Jak szybko i łatwo ugotować pyszny sznycel z kurczaka na patelni

Jak szybko i łatwo ugotować pyszny sznycel z kurczaka na patelni

Jak szybko i łatwo ugotować pyszny sznycel z kurczaka na patelni

Alena Spirina 16 września 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Gospodynie domowe często wahają się przed ugotowaniem sznycla z kurczaka, uważając, że to danie jest zbyt skomplikowane. Wiele osób zadaje sobie pytanie: jak przyrządzić filet z kurczaka lub pierś z kurczaka, aby mięso pozostało soczyste i delikatne, a panierka chrupiąca i nie przesiąknięta tłuszczem? Nie jest to trudne, jeśli weźmiesz pod uwagę wszystkie niuanse, nie spiesz się i rób wszystko poprawnie, krok po kroku.

Jak szybko i łatwo ugotować pyszny sznycel z kurczaka na patelni

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Sznycel z kurczaka. Wybór filetu
  • Jak usmażyć panierowany sznycel z kurczaka na patelni
  • Magiczna przemiana: w sznycel z piersi kurczaka
  • Jak długo smażyć sznycel z kurczaka na patelni

Sznycel z kurczaka. Wybór filetu

Filet z kurczaka oznacza mięso bez kości usunięte z uda lub piersi.

Są dwa powody, dla których sznycel z piersi kurczaka jest najlepszy. Po pierwsze ma jednolitą konsystencję, więc łatwo z niej uformować zgrabny sznycel. Po drugie, białe mięso z piersi gotuje się szybciej niż filet z uda i będzie miało czas na smażenie w tym samym czasie, gdy panierka osiągnie pożądany kolor. Z drugiej strony sznycel z piersi kurczaka wymaga ochrony przed gorącem, które zapewnia ta panierka.

Do sznycla z kurczaka lepiej jest użyć mięsa z piersi: gotuje się szybciej i będzie miał czas na smażenie jednocześnie z panierką
Do sznycla z kurczaka lepiej jest użyć mięsa z piersi: gotuje się szybciej i będzie miał czas na smażenie jednocześnie z panierką

Jeśli kupiłeś pierś kurczaka z kością lub sam pokroiłeś całego kurczaka, usuń skórę i ości. Oddziel mały filet od filetu z piersi; nie będzie on używany do sznycla. Odetnij zwężającą się część piersi (te małe trójkątne kawałki to świetne nuggetsy dla dzieci; gotuj je w tym samym czasie co sznycle). Duże filety przekrój wzdłuż na pół, tak aby powstały dwa kawałki mięsa o grubości co najmniej 8 mm. W przypadku małych filetów, które po przekrojeniu na pół okażą się nierówne lub zbyt cienkie, wystarczy odciąć wypukłą część. Dzięki temu filet będzie miał jednakową grubość.

W przypadku sznycla z kurczaka przekrój filet wzdłuż na pół na dwie części o grubości co najmniej 8 mm.
W przypadku sznycla z kurczaka przekrój filet wzdłuż na pół na dwie części o grubości co najmniej 8 mm.

Pyszny sznycel z kurczaka zaczyna się od odpowiednio doprawionego filetu. Lepiej to zrobić przynajmniej 30 minut przed pieczeniem, a lepiej dzień wcześniej, aby mięso miało czas zasolić się na całej grubości. Aby to zrobić, natrzyj filet solą w ilości 1,0-1,2% masy fileta lub zanurz filet w roztworze przygotowanym z 50 g soli na 1 litr wody o temperaturze pokojowej. Jeśli czasu jest mało, zwiększyć ilość soli w roztworze do 60 g, pozostawiając ją w lodówce na jeden dzień – zmniejszyć do 40 g.

Przygotowane sznycle natrzeć przyprawami co najmniej 30 minut przed gotowaniem. Jeszcze lepiej dzień wcześniej
Przygotowane sznycle natrzeć przyprawami co najmniej 30 minut przed gotowaniem. Jeszcze lepiej dzień wcześniej

Oczywiście jednocześnie warto doprawić sznycel z piersi kurczaka przyprawami według własnego uznania: pieprzem czarnym lub białym, papryką słodką lub wędzoną, ziołami suszonymi. Przed panierowaniem pamiętaj o osuszeniu filetów papierowymi ręcznikami. Ale nie trzeba uderzać młotkiem; wystarczy zrobić to lekko, aby uzyskać cienki kawałek o równej grubości.

Jak usmażyć panierowany sznycel z kurczaka na patelni

Właściwie to przygotowanie sznycla panierowanego wydaje się najtrudniejszym krokiem. Jednak jakość i smak panierki są w przypadku sznycla z kurczaka nie mniej ważne niż samo mięso.

Trzeba powiedzieć, że sznycel z kurczaka panierowanego można przygotować w dwóch zasadniczo różnych stylach: gruby sznycel z przewiewną panierką i cienki sznycel z gęstą panierką. Przez „gruby” rozumiemy filet o grubości 8-10 mm, a zwiewną, chrupiącą panierkę uzyskujemy stosując suszoną bułkę tartą o dość dużej frakcji, lub gotową japońską bułkę tartą panko. Za „cienki” uważa się filet o grubości 5-6 mm, a do panierowania używa się drobno zmielonych krakersów, domowych lub gotowych, dobrej jakości, to znaczy równomiernie wysmażonych i pozbawionych obcych zapachów. Oczywiście nikt nie zabroni Ci przygotować panierowanego sznycla z kurczaka, łącząc te dwa style, i tak będzie pyszne;

Aby skórka była jak najbardziej chrupiąca, przygotuj trzy talerze: z mąką, sosem jajecznym i bułką tartą
Aby skórka była jak najbardziej chrupiąca, przygotuj trzy talerze: z mąką, sosem jajecznym i bułką tartą

Zanim jednak sznycel z kurczaka trafi do pojemnika z bułką tartą, przechodzi jeszcze dwa etapy panierowania: posypany mąką i maczany w lezonie jajecznym.

Mąka – pszenna, kukurydziana, ryżowa w ogóle dowolna – jest potrzebna, aby jajko dobrze przylegało do mięsa. Z kolei jajko, a właściwie leison, stanowi solidną bazę dla bułki tartej. Wszystkie trzy warstwy mają za zadanie chronić cienkie, delikatne mięso przed gorącym tłuszczem, jednocześnie kształtując smak, aromat i apetyczny wygląd sznycla z kurczaka. Liezon to mieszanka roztrzepanego na gładką masę jajka, soli i niewielkiej ilości oleju roślinnego, który nadaje panierce zdolność rozciągania się pod wpływem pary. Czasami do lezonu dodaje się odrobinę musztardy lub przeciśniętego przez praskę czosnku. Obydwa składniki są emulgatorami, dzięki którym jajko lepiej przylega do mięsa.

Mówiliśmy już o chlebowym składniku panierki. Pamiętaj tylko, żeby nie dodawać przypraw, które spalą się na gorącym tłuszczu, takich jak czosnek czy papryka. Ukryj je w mące lub w jajku. Ale tarty twardy ser, taki jak parmezan, kruszone orzechy lub nasiona sezamu są całkiem odpowiednie, dodadzą smaku, tekstury i chrupkości.

Jeżeli naprawdę chcesz skrócić rogi, wsyp mąkę do leison lub nie panieruj sznycla w bułce tartej, ograniczając panierowanie do mąki i leison.

Magiczna przemiana: w sznycel z piersi kurczaka

Tak więc kurczaka kroimy i przycinamy, dopasowujemy do grubości, dobrze przyprawiamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Czas go panierować i zamienić w sznycel z kurczaka.

Ustaw przed sobą w rzędzie trzy płaskie pojemniki, np. naczynia do pieczenia, zapiekanki albo miski na zupę z szerokim dnem. Umieść w pobliżu ruszt i przygotuj szczypce kuchenne.

Wlać mąkę do jednego pojemnika. Tak, możesz wsypać mąkę do plastikowej torby, włożyć do niej filet i potrząsnąć, aby mięso pokryło się mąką. Wypróbuj w misce i w torbie, zdecyduj, co jest dla Ciebie wygodniejsze.

W innym pojemniku za pomocą widelca lub trzepaczki wymieszaj jajka z solą, olejem roślinnym i, jeśli to konieczne, musztardą i przyprawami. Nawet jeśli usmażysz tylko 4 sznycle, weź 2 jajka, jeśli nie ma wystarczającej ilości lezonu, praca będzie bardzo niewygodna. Nawiasem mówiąc, pamiętaj, jeśli w lodówce pozostały białka; całkowicie zastąpią całe jajka.

Do trzeciego pojemnika wsyp krakersy lub bułkę tartą. Niech siatka, najlepiej z małymi komórkami, zamknie ten rząd.

Postępuj zgodnie z kolejnością działań: najpierw mąka, potem leison, potem bułka tarta. Upewnij się, że ten ostatni dobrze przylega do sznycla
Postępuj zgodnie z kolejnością działań: najpierw mąka, potem leison, potem bułka tarta. Upewnij się, że ten ostatni dobrze przylega do sznycla

Przygotowany filet zwiń w mąkę – w misce lub w torbie, w zależności od tego, co jest wygodniejsze. Trzymając filet szczypcami za brzegi, zanurzamy obie strony w leisonie. Podnieś pojemnik i poczekaj, aż jajko ostygnie. Ułożyć w pojemniku z okruchami, docisnąć tak, aby dobrze przylegały do ​​fileta. Odwróć się i powtórz po drugiej stronie. Połóż panierowany filet na grillu. Powtórz tę czynność z pozostałymi filetami i zostaw je na grillu na około 5 minut. W tym czasie wszystkie warstwy panierki połączą się ze sobą i nie zsuną się z fileta podczas smażenia.

Jak długo smażyć sznycel z kurczaka na patelni

Kolor panierki powie Ci, jak długo smażyć sznycel z kurczaka. Ale aby cię nie wprowadził w błąd, musisz być odpowiednio przygotowany. Smak sznycla z kurczaka zależy bezpośrednio od smaku oleju, na którym jest smażony. Dlatego najlepszym wyborem jest ghee lub ghee. Dobra jest też mieszanka dobrego oleju roślinnego z niewielką ilością masła. Jeśli zdecydujesz się na smażenie sznycla z kurczaka na oleju roślinnym, wybierz olej o wysokiej temperaturze dymienia i przyjemnym smaku, taki jak orzechowy lub z pestek winogron.

Podczas smażenia należy zwracać uwagę, aby odległość pomiędzy sznyclami wynosiła co najmniej 5-7 mm
Podczas smażenia należy zwracać uwagę, aby odległość pomiędzy sznyclami wynosiła co najmniej 5-7 mm

Aby usmażyć sznycel z kurczaka na patelni, wlej taką ilość oleju, aby przykryła dno na wysokość co najmniej 5 mm. Sznycel w chwili zetknięcia się z olejem powinien od razu zacząć się smażyć, dlatego istotna jest nie tylko temperatura oleju, ale także jego objętość. Nie bójcie się, że za duża ilość oleju sprawi, że sznycel z kurczaka będzie tłusty! Tłuszcz to tylko medium do gotowania i ważne jest, aby podgrzać go do temperatury 175-185°C. Panierka wchłania niedostatecznie podgrzany olej, a w przypadku przegrzania szybko się pali. Niewystarczająca ilość oleju natychmiast ostygnie po umieszczeniu w nim zimnych sznycli, a gotowanie gwałtownie spowolni, ze wszystkimi tego konsekwencjami. I nie wkładaj na patelnię dużej ilości sznycli na raz; upewnij się, że odległość między nimi wynosi co najmniej 5-7 mm.

Przez cały czas przygotowywania sznycla z kurczaka na patelni utrzymuj umiarkowane ciepło, „średnie ciepło”. Wtedy mięso będzie miało czas na usmażenie, a skórka stanie się złocista i nie spalona. Ustalając, jak długo smażyć sznycel z kurczaka, skoncentruj się na czasie 2,5-4,5 minuty z każdej strony. W razie potrzeby dostosuj poziom ciepła i zamień sznycle, jeśli patelnia nie nagrzewa się równomiernie. Cienki sznycel będzie gotował się szybciej, gruby sznycel zajmie trochę dłużej. I zapomnij o szpatułce, Twoim głównym pomocnikiem podczas gotowania sznycli z kurczaka na patelni są czyste i suche szczypce.

Przed podaniem odłóż sznycle na kilka minut na metalową kratkę i dopiero wtedy podawaj. Udekoruj – Twój wybór
Przed podaniem odłóż sznycle na kilka minut na metalową kratkę i dopiero wtedy podawaj. Udekoruj – Twój wybór

Nie spiesz się, aby podawać gotowane sznycle z kurczakiem „na gorąco”. Najpierw przenieś je na drucianą kratkę wyłożoną ręcznikami papierowymi na kilka minut, aby wchłonąć tłuszcz z powierzchni. Następnym krokiem jest odstawienie dania na 3-4 minuty na metalowej kratce i dopiero wtedy podanie na talerzach z plasterkiem cytryny, ogórkami kiszonymi i sałatką ze świeżych warzyw. Lub z ziemniakami w dowolnej formie, jeśli tak lubisz. Swoją drogą odpowiednio przygotowany sznycel z kurczaka jest pyszny także na zimno, koniecznie spróbujcie.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #sznycelPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja