Jak ugotować pyszne dania z kraba dla ukochanej osoby. Lifehacki i przepisy

Jak ugotować pyszne dania z kraba dla ukochanej osoby. Lifehacki i przepisy

Jak ugotować pyszne dania z kraba dla ukochanej osoby. Lifehacki i przepisy

gastronomia 10 lutego 2022 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Mięso kraba to taki sam dar natury, jak czarny kawior czy tłusta gęsia wątróbka. Przysmak uznawany na całym świecie. Stąd solidna cena i zwiększone zainteresowanie nim. Jeśli chcesz 14 lutego podarować bliskiej Ci osobie coś wyjątkowego, przygotuj danie z krabami. A my pokażemy Ci, jak zrobić to poprawnie.

Kanapka z krabaZapiekanka z krabaKanapka z krabaZapiekanka z kraba

5 faktów o krabach, które musisz znać:

1. Na Ziemi żyje 10 tysięcy gatunków krabów. Ale tylko 50 z nich nadaje się do spożycia.

2. 100 g mięsa kraba zawiera prawie 40% dziennego zapotrzebowania na białko. Jednocześnie białko „morskie” jest wchłaniane przez organizm znacznie lepiej niż białka wołowe czy jaja.

3. Krab jest doskonałym dostawcą jodu, który reguluje układ hormonalny.

4. Mięso kraba zawiera substancję taurynę, która pozwala budować mięśnie.

5. Chityna krabowa wchodzi w skład wielu leków na impotencję. Jedz kraba, chłopaki!

Weźmy stopy w dłonie

Większość krabów komercyjnych ma mięso skoncentrowane w nogach, pazurach i pod skorupą. Ponadto mięso z pazurów jest białe, a na brzuchu ciemne, z szarym odcieniem. To pierwsze jest bardziej wartościowe. Ale czasami przepisy wyraźnie określają kombinację ciemnego i białego mięsa, więc smak na przykład lasagne będzie bardziej żywy. Surowe mięso kraba jest galaretowate, prawie płynne. Krab często żywi się martwymi rybami, więc zjedzenie go na surowo jest niebezpieczne. Jeszcze przed zamrożeniem przemysłowym kraba należy ugotować.

Najlepszy krab jest północny

Kraby złowione w wodach północnych (i na dużych głębokościach) mają bogatszy smak i ciekawą konsystencję. Dlatego najbardziej wysunięty na północ krab kamczacki (po Rosji Norwegia zajmuje drugie miejsce w swoich połowach) – słodki i mięsisty, o elastycznym, delikatnym mięsie, cieszy się szczególnym zainteresowaniem smakoszy.

Paluszki inne niż krabowe

Paluszki krabowe nie są robione z kraba, ale z dorsza oceanicznego. Jest mielony, gotowany i prasowany. A dla smaku i koloru wprowadza się dodatki chemiczne „jak krab”. W języku japońskim takie paluszki nazywane są „surimi”, czyli „rybą mieloną”.

Jak wybrać mięso krabów w puszkach

1. Sprawdź datę pakowania. Najlepsze kraby łowi się od września do lutego. Bliżej lata kraby zaczynają topić się, pod starą skorupą rośnie nowy, ciało wysycha, a mięso staje się bardziej suche. 2. Wstrząśnij słojem. W wysokiej jakości konserwach zawartość płynu nie powinna przekraczać 20%, a kawałki mięsa powinny ściśle do siebie przylegać. 3. Przeczytaj skład. Jeśli zawiera filety z białej ryby, nawet w minimalnych ilościach, oznacza to, że jest to imitacja mięsa kraba. 4. W grubości mięsa kraba zawsze można znaleźć cienkie, półprzezroczyste, twarde płytki chityny. Ich obecność jest wskaźnikiem, że krab jest prawdziwy. Ale podczas gotowania na pewno będziesz musiał się ich pozbyć. 5. Naturalne mięso kraba w słoiku nie zawiera konserwantów ani barwników, gdyż przy długotrwałym przechowywaniu psują smak i kolor.

4 ciekawe dania z mięsem kraba

Awokado faszerowane sałatką z kraba

Awokado faszerowane sałatką z kraba to wspaniała przystawka na świąteczny stół. A łyżka czerwonego kawioru jest jak wisienka na torcie: idealna dekoracja i smaczny dodatek do „łódki” z sałatką z krabów.

Awokado faszerowane sałatką z kraba

Kanapka z kraba

Do kanapki z krabem potrzebne będą bułki do hot dogów, domowy majonez, góra lodowa z selerem i oczywiście mięso kraba – z puszki lub gotowane. Może nie najzdrowsza opcja na przekąskę, ale bardzo smaczna i sycąca.

Kanapka z kraba

Gumbo z krabem

Gumbo lub gumbo to danie amerykańskie, bardzo gęsta zupa, konsystencją przypominająca gulasz z sosem. Gumbo koniecznie obejmuje warzywa (pomidory, okra, cebula, papryka), a następnie do wyboru mięso, kurczaka, kiełbasę, szynkę lub owoce morza (krewetki, kraby lub ostrygi). Zupę posypuje się zasmażką zrobioną z mąki i masła, dzięki czemu zupa jest gęsta. Dostosowaliśmy amerykańską wersję gumbo do rosyjskich gustów, zastępując sos zasmażkowy bogatą kwaśną śmietaną.

Gumbo z krabem

Zapiekanka z kraba

Właściwie to nie jest nawet zapiekanka, ale lasagne z mięsem kraba i dorszem. Przygotowywane jest według tej samej zasady, co danie włoskie: płaty lasagne nadziewane są nadzieniem i polewane sosem. Nawiasem mówiąc, do zapiekanki rybnej można użyć filetów z prawie każdej ryby morskiej: ryba rzeczna jest dość koścista, więc zwykle nie jest używana w takich potrawach.

Zapiekanka z kraba

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kraby #mięso krabaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Jurij (gość)

8 marca 2019 r

Pozostaje tylko znaleźć kraba

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja