Jak ugotować pyszne podpłomyki tatarskie kystyby

Jak ugotować pyszne podpłomyki tatarskie kystyby

Jak ugotować pyszne podpłomyki tatarskie kystyby

Olga Siutkina 28 lutego 2024 r

Jak przyrządzić pyszne podpłomyki tatarskie kystyby? Zaskakująco proste danie ma magiczne właściwości nie sposób się od niego oderwać. Podpłomyki można spotkać na uroczystych biesiadach, w drogich restauracjach i prostych kawiarniach, a nawet jako street food. Jaki jest sekret takiej popularności? Tak naprawdę polega to na zrozumiałych, dostępnych, znanych składnikach, które kuchnia narodowa potrafiła tak skutecznie połączyć w jeden placek o nieprzyciętych brzegach.

Kystyby

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Kystyby: czyje to danie?
  • Jak przygotować ciasto na kystyby z wodą i mlekiem
  • Wypełnienie do kystyby
  • Jak gotować
  • Jak i z czym je się kystyby
  • Jak służyć

Kystyby: czyje to danie?

Kystyby uważane są za danie narodowe kilku republik: Tatarstanu, Baszkirii i Czuwaszji. Co więcej, etymologia nazwy jest podobna w każdym języku: rdzeń „kys” oznacza „szczypać”. To prawda Podpłomyk lekko dociskamy, brzegi nie są mocno dociśnięte. Nie jest to konieczne, ponieważ po złożeniu ciasto kysty można od razu zjeść Ciasto jest gotowe, nadzienie też.

Kystyby podpłomyk z tych prostych składników, które zawsze są pod ręką. W końcu w ten sposób narodziła się tradycyjna kuchnia każdego narodu z tego, co dała natura.

Tatarzy, Baszkirowie, Czuwasze w ostatnich stuleciach – Ten głównie chłopi zajmujący się rolnictwem. Oznacza to, że głównymi produktami w ich diecie są te, które wyhodowali własnoręcznie. Są to zboża: pszenica, żyto, zboża (proso, orkisz). Później dania z ziemniaków, mleko, śmietana (kaymak) i jajka.

Oto tradycyjne kystyby Jest to placek z przaśnego ciasta pszennego, nadziewany kaszą jaglaną.

Jak przygotować ciasto na kystyby z wodą i mlekiem

Co jest najważniejsze w cieście kystyby? Placek powinien być miękki, ze złocistobrązową skórką, tak aby nie łamał się w zgięciu. Nie są wymagane żadne specjalne umiejętności. Wystarczy zachować proporcje i postępować zgodnie z radami. Ciasto kystyby można przygotować na dwa sposoby: z wodą i z mlekiem. Który smakuje lepiej? Wypróbuj obie opcje i wybierz według własnego gustu.

Ciasto na kystyby na wodzie

Ciasto na kystyby na wodzie
Ciasto na kystyby na wodzie

400 g mąki pszennej premium

250 ml ciepłej wody

70 g roztopionego masła, ostudzić

1 łyżeczka Sahara

0,5 łyżeczki sól

1. Do pojemnika, w którym będziesz wyrabiać ciasto, przesiej mąkę, dodaj sól, cukier i wymieszaj.

2. Do pojemnika z mąką wlej wodę i roztopione masło. Najpierw użyj czubka noża stołowego, a następnie zagniataj ciasto rękami. Powinno być miękkie i nie kleić się do dłoni. Umieść ciasto w torbie na żywność i pozostaw na 2030 minut.

3. Gotowe ciasto podzielić na kulki o masie 75 g każda i rozwałkować na cienkie placki o grubości około 2 mm.

4. Podpłomyki na kystyby z ciasta wodnego są cienkie i delikatne. Z mlekiem będą nieco gęstsze, ale dzięki mleku i jajom będą bogatsze.

Ciasto na kystyby z mlekiem

Ciasto na kystyby z mlekiem
Ciasto na kystyby z mlekiem

250270 g mąki

100 ml ciepłego mleka

1 jajko

50 g roztopionego masła

0,5 łyżki. l. Sahara

0,5 łyżeczki sól

1. Do pojemnika, w którym będziesz wyrabiać ciasto, przesiej mąkę.

2. W osobnej misce wymieszaj ciepłe mleko, masło, cukier, sól i jajko.

3. Stopniowo wlewaj płyn do mąki i zagniataj ciasto na gładkie, nieprzywierające ciasto. Może potrzeba trochę więcej mąki, ale nie trzeba jej dużo dodawać.

4. Ciasto włóż do woreczka na żywność lub zawiń w folię i odstaw na 2030 minut.

5. Ciasto na kystyby z mlekiem jest gotowe. Ciasto podzielić na kulki o masie 75 g i rozwałkować na cienkie placki o grubości około 2 mm.

Wypełnienie do kystyby

A co z nadzieniem do kystyby? Obecnie najczęściej można spotkać kystyby z ziemniakami. Szybkie w przygotowaniu ciasto bez szczypania przygotowuje się w domu, w kawiarniach i restauracjach. I nawet przewodnicy turystyczni podają, gdzie można zjeść najsmaczniejsze kystyby z puree ziemniaczanym.

Kystyby z ziemniakami od dawna stały się streetfoodem, przekąską w drodze. Choć nie zapominają o tym tradycyjnym, od którego rozpoczęła się historia podpłomyków z nadzieniem kystyby z kaszą jaglaną.

Nadzienie do kystyby z kaszy jaglanej

Nadzienie do kystyby z kaszy jaglanej
Nadzienie do kystyby z kaszy jaglanej

Aby kasza jaglana nie stała się gorzka, należy ją zagotować w wodzie. Następnie należy spuścić wodę i dopiero wtedy ugotować owsiankę w mleku. Owsianka jest gotowana według własnych upodobań Można go dosolić lub dodać trochę więcej cukru.

170 g prosa

850 ml mleka

500 ml wody

1 łyżka. l. Sahara

0,5 łyżeczki sól

30 g masła

1. Kaszę jaglaną opłucz do czystej wody i włóż do rondla. Po zagotowaniu zalać wodą i gotować 15 minut. Spuścić wodę.

2. Podgrzej mleko i wsyp kaszę jaglaną. Dodać sól i cukier, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu.

3. Zmniejsz ogień i gotuj przez 3040 minut, od czasu do czasu mieszając łyżką. Do przygotowanej owsianki dodać masło i wymieszać. Nadzienie z kaszy jaglanej do kystyby jest gotowe.

Jak gotować

Kystyby z ziemniakami
Kystyby z ziemniakami

Jak gotować kystyby tatarskie z ziemniakami? Na kystyby można zrobić dowolne ciasto na wodzie lub mleku. Pożywny puree ziemniaczane ze smażoną cebulą. Dodajemy to do klusek i placków ziemniaczanych.

Kystyby z ziemniakami

do testu:

400 g mąki pszennej premium

250 ml ciepłej wody

70 g roztopionego masła, ostudzić

1 łyżeczka Sahara

0,5 łyżeczki sól

do napełniania:

600700 g ziemniaków

1 cebula

1 łyżka. l. olej roślinny

100 ml mleka

1 łyżka. l. masło

sól do smaku

150 g roztopionego masła do posmarowania bułeczek

1. Do pojemnika, w którym będziesz wyrabiać ciasto, przesiej mąkę, dodaj sól, cukier i wymieszaj.

2. Do pojemnika z mąką wlej wodę i roztopione masło. Najpierw użyj czubka noża stołowego, a następnie zagniataj ciasto rękami. Ciasto powinno być miękkie, nie kleić się do dłoni. Włóż go do torby na żywność i pozostaw na 2030 minut.

3. Przygotuj nadzienie ziemniaczane do kystyby. Obierz ziemniaki i zagotuj. Po ugotowaniu dodać sól.

4. Podczas gotowania ziemniaków obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę. Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor.

5. Podgrzej mleko do nadzienia ziemniaczanego do kystyby.

6. Gotowe ziemniaki rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać podsmażoną cebulę, masło i mleko. Zamieszać. Dodaj sól do smaku. Nadzienie powinno być dobrze osolone.

7. Rozpuść masło.

8. Gotowe ciasto podzielić na kulki o masie 75 g i rozwałkować na cienkie placuszki o grubości około 2 mm.

9. Rozgrzej patelnię i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Gotowe ciasta natychmiast zawiń w ręcznik, aby były miękkie.

10. Na jedną połówkę tortilli ułożyć puree ziemniaczane, wyrównując łyżką. Złóż tortillę na pół i przykryj nadzieniem, lekko dociskając.

11. Posmaruj kystyby roztopionym masłem i podawaj. Kystyby jada się na gorąco.

Jak i z czym je się kystyby

Zwyczajowo je się kystyby rękami, lekko naciskając nadzienie. Generalnie kistyby Jest to samodzielne danie i można je jeść tak po prostu, bez dodatków. Ale można go też zjeść jako przekąskę z rosołem, sałatką lub herbatą na śniadanie.

Jak służyć

Kystyby danie kultowe, podawane w rodzinach tatarskich i czuwaskich na każdą ucztę. Mogą to być wakacje, a może to być zwykłe śniadanie. W końcu upiecz 1012 podpłomyków na śniadanie nie jest trudne dla żadnej gospodyni domowej. Obowiązkowe złożenie roztopione masło. A jeśli z wczoraj zostały kystyby, to ich kawałki można idealnie podgrzać na patelni z masłem lub w piekarniku.

Kystyby podaje się najczęściej ze słodką herbatą lub herbatą ziołową bez cukru. Do filiżanki wlej trochę więcej niż połowę herbaty „Z poważaniem”. Aby gość mógł pić herbatę przez długi czas, prosił o coraz więcej.

Uwaga dla właściciela. Aby kystyby nie wystygły i nie wyschły, placki układamy na talerzu i przykrywamy pokrywką. Kystyby można włożyć na patelnię, zamknąć pokrywkę i wstawić do piekarnika na 1015 minut.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Kuchnia tatarska #LepeshkiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja