Jak ugotować dynię tak bardzo, że ją lubisz

Jak ugotować dynię tak bardzo, że ją lubisz

Jak ugotować dynię tak bardzo, że ją lubisz

gastronomia 31 października 2023 r4,67 (9)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz

O zaletach dyni napisano tak wiele, że można ją sprzedawać w aptekach jako lekarstwo: sama ta czerwona piękność ma 5 razy więcej karotenu niż marchewka. Ale nie oszukujmy się – w każdej rodzinie jest ktoś, kto nie je dyni z żadnym sosem. Szczególnie szkoda, jeśli są to dzieci – w końcu dynia traci dużo witamin. Poprosiliśmy profesjonalistę, aby powiedział nam, co można zrobić z dyni, aby smakowała każdemu bez wyjątku. Szef kuchni petersburskiej restauracji Kuznyahouse Ruslan Zakirov dzieli się swoimi sekretami.

Jak ugotować dynię tak bardzo, że ją lubiszO czym porozmawiamy w artykule:Jaką dynię wybrać do różnych dań Jak obrać dynię 5 prostych i pysznych dań z dynią, których jeszcze nie próbowałeś Co zrobić z resztek dyni 2 niezwykłe przepisy z dynią w piekarniku od szefa kuchni Kremowa zupa dyniowa z imbirem i kokosem mleko Dynia pieczona w piekarniku z hummusem i orzechami włoskimi

Jaką dynię wybrać do różnych dań

Obecnie dynie sprzedawane są we wszystkich możliwych kolorach i rozmiarach, ale możemy wyróżnić te „podstawowe”, są łatwe w obróbce i mają wspaniały smak. Są to zwykła dynia, duża i okrągła oraz dynia piżmowa, mniejsza, wydłużona, przypominająca wyglądem czerwoną cukinię. Mają inny smak (piżmowy moim zdaniem jest bardziej „deserowy”) i wygląd, dlatego też dodaję je do swoich dań.

Dynia zwyczajna. To ten sam „powóz Kopciuszka”, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Występują w imponujących rozmiarach, jednak na Halloween radziłabym używać największych dyń, a do jedzenia wybierać mniejsze – są słodsze i mają mniej błonnika. Ponadto można je umieścić w całości w piekarniku, razem z nasionami i skórką. Po co? Ponieważ cała upieczona dynia ma bogatszy smak i aromat. Generalnie polecam najpierw upiec dynię, a dopiero potem dodawać ją do dowolnych potraw. Pieczenie w cudowny sposób usuwa niezbyt przyjemny skrobiowy, ziemniaczany smak, za który wiele osób nie lubi dyni, i zamienia czerwone warzywo w niemal słodki owoc, który z pewnością każdemu przypadnie do gustu. Dynia świetnie nadaje się do zup kremowych. Swoją drogą, jeśli chcesz przyciągnąć dzieci w szeregi miłośników dyni, zamień zwykłą śmietankę na krem ​​kokosowy, dzieci to lubią, a poza tym zwykle nie czują skrobiowości dyni za smakiem kokosa. Dla dorosłych wraz z nadejściem jesieni polecam dodać do zupy dyniowej imbir i curry. To danie doskonale rozgrzeje Cię od środka.

Dynia zwyczajna
Dynia zwyczajna

Piżmowy. Dynia piżmowa jest często nazywana dynią piżmową, dynią piżmową lub dynią piżmową – to w zasadzie wszystko, co musimy wiedzieć o jej smaku. A ze względu na swój kształt przypominający kręgle, orzechy piżmowe są bardzo wygodne do krojenia w krążki lub steki i grillowania. Miąższ dyniowy zawiera dość dużo cukru, który pod wpływem ognia karmelizuje się, a plasterek pokrywa apetyczna złotobrązowa skórka. Dynię można najpierw zamarynować w dobrej oliwie z dodatkiem ziół – tymianku, rozmarynu, oregano. Można dodać odrobinę kminku, kardamonu lub gałki muszkatołowej. Ten „stek” jest idealny dla wegetarian, a mięsożercy również nie będą mieli nic przeciwko. Jako dodatek możesz wziąć zieloną sałatę lub lekko gotowany na parze szpinak.

Piżmowy
Piżmowy

Jak obrać dynię

Obieranie dyni wymaga wiele wysiłku. Z dynią piżmową jest łatwiej – jej skórka jest dość miękka, a kształt pozwala na obranie dyni za pomocą prostego noża do obierania. Ale na dużej, a nawet twardej dyni łatwo złamać cierpliwość, nóż i paznokcie.

Najłatwiej jest upiec dynię. Następnie skórkę można bez wysiłku usunąć zwykłą łyżką.

Jeśli koniecznie musisz obrać dynię „na żywo”, np. do carpaccio, postępuj w następujący sposób: równomiernie odetnij „pokrywki” od strony „tyłka” i łodygi. Połóż go „na tyłku” na dużej desce (uważaj, aby nie ślizgał się po stole) i ruchem z góry na dół oddzielnymi paskami usuń skórkę – dzięki temu nóż nie będzie się ślizgał po palcach.

Innym znanym od dawna trikiem jest przecięcie dyni na pół, oczyszczenie z nasion i włożenie jej do kuchenki mikrofalowej na pełną moc na kilka minut. Skórka zmięknie i będzie łatwiejsza do usunięcia.

Cała pieczona dynia - zarówno żywność, jak i dania
Cała pieczona dynia – zarówno żywność, jak i dania

5 prostych i pysznych dań z dyni, których jeszcze nie próbowałeś

1. Desery. Dynia z powodzeniem zastępuje owoce w słodkich ciastach. Na przykład tarta tatin wygląda o wiele ciekawiej niż jabłka. Wystarczy pokroić miąższ dyni na cienkie plasterki i przygotować odwrócone ciasto jak zwykle. Przyprawy są tutaj takie same jak w przypadku jabłek – cynamon, anyż gwiazdkowaty, odrobina wanilii. Z gałką lodów ten deser to prawdziwy prezent jesieni.

2. Sałatka z owocami morza. Może nie wydaje Ci się to dziwne, ale słodkawy miąższ dyni dobrze komponuje się z owocami morza, zwłaszcza krewetkami i krabami, które również mają słodką nutę. Jeśli do zwykłej sałatki z krabów dodasz nie ryż czy ziemniaki, ale pieczoną dynię, po prostu jej nie rozpoznasz.

3. Dżem, chutney i marmolada. Dlaczego nie? W końcu robimy dżem z cukinii. Uzupełnij miąższ dyni „przyprawami cukierniczymi” lub odwrotnie, nasionami gorczycy lub czerwoną papryką. W pierwszym przypadku taki dżem można podawać z herbatą, w drugim – z talerzem serów.

4. Hummus. Hummus dyniowy może stać się bohaterem świątecznego stołu lub po prostu przygotować pyszne i zdrowe śniadanie. Aby to zrobić, weź puree z dyni i połącz je z klasycznym hummusem z ciecierzycy w ulubionych proporcjach. Doprawić oliwą z oliwek i odrobiną soku z limonki. A potem niech goście zgadną, z czego wykonana jest tak niezwykła rzecz.

5. Koktajle i koktajle. Moim zdaniem najlepszym jesiennym napojem jest sok z dyni, imbiru i gruszki. Jesień prosto w kieliszek!

Co zrobić z resztek dyni

Zamrażać! W rzeczywistości przy właściwym rozmrażaniu (powolnym, w lodówce) dynia niewiele traci zarówno na smaku, jak i na witaminach. Pokrój dynię na kawałki lub puree i zamknij w torebkach do zamrażania. W zamrażarce dynia przeżyje bez strat przez 12 miesięcy, aż do wiosny.

2 niezwykłe przepisy z dynią w piekarniku od szefa kuchni

Ruslan Zakirov, szef kuchni restauracji KUZNYAHOUSE i Kuznya Cafe (St. Petersburg) wie wszystko o gotowaniu dyni. Chętnie podzielę się wskazówkami, jak okiełznać to uparte warzywo.

Rusłan Zakirow
Rusłan Zakirow

Kremowa zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym

Kremowa zupa dyniowa okaże się bogata i jasna, jeśli dynia zostanie wcześniej upieczona. Mleko kokosowe doda zupie egzotycznych nut; jeśli chcesz, aby danie było bardziej sycące, dodaj do niego mięso kraba lub gotowane krewetki. Nie zapomnij o grzankach do podania – zupa będzie z nimi jeszcze smaczniejsza.

Kremowa zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym
Kremowa zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym

Aby się przygotować, potrzebujesz

  • dynia – 1 kg
  • ziemniaki – 300 g
  • cebula – 200 g
  • imbir – 20 g
  • czosnek – 10 g
  • mleko kokosowe – 500 g
  • miód – 20 g
  • oliwa z oliwek – 20 g
  • masło – 20 g
  • bulion warzywny – 400 g
  • pestki dyni do podania – 10 g

1. Dynię ze skórką i pestkami pokroić w plasterki, doprawić oliwą, solą, pieprzem, tymiankiem i miodem, dokładnie wymieszać i piec w folii w piekarniku nagrzanym do 200C do miękkości, 40-50 minut. 2. Za pomocą łyżki usuń skórkę i nasiona z dyni. Drobno posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na mieszance oliwy i masła. dodać obrany, starty imbir, pokrojone w kostkę ziemniaki i bulion warzywny. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, około 20 minut. 3. Dodać dynię, lekko podgrzać i powstałą mieszaninę zmiksować blenderem. 4. Dodać mleko kokosowe, doprawić do smaku solą. Podawać z prażonymi pestkami dyni.

Pieczona w piekarniku dynia z hummusem i orzechami włoskimi

Z dyni piżmowej powstają wspaniałe wegetariańskie steki, których mięsożercy z pewnością nie odmówią. Hummus dyniowy ma niezwykły, słodkawy smak i można go stosować jako dodatek do dania, samodzielną przekąskę lub smarowidło do pieczywa. Karmelizowane orzechy włoskie dodają chrupkości i intrygi temu dyniowemu duetowi.

Pieczona w piekarniku dynia z hummusem i orzechami włoskimi
Pieczona w piekarniku dynia z hummusem i orzechami włoskimi

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • hummus z puree dyniowym (przepis poniżej) – 440 g
  • miąższ dyniowy – 640 g
  • świeżo zmielony czarny pieprz – 4 g
  • sól – 4 g
  • oliwa z oliwek – 20 g
  • orzech włoski – 20 g

Na hummus:

  • ciecierzyca – 400 g
  • puree z dyni – 320 g
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka. l.
  • pasta sezamowa – 2 łyżki. l.
  • sok z cytryny – 2 łyżki. l.
  • gałka muszkatołowa – na czubku noża
  • kurkuma – szczypta
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Do tankowania:

  • oliwa z oliwek – 40 g
  • sok z limonki – 40 g
  • sos ryżowy (mirin) – 40 g

1. Na hummus wymieszaj puree z dyni, gotowaną ciecierzycę i tahini. Umieścić w częściach w misie blendera, dodać pastę sezamową i zmielić na jednolitą masę. Dodać sól, pieprz, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Zamieszać.

2. Wymieszaj wszystkie składniki dressingu.

4. Dynię pokroić w zgrabne kawałki, piec z oliwą i przyprawami w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-40 minut. Miąższ powinien dać się łatwo przekłuć nożem. Z gotowej dyni odetnij skórkę.

5. Hummus rozłóż do miseczek, na wierzch połóż pieczoną dynię, polej dressingiem i posyp orzechami włoskimi.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #dynia #zupa dyniowa #dania z dyni #pieczona dynia #przepisy od szefa kuchni #krem zupa dyniowa #Ruslan ZakirovPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca10 września 2021 r

Uwielbiamy dynię i często robimy z niej ciasta – na słodko i na słono, dania główne, konfitury i po prostu pieczemy bez niczego. Zawsze pyszne. Dziękuję za ciekawe przepisy.

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa25 października 2019 r

Irina Kudryashova, koniecznie przygotuj danie Pieczona dynia z hummusem i orzechami włoskimi w piekarniku. smakuje niecodziennie i jest bardzo przydatny do poszerzania priorytetów smakowych.

00Odpowiedźbukaszunyabukaszunya25 października 2019 r

Dynia z hummusem wygląda bardzo smakowicie, wypróbuję, dzięki!!!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja