Jak stosować 11 najsłynniejszych olejków roślinnych

Jak stosować 11 najsłynniejszych olejków roślinnych

Jak stosować 11 najsłynniejszych olejków roślinnych

Kulinarne zastosowanie słonecznika i oliwy z oliwek nie budzi wątpliwości większości Rosjan, warto jednak zastanowić się, co zrobić z olejem sezamowym, migdałowym czy awokado.

Jak stosować 11 najsłynniejszych olejków roślinnych

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Oliwa z oliwek
  • Olej z awokado
  • Olej sojowy
  • Olej kukurydziany
  • Olejek migdałowy
  • Olej palmowy
  • Olej słonecznikowy
  • Olej sezamowy
  • Olej rzepakowy
  • Olej z pestek winogron
  • Olej kokosowy

Olej roślinny oprócz swojego pochodzenia, smaku i aromatu ma także tak ważną cechę jak temperatura wrzenia (punkt), czyli ta, w której zaczyna się palić. Dodając olej do gotowego dania, możemy kierować się jedynie jego oczywistymi cechami: aromatem i smakiem, a jeśli mamy na nim smażyć, to lepiej znać temperaturę wrzenia.

Oliwa z oliwek

Temperatura wrzenia dla Extra Virgin wynosi 160°C, dla Virgin – 210°C, dla wytłoków (z ciasta) – 238°C, dla Extra Light – 242°C.

Extra virgin nie nadaje się do smażenia w głębokim tłuszczu, ale idealnie nadaje się do dressingów, sosów i wypieków, a także do dodawania do już gorących dań gotowych, takich jak zupy. Pozostałe (w zależności od rodzaju) nadają się do smażenia i duszenia.

Przepis na pikantne ciasto marchewkowe z oliwą z oliwek

Pikantne ciasto marchewkowe z oliwą z oliwek
Pikantne ciasto marchewkowe z oliwą z oliwek

Do przygotowania ciasta potrzebujesz:

  • marchew 400 gr
  • kawałki ananasa w lekkim syropie 1 puszka (400 g)
  • mieszanka prażonych orzechów (orzechy włoskie, pekan, migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca) 200 gr
  • ciemnobrązowy cukier 200 gr
  • jajka 4 szt.
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 1 szklanka
  • mąka 3 szklanki
  • grysik 0,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżka. l.
  • świeżo starta gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
  • proszek imbirowy 1 łyżka. l.
  • sól 0,5 łyżeczki

Do kremu:

  • miękki serek śmietankowy (nieprzetworzony) 600 gr
  • tłusta śmietana 2 łyżki l.
  • cukier puder 150 gr
  • wapno 2 szt.

Do dekoracji:

  • marchew 1 sztuka
  • cukier 100 gr

1. Przygotuj wcześniej dekorację: marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Syrop cukrowy zagotować z 2 łyżkami. l. wodę, włóż marchewki do syropu, gotuj przez 2 minuty. Plasterki marchewki ułożyć na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem (zachowaj syrop), wstawić do piekarnika nagrzanego do 80–100°C do wyschnięcia, aż staną się frytkami. Fajny.

2. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubej tarce. Ananasy posiekaj bardzo drobno. Orzechy posiekaj tak, aby otrzymać zarówno małe, jak i duże kawałki. Wymieszaj marchewkę, ananasy i orzechy.

3. Jajka ubić z solą, cukrem i pozostałym syropem z dekoracji marchewkowej na puszystą, jednolitą masę. Nie przerywając ubijania, dodaj oliwę z oliwek.

4. Oddzielnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, proszkiem imbirowym i gałką muszkatołową. Dodać semolinę i wymieszać.

5. Wymieszaj masę jajeczną z mąką, nie ugniatając zbyt mocno. Dodaj marchewkę, ananasy i orzechy i ponownie wymieszaj, nie przesadzając.

6. Wyłóż 2 identyczne foremki o średnicy 24 cm natłuszczonym olejem papierem do pieczenia i posyp go mąką. Rozłóż ciasto równomiernie do foremek i włóż do piekarnika. Piec, aż włożony drewniany szpikulec będzie czysty, czyli 50–60 minut.

7. W czasie pieczenia ciast przygotuj krem: limonki umyj pędzelkiem, osusz, usuń skórkę i wyciśnij sok. Serek śmietankowy ubić mikserem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania, dodawaj skórkę, sok i stopniowo śmietanę. Teraz, mieszając szpatułką od dołu do góry, dodaj cukier puder. Umieścić w lodówce. Ostudź gotowe ciasta na metalowej kratce, nie wyjmując ich z formy.

8. Wyjmij ciasta, usuń papier. Na naczyniu ułożyć jedną warstwę ciasta, posmarować kremem, na wierzch położyć drugą warstwę ciasta, przykryć boki i posmarować kremem. Odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Udekorować frytkami i podawać.

Olej z awokado

Temperatura wrzenia – 270°C. Jeden z najdroższych i najcenniejszych. Stosowany wyłącznie do dressingów i sosów. Można je też usmażyć, ale w wyjątkowych przypadkach, gdy np. trzeba usmażyć samo awokado.

olej z awokado
olej z awokado (zdjęcie użytkownika, autora przepisu)

Olej sojowy

Temperatura wrzenia – 160°C (nierafinowany) i 238°C (rafinowany). Rafinowane nadaje się do smażenia i smażenia w głębokim tłuszczu, nierafinowane nadaje się do dressingów.

Olej sojowy
Olej sojowy

Olej kukurydziany

Temperatura wrzenia – 178°C (nierafinowany) i 232°C (rafinowany). Stosować do sosów, smażenia, duszenia i smażenia w głębokim tłuszczu.

Przepis na gulasz z mięsa argentyńskiego

Argentyński gulasz mięsny gotowany na oleju kukurydzianym
Argentyński gulasz mięsny gotowany na oleju kukurydzianym

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • duża cebula – 2 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • świeże ostre papryczki chili – 2 szt.
  • mięso mielone wołowe – 350 g
  • bułka tarta biała – 0,5 szklanki
  • jajko – 1 szt.
  • sól
  • olej kukurydziany – 3 łyżki. l.
  • pomidory obrane we własnym soku – 500 g
  • Fasola czerwona konserwowa – 400 g
  • fasola biała konserwowa – 400 g
  • kiełbasy wędzone – 300 g
  • kiełbasa gotowana wędzona – 300 g
  • kiełbasy myśliwskie – 300 g
  • pęczek kolendry

1. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę, czosnek i połowę chili posiekać i wymieszać z mięsem mielonym.

2. Dodać bułkę tartą, jajko i sól. Dokładnie zagniatamy i formujemy kulki orzechowe. Połóż je na tacy i przechowuj w lodówce do momentu użycia.

3. Przygotuj sos. Pozostałą cebulę i paprykę pokroić w cienkie półpierścienie i podsmażyć na 1 łyżce. l. rozgrzany olej, 5 min. Dodaj pomidory i gotuj, mieszając od czasu do czasu, 10 minut.

4. Całą fasolę opłucz i dodaj do sosu, wymieszaj i zdejmij z ognia.

5. Kiełbaski i kiełbaski pokroić w krążki o grubości 1 cm. Kiełbasę pokroić w plasterki o tej samej grubości.

6. Na patelni rozgrzej pozostały olej, smaż klopsiki przez 6 minut. Dodaj kiełbasę i gotuj, mieszając od czasu do czasu, 5 minut. Polać przygotowanym sosem, wymieszać i gotować 3-4 minuty. Kolendrę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Posyp gotowy gulasz.

Olejek migdałowy

Temperatura wrzenia – 216°C. Używać do pieczenia, smażenia i robienia dressingów.

Przepis na wielkopostne ciasteczka czekoladowe z masłem migdałowym

Ciasteczka wielkopostne z czekoladą i masłem migdałowym
Ciasteczka wielkopostne z czekoladą i masłem migdałowym

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • obrane migdały – 100 g
  • duży banan – 1/2 szt.
  • miód – 2 łyżki. l.
  • olej roślinny – 1 łyżka. l.
  • mąka – 120 g
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki.
  • mielony cynamon – 1/4 łyżeczki.
  • płatki owsiane błyskawiczne – 3/4 szklanki
  • gruba sól morska – 1/3 łyżeczki.
  • brązowy cukier – 2,5 łyżki. l.
  • czekolada gorzka – 50 g
  • rodzynki lub suszona żurawina – 50 g
  • obrane nasiona słonecznika – 2 łyżki. l.

1. Przygotuj masło migdałowe do domowych ciasteczek wielkopostnych. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Migdały ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na około 10 minut, aż zaczną pachnieć i lekko brązowieć. Obserwuj uważnie, w przeciwnym razie oliwa będzie miała gorzki smak. Wyjmij patelnię z piekarnika i poczekaj, aż migdały ostygną.

2. Migdały włóż do miski robota kuchennego lub blendera i zmiel na wysokich obrotach. Orzechy najpierw zamienią się w suchą pastę. Co jakiś czas wyłączaj blender, aby zeskrobać składniki ze ścianek miski i kontynuuj miksowanie.

3. Po kilku minutach w misie blendera zacznie tworzyć się olej, pasta stanie się bardziej plastyczna i ostatecznie zamieni się w miękkie masło, które wykorzystamy do chudych domowych ciasteczek.

4. Przygotuj ciasto na domowe ciasteczka wielkopostne. Aby to zrobić, w dużej misce rozgnieć widelcem pół banana, aż uzyskasz puree o niejednorodnej konsystencji.

5. Dodać olej migdałowy (wymagane 80 g), miód i olej roślinny. Zamieszać. Do drugiej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dodaj płatki, sól i cukier. Zamieszać.

6. Do mieszanki bananowej dodaj suche składniki. Zagnieść ciasto na domowe ciasteczka wielkopostne. Powinno być miękkie i dość lepkie.

7. Czekoladę na ciasto na ciasteczka wielkopostne drobno posiekać nożem. Dodać do ciasta razem z żurawiną i nasionami. Szybko wymieszaj szpatułką. Ciasto na ciasteczka jest gotowe.

8. Zwilż ręce zimną wodą i zwiń ciasto w małe kulki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Piecz chude domowe ciasteczka przez 10–12 minut. Całkowicie ostudzić.

Przydatne rady

Gotowość domowych ciasteczek wielkopostnych możesz ocenić skupiając się na kolorze (właściwy to jasnobrązowy) lub na kawałkach czekolady: powinny zacząć się topić.

Przy okazji

Masło migdałowe, z którego przygotowuje się domowe ciasteczka wielkopostne, można stosować także osobno – na przykład do codziennego przygotowania tostów. Świeżo przygotowaną mieszankę ostudź, przełóż do czystego słoika, zamknij i włóż do lodówki. Przechowywać przez około miesiąc.

Olej palmowy

Napisano o nim wiele „horrorów”, ale radzimy po prostu wybrać go poprawnie – kupuj TYLKO czerwony olej palmowy! Rzadki gość na naszych półkach. Lepiej szukać w sklepach z żywnością ekologiczną. Temperatura wrzenia – 230°C. Nadaje się wyłącznie do smażenia i smażenia w głębokim tłuszczu.

O zaletach i szkodliwości oleju palmowego przeczytasz tutaj.

Olej palmowy
Olej palmowy

Olej słonecznikowy

Temperatura wrzenia rafinowanego wynosi 227°C, a nierafinowanego – 107°C. Do smażenia nigdy nie należy używać bezpośrednio tłoczonego oleju słonecznikowego (nierafinowanego). Ale idealnie nadaje się do marynowania i dressingu do sałatek.

Olej słonecznikowy
Olej słonecznikowy

Olej sezamowy

Temperatura wrzenia półrafinowanego wynosi 232°C, nierafinowanego – 175°C. Olej sezamowy dodaje potrawom azjatyckiego smaku i jest stosowany w dressingach, sosach oraz jako aromatyczny dodatek do innych olejów w potrawach gotowanych na woku.

Przepis na chrupiącą sałatkę warzywną z dressingiem z oleju sezamowego

Chrupiąca sałatka jarzynowa z olejem sezamowym (na odchudzanie)
Chrupiąca sałatka jarzynowa z olejem sezamowym (na odchudzanie)

Do przygotowania sałatki potrzebujesz:

  • koper włoski 1 główka kapusty
  • korzeń daikona 1 sztuka
  • marchew 4 szt.
  • rzodkiewka 300 gr
  • brokuł 400 gr
  • chrupiące ogórki 600 gr
  • świeży korzeń imbiru 4–5 cm
  • mennica 4–5 oddziałów
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • sok i skórka z 1 dużej pomarańczy
  • ciemny olej sezamowy 2 łyżki l.
  • mielony cynamon 1 szczypta
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • lód

1. Odetnij uszkodzone obszary kopru włoskiego, odetnij łodygi ziołami (łodygi nie będą potrzebne, ale zostaw warzywa do dekoracji). Koper włoski pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Rzodkiewkę również drobno pokroić. Koper włoski i rzodkiewki włóż do dużej miski z zimną wodą i dużą ilością lodu.

2. Obierz marchewkę i daikon nożem do obierania. Za pomocą tego samego noża pokrój daikon i marchewkę w cienkie wstążki i umieść warzywa w lodowatej wodzie. Miskę odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. W tej formie warzywa można przechowywać w lodówce do 6 godzin.

3. Na dressing imbir obierz i pokrój w paski o połowę cieńsze i o połowę dłuższe niż zapałka. Wymieszaj z sokiem pomarańczowym, skórką, solą, cynamonem i 2 łyżkami. l. olej sezamowy. Odstawiamy dressing do lodówki przykrytej folią na 1 godzinę.

4. Odetnij całą łodygę brokułu (nie będzie Ci ona potrzebna), a główkę podziel na maleńkie różyczki. Za pomocą noża do obierania pokrój ogórki w wstążki. Wlać sok z cytryny na ogórki.

5. Usuń liście mięty z gałązek, ułóż je w stos, zwiń i cienko posiekaj.

6. Odcedź warzywa z lodem na durszlaku, usuń lód i dokładnie strząśnij wodę. Warzywa ułożyć w naczyniu do serwowania wraz z miętą, ogórkami i brokułami. Polej dressingiem i wymieszaj rękami. Spryskaj jeszcze trochę…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja