Jak szybko i ekonomicznie ugotować soczysty filet z kurczaka na różne sposoby w 15 minut
Andriej Bugajski 24 czerwca 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Jak ugotować coś smacznego i eleganckiego przy minimalnym nakładzie czasu i pracy fizycznej? Na to pytanie odpowiadają znani szefowie kuchni. Dużą popularnością cieszą się książki Nigela Slatera o daniach 15-minutowych, Jamiego Olivera o daniach 30-minutowych oraz trzyminutowe filmy Jacques’a Pepina o sprawnym przygotowywaniu dań „na króla” bez widocznego wysiłku. Porozmawiajmy też o tym. Co więcej, proste rozwiązania często okazują się najlepsze.
Zacznijmy od piersi z kurczaka, a dokładniej od filetu z kurczaka. W jakich daniach najczęściej spotykamy filet z kurczaka? Oczywiście w kurczaku po Kijowie. Wielbiciele zapamiętają kotlety de volley i kotlety a la minister, miłośnicy dań mrożonych, a bywalcy francuskich restauracji będą nazywać sznycel „cordon bleu” („Błękitna Wstążka”). Są też kotlety Pożarskiego i bardziej wyrafinowane Nowomichajłowskie. Sznycel z kurczakiem wiedeńskim jest ulubionym daniem na przyjęciach dla dzieci.
Wszystkie te dania są dość pracochłonne (z wyjątkiem sznycla wiedeńskiego, o tym porozmawiamy osobno), wymagają umiejętności i innych drogich składników. Jeśli nigdy nie robiłeś kurczaka po Kijowie, nie powinieneś zaczynać; prawdopodobieństwo całkowitego fiaska jest bliskie jedności. Cordon bleu nie jest lepszy. Tymczasem filet z kurczaka jest sprzedawany w każdym sklepie z działem mięsnym i nadal jest dość umiarkowanie drogi. Oznacza to, że można i należy go stosować w codziennej, szybkiej domowej kuchni. Istnieje wiele opcji. Trzeba tylko pamiętać, że głównym niebezpieczeństwem jest suszenie filetu do tektury. Nie można na to pozwolić.
Gotowanie filetu z kurczaka
Jeśli prawidłowo ugotujesz filet, okaże się miękki i soczysty. Garnek pachnącego i dietetycznego rosołu – na dodatek!
Zacznijmy od najprostszego i najbardziej dietetycznego – gotowanego filetu. Jeśli ugotujesz filet zgodnie z tą samą zasadą, co ziemniaki, wyjdzie po prostu suchy i twardy. Musimy działać inaczej. Napełnij filet zimną wodą w rondlu, przykryj pokrywką i podpal. Wody nie powinno być za dużo. Doprowadzić do wrzenia, dodać sól, aromatyczne korzenie i przyprawy (w razie potrzeby) i gotować na małym ogniu przez kolejne 5 minut, następnie wyłączyć ogień i pozostawić do ostygnięcia pod przykryciem. Filet będzie soczysty i miękki. Możesz nadać kurczakowi azjatyckiego smaku, dodając do bulionu sos sojowy, imbir i zieloną cebulę – wraz z solą. Z tego rozdzieranego ręcznie fileta powstanie doskonała sałatka Stolichny: ziemniaki gotowane, marchewka, jajka na twardo, ogórki świeże lub kiszone, groszek zielony, sos majonezowy. Można podawać z zielonymi sałatkami lub po prostu pokroić na kanapki. Zrób sos na przykład ze śmietany z grzybami lub na szybko, gdy filet będzie się studził, przygotuj klasyczny sos – veloute, zupré lub mornay, zwłaszcza, że bulion już masz, nawet jeśli jest rzadki. Wyjdzie bardzo elegancko.
Smażenie filetu z kurczaka
Możesz też usmażyć filet; nie jest tak dietetyczny, ale jest szybki i być może smaczniejszy. Będziesz potrzebował ciężkiego rondla ze szczelną pokrywką. Wystarczy żeliwny garnek na kaczkę lub po prostu patelnia, pod warunkiem, że pokrywa będzie dobrze dopasowana.
Aby uzyskać pyszny smażony filet, potrzebujesz minimum wysiłku: soli, pieprzu, patelni z pokrywką i 15 minut swojego czasu
Filety posypać taką samą solą i pieprzem. Postaw rondelek na ogniu, rozpuść 30 g masła i dodaj kilka łyżek oleju roślinnego. Dobrze podgrzej i połóż filet na oleju gładką stroną do dołu. Przykryj pokrywką i pozostaw na dużym ogniu przez 5-7 minut. Zdejmij pokrywkę i obróć filet na drugą stronę. Zamknij ponownie i trzymaj na ogniu przez kolejne 2-3 minuty, następnie wyłącz ogień, ale nie otwieraj pokrywy przez kolejne 5 minut, aby filet miał czas na osiągnięcie odpowiedniego stanu. Filet ten dobrze smakuje podawany z zieloną sałatą „Cezar». Jeśli w rondlu lub patelni pozostało dużo miejsca, możesz w tym samym czasie przygotować dodatek, umieszczając w pobliżu świeże warzywa pokrojone na małe kawałki – na przykład klasyczny francuski zestaw marchewki, szalotki i selera, lub papryką, młodą kukurydzą i fasolką, pieczarkami z porem i boczkiem lub bakłażanem, cukinią i pomidorkami koktajlowymi. Warzywa będą musiały zostać przewrócone wraz z filetem. Cały proces zajmie Ci 15 minut. Jeśli podczas serwowania nalejesz na wierzch kieliszek koniaku i podpalisz, „publiczność będzie szlochać i płakać”.
Gotowanie sznycla z kurczaka
Od smażonego fileta naturalnie przechodzimy do sznycla. Przygotowanie zajmuje około 15 minut, ale wymaga trochę więcej zabawy. Połóż filet na stole i za pomocą długiego, ostrego noża przekrój go prawie na pół poziomo, równolegle do stołu, nie dochodząc do prostej krawędzi, dosłownie centymetr.
Sznycel z kurczaka – danie francuskich arystokratów
Rozłóż pokrojony filet jak motyl, posyp solą i pieprzem, przykryj folią lub torebką i lekko ubij młotkiem lub grzbietem noża, albo po prostu pięścią – tak, aby wyrównać grubość na całej płaszczyźnie, nie trzeba być gorliwym. Filet posypujemy łyżeczką mąki i dociskamy ręką, to samo robimy z drugiej strony. Do miski z zupą wbij dwa jajka i roztrzep je widelcem. Połóż bułkę tartą na innym talerzu.
Postaw na ogniu dużą, ciężką patelnię i rozpuść w niej 50 g masła, następnie dodaj 50 ml oleju roślinnego. Jeśli nagle masz ghee, okaże się jeszcze lepiej, wtedy możesz gotować tylko z nim. Utrzymuj ciepło nieco powyżej średniego. Trzymając sznycel za brzegi, zanurzamy go w jajecznicy. Upewnij się, że sznycel jest wszędzie mokry. Natychmiast przełóż do masy okruchowej i obróć kilka razy, aby okruchy dobrze przylegały do całości. Umieść sznycel na patelni i przykryj pokrywką. Gotuj, aż spód będzie lekko złocistobrązowy, około 4-5 minut, następnie odwróć i ponownie przykryj, kontynuując gotowanie przez kolejne 3-4 minuty. Wyjąć na talerz, skropić sokiem z cytryny, na patelni podsmażyć natkę pietruszki i posypać nią sznycel. Powiedz podziwiającej publiczności, że jest to „supreme de volley à la maréchal”, wymyślone przez marszałka Madeleine Montmorency-Luxembourg w XVII wieku.
Zamiast filetu z kurczaka może być wieprzowina lub cielęcina, bardziej starannie i cienko ubita, oraz filet rybny, którego w ogóle nie trzeba ubijać.
Dusić filet z kurczaka
Filet „a blanc” (czyli biały) wysławi Cię jako niezrównanego kucharza
Jeśli nie masz nic przeciwko gotowaniu w piekarniku, opanuj klasyczną francuską metodę na filet z kurczaka „a blanc”, czyli tzw. w kolorze białym. Wszystko jest również bardzo szybkie. Można na przykład kupić razem z filetem pudełko pieczarek i worek śmietanki 33% do ubijania. Włącz piekarnik, aby nagrzał się do 200 stopni C. Postaw na ogniu ciężką żeliwną patelnię. Rozpuść 60 g masła, dodaj drobno posiekaną średnią cebulę, smaż przez minutę, mieszając, następnie dodaj 150–200 g pokrojonych w plasterki pieczarek i smaż jeszcze przez minutę lub dwie, po czym dodaj sól. Rozłóż grzyby, na środku połóż filet, doprawiony solą i pieprzem, obtocz go ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przykryj wierzch krążkiem papieru do pieczenia z pokrywką i włóż do piekarnika na 6-7 minut. Otwórz pokrywkę i szturchnij filet palcem – powinien odskoczyć. Jeśli nie, przytrzymaj przez kolejną minutę.
Wyjmij patelnię z piekarnika, otwórz pokrywkę, usuń papier i przełóż filet do naczynia, pozostawiając grzyby. Postaw patelnię na ogniu. Zalać 2 szklankami (60 ml) bulionu lub wody oraz 2 szklankami Madery, białego porto lub wytrawnego wermutu. Dodać masło i dusić szybko na dużym ogniu przez kilka minut, następnie wlać 250 ml gęstej śmietany i pozostawić do zgęstnienia, ciągle mieszając, przez 2-3 minuty. Zdjąć z ognia i dodać do smaku biały pieprz i sok z cytryny. Filet pokroić w ukośne plastry i polać sosem. Cały pomysł będzie trwał 20 minut, nie więcej, a Twoja sława będzie grzmieć szeroko i długo.
Gotowanie filetu z kurczaka w stylu azjatyckim
Przejdźmy od kuchni francuskiej do kuchni azjatyckiej. Filet z kurczaka dobrze komponuje się z różnymi warzywami w woku. Wszystko to jest również przygotowywane niemal natychmiast, po prostu cięcie zajmuje dużo czasu. Zestaw warzyw może być dowolny, tylko uważaj na kompatybilność. Natychmiast wyklucz „zestaw barszczowy” – nie ma potrzeby stosowania buraków, kapusty, marchwi, a zwłaszcza ziemniaków. Warzywami mogą być słodka papryka, cebula, warzywa i por, fasola i groszek, kukurydza, daikon, dolna biała część kapusty pekińskiej, kiełki soi lub fasoli mung, seler na łodygach, bakłażan, cukinia i dowolne grzyby, ale najlepsze ze wszystkich są ostrygi grzyby, shiitake, muer itp.
Gotuj kurczaka po azjatycku jak doświadczony szef kuchni ulicznej: pozwól, aby olej zadymił w woku, szybko mieszaj i lekko wrzucaj zawartość
Wtedy wszystko jest proste. Filet z kurczaka pokroić w cienkie półcentymetrowe plasterki po przekątnej. Wszystkie warzywa pokroić w paski lub kostkę i ułożyć osobno, niekoniecznie wszystkie z powyższych, wystarczą 3-4 składniki mniej więcej o tej samej wadze. Jeden filet na 200 g wystarczy na pół kilograma warzyw, a nawet więcej. W filiżance wymieszaj łyżkę skrobi (najlepiej kukurydzianej), dwie łyżki sosu sojowego, łyżkę ostrego sosu i szklankę zimnej wody. Postaw wok lub dużą patelnię na kuchence i mocno rozgrzej. Wlać 50-60 ml oleju roślinnego i podgrzać aż do wędzenia. Teraz zacznij smażyć jeden po drugim, zaczynając od plasterków kurczaka. Musisz szybko smażyć, ciągle mieszając, 1-2 minuty, nie więcej. Usuń gotową mieszaninę do miski, wygodnie jest do tego użyć łyżki cedzakowej. Gdy wszystko się rozgotuje, do woka wrzuć posiekany czosnek i imbir, podgrzej przez 10 sekund i wlej całą zawartość miski na patelnię wraz z wypuszczonym sokiem, dobrze wymieszaj. Ponownie wstrząśnij skrobię z wodą i sosami i wlej do woka. Mieszaj, aż zgęstnieje i natychmiast zdejmij z ognia. Dla urody posyp po wierzchu listkami świeżej kolendry, krążkami ostrej papryki, nasionami sezamu i skrop olejem sezamowym. Bez piękna też jest smacznie, ale wrażenie słabsze.
Zmieniając składniki, chociażby pędy bambusa czy kasztany wodne, czy stosując bardziej znany zestaw warzyw, a także zmieniając filet z kurczaka na wołowy, wieprzowy, rybny czy krewetkowy, otrzymamy menu jak w chińskiej restauracji na 200 pozycji. Metoda tylko wydaje się kłopotliwa, ale tak naprawdę wystarczy na wszystko tych samych 15 minut.
Nie daj się zastraszyć wszystkimi powyższymi pomysłami. To bardzo proste, skuteczne rozwiązania.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #filet z kurczakaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych