Jak szybko i smacznie marynować cebulę, jak ją wybierać, przechowywać i z czym podawać
gastronomia 18 października 2021 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Marynowana cebula to wspaniały klasyczny dodatek do grilla lub kebaba. Można go jednak podawać jako dodatek do wielu innych potraw. Każda sytuacja wymaga własnego podejścia – własnej marynaty.
Bermudy i marynowana cebula
Jakie połączenie? Tak, najbardziej bezpośrednio! Na Bermudach, w samym centrum stolicy Hamilton, znajduje się restauracja, pub i hotel o nazwie Pickled Onion. Nie, serwują nie tylko marynowaną cebulę; nazwa pochodzi z innych historii. Ale miejsce jest znane, pyszne i teraz nawet szkoły kulinarne uważają za zaszczyt dzielić się sekretami cebuli bermudzkiej. Cóż, zaczniemy od najprostszej rzeczy – wyboru cebuli, a jednocześnie zapoznamy się z różnymi metodami marynowania.
Która cebula nadaje się do marynowania?
Nawet jeśli weźmiemy pod uwagę, że istnieje około tysiąca odmian cebuli, wybór tej najlepszej do celów kulinarnych jest dość prosty. Niektóre odmiany są na ogół dekoracyjne i nie są spożywane. Produkty spożywcze dzielą się na ostre, półsłodkie i słodkie. Odrzućmy też wszystkie odmiany, które na górnych łuskach mają czerwonawy kolor – najczęściej zawierają dużo olejków eterycznych i są dość ostre w swojej surowej postaci.
Do marynowania najlepiej używać słodkich i półsłodkich odmian cebuli. Spośród tych najczęściej spotykanych na rynku są to rubin krymski, jałtański, luksus jałtański. Mają płaski kształt, ciemnofioletową barwę, a łuski są gęste i soczyste.
Do marynowania nadają się także okrągłe czerwone cebule odmian Red Baron i Black Prince. Nie zawierają tyle olejków eterycznych co żółte, dlatego wykorzystuje się je do przyrządzania sałatek i marynowania.
Do marynowania lepiej jest używać słodkich i półsłodkich odmian cebuli.
Odmiana Snowball to cebula o śnieżnobiałych górnych łuskach, o kształcie od okrągłego do lekko wydłużonego. Ma delikatny, zrównoważony smak, doskonale nadaje się również do marynowania.
Wszystkie powyższe odmiany są odmianami sałatkowymi i lepiej ich nie podgrzewać.
Która marynowana cebula jest najsmaczniejsza?
Najsmaczniejsza będzie ta cebula, która zrównoważy smak cebuli, octu, cukru, pieprzu i składników, które nadają marynacie szczególny charakter. I oczywiście chrupkość pierścieni zostaje zachowana. Ale nieprzyjemny zapach cebuli (olejki eteryczne) jest usuwany w jak największym stopniu.
Jaki jest najlepszy przepis?
Przepis, który sam wybrałeś dla siebie. Sposób i przepis na marynowanie cebuli zależy od tego, z jakim daniem będzie ona podana. W przypadku sałatek, kanapek i burgerów smak marynowanej cebuli może wahać się od łagodnego do średnio ostrego. Słodko-kwaśny dobrze komponuje się z pilawem, a do szaszłyka potrzebna jest cebula o jasnym smaku. Dobrze marynowana cebula sprawdzi się także jako przystawka.
Jak pokroić cebulę do marynowania?
Aby szybko marynować, pokrój cebulę w cienkie pierścienie lub półpierścienie. Jednak cebula pokrojona w grube krążki będzie bardziej chrupiąca. Nie należy jednak kroić piór na kawałki – wchłonięcie marynaty zajmie dużo więcej czasu i będzie mniej efektywne.
Aby szybko marynować, pokrój cebulę w cienkie pierścienie lub półpierścienie
Jaki ocet marynujący jest najlepszy?
Możesz użyć octu winogronowego, jagodowego, jabłkowego i ryżowego. Mieszanie kilku rodzajów octu daje ciekawszy smak i aromat. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny.
Ten sam słynny ocet bermudzki przygotowuje się przez zmieszanie octu z czerwonego wina z octem balsamicznym w stosunku 3 do 1.
Czy można zrobić marynatę bez cukru?
Słodki smak jest koniecznością w przypadku każdego marynowania. Ale cukier można zastąpić miodem lub syropem klonowym. I ogólnie każdy słodzik dietetyczny.
Podstawowy, najłatwiejszy sposób marynowania cebuli
Podstawą marynaty jest ocet, cukier i sól. Przygotowanie jest dość standardowe. Ocet podgrzewa się ze wszystkimi ziołami i przyprawami (aż do rozpuszczenia cukru), schładza do temperatury pokojowej, a następnie wlewa do pojemnika z pokrojoną w krążki lub półpierścienie cebulą. Czas marynowania wynosi od pół godziny do 10-12 godzin.
Baza marynaty – ocet, cukier i sól
Jak dodać wyjątkowego smaku marynowanej cebuli
Anyż gwiazdkowaty, ostra papryka, ocet ryżowy i marynata cebulowa nabiorą nuty kuchni azjatyckiej. Cebula ta nadaje się do kanapek z mięsem i burgerów.
Jeśli marynujesz cebulę do letnich sałatek warzywnych, do podstawowego przepisu na marynatę (ocet, cukier, sól) możesz dodać groszek ziele angielskie, kilka gałązek tymianku, ząbek czosnku, liść laurowy, nasiona kopru włoskiego, ziarna pieprzu i gorczycę ). Ale trzeba uważać z dodatkowymi przyprawami. Marynowana cebula nie powinna przyćmiewać smaku głównych składników sałatki.
Do pilawu potrzebna jest specjalna marynowana cebula – z sokiem z granatów. W przypadku dania takiego jak pilaw zupełnie niepotrzebny jest octowy zapach. Dlatego tylko cebula, sok z granatów, sól i w zależności od smaku granatu szczypta cukru dla słodyczy lub sumaka dla dodania kwasowości. Cebulę należy najpierw lekko rozgnieść z solą. Cebulę należy marynować w soku z granatów przez około 30 minut, ale jeśli przygotujesz ją wcześniej i odstawisz na 10-12 godzin, cebula stanie się jeszcze smaczniejsza.
Jaką cebulę podać do szaszłyka? Tutaj opinie są różne. Niektórzy wolą bardziej pikantne – marynować w occie stołowym, czarnym pieprzu i koniecznie dodać zieleninę – kolendrę, koperek – do już przygotowanej cebuli. Lub dodaj kaukaski akcent – szczyptę mielonej kolendry. Niektórym wystarczą sól i zmielony sumak.
Marynowaną cebulę na grilla można przygotować na różne sposoby.
Wróćmy do słynnego przepisu bermudzkiego – do marynaty dodaje się czosnek, cynamon i liść laurowy. Nie spotkałam nigdy ciekawszego przepisu. Cebulę tę podaje się z grillowanym mięsem.
Jak szybko marynować cebulę
Czasami konieczne jest marynowanie cebuli w ciągu kilku minut, a jest na to łatwy i niezawodny sposób – najpierw zblanszuj cebulę. Posiekaną cebulę włóż do miski i zalej wrzącą wodą przez 3 minuty. Odcedź wodę, umyj cebulę zimną wodą, a następnie dodaj składniki według wybranego przepisu. Blanszowana cebula znacznie szybciej wchłonie wszystkie przyprawy i pozostanie chrupiąca.
Jest jeszcze jeden „sekret”. Cebula dobrze się marynuje w torbie strunowej. Marynata zajmuje znacznie mniej, a gęściej i równomiernie pokrywa krążki cebuli.
Wskazówki dotyczące przechowywania marynowanej cebuli
Prawidłowo przygotowaną cebulę można przechowywać w lodówce bez utraty smaku przez 2-3 tygodnie. Oczywiście pojemnik należy szczelnie zamknąć, a całą cebulę zanurzyć w marynacie. Przed użyciem odcedź płyn przez sitko.
Marynowana cebula
Prosty i szybki w przygotowaniu przepis na marynowaną cebulę. Idealny dodatek do mięs.
Marynowana cebula
Do przygotowania 500 ml potrzebujesz:
- 2 duże czerwone cebule
- 2 łyżki l. biały ocet winny
- 1 łyżka. l. oliwa z oliwek
- gruba sól
- Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie.
- Włóż do miski, dodaj ocet, olej i sól. Dobrze wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #marynowana cebulaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych