Jak ugotować oryginalną okroshkę

Jak ugotować oryginalną okroshkę

Miłośnicy Okroshki mogą bez końca spierać się, co jest smaczniejsze – okroshka z kefirem czy kwasem chlebowym. Ale powiemy Ci, że połączenie słodkich młodych buraków z zimnymi, kwaśnymi matsoni jest jeszcze lepsze. Orzeźwiający w upale, jak lodowaty górski potok.

Niezwykła okroshka z matsoni z burakami

Oryginalna okroshka z matsoni

4 porcje, czas gotowania 1 godzina 15 minut + 2 godziny.

Czego potrzebujesz:

  • 400 g niekwaśnego matsoni
  • 2 młode buraki (możliwe z wierzchołkami)
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 1 główka solonego czosnku
  • 1 mały pęczek koperku
  • gazowana woda mineralna
  • Chleb Borodino do podania

Co zrobić:

1. Odetnij wierzchołki buraków. Buraki umyj pędzelkiem, zawiń pojedynczo w folię i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C do miękkości, opłucz zimną wodą, ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę.

2. Ogórki obierz, w razie potrzeby usuń twardą skórkę i pokrój w kostkę tej samej wielkości co buraki.

3. Obierz czosnek. Drobno posiekaj koperek i solony czosnek, wymieszaj z burakami i ogórkami.

4. Warzywa włożyć do rondla lub miski, dodać matsoni, sól, pieprz, wymieszać i wstawić do lodówki do zastygnięcia na 2-4 godziny.

5. Przed podaniem rozrzedzić zupę lodowatą wodą gazowaną do pożądanej gęstości. Podawać z pieczywem Borodino.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #chłodnik #buraczek #kholodnikPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja