Jak ugotować soczyste manti z dynią i jak je wyrzeźbić
Olga Siutkina 14 stycznia 2024 r
Jedliście kiedyś, a może nawet ugotowaliście, soczyste manti z dynią? Khanum z dynią, samsa, manti z dynią uważane są za dania narodowe i podawane w wielu krajach azjatyckich wraz z daniami mięsnymi. Jeśli dla soczystości dodasz gruby tłuszcz z ogona, a tak się najczęściej robi, manti z dynią da przewagę manti z nadzieniem mięsnym. Można jednak całkowicie obejść się bez tłuszczu z ogona. Porozmawiajmy o wszystkim w porządku.
O czym porozmawiamy w artykule:Kto wymyślił manti? Soczyste nadzienie do manti z dyni Ciasto na mantiJak naprawić proste ciasto mantiKlasyczny przepis na manti z dyniąJak zrobić manti z dyniąJak gotować manti w kuchence Manti i bez niejJak długo gotować manti
Kto wynalazł manty?
Nawet najsmaczniejsze danie, doprawione historią, staje się jeszcze smaczniejsze. Podobnie jak kluski, manti zostały wynalezione w Chinach i według legendy swoje pochodzenie zawdzięczają dowódcy Zhuge Liangowi. Urodził się w Chinach w 181 r., żył 53 lata i podczas swojej kariery wojskowej odbył pięć kampanii na północ. To prawda, że tylko jeden z nich zakończył się sukcesem. I to nie jego zasługi wojskowe sprawiły, że Zhuge Liang przeszedł do historii, ale jego przebiegłość, dzięki której ocalono życie 50 wojowników. Zamiast składać ofiary z ludzi, Zhuge Liang zamówił bułki przypominające ludzkie głowy wypełnione mieloną wołowiną. Ta substytucja najwyraźniej zadowoliła duchy i danie zyskało popularność. A nazwa tego dania w pełni odpowiada legendzie. Słowo „manti” przyszło do naszego języka rosyjskiego z języka tureckiego, ale pochodzi od chińskiego „mantou” – „wypchana głowa”.
Pelmeni, chinkali, czarodzieje, knedle, ravioli – prosty pomysł napełnienia farszu ciastem i ugotowania, pieczenia lub gotowania na parze jest powszechny wśród wielu narodów. Ale manti to narodowe danie mieszkańców Chin, Azji Środkowej, Mongolii, Turcji, Korei i Baszkortostanu. Przepis na ciasto, nadzienie i metoda modelowania mogą się różnić, ale gotowanie na parze pozostaje takie samo.
Soczyste nadzienie do manti dyniowych
Po ugotowaniu dynia uwalnia dużo soku, więc manti z nią okazuje się bardzo soczyste
Najważniejszą rzeczą w manti jest nadzienie, które powinno być soczyste. Mięso siekane lub mielone – wołowina lub jagnięcina, może mięso kozie, mięso końskie, mięso wielbłądzie. A w wersji chińskiej jest też wieprzowina. Aby uzyskać soczystość, dodaj dużo cebuli i drobno posiekany tłuszcz z ogona. Co więcej, ten ostatni dodaje również aromatu. Manti przygotowuje się z ziemniakami lub mieszając ziemniaki z mięsem – tak jest taniej, a nadzienie jest bardziej soczyste. Aby uzyskać soczystość, w manti umieszcza się warzywa, które w wyniku gotowania stają się miękkie i wyraziste. Mogą to być ziemniaki, marchew, dynia, a także warzywa, które są często używane w kuchni ujgurskiej i dungańskiej – jusai: dzika cebula o zapachu czosnku.
A skoro mowa o manti z dynią, opowiedzmy o nich więcej. Nawiasem mówiąc, w kuchni ujgurskiej są manti, które nazywane są: kava-manta („kawa» – dynia po ujgursku). Jeśli więc planujesz gotować manti z dynią, nie wahaj się powiedzieć, że przygotowujesz danie ujgurskie. Po ugotowaniu sama dynia staje się miękka i uwalnia dużo soku. Ale manti zrobione z samej dyni byłyby smutne, więc do nadzienia dyniowego dodaje się dużo cebuli, prawie połowę ilości dyni, a cebula również dodaje soczystości. Tłuszcz z ogona pokrojony w drobną kostkę nada charakterystyczny smak i aromat: można sobie wyobrazić manti z jagnięciną. Zamiast tłuszczu do nadzienia można dodać ghee lub masło dla soczystości i smaku – dynia bardzo to uwielbia. Do nadzienia dodali też kminek – czym jest kuchnia azjatycka bez tej królowej przypraw?!
Ciasto na Manti
Ciasto na manti z dynią nie różni się niczym od przygotowania manti z jakimkolwiek innym nadzieniem. Mąka, woda, sól i według upodobań jajko. Aby uzyskać elastyczność, dodaj trochę oleju roślinnego, ale możesz się bez niego obejść. Najważniejsze jest, aby dobrze zagnieść ciasto, a następnie pozwolić mu odpocząć. W czasie spoczynku tworzy się gluten, a ciasto łatwo się rozwałkowuje na cienką warstwę i nie pęka. Cienkie ciasto na Manti jest wskaźnikiem umiejętności gospodyni domowej.
Ciasto na Manti
Aby przygotować ciasto na Manti, potrzebujesz:
- mąka – 700 g
- woda – 255–260 ml
- jajko – 1 szt.
- sól – 13 g
- Można wyjąć jajko ze składników i dodać wodę, w zależności od masy jajka. Jajko zawiera 90% wody i 10% białka. Oznacza to, że jeśli jajko waży 60 g, jeśli jest wyłączone ze składników, należy dodać 54 g wody.
- Oczywiście ważne jest, aby zrozumieć, że jajka mają różną wagę, a mąka ma różną wilgotność. Dlatego nawet przy dokładnym ważeniu (nie „na oko”) produktów ciasto może okazać się bardziej miękkie lub odwrotnie, mocne i zwarte. Dlatego ta metoda wyrabiania ciasta jest bardzo wygodna. W trakcie procesu możesz regulować wilgotność ciasta.
- Wymieszaj sól i jajko w szklance wody, aż się rozpuszczą.
- Mąkę stopniowo wsypuj wodę z jajkiem i solą i rękoma wymieszaj na okruchy. Najpierw drobno osusz, następnie stopniowo dodawaj wodę, a okruchy staną się duże i wilgotne. Na tym etapie możesz określić, czy trzeba dodać trochę wody, czy mąki.
- Z mokrej bułki tartej uformować kulę, uformować dysk, zawinąć w folię i pozostawić na 60 minut, dwukrotnie zagniatając. Ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Jak naprawić proste ciasto Manti
Jeśli ciasto nagle okaże się zbyt miękkie, można w trakcie wyrabiania dodać więcej mąki i doprowadzić je do pożądanej wilgotności.
Ciasto, które okaże się zbyt suche i zbyt gęste, również można poprawić, ale samo dodanie wody nie pomoże. Musisz to zrobić: weź butelkę ze sprayem i spryskaj ciasto. Zagniataj, aż ciasto przestanie kleić się do dłoni, a po ponownym posypaniu zagniataj.
Klasyczny przepis na manti z dynią
Co zaskakujące, nawet dzieci, które nie przepadają za daniami warzywnymi, jedzą manti z dynią. Manti — bardzo zrównoważone i lekkie danie: cienkie ciasto, słodko-słony soczysty nadzienie. A zasada gotowania „na parze” jest całkiem zgodna z potrawami dietetycznymi. Dodatek tłuszczu z ogona można wyeliminować zastępując go ghee lub masłem.
Manti z dynią, przygotowane według klasycznej receptury
Aby przygotować klasyczne manti z dynią, potrzebujesz:
Do testu:
- mąka – 700 g
- woda – 255–260 ml
- jajko – 1 szt.
- sól – 13 g
Do wypełnienia:
- dynia – 600 g
- cebula – 300 g
- tłuszcz z ogona – 100 g
- sól – 10 g
- świeżo zmielony czarny pieprz
- zira – 1 łyżeczka.
- Dynię pokroić na małe kawałki o grubości nie większej niż 0,5 cm. Cebulę pokroić w ćwiartki i drobno posiekać.
- Drobno posiekaj gruby ogon. Zamiast tłuszczu można użyć zimnego masła. Jeśli używasz oleju, musisz go wlać podczas formowania manti – po jednym kawałku w każdym.
- Nadzienie doprawić solą i pieprzem, dodać kminek, wymieszać rękoma.
- Uformuj Manti. Tradycyjnie manti z dynią – kava-manta – przygotowywane jest zamknięte, w formie ciasta z zakładkami na wierzchu. Zasadę formowania manti z dynią można zobaczyć na filmie.
- Obficie nasmaruj ruszty patelni olejem roślinnym i umieść manti w niewielkiej odległości od siebie.
- Gotuj manti na parze przez 45–50 minut. Gotowe manti posmaruj roztopionym masłem i podawaj z kwaśną śmietaną.
Jak zrobić manti z dynią
Ujgurskie manti z dynią są zamknięte, w formie dużego ciasta, z zakładkami na wierzchu. Ale manti z dynią przygotowują nie tylko Ujgurowie, ale prawie wszystkie ludy Azji, więc metody formowania mogą być zupełnie inne, w zależności od tradycji regionu. W formie czworokątnej koperty, trójkąta, róż, torebek, całkowicie zamkniętych lub otwartych. Wycięte elementy mogą być również różne – okrągłe lub kwadratowe. Przygotowują nawet chanum, bułkę na parze z nadzieniem dyniowym.
Jak gotować Manti w szybkowarze i bez niego
Manti w szybkowarze należy umieszczać w pewnej odległości od siebie, aby podczas gotowania się nie sklejały.
Kuchenka Manti, mantyshnitsa, kocioł Manti – specjalna patelnia do gotowania Manti. Jest to oczywiście najwygodniejsze naczynie do gotowania na parze i idealne do manti. Składa się z kilku poziomów przystawek do patelni z wkładkami kratkowymi, aż do 4 poziomów. Umożliwia gotowanie dużej liczby manti na raz.
Przed umieszczeniem manti na wkładkach siatkowych należy je nasmarować olejem roślinnym. A same manti, aby mieć pewność, że się nie sklejają, można zanurzyć do góry nogami w oleju roślinnym.
Manti układamy w niewielkiej odległości od siebie, aby nie sklejały się podczas gotowania.
Podczas gotowania manti na parze z ciasta odparowuje część wilgoci, a ciasto staje się bardziej suche i cieńsze.
Ale nie każdy ma szybkowar. Dlatego możesz gotować manti w podwójnym bojlerze. Ale liczba manti na dodatek do parowca jest znacznie mniejsza. Jeśli nie ma potrzeby gotowania dużej liczby manti, gotowanie w podwójnym bojlerze nie różni się od gotowania w szybkowarze.
Składana wkładka na patelni nadaje się do gotowania na parze. Bardzo wygodne urządzenie, które można zastosować do garnków o różnych średnicach. Ale na patelnię można włożyć tylko jedną, co ogranicza liczbę manti, które można jednocześnie ugotować.
Jak długo gotować manti
Jeśli dynię do nadzienia (mięso mielone) do przygotowania manti pokroimy na małe kawałki o grubości nie większej niż 0,5 cm, a cebulę na cienkie ćwiartki pierścieni, manti na parze będą gotowe za 45–50 minut. Ten czas wystarczy, aby dynia i cebula stały się miękkie i soczyste. Po ugotowaniu należy wyłączyć ogrzewanie, aby wrzenie ustało, otworzyć pokrywkę szybkowaru i pozostawić na 5 minut. Manti wyschnie i przestanie się lepić.
Przy okazji. Manti można przygotować nie z jednej dyni, ale z pół na pół ziemniaków. Będzie również bardzo soczysty i smaczny.
Uwaga dla właściciela. Manti można podawać z dynią z kwaśną śmietaną lub katykiem, do którego dodano mały ząbek czosnku. Nie tyle ze względu na ciepło, co na smak.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #mantiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych