Jak smażyć ziemniaki, żeby smakowały nawet tym, którzy ich nie jedzą
Andriej Bugajski 13 października 2023 r4,80 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz
Niewiele innych potraw ma nieodparty, przyciągający wzrok wygląd smażonych ziemniaków. Wszyscy uwielbiają smażone ziemniaki, „nawet osoby cierpiące na wrzody i abstynenci”, parafrazując klasykę. Na całym świecie zjada się jego megatony codziennie, przez cały rok, przez wiele lat z rzędu. Jedyne, co ratuje nas przed chronicznymi niedoborami, rosnącymi cenami i niedożywieniem, to niezwykle szczęśliwa okoliczność, że w Chinach, Indiach i Afryce ziemniaków prawie w ogóle nie je się – są słodkie ziemniaki, pochrzyn i inne zamienniki.
Nie rozmawiajmy długo o historii produktu, powiedzmy tylko podziękowania dla Francuza Parmentiera za szerzenie upraw ziemniaków w Europie i Rosji oraz opracowanie metod uprawy, a szczególne podziękowania dla pracowitych belgijskich chłopów z przedmieść Liege i Dinant, którzy rozpoczęli smażenie ziemniaków w XVIII w. Apocrypha świadczy, że chłopi jak zwykle smażyli na oleju małe rybki z rzeki Mozy. Zimą rzeka zamarzła i ktoś wpadł na pomysł smażenia zamiast ryby krążków ziemniaczanych. Pomysł najpierw zakorzenił się w okolicy, a potem poszedł dalej.
Podczas I wojny światowej w tych miejscach znaleźli się żołnierze Amerykańskiego Korpusu Ekspedycyjnego, którzy jedli te ziemniaki i byli zachwyceni. Podobnie jak Jankesi na dworze króla Artura, nie mieli pojęcia, gdzie się znajdują, dlatego nazwali belgijskie frytki frytkami francuskimi. Język rosyjski uczciwie przyjął flamandzkie słowo „głęboki tłuszcz”, choć w tym zatriumfowała sprawiedliwość historyczna.
Uliczny sprzedawca ziemniaków na początku XX wieku
Smażone ziemniaki weszły do kuchni rosyjskiej z kuchni francuskiej, skąd zapożyczono nazwy – a la Parisienne – w kulkach, paille – w cienkich paskach, rustykalne – w klinach i znane dziś frytki w klinach. Kuchnia rosyjska również wniosła swój doskonały wkład w ideę smażonych ziemniaków – ziemniaki Puszkina, plastry na wpół ugotowanych ziemniaków smażone na roztopionym maśle. To bardzo smaczne. Poza tym kawalerowie, wojskowi i głodni studenci opracowali jeszcze dziesiątki sposobów na idealne usmażenie ziemniaków, „po prostu nam szepcz”, a chętnie opowiedzą Ci o nich wszystkich ze szczegółami.
Ziemniaki rustykalne – w ćwiartkach
Placek ziemniaczany (paille) – cienkie paski i smażone ziemniaki
Ziemniaki a la Parisienne – kulki
Wróćmy do początków, czyli do Belgii. Metoda smażenia w głębokim tłuszczu daje doskonałe rezultaty, ale należy wziąć pod uwagę wiele subtelnych punktów.
Po pierwsze, potrzebujesz odpowiednich rodzajów ziemniaków do smażenia. O naszych odmianach nikt już nie pamięta, tym bardziej, że wszystkie nasze sadzeniaki sprowadzamy z Holandii i Polski. Ale jeśli na torbie widnieje napis „Do smażenia”, to jest to produkt w sam raz dla Ciebie. Można oczywiście kupić gotowe mrożone ziemniaki – takie ziemniaki, pokrojone w zwykłą kostkę, lekko obsmaża się na wrzącym oleju i od razu zamraża. To znacznie ułatwi Ci zadanie, ale także ułatwi Twój portfel. Kochamy ziemniaki za ich przystępną cenę, ale za dodatkowe pieniądze lepiej kupić smalec.
Zakupione ziemniaki należy umyć i obrać. Solidne metalowe obieraczki do ziemniaków pozwalają zrobić to szybko i jednocześnie przyciąć paznokcie. Wymaga umiejętności, ale można je zdobyć dość szybko. W rzeczywistości, jeśli ziemniaki są dobrze umyte, możesz pominąć ten krok. Cienka skórka tylko dodaje smaku.
Następnie ziemniaki należy pokroić wzdłuż w kostkę o boku 1 cm. Są do tego również gadżety i mechanizmy i nikt nie anulował noży.
Ziemniaki należy pokroić wzdłuż w kostkę o boku 1 cm
Umieść pokrojone ziemniaki w dużej misce z zimną wodą, zamieszaj i pozostaw na 20-60 minut, aby uwolnić nadmiar skrobi. W tym czasie potrząśnij ziemniakami jeszcze kilka razy. Następnie należy osuszyć ziemniaki – w tym celu na stole połóż ręcznik kuchenny (najlepiej waflowy), wyłóż na niego pokrojone ziemniaki, owiń brzegi i pocieraj rękami. Wszystko to należy zrobić szybko, w przeciwnym razie ziemniaki ściemnieją. Pozwól, aby wytarte ziemniaki nieco wyschły na powietrzu – im bardziej są suche, tym mniej oleju się zagotuje.
Włóż pokrojone ziemniaki do miski z zimną wodą, zamieszaj i pozostaw na 20-60 minut, aby uwolnić nadmiar skrobi.
Właściwie gorąco. Teraz sprzedają specjalny olej do smażenia o wysokiej temperaturze zapłonu i dodatku przeciwpieniącym. Jest niedrogi i doskonale spełnia swoją funkcję. Starożytni Belgowie smażyli na mieszance tłuszczu końskiego i wołowego, co wszędzie jest znacznie lepsze. W czasach radzieckich takie rzeczy były nadal sprzedawane, ale teraz są dość trudne do znalezienia. Kup zatem frytkownicę.
Recepcja składa się dwukrotnie przy smażeniu ziemniaków. Gotowe ziemniaki mają dwa wymagania – przyjemny, jasnozłoty kolor oraz miękkość i puszystość w środku. Kolor wymaga wysokiej temperatury, a miękkość niskiej temperatury, jest tu sprzeczność. Materializm dialektyczny uczy nas, że można to przezwyciężyć.
Najpierw wlać olej do rondla z wysokimi ściankami warstwą o grubości 5 cm. Postawić na ogniu i podgrzać do temperatury 160˚C. Dodajemy partiami ziemniaki i smażymy około 5 minut. Ziemniaki powinny prawie nie zmieniać koloru – gdy tylko będą gotowe, wyjmij je łyżką cedzakową na papierowe ręczniki. Taki półprodukt może długo leżeć i czekać np. na przyjazd gości, co jest wygodne, biorąc pod uwagę ich niepunktualność. Wystudzone możesz przynajmniej zamrozić w formie klusek i mieć pod ręką szybką opcję.
Głęboko smażone ziemniaki
Kiedy wszyscy już dotarli i czekają z otwartymi dziobami, ziemniaki trzeba usmażyć po raz drugi. Ponownie rozgrzej olej, tym razem do temperatury 175-180˚C. Ponownie dodajemy porcjami ziemniaki i smażymy, aż ładnie się zarumienią. Pomiędzy porcjami odczekaj, aż olej ponownie osiągnie wysoką temperaturę. W takich przypadkach bardzo przydatny jest termometr. Gotowe ziemniaki ponownie układamy na ręcznikach papierowych (najlepiej postawić obok nich blachę do pieczenia przykrytą kratką wyłożoną ręcznikami), odsączamy i posypujemy solą. Gotowy!
Gotowe ziemniaki ułożyć na ręcznikach papierowych, odsączyć i posolić na wierzchu.
Ziemniaki „Puszkin” zasadniczo opiera się na tym samym pomyśle – najpierw gotujesz ziemniaki do połowy ugotowane, a następnie nadajesz im elegancki rumieniec i doskonały smak oleju.
Najlepiej nadają się młode, okrągłe ziemniaki z cienką skórką; są one obecnie sprzedawane w wielu miejscach. Ziemniaki należy umyć i pokroić na 8 części – dwa razy wzdłuż południków i raz wzdłuż równika.
Każdy ziemniak pokroić na 8 kawałków
Włóż do rondla, zalej zimną wodą i gotuj na dużym ogniu pod przykryciem. Po ugotowaniu należy gotować przez 10 minut na średnim ogniu i bez pokrywki. Ugotowane ziemniaki włóż do durszlaka, następnie przełóż je ponownie na ręcznik i pozostaw do ostygnięcia i wyschnięcia.
Ziemniaki ugotuj, pozwól im ostygnąć i wysuszyć
Na dużej patelni lub w rondlu, kociołku lub woku podgrzej ghee, aż warstwa będzie głęboka na około centymetr. Gdy olej będzie bardzo gorący, włóż do niego kawałki ziemniaków. Można włożyć całkiem sporo, więcej niż do głębokiego smażenia, jednak trzeba zachować swobodę manewrowania i mieszania. Trzeba często mieszać, mniej więcej co minutę. Gdy ziemniaki ładnie się zarumienią, można przystąpić do degustacji. Jeśli w środku jest całkowicie miękkie, wszystko jest gotowe, jeśli pozostaje twarde, między kolejnymi wymieszaniami przykrywamy pokrywką. Cały proces zajmie 7-10 minut.
Smażyć ziemniaki na dużej patelni, często mieszając
Teraz o decyzjach heurystycznych. Aby uzyskać pyszne smażone ziemniaki, nie musisz ich smażyć.. Jest długa, kłopotliwa i pracochłonna. O wiele łatwiej jest upiec ziemniaki.
Włącz piekarnik na górną i dolną grzałkę z termoobiegiem, na 200˚C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Umyj ziemniaki z cienką żółtą skórką i pokrój je w plasterki jak pomarańczę, po 6-8 plastrów na ziemniaka. Wysuszyć na ręczniku. Przełożyć do miski, posypać solą i grubym czarnym pieprzem, wymieszać. Dolać dobry olej i ponownie wymieszać rękoma.
Do ziemniaków dodać przyprawy i zalać oliwą
Ułożyć na papierze na blasze do pieczenia i obrócić wszystkie plasterki skórą do dołu. Gdy piekarnik się nagrzeje, włóż do niego blachę do pieczenia nieco wyżej niż środek i pozostaw na 25 minut. Zwykle to wystarczy. Jeśli ziemniaki były szczególnie duże, może to zająć kolejne 5 minut. Nie przesuszaj!
Ziemniaki ułożyć na blasze do pieczenia, skórą do dołu.
Jeśli masz ochotę na wyjątkowy szyk, po 15 minutach możesz wyjąć blachę do pieczenia i położyć na niej cebulę, pokroić w duże piórka jak ziemniaki, a nawet szalotkę, jest jeszcze smaczniejsza.
Dodaj cebulę do ziemniaków
Włóż patelnię z powrotem do piekarnika. Po 5 minutach ponownie wyjmij i połóż na wierzchu pomidorki koktajlowe. Posyp suszonymi ziołami prowansalskimi. Wróć do piekarnika i piecz przez kolejne 5-7 minut, aż pomidory zaczną pękać.
Dodać pomidorki koktajlowe i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut.
Goście będą zachwyceni, zostało przetestowane niejeden raz. I nie musisz robić prawie nic, to kwestia pięciu minut.
Ziemniaki zapiekane z pomidorkami koktajlowymi i cebulą
„Kto nie jadł ziemniaków, nie zna przyjemności” – śpiewali radzieccy pionierzy. Dokładnie tak.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #smażone ziemniaki #smażone ziemniakiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
2 kwietnia 2020 r
Dobre smażenie jest nie mniejszą sztuką niż sam produkt i jego przygotowanie. Klasyczne smażenie ziemniaków zawsze odbywało się w ten sposób: jedna trzecia tłuszczu wołowego, jedna trzecia tłuszczu piekarskiego, jedna trzecia smalcu. Wynik Cię zaskoczy (w porównaniu z olejem roślinnym). Otwarte pozostaje tylko jedno pytanie: gdzie mogę to dzisiaj dostać?!
00Odpowiedź
25 lutego 2020 r
Gotować przez 7 minut, pokroić w 4 cm kostkę. i podsmaż masło i olej słonecznikowy, obracaj co dwie (2) minuty.
00OdpowiedźKonstanca28 stycznia 2020 r
Smażonych ziemniaków nigdy za dużo!))
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych