Jak ugotować kompletny posiłek dla czterech osób z jednego łososia: przystawka, sałatka, zupa i danie główne

Jak ugotować kompletny posiłek dla czterech osób z jednego łososia: przystawka, sałatka, zupa i danie główne

Jak ugotować kompletny posiłek dla czterech osób z jednego łososia: przystawka, sałatka, zupa i danie główne

stary pieprz 03 marca 2022 r4,36 (11)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Z jednego całego łososia można z łatwością przygotować kilka różnych dań dla czterech osób. Aby to zrobić, musisz usunąć dwa filety (jeden ze skórą, drugi bez), a pozostały „konstruktor” rybny zostanie wykorzystany do doskonałego bulionu. Kroimy ryby i przygotowujemy pyszne dania!

łosoś atlantyckigravlaxłosoś atlantycki

Nadzienie z łososia

1. Oczyść rybę

Ostrożnie usuń łuski z łososia (pstrąga). Odetnij głowę, ogon i płetwy i odłóż do zupy.

Oczyść rybę, oddziel ogon, głowę i płetwy

2. Opłucz i osusz rybę

Usuń skrzela z głowy. Opłucz rybę pod zimną bieżącą wodą i osusz papierowymi ręcznikami.

Rybę należy umyć i wysuszyć

3. Oddziel filet od kości

Odetnij teshę (kawałki tłuszczu biegnące wzdłuż wypatroszonego brzucha) – także do zupy. Oddziel dwa filety ze skórą od ciała, bardzo ostrożnie odcinając miąższ za pomocą noża do filetowania. Resztę również odłóż na zupę.

Filet ze skórą oddzielić od ciała

4. Oddziel filet od skóry

Oddziel jeden filet od skóry, zaczynając od ogona w kierunku głowy. Skórka jest na bulion.

Oddzielić filet od skóry

5. Usuń kości z filetu

Ułóż filety na ręcznikach papierowych, skórą do dołu, aby zapobiec ich zsuwaniu się, a następnie za pomocą pęsety usuń wszystkie kości międzyżebrowe.

Usuń kości z fileta za pomocą pęsety.

Filet z łososia lub pstrąga gravlax

Gravlax lub graavilohi to wartościowa ryba (najczęściej pstrąg lub łosoś) marynowana w pikantnej, suchej marynacie, która w krajach skandynawskich przygotowywana jest jako zimna przekąska. Gravlax można podawać osobno, ale najczęściej wykorzystuje się go do zrobienia kanapek na chlebie żytnim lub do ugotowania ziemniaków na przystawkę.

Gravlax

Duża sałatka z gravlaxem i awokado

Na dużą sałatkę z gravlaxem i awokado można upiec lub ugotować ziemniaki i ułożyć je bezpośrednio na talerzu z sałatką. Wtedy lepiej mniej więcej podwoić ilość sosu, bo świetnie komponuje się także z ziemniakami.

Duża sałatka z gravlaxem i awokado

Ukha z knedlami rybnymi

Do tej zupy z knedlami rybnymi można upiec bardzo szybkie placki z gotowego ciasta francuskiego z posiekanymi jajkami na twardo, cebulką, koperkiem i masłem. Nie zapomnij posmarować placków żółtkiem przed pieczeniem, aby ładnie prezentowały się na stole.

Ukha z knedlami rybnymi

Makaron z łososiem i sosem śmietanowym

Makaron z łososiem i sosem śmietanowym doskonale komponuje się z sałatką z bardzo cienko posiekanej góry lodowej i pokrojonymi w plasterki ogórkami, doprawioną sokiem z cytryny, skórką, oliwą, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Makaron z łososiem i sosem śmietanowym

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryba #łosoś #pstrąg #zupa rybna #Cięcie ryby #filet z łososia #dania z łososiaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja