Jak stworzyć domowy kawior z bakłażana? Tajemnice kulinarne odkryte!

Kawior z bakłażana w domu

Kawior z bakłażana w domu Do przepisu

Przygotowanie kawioru z bakłażana w domu nie jest wcale trudne i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Jedna godzina – i gotowe! Ale pod względem smaku taki kawior przebije każdy z najdroższych kawiorów kupowanych w sklepie. Jaki jest sekret? Przede wszystkim w wyselekcjonowanych składnikach: gotując dla siebie i bliskich nikomu nawet nie przyjdzie do głowy oszczędzać. Dodatkowo do kawioru z bakłażana dodaliśmy jeden bardzo nietypowy składnik – jabłko, które dodaje potrawie bardzo nieoczekiwanych słodko-kwaśnych nut. Czy to jest smaczne? Bez wątpienia! Spróbuj zrobić domowy kawior z bakłażana i przekonaj się sam.

Złożoność: łatwo Kalorie: 172,00 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina Używany: 4,00 g/7,00 g/38,00PrzekąskaWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 10 PORCJIsól – do smaku cebula – 2 średnie cebule olej roślinny – 2 łyżki. l.jabłka – 2 szt. bakłażany duże – 2 szt. słodka papryka średniej wielkości – 1 szt. masło – 2 łyżki. l. pomidory – 2 szt. średniej wielkości tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Bakłażany przekrój wzdłuż na pół na kawior, ułóż je przekrojoną stroną do góry na blasze do pieczenia, posmaruj olejem roślinnym i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie ostrożnie wydrążyć miąższ. Pokrój go na kawałki.

Krok 2

Aby przygotować kawior z bakłażana, obierz i posiekaj cebulę. Umyj i osusz pomidory, paprykę i jabłka. Pomidory pokroić w małe kostki. Usuń nasiona z papryki i jabłek. Miąższ również pokroić w drobną kostkę.

Krok 3

W rondlu rozgrzej masło, smaż cebulę i paprykę przez 4 minuty. Dodać bakłażana i jabłka, smażyć kolejne 4 minuty. Dodać pomidory wraz z sokiem, solą i cukrem do smaku, wymieszać. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj kawior z bakłażana, mieszając, przez 15 minut.

PRZYDATNE RADY

Bakłażany na kawior można przygotować nieco inaczej. Owoce posmaruj olejem roślinnym i piecz w całości przez 20 minut w temperaturze 200°C. Następnie obierz ze skóry i posiekaj miąższ nożem.

PRZY OKAZJI

Jeśli chcesz przygotować domowy kawior z bakłażana do wykorzystania w przyszłości, umieść go na gorąco w suchych, wysterylizowanych słoikach, pasteryzuj w garnku z wrzącą wodą przez 10-15 minut, a następnie zamknij.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja