Nadeszły chłodne czasy i stosuje się ciężką artylerię kulinarną: soczystego kurczaka w „kocu z pachnącego ciasta drożdżowego”. Takiego dania jeszcze nie próbowałeś!
Ważne punkty:
- To danie okaże się znacznie smaczniejsze, jeśli kupisz nie brojlera, ale kurczaka z wolnego wybiegu.
- W razie potrzeby przed gotowaniem kurczaka można marynować w mieszance jogurtu naturalnego z czosnkiem i ziołami przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej lub do 24 w lodówce. Przed pieczeniem marynatę należy usunąć papierowymi ręcznikami. Jeśli kurczak był marynowany w lodówce, doprowadź go do temperatury pokojowej i gotuj.
- Do tego dania można również użyć ciasta francuskiego, ale lepiej, żeby było to ciasto francuskie.
Kurczak w cieście
Kurczak w cieście okazuje się soczysty i bardzo delikatny.
Kurczak w cieście
Czego potrzebujesz:
- 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
- 1,2–1,4 kg bogatego ciasta drożdżowego
- 500 g grzybów
- 4–5 szalotek
- 1 jajko
- 1 mała pęczek tymianku
- czosnek
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka papryka
- masło do wysmarowania
- świeżo zmielony czarny pieprz, sól
Co zrobić:
1. Używając nożyc do drobiu, przetnij kurczaka wzdłuż grzbietu, przecinając jedną stronę kręgosłupa. Następnie usuń kręgosłup, odcinając drugą stronę. Za pomocą cienkiego, ostrego noża usuń żebra i końcówki skrzydełek. Połóż ptaka na desce skórą do góry i mocno dociśnij pierś, aby ptaka spłaszczyć.
Użyj nożyc do drobiu, aby przeciąć kurczaka wzdłuż kręgosłupa.
2. Natrzyj ptaka ze wszystkich stron solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Szybko smażymy na dużym ogniu pod obciążeniem (deską z patelnią) na patelni przez 3 minuty. z każdej strony. Przełożyć na deskę i lekko ostudzić. Na tej samej patelni na dużym ogniu smaż grubo posiekane grzyby przez 3–4 minuty.
Smaż ptaka na dużym ogniu pod obciążeniem
3. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. 2/3 ciasta rozwałkować na warstwę o grubości 7-8 mm – powinno być takiej wielkości, aby zmieściła się na nim spłaszczona tuszka. Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę do pieczenia.
2/3 ciasta rozwałkować na warstwę tak grubą, aby zmieściła się na niej tusza. Ciasto ułożyć na blasze do pieczenia
4. Zetrzeć czosnek, wymieszać z papryką, obtoczyć kurczaka ze wszystkich stron. Posyp środek ciasta listkami tymianku, ułóż grzyby i skrop oliwą. Ułożyć kurczaka, posypać tymiankiem i skropić oliwą.
Na cieście ułóż kurczaka, posyp tymiankiem, skrop oliwą
5. Z pozostałego ciasta rozwałkowujemy płaski placek, przykrywamy kurczaka i ostrożnie dociskamy brzegi. Odstaw na 15 minut.
Przykryj kurczaka drugą warstwą ciasta i ostrożnie dociśnij krawędzie
6. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wykonaj otwory, przez które będzie mogła uciekać para. Wstawić do dolnej części piekarnika, piec około 1 godziny. Gorącego kurczaka posmarować masłem i odstawić na 10 minut. pod arkusz pergaminu, następnie pokroić na porcje i podawać.
Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i wykonaj otwory, przez które będzie mogła uciekać para.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ciasto z kurczakaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych