Jak ugotować dynię tak bardzo, że ją lubisz
gastronomia 31 października 2023 r4,67 (9)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz
O zaletach dyni napisano tak wiele, że można ją sprzedawać w aptekach jako lekarstwo: sama ta czerwona piękność ma 5 razy więcej karotenu niż marchewka. Ale nie oszukujmy się – w każdej rodzinie jest ktoś, kto nie je dyni z żadnym sosem. Szczególnie szkoda, jeśli są to dzieci – w końcu dynia traci dużo witamin. Poprosiliśmy profesjonalistę, aby powiedział nam, co można zrobić z dyni, aby smakowała każdemu bez wyjątku. Szef kuchni petersburskiej restauracji Kuznyahouse Ruslan Zakirov dzieli się swoimi sekretami.
O czym porozmawiamy w artykule:Jaką dynię wybrać do różnych dań Jak obrać dynię 5 prostych i pysznych dań z dynią, których jeszcze nie próbowałeś Co zrobić z resztek dyni 2 niezwykłe przepisy z dynią w piekarniku od szefa kuchni Kremowa zupa dyniowa z imbirem i kokosem mleko Dynia pieczona w piekarniku z hummusem i orzechami włoskimi
Jaką dynię wybrać do różnych dań
Obecnie dynie sprzedawane są we wszystkich możliwych kolorach i rozmiarach, ale możemy wyróżnić te „podstawowe”, są łatwe w obróbce i mają wspaniały smak. Są to zwykła dynia, duża i okrągła oraz dynia piżmowa, mniejsza, wydłużona, przypominająca wyglądem czerwoną cukinię. Mają inny smak (piżmowy moim zdaniem jest bardziej „deserowy”) i wygląd, dlatego też dodaję je do swoich dań.
Dynia zwyczajna. To ten sam „powóz Kopciuszka”, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Występują w imponujących rozmiarach, jednak na Halloween radziłabym używać największych dyń, a do jedzenia wybierać mniejsze – są słodsze i mają mniej błonnika. Ponadto można je umieścić w całości w piekarniku, razem z nasionami i skórką. Po co? Ponieważ cała upieczona dynia ma bogatszy smak i aromat. Generalnie polecam najpierw upiec dynię, a dopiero potem dodawać ją do dowolnych potraw. Pieczenie w cudowny sposób usuwa niezbyt przyjemny skrobiowy, ziemniaczany smak, za który wiele osób nie lubi dyni, i zamienia czerwone warzywo w niemal słodki owoc, który z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Dynia świetnie nadaje się do zup kremowych. Swoją drogą, jeśli chcesz przyciągnąć dzieci w szeregi miłośników dyni, zamień zwykłą śmietankę na krem kokosowy, dzieci to lubią, a poza tym zwykle nie czują skrobiowości dyni za smakiem kokosa. Dla dorosłych wraz z nadejściem jesieni polecam dodać do zupy dyniowej imbir i curry. To danie doskonale rozgrzeje Cię od środka.
Dynia zwyczajna
Piżmowy. Dynia piżmowa jest często nazywana dynią piżmową, dynią piżmową lub dynią piżmową – to w zasadzie wszystko, co musimy wiedzieć o jej smaku. A ze względu na swój kształt przypominający kręgle, orzechy piżmowe są bardzo wygodne do krojenia w krążki lub steki i grillowania. Miąższ dyniowy zawiera dość dużo cukru, który pod wpływem ognia karmelizuje się, a plasterek pokrywa apetyczna złotobrązowa skórka. Dynię można najpierw zamarynować w dobrej oliwie z dodatkiem ziół – tymianku, rozmarynu, oregano. Można dodać odrobinę kminku, kardamonu lub gałki muszkatołowej. Ten „stek” jest idealny dla wegetarian, a mięsożercy również nie będą mieli nic przeciwko. Jako dodatek możesz wziąć zieloną sałatę lub lekko gotowany na parze szpinak.
Piżmowy
Jak obrać dynię
Obieranie dyni wymaga wiele wysiłku. Z dynią piżmową jest łatwiej – jej skórka jest dość miękka, a kształt pozwala na obranie dyni za pomocą prostego noża do obierania. Ale na dużej, a nawet twardej dyni łatwo złamać cierpliwość, nóż i paznokcie.
Najłatwiej jest upiec dynię. Następnie skórkę można bez wysiłku usunąć zwykłą łyżką.
Jeśli koniecznie musisz obrać dynię „na żywo”, np. do carpaccio, postępuj w następujący sposób: równomiernie odetnij „pokrywki” od strony „tyłka” i łodygi. Połóż go „na tyłku” na dużej desce (uważaj, aby nie ślizgał się po stole) i ruchem z góry na dół oddzielnymi paskami usuń skórkę – dzięki temu nóż nie będzie się ślizgał po palcach.
Innym znanym od dawna trikiem jest przecięcie dyni na pół, oczyszczenie z nasion i włożenie jej do kuchenki mikrofalowej na pełną moc na kilka minut. Skórka zmięknie i będzie łatwiejsza do usunięcia.
Cała pieczona dynia – zarówno żywność, jak i dania
5 prostych i pysznych dań z dyni, których jeszcze nie próbowałeś
1. Desery. Dynia z powodzeniem zastępuje owoce w słodkich ciastach. Na przykład tarta tatin wygląda o wiele ciekawiej niż jabłka. Wystarczy pokroić miąższ dyni na cienkie plasterki i przygotować odwrócone ciasto jak zwykle. Przyprawy są tutaj takie same jak w przypadku jabłek – cynamon, anyż gwiazdkowaty, odrobina wanilii. Z gałką lodów ten deser to prawdziwy prezent jesieni.
2. Sałatka z owocami morza. Może nie wydaje Ci się to dziwne, ale słodkawy miąższ dyni dobrze komponuje się z owocami morza, zwłaszcza krewetkami i krabami, które również mają słodką nutę. Jeśli do zwykłej sałatki z krabów dodasz nie ryż czy ziemniaki, ale pieczoną dynię, po prostu jej nie rozpoznasz.
3. Dżem, chutney i marmolada. Dlaczego nie? W końcu robimy dżem z cukinii. Uzupełnij miąższ dyni „przyprawami cukierniczymi” lub odwrotnie, nasionami gorczycy lub czerwoną papryką. W pierwszym przypadku taki dżem można podawać z herbatą, w drugim – z talerzem serów.
4. Hummus. Hummus dyniowy może stać się bohaterem świątecznego stołu lub po prostu przygotować pyszne i zdrowe śniadanie. Aby to zrobić, weź puree z dyni i połącz je z klasycznym hummusem z ciecierzycy w ulubionych proporcjach. Doprawić oliwą z oliwek i odrobiną soku z limonki. A potem niech goście zgadną, z czego wykonana jest tak niezwykła rzecz.
5. Koktajle i koktajle. Moim zdaniem najlepszym jesiennym napojem jest sok z dyni, imbiru i gruszki. Jesień prosto w kieliszek!
Co zrobić z resztek dyni
Zamrażać! W rzeczywistości przy właściwym rozmrażaniu (powolnym, w lodówce) dynia niewiele traci zarówno na smaku, jak i na witaminach. Pokrój dynię na kawałki lub puree i zamknij w torebkach do zamrażania. W zamrażarce dynia przeżyje bez strat przez 12 miesięcy, aż do wiosny.
2 niezwykłe przepisy z dynią w piekarniku od szefa kuchni
Ruslan Zakirov, szef kuchni restauracji KUZNYAHOUSE i Kuznya Cafe (St. Petersburg) wie wszystko o gotowaniu dyni. Chętnie podzielę się wskazówkami, jak okiełznać to uparte warzywo.
Rusłan Zakirow
Kremowa zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym
Kremowa zupa dyniowa okaże się bogata i jasna, jeśli dynia zostanie wcześniej upieczona. Mleko kokosowe doda zupie egzotycznych nut; jeśli chcesz, aby danie było bardziej sycące, dodaj do niego mięso kraba lub gotowane krewetki. Nie zapomnij o grzankach do podania – zupa będzie z nimi jeszcze smaczniejsza.
Kremowa zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym
Aby się przygotować, potrzebujesz
- dynia – 1 kg
- ziemniaki – 300 g
- cebula – 200 g
- imbir – 20 g
- czosnek – 10 g
- mleko kokosowe – 500 g
- miód – 20 g
- oliwa z oliwek – 20 g
- masło – 20 g
- bulion warzywny – 400 g
- pestki dyni do podania – 10 g
1. Dynię ze skórką i pestkami pokroić w plasterki, doprawić oliwą, solą, pieprzem, tymiankiem i miodem, dokładnie wymieszać i piec w folii w piekarniku nagrzanym do 200C do miękkości, 40-50 minut. 2. Za pomocą łyżki usuń skórkę i nasiona z dyni. Drobno posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na mieszance oliwy i masła. dodać obrany, starty imbir, pokrojone w kostkę ziemniaki i bulion warzywny. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, około 20 minut. 3. Dodać dynię, lekko podgrzać i powstałą mieszaninę zmiksować blenderem. 4. Dodać mleko kokosowe, doprawić do smaku solą. Podawać z prażonymi pestkami dyni.
Pieczona w piekarniku dynia z hummusem i orzechami włoskimi
Z dyni piżmowej powstają wspaniałe wegetariańskie steki, których mięsożercy z pewnością nie odmówią. Hummus dyniowy ma niezwykły, słodkawy smak i można go stosować jako dodatek do dania, samodzielną przekąskę lub smarowidło do pieczywa. Karmelizowane orzechy włoskie dodają chrupkości i intrygi temu dyniowemu duetowi.
Pieczona w piekarniku dynia z hummusem i orzechami włoskimi
Aby przygotować, potrzebujesz:
- hummus z puree dyniowym (przepis poniżej) – 440 g
- miąższ dyniowy – 640 g
- świeżo zmielony czarny pieprz – 4 g
- sól – 4 g
- oliwa z oliwek – 20 g
- orzech włoski – 20 g
Na hummus:
- ciecierzyca – 400 g
- puree z dyni – 320 g
- oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.
- pasta sezamowa – 2 łyżki. l.
- sok z cytryny – 2 łyżki. l.
- gałka muszkatołowa – na czubku noża
- kurkuma – szczypta
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Do tankowania:
- oliwa z oliwek – 40 g
- sok z limonki – 40 g
- sos ryżowy (mirin) – 40 g
1. Na hummus wymieszaj puree z dyni, gotowaną ciecierzycę i tahini. Umieścić w częściach w misie blendera, dodać pastę sezamową i zmielić na jednolitą masę. Dodać sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Zamieszać.
2. Wymieszaj wszystkie składniki dressingu.
4. Dynię pokroić w zgrabne kawałki, piec z oliwą i przyprawami w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-40 minut. Miąższ powinien dać się łatwo przekłuć nożem. Z gotowej dyni odetnij skórkę.
5. Hummus rozłóż do miseczek, na wierzch połóż pieczoną dynię, polej dressingiem i posyp orzechami włoskimi.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #dynia #zupa dyniowa #dania z dyni #pieczona dynia #przepisy od szefa kuchni #krem zupa dyniowa #Ruslan ZakirovPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca10 września 2021 r
Uwielbiamy dynię i często robimy z niej ciasta – na słodko i na słono, dania główne, konfitury i po prostu pieczemy bez niczego. Zawsze pyszne. Dziękuję za ciekawe przepisy.
00OdpowiedźOlga Zacharowa25 października 2019 r
Irina Kudryashova, koniecznie przygotuj danie Pieczona dynia z hummusem i orzechami włoskimi w piekarniku. smakuje niecodziennie i jest bardzo przydatny do poszerzania priorytetów smakowych.
00Odpowiedźbukaszunya25 października 2019 r
Dynia z hummusem wygląda bardzo smakowicie, wypróbuję, dzięki!!!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych