Jak ugotować idealną fasolkę szparagową z ciekawymi dodatkami

Jak ugotować idealną fasolkę szparagową z ciekawymi dodatkami

Przyzwyczailiśmy się do widoku ich z zimnym sercem – zamrożonych, jednak latem grzechem byłoby nie ugotować świeżej fasolki szparagowej. Dodatkowe sezonowe składniki wzmocnią smak i kolor dań z fasolką szparagową.

Idealnie ugotowana fasolka szparagowa

4–6 porcji, przygotowanie: 20 minut.

Czego potrzebujesz:

  • 600 g zielonej fasolki
  • Butelkowane o pojemności 1 litra
  • lub przefiltrowaną wodę
  • 1 łyżeczka sól
  • lód

Co zrobić:

1. Odetnij końcówki strąków fasoli nożyczkami. Pociągnij za końcówkę – jeśli oderwie się cienki „sznurek”, usuń go. Przekrój długą fasolę na pół.

2. Doprowadź wodę do energicznego wrzenia, dodaj sól i fasolę. Gotuj bez przykrycia dokładnie 3 minuty.

3. Przygotuj kąpiel lodową: Napełnij miskę zimną wodą i dodaj 1-2 duże garście lodu.

4. Odcedź fasolę na durszlaku i natychmiast włóż do lodowatej wody. Pozostaw na kilka minut, a następnie usuń i wysusz.

Dodatki do fasoli gotowanej:

+ Plasterki świeżych pomidorów z serem i oliwą

+ Smażony boczek z szalotką, czosnkiem i tymiankiem

+ Posiekane jajka na twardo z masłem i tartym twardym serem

+ Suszone pomidory z oliwkami i oliwkami czarnymi

+ Pieczone kostki ziemniaczane z czosnkiem i pietruszką

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zielona fasolaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja