Domowe nadzienie z twarogu
Do przepisu
Nadzienie z domowego twarogu nadaje się do domowych wypieków – bliamów, naleśników, naleśników. Można nim także napełnić tartaletki, posmarować tostem lub słodką bułką i podać na śniadanie.
Złożoność: łatwo Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny 30 minutPrzekąskaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI3 l pełnego, niesterylizowanego mleka 500 g pełnotłustej naturalnej kwaśnej śmietany 4 żółtka 100 g jasnych rodzynek 50–100 g cukru pudru 100 ml białego wytrawnego wina lub mocno parzonej herbaty jaśminowej 1 laska wanilii Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W przypadku twarogu wlać mleko do szerokiego rondla. Doprowadzić prawie do wrzenia na małym ogniu i wyjąć. Do gorącego mleka dodać śmietanę i wymieszać trzepaczką. Przykryj patelnię ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 8–12 godzin.
Krok 2
Postaw patelnię z powstałym jogurtem na bardzo małym ogniu. Jeśli masz kuchenkę gazową, użyj rozdzielacza. Gotuj, aż serwatka (przezroczysty płyn z zielonkawym odcieniem) zacznie się oddzielać. Nie pozwól, aby mieszanina się zagotowała, w przeciwnym razie twaróg stanie się gumowaty! Podgrzewaj przez kolejne 4-5 minut. i zdjąć z ognia.
Krok 3
Twarożek odcedzamy na durszlak wyłożony ręcznikiem kuchennym (najlepiej waflowym). Pozwól, aby cały płyn odciekł, około 2 godzin. Jeśli chcesz uzyskać gęstszą konsystencję, zawiąż końce ręcznika w supeł i zawieś torebkę twarogu na 3-4 godziny – odpłynie znacznie więcej płynu. Z odsączonej serwatki powstają bardzo smaczne naleśniki.
Krok 4
Rodzynki zalej podgrzanym białym winem lub mocną herbatą. Pozwól parzyć przez 20–30 minut.
Krok 5
Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i ostrym nożem wyskrob nasiona. Nie potrzebujesz samej kapsułki – możesz jej użyć do aromatyzowania cukru w cukiernicy. Łączymy je z żółtkami i ubijamy mikserem.
Krok 6
Do masy żółtkowej dodajemy cukier puder do smaku (pamiętajmy, że rodzynki też są dość słodkie). Ubić na biało i dodać do twarogu. Wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie. Rodzynki osuszamy i również dodajemy do twarogu, dokładnie mieszamy.