Jak ugotować idealną rybę: doświadczenie szefów kuchni restauracji rybnej w Soczi

Jak ugotować idealną rybę: doświadczenie szefów kuchni restauracji rybnej w Soczi

Jak ugotować idealną rybę: doświadczenie szefów kuchni restauracji rybnej w Soczi

gastronomia 19 sierpnia 2021 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Szefowie kuchni restauracji rybnych w Soczi wiedzą wszystko o rybach. Ich lifehacki i rekomendacje pomogą Ci przygotować idealne danie rybne. A trzy proste, ale ciekawe przepisy na ryby z akcentem Morza Czarnego to miły dodatek.

Pieczona ryba z olejem cytrusowym

5 lifehacków szefa kuchni na temat ryb

1. Rybę o wiele łatwiej oczyścić, jeśli najpierw zanurzymy ją w gorącej wodzie, zalejemy wrzątkiem lub przetrzymamy w zimnej wodzie z octem. Aby podczas czyszczenia nie ślizgała się w dłoniach, od czasu do czasu zanurzaj palce w soli.

2. Jeśli przed smażeniem obtoczymy rybę w bułce tartej lub mące zmieszanej z tartym serem, nie tylko pozostanie ona soczysta, ale także nabierze pikantnej, serowej nuty. Aby uzyskać chrupiącą złotą skórkę, należy obtoczyć rybę w mące kukurydzianej, a nie w zwykłej mące.

3. Niezależnie od wielkości ryby pieczemy ją w bardzo gorącym piekarniku i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Aby zapobiec przywieraniu ryby, nasmaruj patelnię lub blachę do pieczenia olejem roślinnym i posyp odrobiną grubej soli morskiej. Nie martw się, że ryba będzie zbyt słona – wchłonie odpowiednią ilość soli przez skórę.

4. Jeśli ugotujesz rybę na dużym ogniu, straci ona cały swój morski smak. Gdy tylko woda, w której gotowana jest ryba się zagotuje, zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie na małym ogniu, co widać po ledwo zauważalnym, ale ciągłym ruchu płynu na patelni.

5. Nie należy łączyć ryb z mocnymi sosami, gdzie jest dużo octu i jasnych przypraw, to zagłuszy własny smak. Ale jeśli chcesz pozbyć się na przykład zapachu błota, który jest charakterystyczny dla niektórych ryb słodkowodnych, spróbuj tego: rozmrażaj rybę stopniowo, w lodówce, a nie pod gorącą wodą (jest to ogólnie przeciwwskazane w przypadku ryb, i jeszcze bardziej zwiększy nieprzyjemny zapach). Jeśli nadal czujesz zapach, zawiń rybę w szmatkę zwilżoną octem i pozostaw na 2-3 godziny. Do garnka, na którym smażyła się ryba, można także wrzucić liście laurowe i ziele angielskie, a pokrywkę zawiązać szmatką nasączoną octem.

3 pyszne dania rybne

Pizza z Morza Czarnego

Dlaczego Morze Czarne? Ponieważ zawiera pelengę – soczystą i delikatną rybę z Morza Czarnego, prawie pozbawioną ości. Ale jeśli jesteś daleko od morza, w tej pizzy z owocami morza możesz zastąpić pelengę cefalą, karpiem (wystarczy dokładnie oczyścić go z ości) lub nawet świeżą makrelą.

Pizza z Morza Czarnego

Filet z sandacza z kremem z zielonego groszku i warzywami

Sandacz to ryba pod każdym względem przyjemna: nie ma wyraźnego zapachu, jak niektóre gatunki rzeczne, nie jest koścista, ma delikatne mięso. Filet z sandacza to przyjemność gotowania i jedzenia. Dodatek z zielonego groszku i musu warzywnego doda sandaczowi jasnych kolorów, ale nie dodatkowych kalorii.

Filet z sandacza z kremem z zielonego groszku i warzywami

Kalamarata z łososiem

Makaron z owocami morza i rybami to szybka propozycja na luksusowy świąteczny obiad. I chociaż „kalamarata” to makaron w formie pokrojonych w krążki kalmarów (stąd jego włoska nazwa), można go uzupełniać różnymi owocami morza. Wybraliśmy łososia, langustynki i małże. Przepiękny!

Kalamarata z łososiem

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryba #Andrey Lazarev #pizza #filet z sandacza #makaron rybnyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja