Jak szybko zrobić deserowy tost jogurtowy

Jak szybko zrobić deserowy tost jogurtowy

Jak szybko zrobić deserowy tost jogurtowy

Olga Zacharowa 01 lutego 2022 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział7Komentarz

Szybki przepis na „sernik” znaleźliśmy na TikToku (jak twierdzą jego twórcy). Zrobiliśmy to danie w domu na śniadanie i byliśmy bardzo zadowoleni. Oczywiście nie jest to sernik, a jedynie parafraza jego tematu – na spodzie znajduje się chleb, a na wierzch mleczne nadzienie z jagodami. Ale to było pyszne.

Jest moda na tosty jogurtowe, jak je przygotować

Trendy kulinarne na TikToku przychodzą i odchodzą. Ale każde popularne danie, które staje się bohaterem filmu, budzi zainteresowanie.

Film z tostami jogurtowymi ma 15,9 miliona wyświetleń w mediach społecznościowych. Co jest dobrego w tym toście i jak go przygotować? Przepis na nadzienie (nadzienie) można nieco zmienić, dekoracje też mogą się nieznacznie różnić, ale trzy składniki słodkiego tostu pozostają niezmienione: chleb, jogurt i jajko.

Do nadzienia potrzebny jest jogurt i jajko. Niektórzy tiktokerzy dodają do tego miód, inni syrop klonowy. Wydaje nam się, że nie jest to wcale konieczne i lepiej po upieczeniu tost skropić miodem. Jeśli chcesz urozmaicenia, dodaj do nadzienia cynamon lub gałkę muszkatołową, trochę zmielonych orzechów (dla ciekawej konsystencji) lub kawałków czekolady. Niektórzy użytkownicy posypują gorące tosty cukrem pudrem – naszym zdaniem są one jednak zbyt słodkie.

Do zrobienia 4 tostów jogurtowych potrzebujemy:

  • 4 duże kawałki chleba tostowego
  • 4-5 łyżek. l. naturalny gęsty jogurt
  • 1 małe jajko
  • ziarenka wanilii na czubku noża lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • jagody i płynny miód do podania
  1. Za pomocą łyżki dociśnij okruchy chleba, nie dociskając jednocześnie do skórki. Zrób to ze wszystkimi kawałkami. Przełożyć chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. W misce dokładnie wymieszaj jogurt, roztrzepane jajko i wanilię. Za pomocą łyżki wypełnij wgłębienie w chlebie. Udekoruj tosty jagodami, lekko wciskając je w nadzienie.
  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 8-10 minut. lub do czasu, aż nadzienie stwardnieje i stanie się jasnobrązowe. Podawaj gorący tost jogurtowy, skropiony miodem i według uznania przekrój go ukośnie.

A teraz nasze przemyślenia na ten temat.

  1. Oprócz zwykłego chleba pszennego, do tostowania nadaje się chleb pełnoziarnisty. Świetnie nadaje się do przygotowania tostów jogurtowych z brioszką lub grubymi plasterkami chałki. Najważniejsze, że chleb jest miękki, a kawałki średnio grube.
  2. Prawie całą skórkę można od razu ostrożnie odciąć, pozostawiając jedynie jej ślad – dosłownie 1-2 mm. Lub zostaw, ale posmaruj skórkę samym jogurtem za pomocą silikonowej szczoteczki. Czasami za bardzo wysycha przy pieczeniu i spożywaniu takich tostów nie jest zbyt wygodne.
  3. Jogurt można łączyć z dodatkami owocowymi, jednak lepiej wybrać jogurt naturalny i ewentualnie dodać jagody lub kawałki owoców. Będą dobre maliny, truskawki, borówki, jeżyny, morele, nektarynki, gruszki.
  4. I oczywiście tost jogurtowy wcale nie jest sernikiem i nie należy go oceniać z tego punktu widzenia. Ale to pożywny, efektowny i oryginalny gorący tost, który przygotowuje się szybko i łatwo.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #śniadanie #TikTokPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga ZacharowaOlga Zacharowa21 lutego 2022 r

Grebneva1965, dziękuję bardzo za komentarz! 1. Myślę, że trzeba wziąć chleb tostowy (biały, amerykański) – wyrabia się idealnie. 2. Na jakim poziomie upiekłeś danie? Spróbuję sama przetestować ten przepis i w razie potrzeby wprowadzić zmiany w materiale.

00OdpowiedźTatiana GrebnevaTatiana Grebneva21 lutego 2022 r

Spodziewałam się dania łatwego w przygotowaniu i smacznego w jedzeniu. Ale!… 1. Okruchów nie rozkruszono łyżką. Dociskałem go palcami z wysiłkiem, żeby uzyskać chociaż jakieś wgłębienie. Być może miałem zły chleb tostowy)). 2. Musiałam piec znacznie dłużej niż 10 minut, bo… nadzienie nie było upieczone. Rezultatem był krakers z nadzieniem. Nawet jeśli pieczesz przez 8-10 minut. , chleb tostowy i tak zamieni się w krakersy! Oczywiście krakersy tostowe są łatwe do przeżucia, ale to danie nie przypadło mi do gustu!

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa2 lutego 2022 r

Konstanta, jeśli robisz tosty jogurtowe, napisz proszę swoje wrażenia.

00OdpowiedźKonstancaKonstanca1 lutego 2022 r

Szybkie i smaczne śniadanie. Trzeba to zrobić.

00Odpowiedźaleks5555xzaleks5555xz31 stycznia 2022 r

Moja teściowa to uwielbia)))

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa31 stycznia 2022 r

Aleksandra, zgadzam się! Dla miłośników gorących, słodkich tostów jest to świetne danie.

00Odpowiedźaleks5555xzaleks5555xz31 stycznia 2022 r

Ciekawy przepis, dziękuję Olga za znalezisko. Myślę, że to pyszne.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja