Jak szybko ugotować obiad w jednym garnku

Jak szybko ugotować obiad w jednym garnku

Jak szybko ugotować obiad w jednym garnku

Roman Ryżow 19 października 2023 r4,75 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Jak szybko ugotować obiad w jednym naczyniu, żeby później nie umyć góry garnków, patelni i patelni – dobre pytanie, prawda? Współczesny rytm życia wymaga od nas wydatkowania ogromnych ilości energii, a często po prostu nie mamy ani energii, ani czasu na codzienny kulinarny wyczyn. Jak to możliwe? Odpowiedź jest prosta – ugotuj szybki obiad w jednym garnku! Możesz się zdziwić, ale mając pod ręką tylko jedną patelnię czy rondelek, możesz nakarmić swoją rodzinę w różnorodny i smaczny sposób. Wystarczy przestrzegać kilku zasad.

Jak szybko ugotować obiad w jednym garnku

Treść artykułu:

  • Małże z warzywami na patelni
  • Ciepła sałatka z rzymską, cukinią i cytryną
  • Gulasz z bakłażanem i fasolą
  • Makaron duszony na patelni
  • Smażony kurczak z brokułami i papryką
  • Knedle na patelni z warzywami i ziołami
  • Kiełbasa z ryżem na patelni
  • Pierś z kurczaka z warzywami na patelni
  • Fusilli z brokułami i zielonym groszkiem na jednej patelni

Zasada gotowania zwana jednym garnkiem jest popularna na całym świecie – w naszym kraju tłumaczy się to jako „w jednej patelni/garnku/naczyniu”. Dań przygotowywanych w ten sposób jest wiele: zup, gulaszów, pieczeni itp. Gotowanie w jednym garnku nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, a nawet początkująca gospodyni domowa z łatwością przygotuje porządne danie na każdą okazję – czy to prosty rodzinny obiad lub romantyczną kolację. Jeśli czujesz się zbyt zmęczony, przepisy jednogarnkowe są szybkim i łatwym rozwiązaniem. Piec wykona większość pracy – posiłki jednogarnkowe często wymagają minimalnego przygotowania i czasu. A co ważne, po jedzeniu nie trzeba będzie spędzać dużo czasu na sprzątaniu kuchni i zmywaniu góry naczyń.

Potrawy jednogarnkowe są również niezwykle wszechstronne, można ugotować niemal wszystko – od warzyw po kurczaka, od indyjskich curry po chińskie smażone dania, od jedzenia dla dzieci po dania zdrowego stylu życia. Nie bój się eksperymentować; przygotowuj znane dania, stosując zasadę jednego garnka. Można na przykład ugotować w jednej misce makaron z sosem lub dusić mięso z ryżem i warzywami.

Jakich zasad zatem należy przestrzegać? Pierwszą rzeczą, od której należy zacząć, jest wybór naczyń kuchennych. Patelnia, wok czy rondelek powinny być takiej wielkości, aby wszystkie składniki się zmieściły, a mieszanie potrawy było łatwe i proste. W ten sposób ogrzewanie będzie bardziej równomierne i nie będziesz musiał później myć brudnego pieca.

Po drugie, wybieraj produkty wymagające minimalnego czasu gotowania. Przykładowo drób gotuje się szybciej niż mięso, a rybę czy koktajl z owoców morza można podać już po 5-7 minutach intensywnego smażenia. Jeśli nadal decydujesz się na gotowanie wieprzowiny lub jagnięciny, pokrój mięso na bardzo małe kawałki i najlepiej marynuj przez co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej przez noc. Grzyby, zwłaszcza uprawne, nie wymagają długiego gotowania, podobnie jak warzywa, makarony, produkty mleczne itp.

Kolejną zasadą, którą trzeba wziąć pod uwagę, jest stopniowe dodawanie składników. Te, których gotowanie trwa dłużej, należy dodać jako pierwsze. Dzięki temu potrawa będzie równomiernie się gotować i nie straci swojego atrakcyjnego wyglądu. Ta sama zasada dotyczy przypraw. Niektóre, jak ziele angielskie i goździki, potrzebują czasu, aby się otworzyć. W przypadku innych długie gotowanie może znacznie przytępić aromat.

W naszym artykule znajdziesz 9 przepisów na ciekawe dania, które można przygotować w jednym garnku, poświęcając nie więcej niż 30 minut. Spróbuj i oceń sam.

Małże z warzywami na patelni

Małże z warzywami na patelni to świetna propozycja na szybki i smaczny obiad. Najważniejsze jest prawidłowe rozmrożenie skorupiaków. Należy to zrobić w lodówce, w żadnym wypadku nie w pobliżu grzejnika ani pod bieżącą gorącą wodą. Używaj dowolnych warzyw sezonowych, nawet mrożonych. A jeśli nie masz pod ręką dojrzałych słodkich pomidorów, weź kilka z puszki we własnym soku. Dla urody możesz dodać garść wielobarwnych pomidorków koktajlowych.

Małże z warzywami na patelni
Małże z warzywami na patelni

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • mrożone obrane małże – 500 g
  • dojrzałe pomidory – 4 szt. (400 g)
  • mała cukinia lub cukinia – 2 sztuki (300 g)
  • cebula czerwona – 2 szt. (200 g)
  • czosnek – 6 ząbków (30 g)
  • mały pęczek mieszanki warzyw (pietruszka, kolendra, bazylia) – 1 szt.
  • słodka papryka mielona – 1 łyżeczka.
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól
  • mieszanka świeżo zmielonego pieprzu
  1. Rozmroź małże wcześniej. Aby to zrobić, wyjmij je z torby na durszlak, umieść durszlak w misce, przykryj wszystko folią i włóż do lodówki.
  2. Cebulę pokroić w średnie piórka, czosnek w cienkie plasterki, cukinię w kostkę 2 cm Drobno posiekać warzywa.
  3. Na zimną patelnię wlać odrobinę oleju i postawić na średnim ogniu. Gdy olej się rozgrzeje, smaż cebulę i czosnek przez 5 minut. Wlać więcej oleju, dodać cukinię, zwiększyć ogień i smażyć warzywa na złoty kolor, 3-4 minuty.
  4. Zdjąć patelnię z ognia, posypać warzywa papryką, dodać odrobinę oliwy, dodać pokrojone pomidory, sól i pieprz, wymieszać. Ponownie postaw patelnię na dużym ogniu i gotuj, mieszając, 2 minuty.
  5. Dodać małże, smażyć 3 minuty, ciągle mieszając. Dodaj warzywa, gotuj na wolnym ogniu przez kolejną 1 minutę i podawaj.

Uwaga dla właściciela: To danie można uczynić świątecznym, jeśli ugotujesz je ze świeżymi małżami w skrzydłach. Aby to zrobić, należy je dobrze oczyścić i opłukać na wierzchu, a następnie gotować z warzywami pod pokrywką przez 5 minut, aż do otwarcia, następnie mieszać i gotować przez kolejne 3 minuty w sosie.

Przy okazji: Aby nadać potrawie pikantnego kopa, do warzyw dodaj bardzo drobno posiekaną ostrą czerwoną paprykę. Lepiej bez nasion.

Ciepła sałatka z rzymską, cukinią i cytryną

W przypadku ciepłej sałatki rzymskiej, cukinii i cytryny wszystkie składniki należy podsmażyć w woku lub dużej patelni (czyli szybko smażyć na gorącym oleju, ciągle mieszając). Dzięki temu warzywa nie stracą wyglądu i smaku. Nawiasem mówiąc, pory można łatwo zastąpić mieszanką zielonej i czerwonej cebuli.

Smażona sałatka z cukinii i cytryny
Smażona sałatka z cukinii i cytryny

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • duża głowa rzymska – 1 szt.
  • młoda cukinia – 2 szt.
  • łodyga młodego pora – 1 szt.
  • czosnek – 2-3 ząbki
  • skórka i sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • płatki chili
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Za pomocą noża do obierania pokrój cukinię w paski, dodaj odrobinę soli i soku z cytryny.
  2. Por przekrój wzdłuż na pół (wykorzystaj białą część i co najmniej 10–12 cm zielonej części) i opłucz, aby usunąć piasek. Pokrój cienko w poprzek.
  3. Czosnek posiekaj, rzymską przekrój wzdłuż na pół, a następnie pokrój w grube paski.
  4. W woku lub dużej patelni rozgrzej olej, dodaj por i smaż na małym ogniu przez 3-4 minuty.
  5. Dodać czosnek, cukinię i sałatę rzymską, zwiększyć ogień, smażyć 2-3 minuty. Dopraw skórką z cytryny, płatkami chili, solą i pieprzem i natychmiast podawaj.

Uwaga dla właściciela: Pozostałe zielone części porów można zamrozić i dodać do bulionu lub udusić (pokroić w cienkie plasterki).

Przy okazji: Dla smaku i konsystencji tę ciepłą sałatkę warzywną można posypać pestkami słonecznika lub dyni. Ale lepiej najpierw usmażyć je na patelni bez oleju.

Gulasz z bakłażanem i fasolą

Gulasz z bakłażana i fasoli to jasne i aromatyczne danie, które ma wszelkie szanse, aby stać się jednym z Twoich ulubionych. Najważniejsze jest, aby wybrać fasolę wysokiej jakości, ponieważ gotowy sos w dużej mierze decyduje o ostatecznym smaku potrawy. Dostosuj pikantność według własnego uznania, dodaj trochę mniej lub bardziej abchaskiej adjiki.

Gulasz z bakłażanem i fasolą
Gulasz z bakłażanem i fasolą

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • bakłażany – 4 średnie (600–800 g)
  • Fasola biała w sosie pomidorowym – 1 puszka (400 g)
  • ghee lub masło – 40 g
  • Abchaska adjika – 8–15 g
  • nasiona kminku – 1 łyżeczka.
  • olej roślinny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Bakłażany pokroić na średnie kawałki, wlać olej roślinny, sól i wymieszać rękami. Smażyć na patelni lub piec w piekarniku w temperaturze 200°C, aż uzyska złoty kolor i będzie całkowicie ugotowany.
  2. Wymieszaj gorący bakłażan i fasolę w sosie pomidorowym. Doprawiamy adjika według własnych upodobań.
  3. W rondlu lub małej patelni lekko podgrzej ghee lub masło, dodaj kminek. Kontynuuj ogrzewanie na małym ogniu, aż zacznie pachnieć, 1,5 do 2 minut.
  4. Bakłażany i fasolę zalewamy gorącym olejem z kminkiem, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Możesz służyć.

Pomocna wskazówka: Możesz użyć tego samego przepisu do ugotowania cukinii lub słodkiej papryki. Możesz też przygotować zestaw trzech rodzajów warzyw na raz, przygotowując gulasz z bakłażanów i fasoli, dodając do niego paprykę i cukinię.

Uwaga dla właściciela: Gulasz z bakłażanem i fasolą można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek np. do mięsa. Można z niego przygotować także pyszną przekąskę. Gulasz ułożyć na chrupiącym toście i posypać pokruszonym młodym serem – fetą, lekko solonym serem feta lub serem pleśniowym.

Makaron duszony na patelni

Makaron duszony na patelni przygotowuje się tak szybko i prosto, że można go podać nawet na śniadanie. Lepiej jest brać makaron z pszenicy durum, aby złożone węglowodany dodawały energii i uczucia sytości aż do lunchu. I nie są wymagane żadne dodatkowe przekąski!

Makaron duszony na patelni
Makaron duszony na patelni

Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:

  • makaron – 400-500 g
  • pomidory – 2 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • pietruszka – 1 pęczek
  • sól – 1 łyżeczka.
  • przyprawy do smaku
  1. Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni i smaż posiekaną cebulę, aż będzie przezroczysta. Dodać drobno pokrojone pomidory i wyciśnięty czosnek.
  2. Wymieszaj i smaż, mieszając, na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać makaron, wymieszać, zmniejszyć ogień do średniego.
  3. Makaron doprawić warzywami, solą i pieprzem do smaku. Dodaj ulubioną przyprawę (przyprawy, suszone zioła). Zalać szklanką wrzącej wody (250 ml) i doprowadzić do wrzenia.
  4. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu, aż makaron będzie całkowicie ugotowany. Jeżeli woda się wygotuje, a makaron pozostanie twardy, dodajemy około 200 ml wrzątku więcej.
  5. Drobno posiekaj liście pietruszki (łodygi nie są potrzebne do tego dania). Posyp nimi makaron i warzywa, zamieszaj i pozostaw pod przykryciem na kolejną 1 minutę. Podawać.

Pomocna wskazówka: Im bardziej soczyste i dojrzałe pomidory, tym smaczniejszy będzie makaron przygotowany według tego przepisu. Najlepszą opcją są sezonowe mielone, które dodatkowo dodadzą smaku potrawie.

Przy okazji: Do makaronu duszonego na patelni można dodać inne warzywa (na przykład paprykę, cukinię, bakłażany), a także kiełbaski lub małe kiełbaski, jeśli nie jest to sprzeczne z Twoimi zasadami żywieniowymi.

Smażony kurczak z brokułami i papryką

Stir-fry (od angielskiego stir – stir and fry – fry) to klasyczne chińskie danie, które gotuje się bardzo szybko w woku na dużym ogniu. Jest tu tylko jeden trik – produkty muszą być drobno posiekane, aby usmażyły ​​się niemal natychmiast. Pamiętaj, aby najpierw przygotować wszystkie składniki i umieścić je w pobliżu kuchenki przed włączeniem ogrzewania.

Smażony kurczak z brokułami i papryką
Smażony kurczak z brokułami i papryką

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • filet z udka kurczaka – 400 g
  • brokuły – 2 główki (300 g)
  • słodka papryka – 2 szt. (300 g)
  • świeży…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja