Jak ugotować odpowiednią pizzę, 6 sekretów i 4 przepisy od profesjonalistów

Jak ugotować odpowiednią pizzę, 6 sekretów i 4 przepisy od profesjonalistów

Jak ugotować odpowiednią pizzę, 6 sekretów i 4 przepisy od profesjonalistów

gastronomia 16 kwietnia 2021 r4,71 (7)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Próbowaliście zrobić prawdziwą pizzę w domu? Udany? A może okazało się, że jest to ciasto z bogatym nadzieniem na cieście drożdżowym? Być może popełniłeś błędy podczas jego przygotowywania. Eldar Kabirowwspółwłaścicielka pizzerii „22 centymetry” w Moskwie i Petersburgu, dzieli się przepisami i podpowiada, co należy zrobić, aby przygotować pizzę na wzór włoskiej kuchni.

Pizza „Neapolitańska”Pizza OrtolanaPizza „Neapolitańska”Pizza Ortolana

6 kroków do doskonałej domowej pizzy od Eldara Kabirov

1. Mąka. Do pizzy najlepiej używać włoskiej mąki miękkiej klasy „0” lub „00”. Wskazane jest, aby zawartość białka w mące była wyższa niż 13% (przeczytaj uważnie opakowanie). Chociaż oczywiście można użyć mąki rosyjskiej – choć zwykle zawiera ona nie więcej niż 12% białka.

2. Woda. Woda do ciasta powinna być zimna, aby podczas wyrabiania ciasta nie nagrzewało się.

3. Drożdże. Stosować świeże drożdże prasowane w ilości 0,1% wagowo gotowego ciasta. Przykładowo na 425 g mąki, 250 ml wody, 14 g soli i 30 ml oliwy z oliwek potrzeba 0,8 g prasowanych drożdży.

4. Cukier. Do ciasta na pizzę absolutnie nie ma potrzeby dodawania cukru. Tak, drożdże w cieście najpierw „pracują” z cukrem, fermentując go, ale cukier powstający ze skrobi zawartej w mące im wystarczy.

5. Zagniatanie ciasta. Do zimnej wody dodać jedną trzecią mąki i wymieszać. Następnie dodać drożdże i wymieszać. Następnie sól, wymieszaj ponownie. Następnie – pozostała mąka. Zagniataj ciasto, aż stanie się elastyczne i zacznie kleić się do dłoni. Następnie dodać oliwę i lekko zagnieść. Uformuj kulę, przykryj ręcznikiem lub folią i pozostaw na stole na 1-2 godziny.

6. Pieczenie pizzy. Nie używaj wałka do ciasta – rozciągnij ciasto rękami! Przygotowany spód pizzy smarujemy oliwą z oliwek, nie sięgając krawędzi kilka centymetrów. Palcami dociśnij całe ciasto z wyjątkiem krawędzi. Piecz pizzę w piekarniku na najniższej półce, na najwyższej temperaturze. Jeśli masz specjalny kamień do pizzy, użyj go. Bazę należy upiec na złoty kolor, na przykład dobrego rogalika. Wyjmij spód z piekarnika, nałóż sos – pomidorowy lub śmietanowy – według własnego uznania. Lepiej to zrobić spiralnie łyżką stołową. Ostrożnie posypujemy nadzieniem, wierzchnia warstwa to ser. I włóż do piekarnika, teraz na średnim poziomie, aż ser się upiecze. Podawaj pizzę natychmiast.

Ciasto na pizzę

Ten przepis na ciasto do pizzy jest uniwersalny. Sam skład ciasta nie może być prostszy: woda, mąka, sól, drożdże. Ale aby ciasto wyszło dobrze, musisz ściśle przestrzegać technologii jego przygotowania. Jest to jednak również proste: będziesz potrzebować czasu, cierpliwości i chęci przygotowania prawdziwej pizzy w domu.

Ciasto na pizzę
Ciasto na pizzę

4 przepisy na pizzę z różnymi dodatkami

Pizza Ortolana

Ortolana w wersji klasycznej – pizza warzywna, wegetariańska. Jeśli zdecydujesz się na taki sposób gotowania, pamiętaj o pozostawieniu podstawy nadzienia – bakłażana, cukinii i papryki. Tak przygotowuje się go w Neapolu, opcjonalnie, czyli według uznania, dodając pomidory.

Pizza Ortolana
Pizza Ortolana

Gwiazda Pizzy Kreml

Pizza Kremlin Star to gwiazda zarówno w formie, jak i treści. Można nawet powiedzieć, że gwiazda w diamentach. Trufle nazywane są czarnymi diamentami gastronomii. Co prawda do przygotowania tej pizzy nie używa się samej trufli, ale jej pochodnych – pasty truflowej z dodatkiem oliwy truflowej. Ale wspaniały aromat i smak tego grzyba na pizzy jest nadal gwarantowany.

Gwiazda Pizzy Kreml
Gwiazda Pizzy Kreml

Pizza Neapolitańska

Neapolitano to jedna z najpopularniejszych i najbardziej znanych odmian pizzy. W domu, w Neapolu, tę pizzę piecze się w piecu opalanym drewnem; proponujemy zastosować bardziej znaną metodę – gotowanie w piekarniku. Jeśli wolisz klasyczne przepisy, do nadzienia neapolitańskiego dodaj mozzarellę i parmezan.

Pizza Neapolitańska
Pizza Neapolitańska

Słodka pizza Malina i mascarpone

Do zrobienia słodkiej pizzy można wykorzystać ciasto pozostałe po zrobieniu zwykłej pizzy. Ta pizza jest również dobra, ponieważ można ją przygotować z dowolnymi sezonowymi owocami lub jagodami. I nie zapomnij o serze: czym byłaby pizza bez niego? Mascarpone doskonale sprawdzi się na słodkiej pizzy, która świetnie komponuje się także z dowolnymi jagodami.

Słodka pizza Malina i mascarpone
Słodka pizza Malina i mascarpone

Przepisy dostarczone przez Eldara Kayirova, współwłaściciela pizzerii 22 centymetry.

Eldar Kabirow
Eldar Kabirow
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pizza #przepisy od szefa kuchni #ciasto na pizzęPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xzaleks5555xz17 kwietnia 2021 r

Dziękuję bardzo za wskazówki i wspaniałe przepisy! Zawsze dodaję cukier, teraz spróbuję bez niego. Pierwszy raz słyszę o słodkiej pizzy)

00Odpowiedź

Swietłana (gość)

23 maja 2019 r

Dziękuję bardzo za przepisy! Ciekawe miejsce, świetna pizza!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja