Jak ugotować idealną owsiankę z kaszy gryczanej, płatków owsianych i kaszy jaglanej

Jak ugotować idealną owsiankę z kaszy gryczanej, płatków owsianych i kaszy jaglanej

Jak ugotować idealną owsiankę z kaszy gryczanej, płatków owsianych i kaszy jaglanej

gastronomia 13 marca 2023 r4,83 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz

Wielki miłośnik dań zbożowych – szef kuchni restauracji Seven Dmitrij Szurszakow dzieli się wskazówkami, jak przygotować doskonałą owsiankę z kaszy gryczanej, owsianej i jaglanej

Jak ugotować idealną owsiankę z kaszy gryczanej, płatków owsianych i kaszy jaglanej

Aby prawidłowo ugotować owsiankę, ogólny algorytm jest następujący: posortuj i opłucz płatki, wlej do garnka wodę, poczekaj, aż się zagotuje i dodaj płatki – dotyczy to wszystkich rodzajów zbóż z wyjątkiem gryki. Kaszę gryczaną zawsze umieszcza się w zimnej wodzie, wrze i kontynuuje gotowanie. Kaszę jaglaną i płatki owsiane należy zalać wrzącą wodą, a pod koniec gotowania dodać mleko, śmietanę, mleko kokosowe i mleko sojowe.

Płatki owsiane gotuje się przez 5 – 7 minut

Kasza jaglana – 20 minut

Kasza gryczana – 10 – 15 minut.

Przed gotowaniem ziarna należy posortować i umyć.

Jeśli jesteś zwolennikiem zdrowej diety, najlepiej zaparzaj płatki owsiane. Płatki zalej wrzącą wodą, daj im czas na spęcznienie i dodaj to, co lubisz: suszone owoce, ciasteczka owsiane, orzechy. Suszone owoce należy najpierw namoczyć w gorącej wodzie – to właśnie w gorącej wodzie staną się miękkie, ale nie spęcznieją, jak po zimnej wodzie. Jeśli lubisz cieńszą owsiankę, ugotuj płatki owsiane w proporcji „więcej wody – mniej płatków”. Jeśli jest gruby, to odwrotnie. Trudno podać jednoznaczne proporcje, wszystko zależy od osobistych preferencji i jest kontrolowane podczas procesu gotowania „na oko”.

Płatków owsianych najlepiej nie gotować, ale zaparzyć je gorącą wodą.

Masło dobrze komponuje się z każdą owsianką. Można również dodać suszone lub świeże owoce, jagody lub chałwę. Do kaszy gryczanej dobrze komponują się wędzone mięsa, gotowana kiełbasa czy indyk.

Kasza gryczana dobrze komponuje się z wędzonymi mięsami, świeżymi owocami i jagodami

Kaszki mleczne są przyjaciółmi młodego mięsa, na przykład delikatnej cielęciny. A najlepsze przyprawy do owsianki to sól i cukier. Ten ostatni można zastąpić miodem. Warto poeksperymentować z masłem orzechowym lub truflowym, przecierami owocowymi czy mrożonymi jagodami. Wiele zbóż uwielbia kakao: jeśli na przykład do kaszy gryczanej dodasz łyżkę słodkiego kakao, będzie pyszne. Ja polecam po prostu posypać kaszę jaglaną kakao, ale do płatków owsianych lepiej nie dodawać kakao.

Do kaszy jaglanej można dodać kakao, masło orzechowe i przecier owocowy.

Wszystkie kaszki są dobre – wybieraj według własnego gustu

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #płatki zbożowe #płatki zbożowe #kasza jaglana #kasza gryczana #kasza gryczana #owies #owsianka #owsianka #owsianka #owsianka #owsiankaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa15 marca 2023 r

Konstanto, dzięki za komentarz!

00OdpowiedźKonstancaKonstanca14 marca 2023 r

Kasza jaglana gotuje się dłużej niż 20 minut.

00Odpowiedź

Aleks (gość)

22 września 2017 r

Świetnie

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja