Jak ugotować soczystego kurczaka w cieście. Klasa mistrzowska

Jak ugotować soczystego kurczaka w cieście. Klasa mistrzowska

Nadeszły chłodne czasy i stosuje się ciężką artylerię kulinarną: soczystego kurczaka w „kocu z pachnącego ciasta drożdżowego”. Takiego dania jeszcze nie próbowałeś!

Ważne punkty:

  • To danie okaże się znacznie smaczniejsze, jeśli kupisz nie brojlera, ale kurczaka z wolnego wybiegu.
  • W razie potrzeby przed gotowaniem kurczaka można marynować w mieszance jogurtu naturalnego z czosnkiem i ziołami przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej lub do 24 w lodówce. Przed pieczeniem marynatę należy usunąć papierowymi ręcznikami. Jeśli kurczak był marynowany w lodówce, doprowadź go do temperatury pokojowej i gotuj.
  • Do tego dania można również użyć ciasta francuskiego, ale lepiej, żeby było to ciasto francuskie.

Kurczak w cieście

Kurczak w cieście okazuje się soczysty i bardzo delikatny.

Kurczak w cieście
Kurczak w cieście

Czego potrzebujesz:

  • 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
  • 1,2–1,4 kg bogatego ciasta drożdżowego
  • 500 g grzybów
  • 4–5 szalotek
  • 1 jajko
  • 1 mała pęczek tymianku
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka papryka
  • masło do wysmarowania
  • świeżo zmielony czarny pieprz, sól

Co zrobić:
1. Używając nożyc do drobiu, przetnij kurczaka wzdłuż grzbietu, przecinając jedną stronę kręgosłupa. Następnie usuń kręgosłup, odcinając drugą stronę. Za pomocą cienkiego, ostrego noża usuń żebra i końcówki skrzydełek. Połóż ptaka na desce skórą do góry i mocno dociśnij pierś, aby ptaka spłaszczyć.

Użyj nożyc do drobiu, aby przeciąć kurczaka wzdłuż kręgosłupa.
Użyj nożyc do drobiu, aby przeciąć kurczaka wzdłuż kręgosłupa.

2. Natrzyj ptaka ze wszystkich stron solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Szybko smażymy na dużym ogniu pod obciążeniem (deską z patelnią) na patelni przez 3 minuty. z każdej strony. Przełożyć na deskę i lekko ostudzić. Na tej samej patelni na dużym ogniu smaż grubo posiekane grzyby przez 3–4 minuty.

Smaż ptaka na dużym ogniu pod obciążeniem
Smaż ptaka na dużym ogniu pod obciążeniem

3. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. 2/3 ciasta rozwałkować na warstwę o grubości 7-8 mm – powinno być takiej wielkości, aby zmieściła się na nim spłaszczona tuszka. Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę do pieczenia.

2/3 ciasta rozwałkować na warstwę tak grubą, aby zmieściła się na niej tusza. Ciasto ułożyć na blasze do pieczenia
2/3 ciasta rozwałkować na warstwę tak grubą, aby zmieściła się na niej tusza. Ciasto ułożyć na blasze do pieczenia

4. Zetrzeć czosnek, wymieszać z papryką, obtoczyć kurczaka ze wszystkich stron. Posyp środek ciasta listkami tymianku, ułóż grzyby i skrop oliwą. Ułożyć kurczaka, posypać tymiankiem i skropić oliwą.

Na cieście ułóż kurczaka, posyp tymiankiem, skrop oliwą
Na cieście ułóż kurczaka, posyp tymiankiem, skrop oliwą

5. Z pozostałego ciasta rozwałkowujemy płaski placek, przykrywamy kurczaka i ostrożnie dociskamy brzegi. Odstaw na 15 minut.

Przykryj kurczaka drugą warstwą ciasta i ostrożnie dociśnij krawędzie
Przykryj kurczaka drugą warstwą ciasta i ostrożnie dociśnij krawędzie

6. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wykonaj otwory, przez które będzie mogła uciekać para. Wstawić do dolnej części piekarnika, piec około 1 godziny. Gorącego kurczaka posmarować masłem i odstawić na 10 minut. pod arkusz pergaminu, następnie pokroić na porcje i podawać.

Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wykonaj otwory, przez które będzie mogła uciekać para.
Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wykonaj otwory, przez które będzie mogła uciekać para.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasto z kurczakaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja