Jak ugotować idealną shurpę: kilka opcji na raz

Jak ugotować idealną shurpę: kilka opcji na raz

Jak ugotować idealną shurpę: kilka opcji na raz

Olga Siutkina 06 lutego 2024 r

Zupa Shurpa błyskotliwy przedstawiciel kuchni orientalnej. Jasne pod każdym względem. I jak dania kuchni południowej mogłyby nie być takie! Klimat, warzywa, owoce i przyprawy tworzą gastronomiczne arcydzieła, bez których trudno wyobrazić sobie kulturę tego regionu. A shurpa w tym sensie to nie tylko przepis, ale także tradycja. Ale jak zawsze po kolei.

Jak ugotować idealną shurpę: kilka opcji na raz

Treść artykułu:

  • Co to jest shurpa i dlaczego tak się nazywa?
  • Z czego wykonana jest shurpa?
  • Jak gotować shurpę
  • Jak podawać shurpę
  • Nukhat shurpa (zupa mięsna z groszkiem)
  • Macaron shurpa (zupa mięsna z makaronem)

Co to jest shurpa i dlaczego tak się nazywa?

W słownikach kulinarnych wielu ludów, które znalazły się pod wpływem języków tureckich, słowo „szurpa” oznacza zupę, rosół, gulasz. Myślę, że wielu zna mołdawską zupę chorba, shurpe Czuwasz i azerbejdżańską sorbę. Łączy ich nie tyle przepis, ile brzmienie słowa i jego znaczenie. Dlatego wymawiaj „zupa shurpa” to jakby powiedzieć „masło”.

Inaczej wygląda sprawa, gdy do słowa shurpa doda się nazwę składnika, z którego przygotowywana jest ta zupa. W końcu istnieje wiele rodzajów shurpy. Klasyk kuchni uzbeckiej Karim Makhmudov (1926)1989) można znaleźć następujące produkty: kainatma shurpa (zupa jagnięca z warzywami), shalgam shurpa (zupa mięsna z rzepą), makaron shurpa (oczywiście z makaronem), kalya shurpa (zupa z głowy i nóg jagnięcych), juja huraz shurpa (z koguta), darman shurpa (rosół z kurczaka z ziołami), dolma shurpa (z faszerowaną papryką), chuchvara shurpa (z knedlami), kiyma shurpa (z klopsikami), khasip shurpa (z kiełbasą sboba*) i kilkanaście innych opcje.

*Awaria, awaria produktów siekany surowy farsz jagnięcy, tłuszcz z ogona, flaki jagnięce (wątroba, śledziona, nerki, płuca). Khasip ze sbaja wyróżnia się specjalnym sposobem przygotowania.

Zatem, jak widzimy, shurpa Zupa ma wiele twarzy. A jednak z czego wytwarzana jest tradycyjna shurpa?

Z czego wykonana jest shurpa?

Baza Shurpy bogaty, tłusty rosół z jagnięciny, wołowiny lub drobiu. W niektórych obszarach Chorezm i Karakalpakstan Shurpę przygotowuje się w bulionie rybnym.

Shurpa to jedna z tych zup, które przygotowuje się bez smażenia, czyli dodaje się wszystkie warzywa bez wcześniejszego smażenia: ziemniaki, cebulę, pomidory, rzepę, kapustę, marchew, paprykę.

Warzywa kroi się grubo w shurpę lub dodaje w całości
Warzywa kroi się grubo w shurpę lub dodaje w całości

Sposób cięcia również jest inny. Jeśli w przypadku zup ze smażonymi warzywami pokroić na małe kawałki, to w przypadku zup, które obejmują shurpę, warzywa są grubo posiekane lub nawet dodane do zupy w całości.

To nie przyprawy nadają shurpie szczególnego aromatu (w ogóle nie dodaje się ich do zupy), a jedynie świeże zioła: kolendra, reikhan (fioletowa bazylia), koper, liść laurowy. Jeśli chcesz więcej autentyczności, dodaj jambul, znany również jako pikantny.

Ale shurpa raczej nie obejdzie się bez pikanterii; zapewni ją czerwona papryka lub mielony czerwony i czarny pieprz.

Jak gotować shurpę

Shurpę przygotowuje się z bulionu wołowego lub jagnięcego. Jeśli jest to jagnięcina, preferowany jest mostek lub żebro. Rosół okazuje się aromatyczny i bogaty. Ważny jest także stosunek mięsa do wody: optymalnie powinien wynosić 1:2.

Mięso na bulion należy umieścić w zimnej wodzie. Po zagotowaniu na powierzchni wody pojawi się piana, którą należy usunąć za pomocą sitka lub łyżki. Bulion gotujemy na małym ogniu, lekko utrzymując ogień. Jeśli chcesz, aby rosół był aromatyczny, bogaty i przezroczysty, nie zakrywaj patelni pokrywką. Przy odpowiednim gotowaniu, jeśli jagnięcina była młoda, bulion będzie gotowy za około 1,5 godziny. Na 40 minut przed przygotowaniem bulionu dodaj sól. Nie dodaje się żadnych przypraw.

Wołowina będzie gotowana dłużej, ale wszystko zależy od wieku zwierzęcia.

Mięso powinno być ugotowane do końca: widelec powinien mieć swobodę przekłucia kawałka. W końcu mięso należy położyć na talerzu, musi być miękkie i dobrze żuć.

Warzywa dodaje się do shurpy za 2030 minut, aż mięso będzie gotowe lub całkowicie ugotowane. Warzywa umieszcza się w całości lub kroi na duże kawałki.

Z shurpą wiąże się interesujący punkt, który burzy nasze zwykłe wyobrażenie o kolejności umieszczania warzyw. „Ziemniaków nie należy umieszczać razem z pomidorami, w przeciwnym razie staną się szkliste” Jest to opinia ugruntowana wśród ekspertów kulinarnych. Tak więc do shurpy dodaje się warzywa w następującej kolejności: cebulę, następnie marchewkę, pomidory pokrojone w plasterki. W tym samym czasie dodajemy przyprawy i doprawiamy zupę do smaku. Po gotowaniu zupy przez 20 minut dodać ziemniaki całe lub grubo posiekane, czyli po pomidorach. Shurpa jest gotowa, gdy ziemniaki są ugotowane. I nie staje się szkłem, niezależnie od jego rodzaju.

Dla 12 minuty przed gotowością dodaj warzywa i zdejmij z ognia.

Jak podawać shurpę

Każda zupa i shurpa, także po przygotowaniu, muszą odpocząć przez 10 minut15 minut. Dopiero wtedy podaje się je na stół.

Jeśli podążamy za tradycją, mięso pokrojone na porcje, marchewka i ziemniaki gotowane w zupie podaje się osobno na dużym talerzu. Posyp czarnym pieprzem. A do kasy (uzbeckie przybory do zupy i herbaty) wlewa się bulion i posypuje czarnym pieprzem. Co więcej, podobnie jak herbatę, shurpy wlewa się do kas fiskalnych tylko w połowie miski „Z całym szacunkiem” lepiej poprosić o więcej później. I znacznie wygodniej jest jeść shurpę w ten sposób.

Patyr zdecydowanie podawany jest z shurpą. cienki placek z ciasta przaśnego.

Shurpę podaje się zwykle w kasach (uzbeckiej zastawie stołowej)
Shurpę podaje się zwykle w kasach (uzbeckiej zastawie stołowej)

Zupy bez smażenia, do których zalicza się shurpę, podaje się z uzbeckim kwaśnym mlekiem Suzma.

To tradycyjny sposób podawania shurpy, ale dziś częściej shurpę wlewa się do dużej cassa wraz z mięsem i warzywami, dodatkowo posypując ziołami i czarnym pieprzem do smaku. Tak przygotowuje się i podaje shurpę jagnięcą z warzywami kainatman shurpa. Cóż, są wszystkie opcje shurpa opisane powyżej. Wystarczy dodać odpowiedni składnik przedrostek do imienia shurpa.

Nie będziemy rozważać zbyt egzotycznych opcji, ale przygotujmy nukhat shurpę (zupę mięsną z groszkiem).

Nukhat shurpa (zupa mięsna z groszkiem)

Nukhat shurpa (zupa grochowa) różni się od kainatman shurpa (zupa jagnięca z warzywami) tym składnikiem. Nie Groch turecki, zwany także ciecierzycą uprawną, ciecierzycą jagnięcą. Ale najczęściej jest krótki ciecierzyca To roślina strączkowa, z której przyrządza się ciekawe i smaczne dania. Hummus, falafel, kotlety, zupy, sałatki wiele wersji tych dań po prostu by nie powstało, gdybyśmy nie poznali ciecierzycy. Wśród nich jest Nukhat shurpa.

Zaglądając na stronę Gastronome, znajdziesz wspaniały przepis na Nukhat Shurpa, który na pewno będziesz chciał ugotować

Macaron shurpa (zupa mięsna z makaronem)

Makaron shurpa należy do kategorii zup uzbeckich, które przygotowuje się odpowiednio przez smażenie, warzywa kroi się w drobną kostkę lub paski. Wszystko inne nie różni się zbytnio od przygotowania shurpy bez smażenia. I oczywiście ta zupa jest gotowana z makaronem (makaronem).

Macaron shurpa (zupa mięsna z makaronem)
Macaron shurpa (zupa mięsna z makaronem)

Aby przygotować makaron shurpa:

  • 500 g mięsa (wołowina lub jagnięcina, mostek, żeberka)
  • 1 litr wody
  • 100 g makaronu (mały makaron lub kluski)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 średnia marchewka
  • 2 średnie pomidory
  • 50 g masła (ghee, masło)
  • strąk ostrej papryki
  • koperek, kolendra, sól, liść laurowy, mielony czarny pieprz do smaku

1. Mięso pokroić na małe kawałki, dodać wodę i podpalić. Po ugotowaniu usuń pianę, zmniejsz ogień do małego i gotuj pod otwartą pokrywką, aż mięso będzie całkowicie ugotowane. Ponad 30Posolić bulion 40 minut przed jego gotowością.

2. Obrane marchewki i ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do przygotowanego bulionu, gotować około 20 minut.

3. Pokrój cebulę na półpierścienie, obierz pomidory i pokrój w plasterki.

4. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy pomidory i wszystko razem smażymy, aż sok pomidorowy odparuje. Nie smaż za dużo.

5. Przed dodaniem makaronu zwiększ ogień, zagotuj zupę, na patelnię włóż makaron i podsmaż. Ponownie zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, aż makaron będzie gotowy. Dodać liść laurowy i sól do smaku.

6. Zdejmij gotową shurpę z ognia, pozwól jej odpocząć i wlej na talerze lub do kas fiskalnych. Podawać posypać koperkiem i kolendrą.

Uwaga dla gospodyni

Świeże pomidory można zastąpić pastą pomidorową. Około 1 łyżka. l. makaron zastąpi 2 pomidory.

Przy okazji

Jeśli interesują Cię przepisy z Azji Centralnej, możesz zapoznać się z książką „Dania uzbeckie” klasyka kuchni uzbeckiej Karima Makhmudowa. Powstał w 1976 roku i do dziś uważany jest za jeden z najlepszych zbiorów lokalnych przepisów kulinarnych.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #szurpaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja