Jak ugotować gulasz warzywny, który da ci dużo pieniędzy

Jak ugotować gulasz warzywny, który da ci dużo pieniędzy

Jak ugotować gulasz warzywny, który da ci dużo pieniędzy

Andriej Bugajski 26 listopada 2023 r5.00(9)Dodaj do ulubionychUdział

Gulasz warzywny, jakiekolwiek nazwy można spotkać w kuchniach narodowych – Gruziński ajapsandal, ormiański khorovat, azerbejdżański saj, uzbecki basma, mołdawska yakhnia. Oddajmy hołd temu wspaniałemu daniu i przygotujmy gulasz warzywny w różnych odmianach narodowych.

Gulasz warzywny

Co przeczytać w artykule:

  • Gulasz warzywny, przygotowujemy go smacznie i jak najbardziej zdrowo
  • Gulasz warzywny, egzotyczne curry i khudra
  • Gulasze warzywne, które przywędrowały do ​​nas z Europy

Gulasz warzywny osiągnął swój największy rozkwit na obszarach, gdzie występuje wiele różnych warzyw – w Indiach, na Bałkanach, na Bliskim Wschodzie, w Afryce Północnej, Ameryce Środkowej i Południowej. Odkrycie Nowego Świata znacznie urozmaiciło dostępną gamę warzyw. Pojawiły się ziemniaki, pomidory, papryka, kukurydza i wiele rodzajów roślin strączkowych.

Teraz dania warzywne doskonale wpisują się w praktyki zdrowego trybu życia, wegetarianizmu i weganizmu oraz prawosławnego postu. Gulasze warzywne nie są trudne w przygotowaniu i często są niedrogie, jeśli są przygotowywane w sezonie. Zimą możesz sobie pozwolić na wszelkiego rodzaju warzywa i rośliny strączkowe bogate w białka i błonnik. Wszędzie jest korzyść.

Przepisów na gulasze warzywne jest bardzo wiele, ale mają one też cechy wspólne. Zdecydowana większość jest duszona, a w wielu przypadkach warzywa są smażone. Wszystko to zajmuje dużo czasu i wymaga dużo energii i oleju. Nie sprawia to, że potrawy są zdrowsze i bardziej pożywne. Czy można w jakiś sposób naprawić tę sytuację? Móc!

Gulasz warzywny, przygotowujemy go smacznie i jak najbardziej zdrowo

Istnieje dość uniwersalna technologia, która może znacznie uprościć i przyspieszyć przygotowanie gulaszu warzywnego, zmniejszyć jego zawartość tłuszczu i ułatwić ciężką pracę kucharza. Warzywa można piec!

Jeśli warzywa na gulasz pokroimy dość grubo, ułóżmy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie lekko posmaruj olejem roślinnym i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C, po 20 minutach będą idealnie upieczone. Niektóre będą całkowicie gotowe, niektóre będą prawie gotowe, ale tego właśnie potrzebujemy – nadal będziemy je dusić. Do duszenia nie można w ogóle używać żadnego płynu – warzywa zachowają wystarczającą ilość wilgoci lub zalać 100 ml wody, bulionu, pikantnego bulionu lub soku pomidorowego. Na Bliskim Wschodzie bez problemu można dolać do szklanki oliwy, jednak to odsuwa nas od ideałów zdrowego stylu życia, choć jest pyszna.

Pieczone warzywa w gulaszu są jak najbardziej zdrowe i bardzo łatwe w przygotowaniu.
Pieczone warzywa w gulaszu są jak najbardziej zdrowe i bardzo łatwe w przygotowaniu.

Na przykład tę metodę można zastosować do klasycznego europejskiego gulaszu z warzyw korzeniowych – ziemniaków lub rzepy, rutabagi i tym podobnych, marchwi, cebuli, bulw selera. Lub ziemniaki (rzepa, rutabaga), kapusta, cebula, marchew. W tym celu po 20 minutach wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika, przełóż warzywa na patelnię, dodaj sól i przyprawy, wlej 100 ml płynu, zamknij pokrywkę i gotuj na małym ogniu przez kolejne 15 minut. Na sam koniec posyp posiekaną natką pietruszki i czosnkiem i podawaj.

Tę samą sztuczkę można wykonać z zestawem bakłażanów – cukinii – słodkiej papryki – cebuli – pomidorów, z ziemniakami lub bez. Warzywa można po prostu grubo posiekać, a następnie ich nie obierać, ale piec w całości, aż będą prawie zwęglone, a następnie usunąć skórkę. W rezultacie danie będzie miało wyraźny wędzony aromat. Jeśli masz kuchenkę gazową, możesz piec warzywa bezpośrednio na palniku, bez przyborów kuchennych, istnieje również taka metoda. Jest to trochę bardziej kłopotliwe, ale wynik jest tego wart. Oczywiście najlepszą opcją na gulasz warzywny jest pieczenie warzyw na grillu lub grillu. Jest to wygodne do zrobienia na początku procesu, gdy węgle nadal wydzielają silny ogień, który nie jest odpowiedni dla mięsa.

Możesz nawet gotować grillowane warzywa na gulasze na palniku gazowym.
Możesz nawet gotować grillowane warzywa na gulasze na palniku gazowym.

Lżejszą wersją gulaszu warzywnego są liczne bałkańskie gyuveci-giveci. Są to dania letnie, w których warzywa są łączone i duszone bez wstępnego smażenia lub smażona jest tylko część warzyw. Zazwyczaj gyuvech obejmuje bakłażany, fasolkę szparagową – okrągłą lub płaską, słodką paprykę w różnych kolorach, cebulę i korzenie zupy – można również użyć pietruszki, pasternaka, selera, kapusty. Warzywa pokroić w 2-3 cm kawałki, cebulę, korzenie i kapustę w kostkę. Smaż bakłażany, cebulę i korzenie. Pozostałe warzywa pozostaw świeże. Wszystko włóż do ciężkiej miski i piecz pod przykryciem na kuchence lub w piekarniku. Zestawy warzyw do gyuvech sprzedawano w postaci zamrożonej od czasów sowieckich. Takie zestawy do przygotowania gulaszu warzywnego należy przygotować bez smażenia.

Bałkańska odmiana gulaszu warzywnego, gyuvech, można przygotować z mrożonych warzyw
Bałkańska odmiana gulaszu warzywnego, gyuvech, można przygotować z mrożonych warzyw

Gulasz warzywny, egzotyczne curry i khudra

Jeśli chodzi o gulasze warzywne, nie można pominąć kuchni indyjskiej. Jednym z popularnych dań jest mieszane curry warzywne, które nasi współobywatele mogli spotkać na Goa. To curry przygotowywane jest z mieszanki batatów, marchwi, ziemniaków, słodkich ziemniaków, zielonej fasoli i zielonego groszku. Sos powstał z bogatej mieszanki przypraw z dodatkiem wiórków kokosowych i cebuli, choć może to zabrzmieć zaskakująco. W kuchni indyjskiej istnieje wiele innych odważnych połączeń – ziemniaki i kalafior, ananas, kokos i zielone chilli lub słynne curry Sindhi besan ka z ziemniaków, marchwi, okry, batatów, bakłażana i okrągłej fasolki szparagowej.

Mieszane curry warzywne to jedno z najpopularniejszych dań w Indiach.
Mieszane curry warzywne to jedno z najpopularniejszych dań w Indiach.

Przemieszczając się z Indii na zachód, trafimy na Bliski Wschód i zetkniemy się z daniami nawiązującymi do bardziej znanej kuchni zakaukaskiej. Na przykład khudra jest bardzo podobna w koncepcji do metody pieczenia warzyw w piekarniku na gulasz, opisanej już powyżej. Na blasze do pieczenia ułóż grube krążki pomidorów, ułóż na nich pokrojone w plasterki ziemniaki, cukinię, cebulę, paprykę i ponownie ułóż pomidory. Ten gulasz warzywny należy piec w piekarniku nagrzanym do 200°C, mieszając kilka razy w trakcie gotowania. Podczas serwowania posyp posiekanymi ziołami i czosnkiem oraz skrop oliwą z oliwek.

Gulasze warzywne, które przywędrowały do ​​nas z Europy

Wracając do naszych ojczystych ziem, przekonamy się, że kuchnia rosyjska poszła różnymi drogami i przyjęła dania przyrządzane z mieszanki warzywnej, nie zmieniając nazw – ratatouille, macedoine, jardiniere. Wszechobecne marchewki z zielonym groszkiem w sosie mlecznym zapożyczono od Niemców, a marchewkę, rzepę, ziemniaki i kapustę „z beszemelem mlecznym” – jak się zdaje – od Holendrów. Zapomniano o macedoinie i jardinierze, ale do oferty gastronomicznej kuchni radzieckiej wprowadzono ziemniaki i kapustę z marchewką i cebulą. Jeśli do tej mieszanki dodasz czerwoną fasolę z puszki, otrzymasz wspaniały gulasz warzywny.

Ratatouille to ulubiony gulasz warzywny i jedno z naszych najpopularniejszych kulinarnych zapożyczeń z kuchni zachodniej.
Ratatouille to ulubiony gulasz warzywny i jedno z naszych najpopularniejszych kulinarnych zapożyczeń z kuchni zachodniej.

Nie należy jednak myśleć, że kuchnia rosyjska zapożyczyła całe danie. Z reguły pozostała tylko nazwa. Samo danie było dość rosyjskie zarówno pod względem smaku, jak i przygotowania. Aby przygotować jardiniere, E.I. Molokhovets radzi wziąć małą główkę mocnej młodej kapusty i pokroić ją w plasterki, „ziemniaki, rzepa, rutabaga, marchew, 2 całe cebule, groszek łuskany, najmłodsza prosta fasola, obrana z białej skórki, można też włożyć kalafior i zmielony gruszki; ale głównymi warzywami są ziemniaki i kapusta, których należy umieścić trzy razy więcej niż pozostałych.” Warzywa należy umyć, obrać i pokroić w „różne kształty”, włożyć do „marszonego garnka, przewiązać szmatą, przykryć ciastem i włożyć do piekarnika; trzeba je doprowadzić do doskonałej miękkości. To danie jest niezwykle smaczne – z wielkim uczuciem zauważa Molokhovets. Trudno się z nią kłócić.

Podsumowując, chciałbym zauważyć, że dość często w książkach kucharskich trudno jest znaleźć przepis na gulasz warzywny, ale istnieje wiele przepisów, w których warzywa gotuje się z mięsem lub drobiem – gruzińskie Chanakhi, francuskie potofeu, niemieckie eintopf, irlandzki gulasz , grecka musaka i tym podobne. Jeśli usuniesz mięso z przepisu, pozostanie Ci tylko danie warzywne, którego wszyscy potrzebujemy. Pyszne też!

Cm. Tutaj zbiór sprawdzonych przepisów na gulasze warzywne, w tym przepisy ajapsandali I ratatuj.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pieczone warzywa #ratatouille #gulasz warzywny #grillowane warzywa #curry warzywnePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xzaleks5555xz28 marca 2021 r

Najpopularniejsze danie latem! Dodajesz co masz i zawsze jest pysznie!

00OdpowiedźKonstancaKonstanca23 lipca 2020 r

Dziękuję za pomocne wskazówki. Na południu Rosji gulasz z ziemniaków z cebulą, marchewką, papryką, pomidorami itp. (z mięsem lub bez) jest popularnie nazywany sosem.)

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja