Jak ugotować pyszne danie z produktu, który został wynaleziony w celu zastąpienia ryżu

Jak ugotować pyszne danie z produktu, który został wynaleziony w celu zastąpienia ryżu

Jak ugotować pyszne danie z produktu, który został wynaleziony w celu zastąpienia ryżu

Marii Filiny 19 kwietnia 2021 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Ptitim niesamowity makaron! Jej ojczyzną wcale nie są Włochy, jak wielu myśli. Ojczyzną Ptitima jest Izrael. A to jeden z najmłodszych produktów, jakie wymyślono na świecie.

W latach 1949-1959 do Izraela przybyły tysiące żydowskich emigrantów z krajów Maghrebu, którym należało zapewnić zakwaterowanie i wyżywienie. Są przyzwyczajeni do jedzenia ryżu… ale ryż nie rośnie w Izraelu. Następnie pierwszy premier Izraela David Ben-Gurion zlecił firmie Avigan Proper, specjalistce z branży spożywczej, wynalezienie zamiennika. Tak narodził się makaron ptitim. Makaron wytwarzany jest z pszenicy durum i przypomina jednocześnie bulgur, kuskus i ryż. Nasz przepis przeznaczony jest dla miłośników szybkich przepisów, zdrowego jedzenia i pysznych makaronów. Zastosowane produkty są najprostsze i patrząc na nie nie pomyślałbyś, że uzyskasz tak pyszny kremowy smak!

Zielony makaron ptitim z przegrzebkami

Zielony makaron ptitim z przegrzebkami
Zielony makaron ptitim z przegrzebkami

Czego potrzebujesz (2 duże porcje):

  • 300 g makaronu
  • 60 g świeżego szpinaku
  • 50 g prażonych orzechów nerkowca
  • 1 kawałek awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku
  • parmezan do podania

W przypadku przegrzebków:

  • 500 g przegrzebków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 30 g masła

Co zrobić:

Makaron ugotować al dente, lekko twardy w środku.

Ugotuj makaron
Ugotuj makaron

Podczas gotowania makaronu w blenderze z obracającym się ostrzem posiekaj szpinak, orzechy nerkowca i awokado, dodając 5 łyżek. oliwę z oliwek i chochelkę wody, w której gotował się makaron.

Szpinak, orzechy nerkowca, awokado zmiel w blenderze
Szpinak, orzechy nerkowca, awokado zmiel w blenderze

Powinno wyglądać jak pesto.

Na patelni lekko podsmażamy dwa posiekane ząbki czosnku, dopiero gdy zmieni kolor, dodajemy pastę i nasz zielony puree. Dodać sól i dokładnie wymieszać.

W tym samym czasie podsmaż przegrzebki na mieszance masła i oliwy z oliwek, na maksymalnym ogniu i na bardzo dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli zostały zamrożone, należy je całkowicie rozmrozić. Smaż dosłownie 30 sekund – 1 minutę z każdej strony. Nie ma większego grzechu niż rozgotowanie przegrzebków. Im mniej obróbki cieplnej, tym są delikatniejsze. Na koniec dodaj trochę soli.

Smażyć przegrzebki na maksymalnym ogniu i na bardzo dobrze rozgrzanej patelni.
Smażyć przegrzebki na maksymalnym ogniu i na bardzo dobrze rozgrzanej patelni.

Makaron rozłóż na talerzach, posyp parmezanem, ułóż przegrzebki i podawaj z odrobiną oliwy z oliwek. Czy to nie jest naprawdę fantastycznie pyszne?

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #makaron #kuchnia izraelskaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja