Jak ugotować idealny pilaw z kurczaka

Jak ugotować idealny pilaw z kurczaka

Jak ugotować idealny pilaw z kurczaka

gastronomia 22 marca 2023 r3,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział4Komentarz

Każde ziarenko śnieżnobiałego ryżu to prawdziwy klejnot, który potrafi nadać podniosłego charakteru każdemu daniu. Na przykład pilaw z kurczakiem. Wydawałoby się, że składniki są najprostsze, ale przy odpowiednim podejściu otrzymasz tak pyszne danie, że z łatwością możesz postawić je na świątecznym stole.

Jak ugotować idealny pilaw z kurczaka

Pilaw Z Kurczakiem

Przed podaniem pilaw należy parzyć przez około pół godziny: ten czas wystarczy, aby jak najbardziej wchłonął się, nabrał siły i nabrał aromatu.

8–10 porcji, czas gotowania 2 godziny 30 minut

Czego potrzebujesz:

1 kg ryżu średnioziarnistego do pilawu firmy Mistral

1,2 kg udek z kurczaka

150 g tłuszczu z kurczaka lub 100 g ghee

1 kg marchwi i cebuli

3–4 główki czosnku

3,5 łyżki. l. mieszanki przyprawowe (kminek, berberys, papryka czerwona)

sól

Co zrobić:

1. Ryż namoczyć w 3 litrach zimnej wody na 1 godzinę. Kurczaka pokroić na duże kawałki. Zmiel tłuszcz. Cebulę pokroić w średnie piórka, marchewkę w kostkę o długości 4 cm Usuń wierzchnią warstwę łuski z główek czosnku.

2. Tłuszcz włożyć do kotła i roztapiać na średnim ogniu aż do powstania skwarków, usunąć je. Mięso kładziemy porcjami na tłuszczu i smażymy na złoty kolor. Wyjmij mięso na talerz.

3. Do kotła włóż cebulę, smaż na maksymalnym ogniu, mieszając, przez 10 minut. Dodać marchewkę, smażyć, mieszając, 10 minut. Dodać połowę przypraw, zalać 1,5 litra zimnej wody, zagotować, dodać mięso, gotować bez przykrycia 20 minut. Dopraw obficie solą.

4. Odcedź wodę z ryżu, włóż ryż do kotła, nie mieszając go z mięsem i warzywami, wygładź.

5. Dolać łyżką cedzakową jeszcze trochę wrzącej wody – powinna lekko zakrywać ryż. Posypać pozostałymi przyprawami i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zanurz główki czosnku w ryżu.

6. Zamknij kocioł pokrywką, zmniejsz ogień do małego i gotuj pilaw przez 30 minut. Zdjąć z ognia, owinąć kocem, pozostawić na 30–40 minut. Podawać na gorąco.

Pilaw Z Kurczakiem
Pilaw Z Kurczakiem

Wskazówki dotyczące prawidłowego pilawu

1) Podczas namaczania ryżu należy zwrócić uwagę, aby woda całkowicie przykryła ryż – w przeciwnym razie ziarna znajdujące się nad wodą wyschną i staną się kruche. A po ugotowaniu w pilawu nadadzą mu dodatkową lepkość. Ale ryż w porządnym pilawu powinien być bardzo kruchy!

Podczas namaczania woda powinna całkowicie przykryć ryż.
Podczas namaczania woda powinna całkowicie przykryć ryż.

2) Lepiej jest smażyć kurczaka lub inne mięso na pilaw w porcjach. Twoim zadaniem jest uzyskanie smażonej skórki na powierzchni mięsa, nie pozwalając, aby mięso zaczęło się dusić i puściło sok. Tłuszczu powinno być wystarczająco dużo, ogień powinien być maksymalny.

Lepiej smażyć kurczaka i inne mięso na pilaw porcjami, aż będą chrupiące.
Lepiej smażyć kurczaka i inne mięso na pilaw porcjami, aż będą chrupiące.

3) Do prawdziwego pilawu uzbeckiego nie trzeba wcale używać żółtej marchewki, ale jeśli na nią trafisz (przeważnie są sprzedawane na targowiskach od sprzedawców z Azji Środkowej), kup ją i spróbuj.

Na właściwy pilaw uzbecki warto kupić żółtą marchewkę
Na właściwy pilaw uzbecki warto kupić żółtą marchewkę

4) Pod żadnym pozorem nie mieszać ryżu z resztą pilawu – tzw. zirvakiem. Powinien leżeć na zirvaku równą warstwą. Dodatkową gorącą wodę ostrożnie wlewa się na ryż łyżką cedzakową, aby silny przepływ wody nie spowodował niepotrzebnych wgłębień w ryżu.

Podczas gotowania pod żadnym pozorem nie mieszaj ryżu z resztą pilawu.
Podczas gotowania pod żadnym pozorem nie mieszaj ryżu z resztą pilawu.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pilaw z kurczakiemPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa10 października 2022 r

Ramadan jest lepszy z taką „parodią” niż w ogóle bez pilawu. Niektórzy mogą zjeść tylko tę opcję – pilaw z kurczakiem – i nie możemy im odmówić przepisu.

00Odpowiedź

Ramadan (gość)

9 października 2022 r

W przypadku kurczaka to nie pilaw, ale hodowla

00OdpowiedźKonstancaKonstanca10 września 2020 r

Dziękuję za przepis. Z pozoru proste danie, jednak ma swoje tajemnice, bez których się nie obejdzie.

00Odpowiedź

Walery Witalijewicz (gość)

26 maja 2020 r

Podobało mi się wszystko, co napisano o gotowaniu pilawu. Ale prawie nic nie napisano o przyprawach. Gdybym tylko nie kupiła w sklepie gotowego zestawu przypraw. wtedy byłyby pytania o przyprawy

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja