Jak suszyć jagody i owoce w domu

Jak suszyć jagody i owoce w domu

Jak suszyć jagody i owoce w domu

gastronomia 16 sierpnia 2022 r4,83 (12)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Zrobiliście już przetwory, dżemy, kompoty, a owoców i jagód wciąż nie brakuje! Co robić? Wielu zaczęło zamrażać zbiory z własnych ogrodów. Ale suszone owoce domowej roboty są również doskonałą opcją. Można z nich przygotować szeroką gamę dań i napojów o każdej porze roku.

Jagody i owoce

Jak przygotować owoce i jagody do suszenia

Do suszenia nadają się dojrzałe owoce dobrej jakości. Im lepszy surowiec, tym lepsza jakość suszu. Dlatego usuń przejrzałe i zepsute, posortuj je według wielkości: mniejsze można suszyć w całości, większe lepiej pokroić, aby zwiększyć powierzchnię parowania. Usuń pozostałe łodygi z jagód.

Owoce i jagody muszą być czyste, umyte pod bieżącą wodą, z wyjątkiem malin, poziomek i jeżyn. Nasiona można usunąć lub pozostawić. Najważniejsze jest, aby pozbyć się wyciekającego soku po usunięciu.

Jabłka i gruszki pokroić w cienkie plasterki, śliwki i morele podzielić na połówki. Suszenie przemysłowe polega na fumigacji siarką, ale w domu możemy się bez niej obejść. Umyte owoce i jagody należy położyć na szmatce i pozostawić do całkowitego wyschnięcia.

Przygotowanie jabłek do suszenia
Przygotowanie jabłek do suszenia

Jak suszyć owoce i jagody

Suszenie powietrzno-słoneczne owoców i jagód

Najstarszy i najprostszy jest powietrzno-słoneczny. Jest to szczególnie dobre, jeśli lato jest gorące i słoneczne. Suszyć na specjalnych tacach siatkowych lub arkuszach sklejki z otworami. Od czasu do czasu jagody się poruszają. Wszystko to można zrobić na balkonie lub w domu.

Niektóre jagody, na przykład głóg, można suszyć jak grzyby, nawlec na sznurek lub żyłkę. Czas suszenia zależy od pogody i jagód.

Suszenie śliwek
Suszenie śliwek

Suszenie owoców i jagód w piekarniku

Suszenie w piekarniku jest również dość proste: jagody układa się na kilku tacach w jednej warstwie, a przy lekko otwartych drzwiczkach piekarnika zaczynają schnąć w temperaturze 40-45 stopni. Gdy tylko jagody więdną, zwiększ do 75-80. Suszyć, przewracając się od czasu do czasu.

Można też kupić elektryczną suszarkę lub odwadniacz, ale to są koszty. Dlatego sam zdecyduj, która metoda najbardziej Ci odpowiada.

Jak przechowywać suszone owoce i jagody

Suszone warzywa, owoce i jagody należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, w suchym i ciemnym miejscu. Jeśli zrobiłeś koraliki z dzikiej róży, możesz po prostu powiesić je w kuchni – a także ozdobić pokój!

Suszone wiśnie w słoju
Suszone wiśnie w słoju

Co przygotowuje się z suszonych owoców

Nie tylko znany kompot! Suszone owoce wykorzystuje się do wypieków i deserów, nadziewa się je drobiem i mięsem, przyrządza się z nich sosy jagodowe.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #przygotowania #jakgogotować #suszone owocePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca17 sierpnia 2020 r

Moi dziadkowie mieli duży ogród, w którym rosły jabłonie, morele, śliwki, wiśnie itp. Moja babcia robiła dżem z tych owoców i jagód, a mój dziadek suszył. Pamiętam, jak wszędzie leżały sklejki i kartony z suszącymi się owocami, nazywano je „suszeniem”. W razie deszczu mieliśmy z kuzynem obowiązek schować to wszystko pod szopę lub na strych.) Zimą moi dziadkowie piekli ciasta i robili kompoty z suszonych owoców i jagód. Opiekowali się nimi także czwórką swoich dzieci i licznymi wnukami, umieszczając suszone owoce w małych płóciennych woreczkach, wcześniej ugotowane w roztworze soli, aby zapobiec szkodnikom.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja