Jak solić ryby na wakacje: przygotowanie pysznej przystawki w domu

Jak solić ryby na wakacje: przygotowanie pysznej przystawki w domu

Jak solić ryby na wakacje: przygotowanie pysznej przystawki w domu

Olga Siutkina 10 marca 2024 r

czerwona ryba łosoś, pstrąg, łosoś coho, łosoś sockeye, łosoś kumpel, łosoś różowy, łosoś chinook królowa rosyjskiego stołu z przekąskami. Jak znaleźć klucz do każdej ryby łososiowej? Różnią się przecież smakiem, zawartością tłuszczu, gęstością, a nawet odcieniami czerwieni. Którą wybrać, aby zrywanie widelcem kawałka lekko osolonej delikatnej ryby sprawiało prawdziwą przyjemność? I co z tym dalej zrobić? Spójrzmy na wszystkie niuanse solenia czerwonej ryby.

Jak posolić czerwoną rybę na wakacjeJak posolić czerwoną rybę na wakacje

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Którą czerwoną rybę wybrać do solenia: mrożoną czy schłodzoną
  • Jakiego rodzaju naczyń użyć do solenia czerwonej ryby
  • Czy potrzebujesz ciśnienia, aby przygotować soloną czerwoną rybę?
  • Jakiej soli użyć do solenia ryb
  • Jak długo solić czerwoną rybę
  • Dlaczego potrzebujesz cukru do przygotowania solonej czerwonej ryby?
  • Czy do marynowania czerwonej ryby potrzebny jest alkohol?
  • Jaki sprzęt kuchenny jest potrzebny do solenia czerwonej ryby?
  • Jak gotować lekko soloną czerwoną rybę: przepis krok po kroku

Jeśli masz ochotę zafundować sobie przysmak, możesz oczywiście udać się do sklepu. Ale lekko solona czerwona ryba ugotowana w domu będzie smaczniejsza niż jakikolwiek kawałek z opakowania próżniowego.

Niezależnie od tego, jaką czerwoną rybę wybierzesz, zasada solenia będzie taka sama dla wszystkich. Główny wybierz dobrą rybę.

Którą czerwoną rybę wybrać do solenia: mrożoną czy schłodzoną

Jeśli masz pewność świeżości schłodzonych ryb, to oczywiście lepiej jest je zamrozić. Świeżo złowione jest jeszcze lepsze. Ale gdzie można go zdobyć w miejskich warunkach handlowych? Mrożone ryby będą tańsze, a jeśli zostaną prawidłowo rozmrożone, będą równie dobre jak ryby schłodzone.

Tym, którzy mają do czynienia z niezależnym rozmrażaniem, przypominam: należy rozmrażać w lodówce: wyjąć z zamrażarki i umieścić na dolnej półce lodówki. Nie rozmrozi się szybko, ale zachowa swój smak.

Ryby z etykietą „made in the sea” są najwyższej jakości. To gwarancja, że ​​produkt został zamrożony tylko raz, zaraz po złowieniu.

Jeśli nie masz doświadczenia w krojeniu całych ryb, lepiej kupić filety
Jeśli nie masz doświadczenia w krojeniu całych ryb, lepiej kupić filety

Nie ma potrzeby usuwania skóry. Nie zaleca się również mycia ryb pod bieżącą wodą. pogorszy to jego smak. Wystarczy wytrzeć rybę ręcznikiem papierowym od strony skóry i osuszyć ją od środka.

Jakiego rodzaju naczyń użyć do solenia czerwonej ryby

Naczynia do solenia ryb mogą być wykonane ze szkła, emalii lub plastiku przeznaczonego do kontaktu z żywnością. Wybierając tę ​​drugą opcję, należy zwrócić uwagę, aby plastik nie miał obcych zapachów. Przed włożeniem ryby do pojemnika można szczelnie owinąć ją w folię spożywczą.

Czy potrzebujesz ciśnienia, aby przygotować soloną czerwoną rybę?

Ktoś radzi nie wywierać presji, twierdząc, że ryba może się rozpaść pod naciskiem. Może się to zdarzyć, jeśli ryba została zamrożona więcej niż raz. Jeśli jest świeży, schłodzony lub rozmrożony zgodnie z zasadami (z zamrażarki do lodówki), lekki nacisk tylko przyspieszy solenie.

Jakiej soli użyć do solenia ryb

Lepiej jest używać soli grubej lub morskiej.

Sól i cukier to niezbędne składniki pysznej, lekko solonej ryby na święta.
Sól i cukier to niezbędne składniki pysznej, lekko solonej ryby na święta.

Jak długo solić czerwoną rybę

Stopień „zasolenia” ryb zależy nie od ilości soli, ale od czasu solenia.

Lekko solona ryba jest gotowa w 12 godzin. Jeśli chcesz, żeby ryba była bardziej słona, odwróć kawałek ryby i pozostaw na kolejne 2-3 godziny.

Dlaczego potrzebujesz cukru do przygotowania solonej czerwonej ryby?

Cukier łagodzi słony smak ryb, czyniąc je bardziej miękkimi.

Czy do marynowania czerwonej ryby potrzebny jest alkohol?

Alkohol podczas solenia ryb Składnik nie jest pilnie potrzebny, ale przydatny. Solenie nastąpi nieco szybciej, ryba będzie nieco gęstsza. Ale jeśli oryginalny produkt był doskonałej jakości, solona ryba i tak będzie bardzo smaczna.

Dodaj cukier i sól Najłatwiejszy sposób na posolenie czerwonej ryby. Jeśli chcesz przygotować rybę na święta, aby nadać jej bardziej formalny smak i wygląd, możesz do głównych składników dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy oraz drobno posiekany koperek.

Jaki sprzęt kuchenny jest potrzebny do solenia czerwonej ryby?

  • Pojemnik odpowiedni do wielkości ryby, najlepiej prostokątny
  • Mały pojemnik (kubek) do mieszania soli i cukru
  • Ostry nóż do krojenia na porcje do serwowania
  • Folia klejąca
  • Waga około 500–700 g
  • Możesz użyć torebki płatków śniadaniowych, soli
  • Ręcznik papierowy

Jak gotować lekko soloną czerwoną rybę: przepis krok po kroku

Jeśli posolisz rybę wieczorem, lekko solona czerwona ryba będzie gotowa na śniadanie rano
Jeśli posolisz rybę wieczorem, lekko solona czerwona ryba będzie gotowa na śniadanie rano

Aby przygotować lekko soloną czerwoną rybę, potrzebujesz:

  • 500 g czerwonej ryby
  • 1 łyżka. l. sól (30 g)
  • 0,5 łyżki. l. cukier (15 g)
  • 1 pomarańcza lub cytryna (skórka według uznania)
  • 1 pęczek drobno posiekanego koperku
  • 1 łyżka. l. wódka
  1. W małym pojemniku wymieszaj cukier i sól (w razie potrzeby dodaj skórkę z cytryny lub pomarańczy i drobno posiekany koperek).
  2. Wytrzyj rybę ręcznikiem papierowym i osusz filety.
  3. Na dno pojemnika, w którym będzie solona ryba, wsyp połowę przypraw i zalej wódką. Połóż rybę skórą do dołu na przyprawach. Posyp rybę pozostałymi przyprawami.
  4. Przykryj rybę folią spożywczą i połóż na niej ciężarek.
  5. Włóż pojemnik z soloną czerwoną rybą do lodówki. Po 12 godzinach rybę wyjąć, przyprawy opłukać pod bieżącą zimną wodą i dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.
  6. Skórkę z lekko solonej czerwonej ryby można natychmiast odciąć, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Możesz też wycinać plasterek po kawałku ze skóry. Rybę podawać z kremowym sosem chrzanowym i koperkiem.

Lekko soloną czerwoną rybę można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 48 godzin.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #łosoś #łosoś #pstrąg #ryba solona #ryba czerwonaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Elżbieta (gość)

11 marca 2024 r

Gdzie jest wódka? Do podawania doustnego?

00Odpowiedź

Wiera Anatolijewna (gość)

12 kwietnia 2023 r

Zdecydowanie dobry przepis. A co najważniejsze, szybko. Ta ryba okazuje się cudowna. Dzieci jednak instruują, aby nie wkładać koperku, ale każdy ma swój własny gust)

00Odpowiedź

Alina (gość)

12 kwietnia 2023 r

Świetny przepis, gorąco polecam. Poradziłem sobie całkiem nieźle!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja