Przyzwyczailiśmy się do widoku ich z zimnym sercem – zamrożonych, jednak latem grzechem byłoby nie ugotować świeżej fasolki szparagowej. Dodatkowe sezonowe składniki wzmocnią smak i kolor dań z fasolką szparagową.
Idealnie ugotowana fasolka szparagowa
4–6 porcji, przygotowanie: 20 minut.
Czego potrzebujesz:
- 600 g zielonej fasolki
- Butelkowane o pojemności 1 litra
- lub przefiltrowaną wodę
- 1 łyżeczka sól
- lód
Co zrobić:
1. Odetnij końcówki strąków fasoli nożyczkami. Pociągnij za końcówkę – jeśli oderwie się cienki „sznurek”, usuń go. Przekrój długą fasolę na pół.
2. Doprowadź wodę do energicznego wrzenia, dodaj sól i fasolę. Gotuj bez przykrycia dokładnie 3 minuty.
3. Przygotuj kąpiel lodową: Napełnij miskę zimną wodą i dodaj 1-2 duże garście lodu.
4. Odcedź fasolę na durszlaku i natychmiast włóż do lodowatej wody. Pozostaw na kilka minut, a następnie usuń i wysusz.
Dodatki do fasoli gotowanej:
+ Plasterki świeżych pomidorów z serem i oliwą
+ Smażony boczek z szalotką, czosnkiem i tymiankiem
+ Posiekane jajka na twardo z masłem i tartym twardym serem
+ Suszone pomidory z oliwkami i oliwkami czarnymi
+ Pieczone kostki ziemniaczane z czosnkiem i pietruszką
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zielona fasolaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych