Jak ugotować pyszne danie z produktu, który został wynaleziony w celu zastąpienia ryżu
Marii Filiny 19 kwietnia 2021 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Ptitim niesamowity makaron! Jej ojczyzną wcale nie są Włochy, jak wielu myśli. Ojczyzną Ptitima jest Izrael. A to jeden z najmłodszych produktów, jakie wymyślono na świecie.
W latach 1949-1959 do Izraela przybyły tysiące żydowskich emigrantów z krajów Maghrebu, którym należało zapewnić zakwaterowanie i wyżywienie. Są przyzwyczajeni do jedzenia ryżu… ale ryż nie rośnie w Izraelu. Następnie pierwszy premier Izraela David Ben-Gurion zlecił firmie Avigan Proper, specjalistce z branży spożywczej, wynalezienie zamiennika. Tak narodził się makaron ptitim. Makaron wytwarzany jest z pszenicy durum i przypomina jednocześnie bulgur, kuskus i ryż. Nasz przepis przeznaczony jest dla miłośników szybkich przepisów, zdrowego jedzenia i pysznych makaronów. Zastosowane produkty są najprostsze i patrząc na nie nie pomyślałbyś, że uzyskasz tak pyszny kremowy smak!
Zielony makaron ptitim z przegrzebkami
Zielony makaron ptitim z przegrzebkami
Czego potrzebujesz (2 duże porcje):
- 300 g makaronu
- 60 g świeżego szpinaku
- 50 g prażonych orzechów nerkowca
- 1 kawałek awokado
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól do smaku
- parmezan do podania
W przypadku przegrzebków:
- 500 g przegrzebków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 30 g masła
Co zrobić:
Makaron ugotować al dente, lekko twardy w środku.
Ugotuj makaron
Podczas gotowania makaronu w blenderze z obracającym się ostrzem posiekaj szpinak, orzechy nerkowca i awokado, dodając 5 łyżek. oliwę z oliwek i chochelkę wody, w której gotował się makaron.
Szpinak, orzechy nerkowca, awokado zmiel w blenderze
Powinno wyglądać jak pesto.
Na patelni lekko podsmażamy dwa posiekane ząbki czosnku, dopiero gdy zmieni kolor, dodajemy pastę i nasz zielony puree. Dodać sól i dokładnie wymieszać.
W tym samym czasie podsmaż przegrzebki na mieszance masła i oliwy z oliwek, na maksymalnym ogniu i na bardzo dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli zostały zamrożone, należy je całkowicie rozmrozić. Smaż dosłownie 30 sekund – 1 minutę z każdej strony. Nie ma większego grzechu niż rozgotowanie przegrzebków. Im mniej obróbki cieplnej, tym są delikatniejsze. Na koniec dodaj trochę soli.
Smażyć przegrzebki na maksymalnym ogniu i na bardzo dobrze rozgrzanej patelni.
Makaron rozłóż na talerzach, posyp parmezanem, ułóż przegrzebki i podawaj z odrobiną oliwy z oliwek. Czy to nie jest naprawdę fantastycznie pyszne?
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #makaron #kuchnia izraelskaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych