Miłośnicy Okroshki mogą bez końca spierać się, co jest smaczniejsze – okroshka z kefirem czy kwasem chlebowym. Ale powiemy Ci, że połączenie słodkich młodych buraków z zimnymi, kwaśnymi matsoni jest jeszcze lepsze. Orzeźwiający w upale, jak lodowaty górski potok.
Niezwykła okroshka z matsoni z burakami
Oryginalna okroshka z matsoni
4 porcje, czas gotowania 1 godzina 15 minut + 2 godziny.
Czego potrzebujesz:
- 400 g niekwaśnego matsoni
- 2 młode buraki (możliwe z wierzchołkami)
- 3 średnie ogórki kiszone
- 1 główka solonego czosnku
- 1 mały pęczek koperku
- gazowana woda mineralna
- Chleb Borodino do podania
Co zrobić:
1. Odetnij wierzchołki buraków. Buraki umyj pędzelkiem, zawiń pojedynczo w folię i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C do miękkości, opłucz zimną wodą, ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę.
2. Ogórki obierz, w razie potrzeby usuń twardą skórkę i pokrój w kostkę tej samej wielkości co buraki.
3. Obierz czosnek. Drobno posiekaj koperek i solony czosnek, wymieszaj z burakami i ogórkami.
4. Warzywa włożyć do rondla lub miski, dodać matsoni, sól, pieprz, wymieszać i wstawić do lodówki do zastygnięcia na 2-4 godziny.
5. Przed podaniem rozrzedzić zupę lodowatą wodą gazowaną do pożądanej gęstości. Podawać z pieczywem Borodino.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #chłodnik #buraczek #kholodnikPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych