Jak ugotować kompot z suszonych owoców
Roman Ryżow 06 sierpnia 20235,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Jak ugotować kompot z suszonych owoców, aby był nie tylko smaczny, ale i zdrowy? Jak wybrać idealne połączenie, jakich przypraw użyć, w jakich potrawach gotować i podawać? Ciepło czy gorąco? A co zrobić z ugotowanymi suszonymi owocami, jeśli jeszcze jakieś zostały? Takich pytań może być wiele, ale tak naprawdę wszystko nie jest wcale trudne, najważniejsze jest przestrzeganie dosłownie kilku zasad, skupienie się na swoim guście i nie banie się eksperymentów. A wtedy aromatyczny, smaczny i bardzo zdrowy kompot z suszonych owoców będzie regularnie zachwycał zarówno Ciebie, jak i Twoich bliskich.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jakich suszonych owoców użyć do zrobienia kompotu?
- Jak wybrać dobre suszone owoce?
- Jakie są zalety i szkody kompotu z suszonych owoców?
- Kompot z rodzynek, suszonych moreli i jabłek
- Idealny kompot z suszonych moreli
- Kompot z przyprawami
- Kompot z mandarynek, suszonych owoców i jabłek
- Gorący kompot przeciw przeziębieniu
Wszyscy pamiętamy kompot z suszonych owoców z dzieciństwa, kiedy gotowały go dla nas nasze mamy i babcie. Prawdziwa niedzielna rozkosz lunchu! A teraz napój ten cieszy się nie mniejszą popularnością – uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli, piją go na upały i na rozgrzewkę, podawany jest na rodzinnych biesiadach i w drogich restauracjach. W formie, do której jesteśmy przyzwyczajeni, kompoty przygotowywane są od ponad 200 lat. Samo słowo pochodzi od francuskiego „kompotu”, czyli przecieru owocowego, choć deser ten nie ma nic wspólnego z napojem, do którego jesteśmy przyzwyczajeni.
Ogólnie rzecz biorąc, słowo „kompot” odnosi się do kilku potraw i wszystkie znacznie się od siebie różnią. Dla nas jest to słodki napój bezalkoholowy z kawałkami jagód lub owoców, a zimą składa się z suszonych owoców, na przykład moreli, rodzynek, suszonych śliwek, suszonych jabłek i wielu innych, zarówno razem, jak i solo. Kompot europejski to zupełnie inna sprawa. Jest gęsty i lepki, z dużą ilością przypraw i ziół, warzony z owoców i syropu cukrowego i jest deserem, a nie napojem. Podaje się go do budyniu, klusek, dań mięsnych, dziczyzny itp.
Jakich suszonych owoców użyć do zrobienia kompotu?
Kompot można przygotować z dowolnych suszonych owoców
Absolutnie z dowolnego! Najważniejsze, że Ci się podobają. Lubisz suszone morele i śliwki? Proszę. Jeśli chcesz, aby Twój napój był słodszy, dodaj figi, daktyle lub rodzynki. Jeśli wolisz bardziej neutralny smak, użyj suszonych jabłek, owoców róży, jagód lub gruszek. Jeśli chcesz poprawić humor, dodaj cytrusy i miętę. Często do kompotu dodaje się białą lub zieloną herbatę, goździki, cynamon, a nawet pieprz. Krótko mówiąc, istnieje ogromna różnorodność przepisów.
Jak wybrać dobre suszone owoce?
Na początek należy zwrócić uwagę na wygląd. Wysokiej jakości suszone owoce powinny być naprawdę suche, pomarszczone i niezbyt jasne ani błyszczące. Jeśli kupujesz na targu, trzymaj go w dłoniach i uważaj, aby suszone owoce nie były mokre i łatwo je od siebie oddzielić. Daktyle powinny mieć pestkę, figi i persymony nie powinny przypominać krakersów, a lepiej wybrać suszone morele bez ciemnych plam na skórce. Śliwki są podatne na fermentację, a jeśli zauważysz charakterystyczny zapach, lepiej odmówić takiego zakupu. Wybierając suszone owoce już w dużych ilościach, na przykład w supermarkecie, preferuj przezroczyste opakowania. Upewnij się, że w środku nie ma nic zepsutego, złej jakości lub uszkodzonego przez gryzonie. Koniecznie przeczytaj etykietę – w składzie powinny znajdować się wyłącznie suszone owoce, bez dodatku cukru i konserwantów. A najlepiej oczywiście kupić u zaufanego dostawcy lub wysuszyć samodzielnie.
Jakie są zalety i szkody kompotu z suszonych owoców?
Powiedzmy od razu, że w umiarkowanych ilościach przyda się prawie każdemu, bo suszone owoce to prawdziwy magazyn witamin. Owoce i jagody zbierane i przygotowywane są w okresie ich pełnego dojrzewania, co oznacza, że zawierają witaminy C, PP, A, K, z grupy B, żelazo, potas, cynk, miedź i kwasy owocowe. Ponadto suszone śliwki normalizują trawienie i zwiększają stężenie hemoglobiny, a suszone gruszki mogą usuwać metale ciężkie z organizmu. Suszone banany są bardzo pomocne podczas długotrwałego stresu i wysiłku fizycznego, a figi poprawiają krążenie mózgowe i pamięć. Jeśli jednak do kompotu z suszonych owoców dodasz za dużo cukru, zamiast korzyści możesz wyrządzić krzywdę, na przykład nadwagę.
Nawiasem mówiąc, jeśli kompot został już wypity i nie jest jasne, co zrobić z gotowanymi suszonymi owocami, nie spiesz się, aby je wyrzucić. Ubić blenderem, dodać mąkę, drożdże, jajka i upiec aromatyczne i bardzo smaczne naleśniki z chrupiącą skórką i delikatnym miąższem owoców.
W naszym wyborze znajdziesz przydatne wskazówki, jak ugotować kompot z suszonych owoców, jakie przyprawy najlepiej dodać, a także 5 opcji kompotu z przepisami.
Kompot z rodzynek, suszonych moreli i jabłek
Kompot z rodzynek, suszonych moreli i jabłek można przygotowywać przez cały rok, ponieważ te suszone owoce są zawsze dostępne w sklepach. W chłodne dni filiżanka bogatego, pikantnego napoju rozgrzeje Cię, a w upalne dni z kawałkami lodu orzeźwi. Kompot można oczywiście przygotować ze świeżych jabłek, ale to właśnie suszone owoce dodadzą mu bogatego smaku i wyjątkowego aromatu. Rodzynki i suszone morele będą doskonałym dodatkiem do jabłek. Kompot z suszonych owoców jest bogaty w witaminę C, która doskonale wspomaga organizm w zimnych porach roku.
Kompot z rodzynek, suszonych moreli i jabłek
1 godzina, 12 porcji
- 2,5 – 3 litry wody
- 80 g suszonych jabłek
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonych moreli
- 1 łyżka. l. Sahara
- 1/2 łyżeczki cynamon
- Posortuj jabłka i dobrze spłucz. Włożyć do głębokiego pojemnika, zalać gorącą wodą, a najlepiej wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Odcedź na durszlaku.
- Suszone morele płuczemy również ciepłą wodą i sortujemy. Przełożyć do innego pojemnika i zalać wrzątkiem lub gorącą wodą. Pozostawić do zaparzenia na 15 minut.
- Sortuj rodzynki. Spłucz ciepłą wodą, włóż do przygotowanego głębokiego pojemnika i zalej wrzącą wodą, pozostaw na 15 minut. Odcedź na durszlaku.
- Wszystkie przygotowane suszone owoce ponownie dokładnie opłucz, następnie włóż je do rondla na kompot i zalej czystą wodą pitną. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 10–20 minut.
- Dodać cukier lub miód do smaku, a także cynamon w proszku. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 5-10 minut.
- Wyłącz ogrzewanie i pozostaw na kuchence. Kompot szczelnie przykryj pokrywką i pozostaw do zaparzenia na 10–15 minut. Rozlewamy do szklanek lub pucharków po kompocie i podajemy.
UWAGA DO GOSPODARKI
Wybierając suszone morele na kompot, zwróć uwagę na kolor. Jasnopomarańczowe owoce najprawdopodobniej poddano działaniu środków chemicznych. Naturalne suszone morele zwykle tracą swój bogaty kolor po wysuszeniu.
PRZY OKAZJI
Gotowy kompot z rodzynek, suszonych moreli i jabłek przed podaniem można przecedzić przez gazę lub podać z kawałkami suszonych owoców. Wypróbuj także tę niecodzienną opcję – owoce z kompotu przetrzyj przez sito, a następnie przełóż do filiżanki.
Idealny kompot z suszonych moreli
Suszone morele pomogą Ci uzyskać zimą świeżość, aromat i zalety letnich moreli. To wyjątkowe, słoneczne suszone owoce, które potrafią zamienić zwykły kompot w wyśmienity orzeźwiający napój. Przygotuj go dla dzieci, a będzie doskonałym zamiennikiem napoju gazowanego lub soku z opakowania. Kompot z suszonych moreli, jak każdy inny kompot z suszonych owoców, okazuje się słodki i nie wymaga dodatkowego cukru. Co szczególnie przypadnie do gustu osobom przestrzegającym diety lub prawidłowego odżywiania.
Idealny kompot z suszonych moreli
1 godzina, 8 porcji
- 1,5-2 litry wody
- 300 g suszonych moreli
- 1 pasek skórki pomarańczowej
- cukier opcjonalnie
- Suszone morele dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i odsącz na durszlaku. Napełnij ciepłą wodą (ale nie wrzącą) i pozostaw na 20 minut. Następnie spuść wodę.
- Pomarańczę umyj pędzelkiem w ciepłej wodzie i odetnij nożem pasek skórki o szerokości 1 cm. Skórka pomarańczowa nada kompotowi z suszonych moreli lekki cytrusowy aromat.
- Suszone morele i skórkę pomarańczową włóż do rondla i zalej zimną wodą. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do niskiego.
- Gotuj kompot na małym ogniu przez 20-25 minut. Jeśli chcesz, po degustacji dodaj cukier. Suszone morele to dość słodkie suszone owoce, więc możesz nie potrzebować cukru.
- Zdejmij kompot z ognia, usuń skórkę i pozostaw do ostygnięcia, dobrze owinięty w coś ciepłego. Dzięki temu kompot będzie jeszcze lepiej naparzał i maksymalnie wchłonął smak oraz zalety suszonych owoców. Następnie rozlać do szklanek i podawać.
UWAGA DO GOSPODARKI
Kompot ten można ugotować nie tylko z suszonymi morelami, ale także z morelami lub kaisą. Użyj suszonych owoców, które masz pod ręką, wszystkie są wymienne. Można też dodać więcej przypraw dla wzbogacenia smaku.
PRZY OKAZJI
Kompot można pić zamiast wody, ale tylko wtedy, gdy jest ugotowany bez dodatku cukru. W takim przypadku będzie to maksymalne korzyści nawet dla małych dzieci.
Kompot z przyprawami
Napój zimowy powinien zapewniać ciepło i ciepło, nawet jeśli pijesz go na zimno. Do kompotu z suszonych owoców śmiało można dodać cynamon, goździki, anyż gwiazdkowaty, kardamon, imbir, wanilię, a nawet pieprz. Wynik na pewno Cię zadowoli, bo kompot z przyprawami jest tym, czego potrzebujesz po długim zimowym spacerze.
Kompot z przyprawami
3 godziny 30 minut, 8 porcji
- 3,5 litra wody
- 6 małych jabłek
- 100 g moreli lub suszonych moreli
- 100 g małych rodzynek
- 50 g miodu (opcjonalnie)
- 4-5 plasterków świeżego imbiru
- 1 łyżka. l. różowy pieprz
- 2 laski cynamonu
- 2-gwiazdkowy anyż
- Jabłka umyj, drobno posiekaj, włóż do rondla, zalej 3,5 litra zimnej wody. Natychmiast dodaj wszystkie przyprawy.
- Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 10 minut. Dodać umyte i posortowane suszone owoce, ponownie zagotować.
- Zamknij patelnię pokrywką i zawiń ją w coś ciepłego. Odstaw na 3–5 godzin. W razie potrzeby do gotowego kompotu dodaj miód. Przelej do szklanek lub filiżanek i podawaj.
UWAGA DO GOSPODARKI
Ugotuj kompot pod zamkniętą pokrywką. Kontakt płynów i owoców z powietrzem uniemożliwia zachowanie w nim składników odżywczych i witamin. I pamiętaj, aby pozostawić go na 4-5 godzin. Smak będzie bardziej intensywny.
PRZY OKAZJI
Suszone morele i śliwki pomagają normalizować trawienie, dlatego kompot z suszonych owoców podawaj na świąteczne biesiady. Pomoże uniknąć uczucia ciężkości po obfitości tłustych potraw.
Kompot z mandarynek, suszonych owoców i jabłek
Podaruj sobie i swoim bliskim piękny, smaczny, iście noworoczny napój – do kompotu z suszonych owoców dodaj mandarynki i pachnące zimowe jabłka. Święta Bożego Narodzenia to czas cudów, a magiczny smak owoców cytrusowych, miodu i przypraw z pewnością przypadnie do gustu Twojej rodzinie i gościom.
Kompot z mandarynek, suszonych owoców i jabłek
20 min, 10-12 porcji
- 2,5 litra wody
- 4 mandarynki
- 100 g dowolnych suszonych owoców
- 2 dowolne jabłka o smaku
- 2 łyżki l. Miód
- 4 plasterki świeżego imbiru
- 2 laski cynamonu
- Wszystkie suszone owoce posortuj i dokładnie spłucz pod bieżącą wodą. Umieścić w głębokim pojemniku i zalać 2,5 litra wody pitnej, pozostawić na 10-12 godzin.
- Mandarynki i jabłka dokładnie umyj pędzelkiem, nie usuwaj skóry. Każdy owoc pokroić na 8-10 kawałków, usunąć rdzeń z jabłek.
- Do naparu z suszonymi owocami dodajemy imbir, połamane laski cynamonu oraz jabłka i mandarynki. Postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut.
- Zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i ręcznikiem, całkowicie ostudź, 3 godziny Usuń imbir i cynamon, dodaj miód i wymieszaj. Kompot przelej do szklanki i podawaj.
UWAGA DO GOSPODARKI
Jeśli zostały Ci jabłka z…