Jak ugotować idealną zupę z kaszy gryczanej, prosa i kaszy perłowej

Jak ugotować idealną zupę z kaszy gryczanej, prosa i kaszy perłowej

Szef kuchni Dmitry Shurshakov (restauracja Seven i Barceloneta Tapas Bar) jest wielkim fanem wszelkiego rodzaju płatków śniadaniowych. Chętnie dzieli się przydatnymi wskazówkami dotyczącymi przyrządzania zup z kaszy jaglanej, gryczanej i jęczmiennej.

Dmitry Shurshakov, szef kuchni gastropubu Nigdzie się nie wybieramy

Gryka, pęczak i proso to trzy najpopularniejsze zboża do przygotowania zup.

Gryka

Z mojego doświadczenia życiowego mogę dać główną radę – kaszę gryczaną należy dodawać do zup w postaci półproduktu, a najlepiej zaparzyć wrzątkiem. Aby to zrobić, należy posortować ziarna, opłukać je, zalać zimną wodą (tak, aby woda zakrywała grykę jednym palcem), postawić ją na ogniu, dodać trochę soli, doprowadzić do wrzenia i wyjąć z ognia. podgrzać, zamknąć pokrywkę i pozostawić do zagotowania. Do zupy niedogotowanej lub ugotowanej w 2/3 należy dodać kaszę gryczaną.

Zupy z kaszy gryczanej można przygotować na bulionie mięsnym lub warzywnym. Nie należy łączyć kaszy gryczanej z makaronem ani żadnym innym zbożem z wyjątkiem makaronu gryczanego.

Każdą zupę na kaszy gryczanej należy zjeść w ciągu jednego dnia, gdyż następnego dnia płatki, zwłaszcza te pozostawione na ciepłej patelni, zagotują się/rozpadną i zamienią się w mało atrakcyjną i niezbyt smaczną substancję. Dlatego uważam, że lepiej gotować kasze i dodatki z kaszy gryczanej.

Z przypraw do kaszy gryczanej polecam cebulę, tymianek i czosnek. Unikaj używania przypraw azjatyckich lub przypraw innych niż sos sojowy. Ale do kaszy gryczanej można bezpiecznie dodać śmietanę lub mleko kokosowe.

Zupy gryczane można przygotować na bulionie mięsnym lub warzywnym

Jęczmień perłowy

Najpopularniejszą zupą z kaszy perłowej jest rassolnik leningradzki i dokładnie tak jest wymieniany we wszystkich zbiorach przepisów. Jęczmień jest dobry, ponieważ można go długo przechowywać, można go gotować lub przyprawiać zupy. Zupę należy doprawić ugotowanymi, gotowymi płatkami zbożowymi, a kaszę perłową należy ugotować do całkowitego ugotowania. Jeśli chcemy uzyskać w zupie klarowny bulion, to po ugotowaniu lepiej opłukać kaszę jęczmienną i dodać ją do bulionu, w przeciwnym razie zupa będzie mętna.

Jeśli umyłeś gotowaną kaszę perłową, pamiętaj o jednej złotej zasadzie – pamiętaj, aby zupa się zagotowała, w przeciwnym razie zupa będzie kwaśna.

Przyprawy do kaszy perłowej są takie same jak do kaszy gryczanej – cebula, tymianek, czosnek.

Rassolnik – najpopularniejsza zupa jęczmienna

Proso

Kaszę jaglaną można łączyć z niemal każdym bulionem (warzywnym, mięsnym, drobiowym) i idealnie nadaje się do zup grzybowych i rybnych. W tym drugim przypadku możesz ugotować zupę jaglaną z konserwami, na przykład różowym łososiem – wynik będzie całkiem dobry. W zupie mięsnej kasza jaglana dobrze komponuje się z jagnięciną i wieprzowiną. Nawiasem mówiąc, zupy z kaszy jaglanej można doprawiać również duszonym mięsem.

Kaszę jaglaną do każdej zupy należy ugotować do połowy ugotowanej i dodać do bulionu na ostatnim etapie gotowania. I pamiętaj, aby zupa się zagotowała, po czym można ją zdjąć z ognia. Kaszę jaglaną, podobnie jak jęczmień, należy umyć przed dodaniem do zupy, aby uniknąć mętności bulionu.

Do przypraw dobrze komponujących się z kaszą jaglaną zalicza się curry, kurkuma, przyprawa do ryb Hondashi i czosnek.

Kasza jaglana idealnie nadaje się do zupy rybnej

Generalnie wniosek jest jeden: jeśli chcesz, żeby zupa była gęstsza i bardziej sycąca, dodaj do niej płatki zbożowe – poradzą sobie z tym zadaniem doskonale.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zboża #płatki #jaso #jęczmień #kasza gryczana #Dmitry Shurshakov #zupa #lifehack od szefa kuchniPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja