Jak ugotować odpowiedni szaszłyk z mięsa i drobiu: tajemnice profesjonalisty

Jak ugotować odpowiedni szaszłyk z mięsa i drobiu: tajemnice profesjonalisty

Jak ugotować odpowiedni szaszłyk z mięsa i drobiu: tajemnice profesjonalisty

gastronomia 29 kwietnia 2023 r4,60 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Sezon spotkań przy grillu na daczy lub po prostu na łonie natury można uznać za otwarty! Szef kuchni Igor Ten podzielił się swoimi sekretami przygotowania najdoskonalszego kebaba.

Jak ugotować odpowiedni szaszłyk z mięsa i drobiu

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Sekrety prawidłowego grillowania
  • Sekrety przygotowania węgli na grilla

Sekrety prawidłowego grillowania

  1. Jakość mrożonego mięsa jest niemożliwa do zrozumienia. Wszystkie jego „zalety” ujawniają się dopiero po rozmrożeniu. Dlatego zdecydowanie radzę kupować wyłącznie świeże mięso.
  2. Drób i mięso nie powinny być śliskie ani mieć obcych zapachów.
  3. Lepiej jest wziąć jagnięcinę dagestańską lub kałmucką (gruby ogon), a nie ze Strefy Środkowej. Jeśli owce żyją w chłodniejszym klimacie, mają więcej gruczołów potowych, dlatego mięso owcze ma tak nieprzyjemny zapach.
  4. Jagnięcina nie może pachnieć jak jagnięcina! Nie ma baranka bez zapachu. To trzeba pamiętać.
  5. Dobra młoda jagnięcina potrzebuje jedynie soli i pieprzu. Można dodać więcej cebuli: wycisnąć sok, polać nim mięso i wstawić do lodówki na 2 godziny. Nie ma potrzeby stosowania mocniejszych przypraw.
  6. Na grilla lepiej jest zabrać najgrubszą wieprzowinę. A wieprzowina ma również wystarczającą ilość cebuli i papryki.
  7. Kurczak dobrze komponuje się z curry i majonezem. Majonez można zastąpić kefirem lub kwaśną śmietaną.
  8. Wołowinę w formie steków lepiej gotować, a nie marynować.

Sekrety przygotowania węgli na grilla

  • Węgiel należy rozpalać bez płynu do zapalniczek, który wpływa na zapach mięsa.
  • Najważniejsze uważaj na węgiel. Nie powinno być otwartego ognia: węgle powinny się tlić. Gdy tylko węgiel pokryje się białawym popiołem, możesz natychmiast usmażyć mięso.
  • Węgle należy cały czas rozluźniać, aby ciepło było takie samo w każdym zakątku grilla.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #szaszłykPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja