Jak ugotować pyszne desery bez grama mąki i cukru, także te z grilla
gastronomia 08 maja 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Kobiety uwielbiają walczyć o swoje prawa i dodatkowe kilogramy. Aby ułatwić sobie życie i chodzenie, spróbuj przygotować pyszne desery bez grama cukru i mąki! Zacznij już teraz od grillowania owoców.
Grillowane brzoskwinie z pikantnym rumem
Deser ten można podawać z bitą śmietaną, lodami lub gęstym niesłodzonym jogurtem.
Grillowane brzoskwinie z pikantnym rumem.
6 porcji, przygotowanie: 25 minut.
Czego potrzebujesz:
- 6 twardych brzoskwiń lub nektarynek
- 100 ml ciemnego rumu
- 20–30 g ciemnobrązowego cukru muscovado
- 2 gałązki mięty
- 1 laska wanilii
- 10 pudełek kardamonu
- świeżo zmielony czarny lub różowy pieprz, opcjonalnie
Co zrobić:
1. Brzoskwinie przekrój na pół lub na ćwiartki, ostrożnie usuwając pestki.
2. Na syrop do rondelka wlać rum i 50 ml wody, dodać cukier. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy nasionka i razem z laską dodajemy do rumu.
3. Lekko rozgnieć strąki kardamonu i również dodaj je do wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut.
4. Zdejmij z ognia, lekko ostudź i odcedź. Dodaj drobno posiekane liście mięty.
5. Rozgrzej grill i smaż brzoskwinie na złoty kolor. Podawać natychmiast, polane pikantnym rumem.
Grillowane ananasy z pikantną przyprawą
Pachnące ananasy w połączeniu z jasnymi przyprawami i przyprawami przypadną do gustu miłośnikom niezbyt słodkich, maksymalnie zdrowych deserów.
Grillowane ananasy z pikantną przyprawą.
6 porcji, przygotowanie: 30 min.
Czego potrzebujesz:
- 1 duży dojrzały ananas
- 1 puszka liczi z puszki lub 300 g świeżych
- 800ml soku pomarańczowego
- 1 duża czerwona, niezbyt ostra papryczka chili
- 2 cm świeży korzeń imbiru
- 3–4 liście limonki kaffir
Co zrobić:
1. Do przyprawienia obierz imbir i pokrój w cienkie paski. Sok pomarańczowy wymieszać z imbirem i dusić na dużym ogniu do 200 ml.
2. Usuń nasiona i błony z chili i pokrój w półpierścienie. Złóż liście limonki na pół wzdłuż i wyrwij łodygę – liście rozdzielą się na dwie połowy. Dodaj chili i liście limonki do soku pomarańczowego i zredukuj o kolejne 50 ml. Zdjąć z ognia.
3. Usuń skórę i nasiona ze świeżych liczi. Miąższ liczi pokroić na ćwiartki. Do przyprawy dodać liczi i całkowicie ostudzić.
4. Odetnij górę i podstawę ananasa. Stań prosto i odetnij skórkę dużym nożem szefa kuchni. Usuń oczy, pokrój ananasa w koła o grubości 1,5–2 cm. Usuń rdzeń.
5. Rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywierającą, włóż kubki z ananasem i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z przyprawami.
Mascarpone truskawkowo-czekoladowe o smaku cytrusowym
Niezwykle lekki, a jednocześnie satysfakcjonujący deser na nietypowej bazie czekoladowego mascarpone.
Mascarpone truskawkowo-czekoladowe o smaku cytrusowym
6 porcji, przygotowanie: 30 min.
Czego potrzebujesz:
- 600 g truskawek
- 500 g serka mascarpone
- 150 g ciemnej (52–60% kakao) czekolady
- 1 duża pomarańcza
- skórka z 1 limonki
- kakao do podania
Co zrobić:
1. Umyj pomarańczę pędzlem i osusz. Usuń skórkę za pomocą drobnej tarki.
2. Czekoladę połamać na małe kawałki jednakowej wielkości. Zalać sokiem pomarańczowym. Rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej, wymieszać ze skórką.
3. Mieszankę czekoladową z mascarpone stopniowo, małymi porcjami, do gorącej czekolady dodając ser. Czekoladowe mascarpone rozłóż do miseczek lub szerokich szklanek do margarity. Całkowicie ostudzić; nie ma potrzeby przechowywania w lodówce.
4. Usuń łodygi z truskawek, duże jagody pokrój na ćwiartki, średnie na pół, małe zostaw bez zmian. Jagody ułożyć na czekoladowym mascarpone, doprawić skórką z limonki i lekko posypać kakao.
Funchose deser niespodzianka
Sekret tego deseru tkwi w sposobie przygotowania funchozy. Jednak sama funchoza w deserze jest składnikiem, który kryje w sobie niespodziankę.
Funchose deser niespodzianka
Porcja dla 4 osób, przygotowanie: 15 min.
Czego potrzebujesz:
- 200 g suchego makaronu ryżowego długiego (funchoza)
- 1 litr oleju roślinnego do głębokiego smażenia
- Sorbet z mango bez cukru, do podania
Do sosu:
- 500 g różnych jagód (truskawki, jagody, wiśnie)
- 200 ml klarowanego soku jabłkowego
Sposób wykonania: 1. Na sos wlać do rondla sok jabłkowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać jagody (posiekać duże), wymieszać i po 30 sekundach. zdjąć z ognia. Fajny. 2. Podziel funchozę na 4 części. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia do 170°C. 3. Do rozgrzanego oleju wrzuć jedną część funchozy. Za kilka sekund będzie gotowe (zrozumiesz – to niespodzianka). Wyjmuj łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z oleju, a resztę grzybów smaż partiami. 4. Na talerzach ułóż grzyby, a obok ułóż sorbet. Całość polej sosem i od razu podawaj.
Cukierki na bazie orzechów, suszonych owoców i gorzkiej czekolady
Te ręcznie robione słodycze można zrobić nawet na daczy – nie potrzebujesz specjalnego sprzętu. Cukierki przechowuj w szczelnym pojemniku nie dłużej niż 10 dni.
Cukierki na bazie orzechów, suszonych owoców i gorzkiej czekolady.
10 porcji, przygotowanie: 30 min.
Czego potrzebujesz:
- 200 g gorzkiej czekolady (80% kakao)
- 200g naturalnie suszonych daktyli (nie z syropu!)
- 150 g miękkich suszonych moreli
- 150 g złotych rodzynek, najlepiej dużych
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g nerkowców
- 1 pomarańcza
- 2–4 łyżki. l. koniak lub Cointreau opcjonalnie
Co zrobić:
1. Drobno posiekaj wszystkie suszone owoce. Posiekaj orzechy. Pomarańczę umyj pędzelkiem, osusz, usuń skórkę na drobnej tarce i wyciśnij sok.
2. Połącz suszone owoce, orzechy, sok i skórkę pomarańczową oraz alkohol, jeśli używasz. Zmiel w maszynce do mięsa lub blenderze, aby uzyskać jednorodną lepką masę.
3. Wyłóż tacę pergaminem. Ciągle zwilżając ręce (lub zakładając rękawiczki), z powstałej masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, gotowe kulki ułóż na blasze.
4. Czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
5. Nakłuj kulki na wykałaczki i zanurz je w czekoladzie, aż kulki zostaną całkowicie pokryte – i wróć do wyłożonej pergaminem blachy. Pozwól czekoladzie stwardnieć.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #bezglutenowe #ręcznie robione słodycze #deser brzoskwiniowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstancja6 lipca 2020 r
Słodycze są nie do pochwały!!!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych