Jak ugotować indyka, w którym wygrywają obie strony, na stół noworoczny
gastronomia 31 grudnia 2021 r4,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Indyk na noworocznym stole to nie luksus, ale sposób na uzyskanie kulinarnej przyjemności i świątecznego nastroju na cały przyszły rok! Dzielimy się przepisem na wygraną.
Noworoczny indyk z mandarynkami, ryżem i żurawiną
Jeśli nie miałeś czasu kupić odpowiedniego indyka, możesz go zastąpić kurczakiem lub innym dużym drobiem. Można zastosować tę samą zasadę gotowania.
Noworoczny indyk z mandarynkami, ryżem i żurawiną
8-10 porcji, przygotowanie 2 godziny + 24 godziny.
Czego potrzebujesz:
- 1 indyk o wadze 3,5–4 kg
- 1 kg mandarynek
- brązowy cukier
- 2 główki czosnku
- 4 gałązki rozmarynu
- masło
- 400g przygotowanej mieszanki ryżu długoziarnistego i dzikiego
- 100 g suszonej żurawiny
- 1 duża cebula
- oliwa z oliwek
- sól niejodowana, świeżo zmielony czarny pieprz
- 100 g jasnych rodzynek
1. Umieść indyka w dużym rondlu, zalej zimną wodą tak, aby przykryła indyka 3-5 cm, ile wody potrzebujesz i przygotuj solenadę w ilości 1,5 łyżki. l. sól i cukier na każdy litr wody. Dodać 1,5 główki grubo posiekanego czosnku i 3 gałązki rozmarynu. Włóż indyka do solanki i wstaw do lodówki na 24 godziny.
Indyka włóż na noc do solanki
2. Do nadzienia obierz mandarynki i usuń folię. Obierz cebulę i czosnek, bardzo drobno posiekaj liście rozmarynu i smaż na maśle na małym ogniu przez 10 minut. Wymieszaj z mandarynkami, żurawiną, rodzynkami i ryżem, solą i pieprzem.
Smażyć ryż, mandarynki i inne składniki
3. Rozgrzej piekarnik do 130°C. Indyka osusz, nadziewaj mielonym mięsem, zaszyj brzuch (całe mięso mielone się nie zmieści).
Nadziewaj indyka farszem
4. Zwiąż nogi, wsuń skrzydła pod pachy. Ułóż pierś z indyka stroną do dołu, posmaruj oliwą z oliwek i włóż patelnię do dolnej części piekarnika na 2 godziny 10 minut. Od czasu do czasu posmaruj sosem z patelni.
Przygotuj indyka do pieczenia
5. Odwróć, przykryj pozostałym nadzieniem, włóż ponownie do piekarnika, piecz przez kolejne 50 minut, co 10 minut. smarowanie oliwą z oliwek.
Obróć indyka na drugą stronę, dodaj pozostały farsz i ponownie włóż do piekarnika
6. Przed pokrojeniem odłóż indyka na talerz na 20 minut, kładąc na nim arkusz folii, ale bez zawijania. Następnie odetnij sznurki, usuń farsz i pokrój indyka. Jeśli indyk ostygnie w czasie „odpoczynku”, na talerzu układamy pokrojone już kawałki mięsa wraz z farszem na 5 minut. do piekarnika (jeszcze nie wystygł).
Po upieczeniu daj indykowi odpocząć.
Co warto wiedzieć przygotowując indyka
1. Moczenie indyka w solance nie jest konieczne, ale jest to bardzo pożądane – to nasycenie roztworem cukru i soli pomaga uniknąć wysuszenia ptaka w piekarniku podczas gotowania. W razie potrzeby możesz dodać solenadę i inne elementy marynaty według własnych upodobań.
2. Jeśli nie masz czasu na marynatę, posmaruj indyka pastą curry, adjika lub teriyaki i odstaw na co najmniej godzinę.
3. Istnieje powszechne podejście: najpierw piecz w wysokiej temperaturze, aż skórka się „zetnie”, a następnie zmniejsz ją i piecz aż do zarumienienia. Lub odwrotnie – najpierw słaby ogień, potem mocny. Lubimy, gdy nasz indyk gotuje się przez cały czas w niskiej temperaturze.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #indykPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca26 grudnia 2019 r
Wspaniałe danie na świąteczny stół: zarówno mięso, jak i dodatek.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych