Jak ugotować indyka, w którym wygrywają obie strony, na stół noworoczny

Jak ugotować indyka, w którym wygrywają obie strony, na stół noworoczny

Jak ugotować indyka, w którym wygrywają obie strony, na stół noworoczny

gastronomia 31 grudnia 2021 r4,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Indyk na noworocznym stole to nie luksus, ale sposób na uzyskanie kulinarnej przyjemności i świątecznego nastroju na cały przyszły rok! Dzielimy się przepisem na wygraną.

Noworoczny indyk z mandarynkami, ryżem i żurawiną

Noworoczny indyk z mandarynkami, ryżem i żurawiną

Jeśli nie miałeś czasu kupić odpowiedniego indyka, możesz go zastąpić kurczakiem lub innym dużym drobiem. Można zastosować tę samą zasadę gotowania.

Noworoczny indyk z mandarynkami, ryżem i żurawiną
Noworoczny indyk z mandarynkami, ryżem i żurawiną

8-10 porcji, przygotowanie 2 godziny + 24 godziny.

Czego potrzebujesz:

  • 1 indyk o wadze 3,5–4 kg
  • 1 kg mandarynek
  • brązowy cukier
  • 2 główki czosnku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • masło
  • 400g przygotowanej mieszanki ryżu długoziarnistego i dzikiego
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 1 duża cebula
  • oliwa z oliwek
  • sól niejodowana, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 100 g jasnych rodzynek

1. Umieść indyka w dużym rondlu, zalej zimną wodą tak, aby przykryła indyka 3-5 cm, ile wody potrzebujesz i przygotuj solenadę w ilości 1,5 łyżki. l. sól i cukier na każdy litr wody. Dodać 1,5 główki grubo posiekanego czosnku i 3 gałązki rozmarynu. Włóż indyka do solanki i wstaw do lodówki na 24 godziny.

Indyka włóż na noc do solanki
Indyka włóż na noc do solanki

2. Do nadzienia obierz mandarynki i usuń folię. Obierz cebulę i czosnek, bardzo drobno posiekaj liście rozmarynu i smaż na maśle na małym ogniu przez 10 minut. Wymieszaj z mandarynkami, żurawiną, rodzynkami i ryżem, solą i pieprzem.

Smażyć ryż, mandarynki i inne składniki
Smażyć ryż, mandarynki i inne składniki

3. Rozgrzej piekarnik do 130°C. Indyka osusz, nadziewaj mielonym mięsem, zaszyj brzuch (całe mięso mielone się nie zmieści).

Nadziewaj indyka farszem
Nadziewaj indyka farszem

4. Zwiąż nogi, wsuń skrzydła pod pachy. Ułóż pierś z indyka stroną do dołu, posmaruj oliwą z oliwek i włóż patelnię do dolnej części piekarnika na 2 godziny 10 minut. Od czasu do czasu posmaruj sosem z patelni.

Przygotuj indyka do pieczenia
Przygotuj indyka do pieczenia

5. Odwróć, przykryj pozostałym nadzieniem, włóż ponownie do piekarnika, piecz przez kolejne 50 minut, co 10 minut. smarowanie oliwą z oliwek.

Obróć indyka na drugą stronę, dodaj pozostały farsz i ponownie włóż do piekarnika
Obróć indyka na drugą stronę, dodaj pozostały farsz i ponownie włóż do piekarnika

6. Przed pokrojeniem odłóż indyka na talerz na 20 minut, kładąc na nim arkusz folii, ale bez zawijania. Następnie odetnij sznurki, usuń farsz i pokrój indyka. Jeśli indyk ostygnie w czasie „odpoczynku”, na talerzu układamy pokrojone już kawałki mięsa wraz z farszem na 5 minut. do piekarnika (jeszcze nie wystygł).

Po upieczeniu daj indykowi odpocząć.
Po upieczeniu daj indykowi odpocząć.

Co warto wiedzieć przygotowując indyka

1. Moczenie indyka w solance nie jest konieczne, ale jest to bardzo pożądane – to nasycenie roztworem cukru i soli pomaga uniknąć wysuszenia ptaka w piekarniku podczas gotowania. W razie potrzeby możesz dodać solenadę i inne elementy marynaty według własnych upodobań.

2. Jeśli nie masz czasu na marynatę, posmaruj indyka pastą curry, adjika lub teriyaki i odstaw na co najmniej godzinę.

3. Istnieje powszechne podejście: najpierw piecz w wysokiej temperaturze, aż skórka się „zetnie”, a następnie zmniejsz ją i piecz aż do zarumienienia. Lub odwrotnie – najpierw słaby ogień, potem mocny. Lubimy, gdy nasz indyk gotuje się przez cały czas w niskiej temperaturze.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #indykPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca26 grudnia 2019 r

Wspaniałe danie na świąteczny stół: zarówno mięso, jak i dodatek.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja