Jak ugotować pyszne desery bez grama mąki i cukru, także te z grilla

Jak ugotować pyszne desery bez grama mąki i cukru, także te z grilla

Jak ugotować pyszne desery bez grama mąki i cukru, także te z grilla

gastronomia 08 maja 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Kobiety uwielbiają walczyć o swoje prawa i dodatkowe kilogramy. Aby ułatwić sobie życie i chodzenie, spróbuj przygotować pyszne desery bez grama cukru i mąki! Zacznij już teraz od grillowania owoców.

Grillowane ananasy z pikantną przyprawąCukierki na bazie orzechów, suszonych owoców i gorzkiej czekoladyGrillowane ananasy z pikantną przyprawąCukierki z orzechów, suszonych owoców i gorzkiej czekolady

Grillowane brzoskwinie z pikantnym rumem

Deser ten można podawać z bitą śmietaną, lodami lub gęstym niesłodzonym jogurtem.

Grillowane brzoskwinie z pikantnym rumem.
Grillowane brzoskwinie z pikantnym rumem.

6 porcji, przygotowanie: 25 minut.

Czego potrzebujesz:

  • 6 twardych brzoskwiń lub nektarynek
  • 100 ml ciemnego rumu
  • 20–30 g ciemnobrązowego cukru muscovado
  • 2 gałązki mięty
  • 1 laska wanilii
  • 10 pudełek kardamonu
  • świeżo zmielony czarny lub różowy pieprz, opcjonalnie

Co zrobić:

1. Brzoskwinie przekrój na pół lub na ćwiartki, ostrożnie usuwając pestki.

2. Na syrop do rondelka wlać rum i 50 ml wody, dodać cukier. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, wyskrobujemy nasionka i razem z laską dodajemy do rumu.

3. Lekko rozgnieć strąki kardamonu i również dodaj je do wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut.

4. Zdejmij z ognia, lekko ostudź i odcedź. Dodaj drobno posiekane liście mięty.

5. Rozgrzej grill i smaż brzoskwinie na złoty kolor. Podawać natychmiast, polane pikantnym rumem.

Grillowane ananasy z pikantną przyprawą

Pachnące ananasy w połączeniu z jasnymi przyprawami i przyprawami przypadną do gustu miłośnikom niezbyt słodkich, maksymalnie zdrowych deserów.

Grillowane ananasy z pikantną przyprawą.
Grillowane ananasy z pikantną przyprawą.

6 porcji, przygotowanie: 30 min.

Czego potrzebujesz:

  • 1 duży dojrzały ananas
  • 1 puszka liczi z puszki lub 300 g świeżych
  • 800ml soku pomarańczowego
  • 1 duża czerwona, niezbyt ostra papryczka chili
  • 2 cm świeży korzeń imbiru
  • 3–4 liście limonki kaffir

Co zrobić:

1. Do przyprawienia obierz imbir i pokrój w cienkie paski. Sok pomarańczowy wymieszać z imbirem i dusić na dużym ogniu do 200 ml.

2. Usuń nasiona i błony z chili i pokrój w półpierścienie. Złóż liście limonki na pół wzdłuż i wyrwij łodygę – liście rozdzielą się na dwie połowy. Dodaj chili i liście limonki do soku pomarańczowego i zredukuj o kolejne 50 ml. Zdjąć z ognia.

3. Usuń skórę i nasiona ze świeżych liczi. Miąższ liczi pokroić na ćwiartki. Do przyprawy dodać liczi i całkowicie ostudzić.

4. Odetnij górę i podstawę ananasa. Stań prosto i odetnij skórkę dużym nożem szefa kuchni. Usuń oczy, pokrój ananasa w koła o grubości 1,5–2 cm. Usuń rdzeń.

5. Rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywierającą, włóż kubki z ananasem i smaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z przyprawami.

Mascarpone truskawkowo-czekoladowe o smaku cytrusowym

Niezwykle lekki, a jednocześnie satysfakcjonujący deser na nietypowej bazie czekoladowego mascarpone.

Mascarpone truskawkowo-czekoladowe o smaku cytrusowym
Mascarpone truskawkowo-czekoladowe o smaku cytrusowym

6 porcji, przygotowanie: 30 min.

Czego potrzebujesz:

  • 600 g truskawek
  • 500 g serka mascarpone
  • 150 g ciemnej (52–60% kakao) czekolady
  • 1 duża pomarańcza
  • skórka z 1 limonki
  • kakao do podania

Co zrobić:

1. Umyj pomarańczę pędzlem i osusz. Usuń skórkę za pomocą drobnej tarki.

2. Czekoladę połamać na małe kawałki jednakowej wielkości. Zalać sokiem pomarańczowym. Rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej, wymieszać ze skórką.

3. Mieszankę czekoladową z mascarpone stopniowo, małymi porcjami, do gorącej czekolady dodając ser. Czekoladowe mascarpone rozłóż do miseczek lub szerokich szklanek do margarity. Całkowicie ostudzić; nie ma potrzeby przechowywania w lodówce.

4. Usuń łodygi z truskawek, duże jagody pokrój na ćwiartki, średnie na pół, małe zostaw bez zmian. Jagody ułożyć na czekoladowym mascarpone, doprawić skórką z limonki i lekko posypać kakao.

Funchose deser niespodzianka

Sekret tego deseru tkwi w sposobie przygotowania funchozy. Jednak sama funchoza w deserze jest składnikiem, który kryje w sobie niespodziankę.

Funchose deser niespodzianka
Funchose deser niespodzianka

Porcja dla 4 osób, przygotowanie: 15 min.
Czego potrzebujesz:

  • 200 g suchego makaronu ryżowego długiego (funchoza)
  • 1 litr oleju roślinnego do głębokiego smażenia
  • Sorbet z mango bez cukru, do podania

Do sosu:

  • 500 g różnych jagód (truskawki, jagody, wiśnie)
  • 200 ml klarowanego soku jabłkowego

Sposób wykonania: 1. Na sos wlać do rondla sok jabłkowy i doprowadzić do wrzenia. Dodać jagody (posiekać duże), wymieszać i po 30 sekundach. zdjąć z ognia. Fajny. 2. Podziel funchozę na 4 części. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia do 170°C. 3. Do rozgrzanego oleju wrzuć jedną część funchozy. Za kilka sekund będzie gotowe (zrozumiesz – to niespodzianka). Wyjmuj łyżką cedzakową na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z oleju, a resztę grzybów smaż partiami. 4. Na talerzach ułóż grzyby, a obok ułóż sorbet. Całość polej sosem i od razu podawaj.

Cukierki na bazie orzechów, suszonych owoców i gorzkiej czekolady

Te ręcznie robione słodycze można zrobić nawet na daczy – nie potrzebujesz specjalnego sprzętu. Cukierki przechowuj w szczelnym pojemniku nie dłużej niż 10 dni.

Cukierki na bazie orzechów, suszonych owoców i gorzkiej czekolady.
Cukierki na bazie orzechów, suszonych owoców i gorzkiej czekolady.

10 porcji, przygotowanie: 30 min.

Czego potrzebujesz:

  • 200 g gorzkiej czekolady (80% kakao)
  • 200g naturalnie suszonych daktyli (nie z syropu!)
  • 150 g miękkich suszonych moreli
  • 150 g złotych rodzynek, najlepiej dużych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g nerkowców
  • 1 pomarańcza
  • 2–4 łyżki. l. koniak lub Cointreau opcjonalnie

Co zrobić:

1. Drobno posiekaj wszystkie suszone owoce. Posiekaj orzechy. Pomarańczę umyj pędzelkiem, osusz, usuń skórkę na drobnej tarce i wyciśnij sok.

2. Połącz suszone owoce, orzechy, sok i skórkę pomarańczową oraz alkohol, jeśli używasz. Zmiel w maszynce do mięsa lub blenderze, aby uzyskać jednorodną lepką masę.

3. Wyłóż tacę pergaminem. Ciągle zwilżając ręce (lub zakładając rękawiczki), z powstałej masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego, gotowe kulki ułóż na blasze.

4. Czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.

5. Nakłuj kulki na wykałaczki i zanurz je w czekoladzie, aż kulki zostaną całkowicie pokryte – i wróć do wyłożonej pergaminem blachy. Pozwól czekoladzie stwardnieć.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #bezglutenowe #ręcznie robione słodycze #deser brzoskwiniowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancjaKonstancja6 lipca 2020 r

Słodycze są nie do pochwały!!!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja