren najmniejszy i najcieńszy. Producent zazwyczaj informuje o stopniu spłaszczenia na opakowaniach: od 20 do 90%. Grube, duże płatki gotuje się przez 30–35 minut w kolejności rosnącej. 90% spłaszczenia Są to płatki zbożowe dla dzieci i gotuj je tylko przez 1-2 minuty.

Im mniej czasu poświęcasz na przygotowanie płatków zbożowych, tym więcej operacji trzeba wykonać: ponowne gotowanie na parze, walcowanie, mielenie itp. Cienkie płatki są szybciej trawione, ale mają wyższy indeks glikemiczny. Powinny to wziąć pod uwagę osoby chore na cukrzycę.

W jakich proporcjach gotować płatki owsiane?

Najzdrowsze płatki owsiane gotowane z dużych płatków Hercules po długotrwałym gotowaniu.

Aby przygotować półlepkie płatki owsiane, należy wziąć płatki i płyn - mleko lub wodę - w stosunku 1: 2,5
Aby przygotować półlepkie płatki owsiane, należy wziąć płatki i płyn – mleko lub wodę – w stosunku 1: 2,5

Do przygotowania 1 porcji półpłynnych płatków owsianych potrzebne będą:

  • 1/2 szklanki płatków zbożowych
  • 1,5 szklanki wody i/lub mleka

Oznacza to, że aby przygotować półlepką owsiankę, należy wziąć płatki i płyn w stosunku 1: 2,5–3. Gotowanie płatków owsianych z tradycyjnych płatków Hercules zajmie 15–20 minut.

W przypadku innych płatków, mniejszych i cieńszych, czas gotowania będzie się różnić, a stosunek płatków do płynu będzie następujący:

  • na gęste, lepkie płatki owsiane 1:2
  • dla kaszy półpłynnej 1:2,5
  • dla płynnej owsianki 3:3,5

Jak prawidłowo ugotować płatki owsiane z mlekiem w rondlu

Czym są prawidłowe płatki owsiane? To owsianka, która zachowała jak najwięcej wszystkich witamin i korzystnych właściwości, a jednocześnie jest z pewnością smaczna. Jak ugotować odpowiednią owsiankę?

Prawidłowo przygotowana owsianka to owsianka gotowana na wodzie. Można do niego później dodać mleko, masło i przyprawy
Prawidłowo przygotowana owsianka to owsianka gotowana na wodzie. Można do niego później dodać mleko, masło i przyprawy

Najbardziej poprawny sposób To gotowanie płatków owsianych na wodzie. W zależności od stopnia spłaszczenia, na opakowaniach płatków zwykle jest napisane, jak długo należy gotować płatki owsiane. Jeśli są to małe, cienkie, szybko gotujące się płatki, należy je zalać wrzącą wodą i pozwolić im pęcznieć. Możesz posolić tę owsiankę i dodać oliwę z oliwek lub masło. Będzie trochę więcej kalorii, ale owsianka będzie miała smak.

Możesz ugotować owsiankę na mleku w rondlu, doprawić ją masłem i dodać cukier i sól. Ta owsianka okaże się bardzo smaczna, ale zawiera dużo kalorii: nie można jej nazwać właściwą. Dla porównania: 1 porcję owsianki (100 g) popić wodą 73 kcal i z mlekiem 89 kcal. I to bez dodatku tłuszczu.

Właściwa owsianka smaczne i mniej kaloryczne Działa, jeśli ugotujesz gęstą owsiankę w wodzie, a następnie dodasz mleko lub śmietanę. Cukier i sól do smaku. Można w ogóle zrobić bez cukru, wystarczy dodać sól i kawałek masła.

Jak gotować płatki owsiane w kuchence mikrofalowej

Mikrofalowy dobry pomocnik w kuchni, jeśli chcesz coś szybko ugotować.

Płatki owsiane w kuchence mikrofalowej nie są gorsze niż ugotowane na kuchence, ale gotują się szybciej
Płatki owsiane w kuchence mikrofalowej nie są gorsze niż ugotowane na kuchence, ale gotują się szybciej

Gotowanie owsianki owsianej w kuchence mikrofalowej zajmie kilka minut przy maksymalnej mocy.

Stosunek płatków do płynu jest taki sam, jak przy gotowaniu płatków owsianych w rondlu. Konieczne jest zabranie naczyń, które można wykorzystać do gotowania w kuchence mikrofalowej. Wsypać płatki i dodać płyn woda, mleko lub woda z mlekiem. Mieszamy, zamykamy pokrywkę i wstawiamy do piekarnika. Włącz maksymalną moc i gotuj przez 3 minuty. Gotową owsiankę wymieszaj, dopraw masłem, cukrem, solą według uznania, dodaj rodzynki, posiekane jabłko i orzechy. Zamiast cukru można dodać miód.

Leniwa owsianka

Jeśli mówimy o maksymalnych zaletach płatków owsianych, to oczywiście lepiej w ogóle ich nie gotować. Co oznacza gotowanie leniwej owsianki. Płatki namoczone są zdrowsze od gotowanych. Wszystko, co musisz zrobić, to dodać płatki błyskawiczne ulubionym produktem z fermentowanego mleka kefir, jogurt, fermentowane mleko pieczone lub mleko: krowie lub roślinne. Można dodać sok jabłkowy. Pojemnik z leniwą owsianką włóż na noc do lodówki a rano śniadanie jest gotowe.

Płatki owsiane namoczone przez noc w dowolnym fermentowanym produkcie mlecznym, mleku roślinnym lub soku jabłkowym są zdrowsze niż gotowane płatki owsiane
Płatki owsiane namoczone przez noc w dowolnym fermentowanym produkcie mlecznym, mleku roślinnym lub soku jabłkowym są zdrowsze niż gotowane płatki owsiane

Owsianka owsiana z wodą na odchudzanie

Uważa się, że płatki owsiane zachowują wszystkie swoje korzystne właściwości po ugotowaniu na parze i spłaszczeniu. Ale niewątpliwie całe płatki owsiane nadal różnią się zawartością składników odżywczych. Przede wszystkim wierzchnia warstwa jest zachowana w zbożach, a są to witaminy, mikroelementy i błonnik, które pomagają oczyścić jelita. Indeks glikemiczny produktów pełnoziarnistych jest niższy niż produktów zbożowych.

Dla osób odchudzających się preferowana jest owsianka z pełnego ziarna: taka owsianka zawiera więcej witamin, mikroelementów i błonnika oraz niższy indeks glikemiczny
Dla osób odchudzających się preferowana jest owsianka z pełnego ziarna: taka owsianka zawiera więcej witamin, mikroelementów i błonnika oraz niższy indeks glikemiczny

Przygotowanie owsianki z ziaren owsa zajmie znacznie więcej czasu: owsianka będzie gotować przez co najmniej 2 godziny. Proporcje: na 1 szklankę płatków 3 szklanki wody.

Możesz przyspieszyć ten proces, przygotowując śniadanie poprzedniego wieczoru. Płatki należy umyć i zalać zimną wodą. Na 1 szklankę płatków 1 szklanka wody.

Rano odcedź płatki owsiane na durszlaku. odlać pozostałą wodę. Umieść płatki w rondlu i dodaj 2 szklanki wody. Po ugotowaniu gotuj owsiankę pełnoziarnistą na małym ogniu przez 30–40 minut. Aby skutki oczyszczania i odchudzania były jasne, taką owsiankę je się bez soli, a lepiej jest używać oliwy z oliwek. Oczywiście trzeba pomyśleć o ilości zjadanej owsianki. Aby osiągnąć efekt, 3 łyżki. l. Na śniadanie wystarczy.

Co dodać do płatków owsianych

Płatki owsiane gotowane na śniadanie gotowane na patelni lub moczone przez noc, Możesz sprawić, że będzie jeszcze smaczniejszy i zdrowszy.

Płatki owsiane dobrze komponują się ze świeżymi i suszonymi owocami i jagodami, orzechami, miodem, dżemem i przyprawami
Płatki owsiane dobrze komponują się ze świeżymi i suszonymi owocami i jagodami, orzechami, miodem, dżemem i przyprawami

W tym celu dobrze jest dodać pokrojone na kawałki różne jagody i świeże owoce, ulubione suszone owoce, owoce kandyzowane, orzechy, nasiona słonecznika i chia, czekoladę, miód, syrop klonowy, dżem. Do przypraw, które dobrze komponują się ze słodkimi płatkami owsianymi, zalicza się cynamon i wanilię. Jeśli wolisz opcję słoną, to miękki ser, smażony boczek, duszona dynia lub marchewka.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #owsianka #owsiankaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja