Jak tanio przygotować elegancki stół noworoczny, korzystając z konserw
Marianna Orlinkowa 15 grudnia 2023 r(2)Dodaj do ulubionychUdział
Do codziennych posiłków często sięgamy po konserwy, preferując na świątecznym stole dania przyrządzane ze świeżych składników (wyjątek stanowi oczywiście kawior). Ale w konserwach nie ma nic złego ani wstydliwego! Niektóre dania są od nich jeszcze smaczniejsze! I nie ma co mówić o stronie budżetowej.
Menu:
- Konserwy rybne
- Konserwy strączkowe
- Kukurydza konserwowa
- Owoce w puszkach
- Gotowy dżem, dżem, konfitura
- Opcje menu
- Tradycyjne menu
- Menu dla dużej firmy
- Menu dla rodzin z dziećmi
- Menu stołu noworocznego bez mięsa, ale z rybami
Konserwy rybne
Przy obecnych cenach konserwy rybne trudno nazwać tanimi, ale nadal są tańsze niż świeże ryby, a poza tym nie ma z nimi żadnego zamieszania – nie trzeba czyścić, kroić ani gotować. Otwierasz i idziesz dalej. Asortyment w sprzedaży jest duży, ale najczęściej stosowane są szproty, tuńczyk, różowy łosoś (lub inna czerwona ryba) i saury. Ta ostatnia często traktowana jest z pewną pogardą – i zupełnie na próżno, jest tłusta i smaczna, doskonale zastępuje szlachetniejszą rybę w niemal każdym daniu. Przyzwyczailiśmy się, że szproty po prostu nakładamy na talerz lub na kanapkę – ale nie musisz się do tego ograniczać. Dodają przyjemnego dymnego aromatu każdemu daniu, można je stosować do dań zimnych, dań gorących i wypieków.
Sałatka z mimozy
Sałatek z konserwami rybnymi jest całkiem sporo. Przede wszystkim pamiętam oczywiście naszą słynną „Mimozę” – zwykle robi się ją z różowego łososia, ale z saury jest znacznie smaczniejsza! Możesz też zrobić jedną warstwę saury, a drugą szprota. „Mimozę” można znacznie uprościć i taniej, a także podzielić na porcje – a i tak wzbudzi jak najbardziej pozytywne odczucia – ponownie użyj tu tuńczyka, czerwonej ryby czy saury. Ale jest sałatka, która tradycyjnie robiona jest tylko z tuńczyka – to francuska „Nicoise”, która nie jest mieszana, ale każdy składnik jest kładziony na naczyniu osobno – i każdy może wybrać, co mu się podoba.
Z konserw rybnych można zrobić bardzo eleganckie faszerowane warzywa, najprostszym sposobem są pomidory – doskonała zimna lub gorąca przystawka na świąteczny stół. Jeśli znajdziesz mini papryczki i nafaszerujesz je, efekt będzie po prostu zachwycający. Lub możesz nafaszerować nie całe warzywa, ale pieczone – na przykład tę samą paprykę.
Pieczenie z konserw rybnych jest popularne przez cały rok, a stół noworoczny nie jest wyjątkiem. Przygotowanie ciasta galaretkowego z konserw, a nawet śledzia jest bardzo tanie i bardzo, bardzo smaczne. Te bułeczki też są bardzo dobre – na wakacje można je zrobić bardzo małe, na dwa kęsy. Cóż, i prawdopodobnie najbardziej wykwintne ciasto – otwarte ciasta w koszu posiekanego ciasta – quiche. Przyda się tu łosoś różowy, łosoś skarpetkowy i tuńczyk. Choć… można wymyślić coś bardziej oryginalnego! Na przykład paszteciki rybne w puszkach na cieście filo! Wyglądają bardzo efektownie i są dobre, bo jest w nich absolutne minimum ciasta.
No cóż, nie zapominajmy o wątróbce dorsza – nadaje się nie tylko do sałatek i pasztetów, ale świetnie sprawdza się także w połączeniu z ciastami. Wystarczy pokroić w cienkie plasterki i umieścić na środku nadzienia. A prosty placek rybny natychmiast zamienia się w arcydzieło.
Sałatka z krewetkami i czerwonym kawiorem
I tak, jeszcze jedna rzecz po prostu niesamowicie poprawia każdą sałatkę rybną lub nadzienie – wędzony kawior gromadnika w kremowym (lub innym) sosie. Tak, nie jest to przydatne, ale na Nowy Rok z pewnością jest możliwe! Na przykład, jeśli robisz bułkę pita z rybą lub tylko z serem i ziołami, zastąp majonez lub połowę użytego sera tym kawiorem.
Konserwy strączkowe
O znaczeniu zielonego groszku ze słoika nie trzeba mówić. Ale inne rośliny strączkowe nie są gorsze! Chociaż w tym przypadku nie trzeba mówić o korzyściach ekonomicznych (gotowanie z suszonych roślin strączkowych jest tańsze niż z puszek), ale o wygodzie i czasochłonności.
Cóż, co od razu przychodzi na myśl? Pewnie Lobio. A potem od razu hummus w całej jego różnorodności. Przygotowanie obu tych dań z puszek zajmuje tylko kilka minut!
Sałatka meksykańska
Fasola konserwowa świetnie wygląda w sałatkach. Czerwień szczególnie dobrze komponuje się z wegetariańskimi wielokolorowymi sałatkami (do których zwykle dodaje się paprykę, kukurydzę i warzywa) oraz do sałatek z wołowiną. Fasola biała, szczególnie duża (lima), uwielbia pikantne dressingi i boczek w sałatkach.
Fasola konserwowa to idealny dodatek do dużego kawałka pieczonego mięsa (szynka wieprzowa z węglowodanami, mostek wołowy, udziec jagnięcy). Wystarczy podgrzać go na oleju z czosnkiem i ziołami takimi jak tymianek, rozmaryn czy oregano. Możesz też zrobić gęste, pyszne puree.
Płyn fasolowy (aquafaba) – można stosować do deserów (np. upiec z niego bezę wegańską) lub jako bazę do chudego majonezu.
Z fasoli czerwonej w puszce można też zrobić wspaniałe desery! Brownie fasolowe jest na naszej stronie internetowej tutaj.
Kukurydza konserwowa
Olivier z kukurydzą
Nie wiemy, co z „królową pól”, ale kukurydzę z całą pewnością można nazwać „królową stołu”. Nie gotują z tym! Po pierwsze, jest oczywiście wiele różnych sałatek, zwłaszcza tzw. „krabowych”. I nawet Olivier przychodzi z kukurydzą!
Po drugie, szeroki wybór dań gorących. Kukurydza może być częścią dania, którego głównym składnikiem jest mięso lub ryba. Może być pysznym dodatkiem do dania głównego. I może pełnić rolę równorzędnego członka dania wegetariańskiego.
Kukurydza w puszkach może być również bardzo przydatna do zupy na kaca 1 stycznia.
Owoce w puszkach
W dobie transportu z dowolnego miejsca w dowolne miejsce przed Nowym Rokiem na półkach sklepowych pojawiają się bardzo kuszące letnie lub egzotyczne owoce z Azji i Ameryki Południowej. Ale niestety są strasznie drogie. Ale w formie konserwowej kosztują całkiem rozsądne pieniądze! I co najważniejsze, w słoiku na pewno są dojrzałe, nie zepsute, a nawet całkowicie oczyszczone. Liczi i rambutany, papaje i ananasy, morele i brzoskwinie, wiśnie i mango, truskawki i maliny – nie chcę wybierać!
Sos słodko-kwaśny z ananasami
Owoce konserwowe można dodawać do sałatek, robić chutney i sosy, gotować z warzywami, mięsem lub drobiem, rybami i owocami morza, dekorować deserami, dodawać do ciast i wypieków…
Tutaj na przykład jest ciasto morelowe. A tutaj jest z ananasami.
Gotowy dżem, dżem, konfitura
Z różnorodnych gotowych przetworów owocowo-jagodowych można przygotować nie tylko desery, ale także sosy chutney, które doskonale komponują się z zimnymi i gorącymi mięsami, talerz serów oraz bruschetta z serami i wędlinami. Spróbuj zastąpić w swoich przepisach świeże owoce dżemami lub konfiturami, usuwając ze składników cukier (i ewentualnie dodając kwas, np. ocet lub sok z cytryny):
– morela
– śliwka
– rys
Brownie z gorzką czekoladą i czarną porzeczką
W przepisach kulinarnych dżem jest również doskonałym substytutem świeżych jagód (ponownie dostosuj ilość cukru w cieście w oryginalnym przepisie). Mogą to być ciasteczka, ciasto funtowe, ciasta i ciasta czekoladowe, ciasta warstwowe i oczywiście Charlotte!
Opcje menu
Właśnie miałeś okazję otworzyć około miliona linków i możesz być nieco zdezorientowany. Spróbujmy zaoferować kilka opcji menu budżetowych na stół noworoczny, w którym aktywnie uczestniczą konserwy (ale oczywiście nie w każdym daniu). Tym razem bez linków, schematycznie, do zrozumienia. Wybierz konkretne dania z powyższych przepisów lub wyszukaj na naszej stronie internetowej.
Tradycyjne menu
- Olivier z kiełbasą i groszkiem konserwowym
- Mimoza z konserwą rybną
- Śledź pod futrem
- Kanapki z kawiorem
- Talerz z piklami
- Roladki lawaszowe z serem i ziołami
- Pasztet z wątroby
- Ciasto galaretkowe z kapustą
- Pieczona wieprzowina z fasolą konserwową
- Ciasto Brzoskwiniowe Z Puszki
Menu dla dużej firmy
- Mieszana bruschetta (z pomidorami i serem Adyghe, z pesto i mozzarellą, z pasztetem rybnym z puszki)
- Sałatka z fasoli, kukurydzy, słodkiej papryki, pomidorków koktajlowych
- Olivier z mięsem i groszkiem konserwowym
- Hummus z soczewicy lub fasoli w puszce z domowymi chipsami pita
- Niesłodzone babeczki ze szprotkami
- Półmisek wędlin i serów z chutneyem figowym
- Pilaw z jagnięciną i ciecierzycą konserwową
- Pieczone Warzywa Korzenne Z Czosnkiem
- Duszek
Menu dla rodzin z dziećmi
- Olivier z kurczakiem i groszkiem konserwowym
- Jajka faszerowane z wędzonym kawiorem gromadnika
- Winegret ze szprotami konserwowymi
- Ciasto Z Ziemniakami I Pieczarkami Konserwowymi
- Sałatka marchewkowa z serem
- Pieczony kurczak z kukurydzą konserwową
- Pieczone frytki i domowy ketchup
- Tarty placek z przygotowanym dżemem
- Sałatka owocowa z puszek i świeżych owoców z lodami
Menu stołu noworocznego bez mięsa, ale z rybami
- Olivier z tuńczykiem z puszki i groszkiem
- Lobio z fasoli konserwowej
- Jajka faszerowane szprotkami
- Talerz serów z chutneyem z dżemu morelowego
- Bruschetta z wątróbką dorsza w puszce
- Gulasz z białej ryby z kukurydzą konserwową
- Pieczone Ziemniaki Z Ziołami
- Ciasto marchewkowe z ananasami z puszki
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #StółNoworocznyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych