Jak ugotować uduchowione naleśniki z mlekiem wypełnionym śledziem i zielonym jabłkiem

Jak ugotować uduchowione naleśniki z mlekiem wypełnionym śledziem i zielonym jabłkiem

Jak ugotować uduchowione naleśniki z mlekiem wypełnionym śledziem i zielonym jabłkiem

Anna Ludkowska 02 marca 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Przez wiele lat zawsze chodziłam do babci na naleśniki i jadłam trzy brzuchate słoneczka drożdżowe z czerwonym kawiorem, soloną rybą i gęstą śmietaną. Ale kiedy mój mąż poprosił o naleśniki, z przerażeniem uświadomiłam sobie, że nawet nie wiem, w jaki sposób je wziąć. Po zapoznaniu się z tematem przygotowałam naleśniki, które stały się naszym popisowym przepisem rodzinnym.

Och, ile razy oglądałem ten film YouTubeile książek przeglądałam… Pilnie odkrywałam tajemnice obu moich babć i oczywiście nieudane naleśniki wyrzuciłam do kosza. A potem znalazłem podstawowe badania na temat naleśniki i naleśniki – na Zachodzie istnieją całe laboratoria, w których naukowcy i szefowie kuchni skrupulatnie sprawdzają przepisy. Wszystko się ułożyło. Wystarczy znać kilka niuansów, aby uzyskać absolutnie doskonałe naleśniki. Najważniejsza jest temperatura patelni. Należy go dokładnie rozgrzać, a następnie nieznacznie obniżyć temperaturę palnika. Zwykle ustawiam go na maksimum, a następnie zmniejszam do „nieco powyżej średniej” Jednak każdy talerz jest inny, więc będziesz musiał się dostosować, ale uwierz mi, wszystko będzie jasne już przy trzecim naleśniku. Powinien być lekko rumiany, bez głębokich brązowych plam. I nie białawy – to znak, że palnik jest zbyt słabo nagrzany. Ja piekę na patelni żeliwnej, ale sprawdzi się patelnia z grubym dnem i powłoką nieprzywierającą. Przed pieczeniem każdego naleśnika dodaję odrobinę oleju roślinnego. To wszystko. Mówię całkowicie poważnie. Wszystkie te wskazówki dotyczące właściwej mąki, stosunku mąki do płynu, zalecenia ”Pozostaw naleśniki na 30 minut, aby mąka napęczniała” Lub „szybko wmieszać mąkę„- wszystko to moim zdaniem jest kompletną bzdurą. Lepiej zajmij się nadzieniami! Zawsze wymyślam nowe, żeby stworzyć coś nowego Karnawał nie było podobne do poprzednich. W tym roku podam naleśniki ze śledziem i jabłkami. Rezultatem będzie dziarski spread zawierający wszystkie „obowiązkowe”.» smaki naleśników: słona ryba, dyskretna kremowość i nieoczekiwana świeżość. Żółte curry w proszku doda lekkiego ciepła, technika często stosowana przez Szwedów. Jeśli nie lubisz curry, zastąp je pęczkiem koperku.

Placki drożdżowe z dziurami

12 naleśników Czas gotowania aktywnego 40 minut, czas gotowania pasywnego 2 godziny

Czego potrzebujesz:

  • 175 g mąki pszennej
  • 175 g kaszy manny lub mąki gryczanej
  • 2 jajka
  • 400 ml mleka
  • łyżka cukru
  • 7 g drożdży suszonych lub świeżych
  • szczypta soli
  • rafinowany olej roślinny do smażenia

Co zrobić:
Drożdże i cukier umieścić w szklance, dodać około 70 ml ciepłej wody i wymieszać. Pozostawić na 15 minut – w tym czasie drożdże powinny się spienić. Jajka rozbić do miski, zalać mlekiem, wymieszać. Delikatnie wymieszaj drożdże, a następnie mąkę i sól. Naleśniki można upiec tylko z mąki pszennej, ale jeśli dodasz semolinę lub mąkę gryczaną, naleśniki okażą się bardziej suche i ciekawsze. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. W zasadzie, gdy ciasto jest gotowe, naleśniki można już upiec. Ale lepiej jest wymieszać ciasto i pozwolić mu ponownie wyrosnąć. W książkach radzieckich wyraźnie zauważono, że dobre naleśniki powstają, jeśli ciasto wyrosło co najmniej 2-3 razy. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, następnie zmniejsz temperaturę do nieco powyżej średniej, wlej łyżkę oleju roślinnego i przystąp do pieczenia naleśników. Wlewaj chochelką ciasta i obracaj patelnię, aż ciasto rozleje się na kształt koła. Piec z jednej strony przez 50-60 sekund – prawie całe ciasto powinno zastygnąć i zmienić kolor z białego na żółtawy. Następnie obróć i piecz przez kolejne 10 sekund. Prawidłowy naleśnik powinien być lekko brązowy, nie przypalony z głębokimi brązowymi plamami, ale nie białawy, jakby nigdy nie widział słońca. Ustaw piekarnik na minimalną temperaturę i włóż do niego stos gotowych naleśników – będą tam doskonale leżały przez 1-2 godziny i nie wystygną.

Nadzienie śledziowe i zielone jabłka

400 ml Aktywny czas gotowania 15 minut, pasywny – 8-12 godzin

Czego potrzebujesz:

  • 1 świeży, pulchny śledź beczkowy
  • 1 duże zielone jabłko Granny Smith
  • 1 łyżka. l. kapary
  • 1 łodyga małego pora (można zastąpić cienką zieloną cebulą)
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 szklanka majonezu
  • 1 szklanka niskotłuszczowej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:
Śledzie oczyść, usuń wnętrzności, głowę i płetwy. Najlepiej zrobić to na gazecie, aby później nie musieć boleśnie myć deski do krojenia. Ubrany śledź ze sklepu też jest dobry, ale śledź z beczki jest moim zdaniem o tyle smaczniejszy i soczysty, że warto się nim pobawić. Usuń rdzeń z jabłka i pokrój w małą kostkę. Por przekrój wzdłuż, opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj. W dużej misce wymieszaj majonez, sok z cytryny i kwaśną śmietanę, dodaj śledzie, jabłko, kapary i por. Wymieszaj, dodaj kapary, dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem i curry. Wymieszaj ponownie i posmakuj. Możesz dodać trochę więcej soku z cytryny lub majonezu. Jeśli nie jesteś fanem curry, możesz zastąpić pęczek koperku. Przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na 8-12 godzin.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #naleśniki #naleśniki dla Maslenicy #Anna Ludkowska #ciasto drożdżowe #Naleśniki z mlekiemPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Laris Fdz (gość)

12 marca 2013 r

Odnosząc się do tego, że ciasto powinno wyrosnąć trzykrotnie, powiadają, że jeśli ciasto będzie zbyt długo leżało, zacznie opadać… Gdzie tu złoty środek?

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja