Jak ugotować najsmaczniejsze dania z buraków

Jak ugotować najsmaczniejsze dania z buraków

Wczesna i połowa jesieni to czas przepisów na buraki. Teraz wystarczy zwrócić uwagę na to warzywo korzeniowe. Buraki nie pozostaną tak delikatne i responsywne przez długi czas. Oto 5 przepisów na najlepsze i bardzo proste przygotowanie buraków.

Sałatka z buraków. Burak i łosoś

Weź 2 średnie buraki, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Przełóż do miski, wyciśnij sok z 1 dużej cytryny, dodaj 1 łyżeczkę soli. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut.

Układ składników sałatki z buraków

Następnie dodaj 2-3 garści dowolnych liści sałaty do smaku i 1-2 łyżki rafinowanego oleju roślinnego.

Wymieszaj liście sałaty i napary z buraków

Wymieszaj, ułóż na głębokich talerzach i posyp 3-4 cienkimi plasterkami lekko solonego łososia lub pstrąga. Podawać jako sałatkę.

Sałatka z buraków i łososia jest gotowa

Przystawka z buraków na zimno. Buraki i kwaśna śmietana

Weź 3 średnie buraki, zawiń w folię i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C.

Układ produktu na przystawkę na zimno z buraków

Natrzyj salaterkę przekrojonym ząbkiem czosnku. Po 20-25 minutach ostrożnie wyjmij buraki z piekarnika, rozpakuj, obierz i pokrój w cienki makaron (lub zetrzyj na grubej tarce). Gdy buraki są jeszcze gorące, włóż je do przygotowanej miski, dodaj 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy limonki (lub ćwiartki cytryny, z limonką będzie ostrzejsza), 2 szczypty drobnej soli i 2 szczypta czarnego pieprzu. Wymieszać, przykryć i ostudzić.

Przygotowanie sosu buraczanego do zimnych przekąsek

W międzyczasie wymieszaj widelcem 200 g kwaśnej śmietany, 50 g startego parmezanu, 1 łyżkę oliwy z oliwek i 0,5 łyżeczki łagodnej musztardy. Ostudzone do temperatury pokojowej buraki rozłożyć na talerze i posypać dużą łyżką kremowej mieszanki. Podawać jako zimną przekąskę.

Przystawka z zimnych buraków jest gotowa

Dekoracja z buraków. Burak i czerwone wino z wołowiną

Weź 3 średnie buraki, obierz i pokrój w koła o grubości 3-4 mm. Posypać 2-3 szczyptami drobnej soli i 1 szczyptą cukru, wymieszać.

Układ składników do dekoracji buraków

Na dużej patelni rozgrzej dobrą kostkę masła. Umieść buraki na patelni, mieszaj, aż olej równomiernie pokryje wszystkie buraki. Gotuj na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając (w podobny sposób, jak smażysz ziemniaki).

Po 5-6 minutach na patelnię z burakami wlej 1 szklankę wytrawnego czerwonego wina (najlepiej cabernet sauvignon; nigdy merlot). Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień do małego, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.

Na patelni wymieszaj wino i buraki

Zdejmij z ognia, dodaj małą kostkę masła, dopraw solą i czarnym pieprzem do smaku i energicznie wymieszaj. Podawać jako gorącą przystawkę lub dodatek do smażonej lub pieczonej wołowiny.

Dekoracja buraków i czerwonego wina do wołowiny jest gotowa

Gorące danie z buraków. Buraki i makaron

Weź 2 średnie buraki, ugotuj je do miękkości, obierz i pokrój w duże kawałki.

Ułożenie składników na gorące danie z buraków

Kawałki buraków włóż do blendera, dodaj 2 łyżeczki marynowanych kaparów, średni pęczek koperku (usuń szorstkie łodyżki, żaden blender ich nie pomieści), 3 łyżki oliwek bez pestek i dużą szczyptę suszonego oregano. Ubijaj do konsystencji gruboziarnistego puree, dodaj 3-4 łyżki oliwy z oliwek i ponownie ubijaj, aż masa będzie całkowicie gładka.

Posiekane buraki wymieszaj z oliwą z oliwek

3 kromki chleba Borodino pokroić w drobną kostkę, usuwając skórkę. Chleb podpiekaj w nagrzanym piekarniku lub na grillu przez 3-4 minuty. Ugotuj 300 g makaronu średniego lub małego formatu, osusz. Gorący makaron wymieszać z sosem buraczanym, nałożyć na talerze, posypać grzankami chlebowymi Borodino. Podawaj natychmiast.

Danie z gorących buraków i makaronu gotowe

Deser z buraków. Burak i czekolada

Weź 3 średnie buraki, obierz i wyciśnij z nich sok.

Układ składników na deser z buraków

Sok wlać do rondla, zagotować i zdjąć z ognia. Do gorącego soku dodać 1 łyżeczkę granulatu żelatynowego i pozostawić na 10 minut. W międzyczasie rozpuść w kuchence mikrofalowej 100 g gorzkiej czekolady, a następnie ubijaj mikserem 150 ml śmietanki o zawartości tłuszczu co najmniej 30%.

Umieść sok i żelatynę ponownie na średnim ogniu i podgrzewaj, mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Sok przecedzić przez sitko, wlać do roztopionej czekolady, wymieszać na gładką masę.

Wymieszaj zżelowany sok z czekoladą

Dodajemy połowę śmietanki, mieszamy, dodajemy resztę śmietanki i ponownie mieszamy. Rozłóż mus do pucharków i przechowuj w lodówce do stwardnienia, około 1,5 godziny. Podawać jako deser, najlepiej z czarną kawą.

Deser z buraków i czekolady jest gotowy

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #warzywa korzeniowe #buraki #sałatka z burakówPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja