Jak ugotować idealny szaszłyk na daczy: wskazówki od szefa kuchni restauracji mięsnej
gastronomia 22 kwietnia 2023 r4,60 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz
Dla szefa kuchni restauracji Meatless Andreya Zavarnitsina mięso to nie tylko pasja, ale także zawód. A przez ponad 20 lat obsługi grilla rozwinął swoje umiejętności w posługiwaniu się ogniem na poziomie instynktu. Poprosiliśmy Andreya o zalecenia dotyczące przygotowania szaszłyka. I nie tylko rozbił temat grillowania dosłownie do szpiku kości, ale także podzielił się swoimi popisowymi przepisami.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jak wybrać mięso na grilla
- Autorskie kebaby Andreya Zavarnitsina: od przystawki po deser
- Szaszłyk jagnięcy
- Chaczapuri na szaszłyku
- Grillowane pianki marshmallow w sosie czekoladowym
Jak wybrać mięso na grilla
Zasada 1. Żadnego mrożonego mięsa! Do grillowania nadaje się wyłącznie schłodzony.
Zasada 2. Dokładnie sprawdzamy kawałki: na mięsie nie powinno być ciemnych plam ani nieprzyjemnego zapachu. Kawałki powinny mieć równy kolor. Jeśli natkniesz się na zamrożone kawałki, zobacz Zasadę 1.
Surowy kebab powinien mieć jednolity kolor i przyjemny zapach
Baranina. Miąższ z tyłka lub nogi jagnięcej doskonale nadaje się na grilla. Natychmiast poproś na targu o oddzielenie mięsa od kości. Po drodze chwyć się za gruby ogon, który wzbogaci smak smażonego mięsa. Następnie system działania jest następujący: miąższ pokroić na kawałki o wymiarach około 4 x 5 cm. Do marynaty użyj soli, pieprzu, papryki i czosnku. Jeśli lubisz różnorodność, sok z granatów, kolendra i kolendra dobrze komponują się z jagnięciną. Marynuj mięso nie dłużej niż 30 minut. Na szaszłyki nakładamy kawałki jagnięciny na zmianę z kawałkami grubego ogona – będzie smaczniejsze i soczyste. A jedzenie tłuszczu z ogona wcale nie jest konieczne.
Wieprzowina. Idealnym materiałem na grilla jest karkówka wieprzowa z niewielką ilością tłuszczu. Chude mięso, podobnie jak polędwica, z pewnością okaże się suche, a smażony smalec wciąż nie jest dla wszystkich. Kebab kroimy niezbyt drobno, na kawałki 4×5 cm. Według mnie najlepszą marynatą do wieprzowiny jest sok pomidorowy z czosnkiem, solą i pieprzem. Trzymaj mięso w marynacie przez około 30 minut.
Kurczak. Indyk jest trochę wytrawny, więc wolę kurczaka. Udka z kurczaka szczególnie nadają się do grillowania. Można je smażyć z kością lub bez; miąższ z ud nazywany jest także „shawarmą”. Kawałki marynujemy w soli, pieprzu, papryce z dodatkiem oleju roślinnego. Do tej samej marynaty można dodać skrzydełka z kurczaka i następnie usmażyć je na grillu.
Wołowina. Szczerze nie polecam torturowania wołowiny szaszłykami. Medaliony lepiej usmażyć na grillu z miękkiej i soczystej polędwicy wołowej. Lub weź gotowe steki do grillowania. Pozostałe szaszłyki z krowy będą zbyt suche i twarde.
Autorskie kebaby Andreya Zavarnitsina: od przystawki po deser
Szaszłyk jagnięcy
Szaszłyk rzadko przygotowuje się z jagnięciny, ale na próżno. Mięso jagnięce jest delikatne i delikatne, a także nie ma tak wyraźnego zapachu jak u dorosłego osobnika, zwłaszcza owcy grubogoniastej. Aby nadać kebabowi jagnięcemu nieco więcej charakteru, smaku i delikatności, można go wstępnie marynować.
Szaszłyk jagnięcy
Aby przygotować szaszłyk, potrzebujesz:
- jagnięcina – 1 kg
- cebula – 2–3 szt.
- woda gazowana do picia – 100 ml
- olej roślinny – 100 ml
- gruba sól morska
- pieprz
- sos satsbeli do podania
- chleb pita do podania
- Mięso pokroić na kawałki o masie 50–60 g i włożyć do miski. Dodaj cebulę pokrojoną w półpierścienie, sól, pieprz, wodę gazowaną i olej roślinny. Marynuj przez co najmniej 6 godzin.
- Zamarynowane mięso nakładamy na szaszłyki i smażymy na grillu, aż będzie ugotowane. Podawać z sosem satsbeli i lawaszem.
Chaczapuri na szaszłyku
Spróbuj znaleźć specjalne suluguni do grillowania w postaci długiej kiełbasy, ale możesz też użyć zwykłej okrągłej główki. Lub dodaj mozzarellę do polewy do pizzy. A jako sos do takiego chaczapuri na szaszłyku dobrze jest podać adjika, miąższ feijoa oczyszczony z cukrem lub dowolny sos według uznania.
Chaczapuri na szaszłyku
Do przygotowania chaczapuri potrzebne będą:
- 300 g suluguni
- 500 g przygotowanego ciasta francuskiego
- 30 g mąki
- 150 ml matsoni
- Pokrój suluguni w prostokątne „beczki” (długość 5 cm, szerokość 2–3 cm i wysokość 3 cm). Umieść ser na patyku wzdłuż ukosu, aby ser się nie rozerwał.
- Ciasto francuskie rozwałkować wzdłuż, przeciąć na pół, rozwałkować na dwie warstwy, a następnie pokroić w prostokąty o grubości 0,2 cm, szerokości 6–6,5 cm i wysokości 47–50 cm.
- Owiń jeden prostokąt zwiniętego ciasta tak, aby nachodził na suluguni i mocno dociśnij krawędzie. Następnie owinąć powstałą strukturę innym prostokątem ciasta.
- Smażyć ser i ciasto nawleczone na szpikulcu na grillu, aż uzyskają złoty kolor i będą ugotowane.
- Podawać na drewnianej desce, obok ułożyć matsoni i dowolny zestaw sosów.
Grillowane pianki marshmallow w sosie czekoladowym
Niewiele osób pomyślałoby o pieczeniu zwykłych pianek marshmallow. Ale pianki marshmallow to inna sprawa. Miękkie, ciągnące się pianki marshmallow opiekane na grillu to klasyczny element amerykańskiej kultury grillowania. Żadna impreza plenerowa nie obejdzie się bez niego.
Grillowane pianki marshmallow w sosie czekoladowym
Aby przygotować, potrzebujesz:
- 400 g mini pianek marshmallow
- 50 ml sosu czekoladowego
- 5 g cukru pudru
- Weź małe drewniane szaszłyki (jeśli używasz grilla węglowego lub grilla, najpierw namocz je w wodzie).
- Na każdy szpikulec nawlecz 4 pianki – powinno wyjść 4 szaszłyki na osobę.
- Szybko opiekaj pianki marshmallow na grillu, aż lekko się zarumienią i lekko napęcznieją od ciepła.
- Ułóż szaszłyki z pianek marshmallow na talerzu, polej je cienkim strumieniem sosu czekoladowego i posyp cukrem pudrem.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #szaszłyk #kebab z kurczaka #kebab wieprzowy #kebab jagnięcy #Andrey ZavarnitsinPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
2 maja 2020 r
Przystojny. A potem w RuNet pojawili się „Yksperts”, których szyjki do grillowania są zabronione. Cóż, pleśń urosła w komentarzach…
00Odpowiedźpahej66630 kwietnia 2020 r
Wygląda na to, że każdy uczeń wie o grillu więcej niż ten „szef kuchni”… Po wyrażeniu „marynować w soli, pieprzu, papryce, kolendrze” nie trzeba czytać dalej. Prawdopodobnie „szef kuchni” nie wie, że sól, przyprawy i zioła to nie marynaty. Czy marynuje się nie dłużej niż 30 minut? To kwestia gustu. Ja lubię na przykład wieprzowinę marynowaną w cebuli i białym winie przez dwa dni… Czy wołowina i indyk są dla niego trudne? Nie ma więc potrzeby smażenia ich aż do podeszwy! Specjalista…
00Odpowiedź
4 maja 2018 r
Nie zgodzę się, że indyk jest trochę za suchy! Biorę pierś i kroję ją na dość duże kawałki – około 6×6. Marynuję również w soku pomidorowym z olejem roślinnym i sosem sojowym. możesz pokroić pomidory i wymieszać je z mięsem, rozgniatając je zamiast soku, to też dobrze! Rezultatem jest bardzo delikatny, soczysty i dietetyczny kebab!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych