Jak smażyć wątróbkę wieprzową i dlaczego nie można jej przyrządzać tak samo jak wołowiny

Jak smażyć wątróbkę wieprzową i dlaczego nie można jej przyrządzać tak samo jak wołowiny

Jak smażyć wątróbkę wieprzową i dlaczego nie można jej przyrządzać tak samo jak wołowiny

Jak smażyć wątróbkę wieprzową? „Czy jest różnica między wieprzowiną a wołowiną?” – pytasz. Oczywiście, że istnieje i to znaczące, nawet na zewnątrz można bezbłędnie odróżnić wątrobę wołową od wątroby wieprzowej. A jeśli różnią się nawet wyglądem, to gusta będą zupełnie inne. Przyjrzyjmy się temu bardziej szczegółowo i usmażmy pyszną wątróbkę wieprzową na patelni.

Jak smażyć wątróbkę wieprzową i dlaczego nie można jej przyrządzić tak samo jak wołowiny

O czym porozmawiamy w artykule:

• Jak odróżnić wątrobę wieprzową od wołowej

• Jak wybrać wątróbkę wieprzową

• Lifehacki: jak usunąć nieprzyjemny zapach i gorycz z wątroby wieprzowej

• Jak pysznie usmażyć wątróbkę wieprzową

Jak odróżnić wątrobę wieprzową od wołowej

Na targu oferujemy wołowinę, wieprzowinę, kurczaka, królika i wątróbkę indyczą. Wszystkie różnią się wyglądem, rozmiarem i strukturą. Jeśli porównamy wołowinę i wieprzowinę, wołowina jest znacznie większa: średnia waga może osiągnąć 4–5 kg, a wieprzowina nie więcej niż 2 kg. A kiedy umieścisz je obok siebie, od razu zauważysz różnicę nie tylko w wielkości, ale także w kolorze. Obie wątroby mają czerwono-brązowy kolor, ale wątroba wołowa jest znacznie ciemniejsza i bogatsza; wieprzowina jest lżejsza. Kolejną charakterystyczną różnicą jest to, że film na powierzchni wątroby wieprzowej jest bardzo cienki, prawie niewidoczny, z wzorem w kształcie rombu. Krój też jest inny: w przypadku wołowiny jest gładki, natomiast w przypadku wieprzowiny jest ziarnisty, z wyraźnymi porami.

Zapach też będzie inny. Wątróbka wołowa pachnie mięsem, mlekiem, z lekkim słodkawym odcieniem. Wieprzowina ma ostrzejszy zapach z lekką nutą goryczy. Ta sama goryczka często jest wyczuwalna w smaku. Dlatego przed gotowaniem wątroby wieprzowej będziesz musiał walczyć z zapachem.

Jak wybrać wątrobę wieprzową

Świeża wątroba ma błyszczącą powierzchnię, czerstwa wątroba ma matową powierzchnię.
Świeża wątroba ma błyszczącą powierzchnię, czerstwa wątroba ma matową powierzchnię.

To, jak długo wątroba leżała na blacie sprzedawcy, można określić przede wszystkim po jej wyglądzie. Świeża wątroba o jasnym kolorze i błyszczącej powierzchni. Stare będą nudne. Nie kupuj części, które są przyciemnione, wyblakłe lub mają brązowe lub żółte plamy. Zmiana koloru może również wskazywać, że zwierzę nie było zdrowe przez całe życie.

Jeśli lubisz podroby ze względu na ich kolor i połysk, nie wahaj się ich powąchać. Nie kupuj wątroby o silnym, nieprzyjemnym zapachu.

Zamrożoną wątróbkę wieprzową należy zamknąć i nie powinna znajdować się na niej gruba warstwa lodu. Sprawdź datę produkcji i datę ważności. Jest mało prawdopodobne, że z zamrożonej, niewłaściwie przechowywanej wątroby uda się uzyskać smaczne danie.

Lifehacki: jak usunąć nieprzyjemny zapach i gorycz z wątroby wieprzowej

Pod względem wartości odżywczych wątroba wieprzowa w niczym nie ustępuje wątrobie wołowej. A gorycz obecną w smaku, jeśli Ci przeszkadza, można usunąć prostymi technikami.

1. Najczęstszym sposobem jest namoczenie wątroby w mleku na 30 minut do 2 godzin. Wątroba odpoczywająca w mleku po ugotowaniu stanie się bardziej miękka.

2. Serwatka pomoże poradzić sobie z goryczą.

3. Roztwór musztardy (1 łyżka musztardy na 1 litr wody) zmiękczy wątrobę, usunie nieprzyjemny zapach i gorycz. Możesz pozostawić wątrobę w roztworze musztardy na noc.

4. Roztwór soli i sody – 1 łyżka stołowa na 2 litry wody.

5. Charakterystyczna dla wątroby wieprzowej goryczka zniknie, jeśli przewody żółciowe zostaną ostrożnie usunięte, pokrojone na kawałki o masie 300–500 g i namoczone w roztworze octu (150 ml 9% octu na 1 litr wody).

6. Jeśli przed gotowaniem pokrojoną na kawałki wątrobę zalejemy prawie wrzącą wodą i pozostawimy na 1-2 minuty, nieprzyjemny zapach zniknie, a wątroba stanie się bardziej miękka.

Ważne jest, aby po tych wszystkich metodach moczenia wątrobę przepłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć. Stosunek płynu do masy wątroby wynosi 1:1.

Jak pysznie usmażyć wątróbkę wieprzową

Przeanalizowaliśmy zewnętrzne różnice między wątróbką wołową i wieprzową, wybraliśmy świeże i poznaliśmy techniki, które pomogą pozbyć się goryczy. Teraz czas na gotowanie, a najłatwiej jest usmażyć wątrobę na patelni.

Nalot na wątrobie wieprzowej jest bardzo cienki, prawie niewidoczny. Dlatego nie da się go usunąć, tak jak w przypadku wołowiny, ale trzeba usunąć drogi żółciowe. Wątróbkę pokroić na kawałki o jednakowej grubości, około 1 cm. Dzięki temu wszystkie kawałki zostaną usmażone w tym samym czasie, a unikniemy nieprzyjemnych sytuacji, gdy ktoś dostanie porcję rozgotowaną, suchą jak sos, a ktoś niedogotowaną. część z krwią.

Jeśli chcesz uzyskać soczystą, smaczną wątrobę, która zachowała wszystkie swoje korzystne właściwości, nigdy nie powinieneś jej rozgotować ani wysuszyć. Najważniejsze jest, aby uchwycić moment, w którym wątroba jest już całkowicie gotowa, ale pozostaje miękka i soczysta. Dosłownie 2-3 dodatkowe minuty – i smak zostanie utracony. Jeśli chcesz zmiękczyć wątrobę, lekko ubij kawałki młotkiem.

Kolejnym pytaniem, które często pojawia się podczas smażenia wątróbki jest: „Kiedy dodać soli: przed smażeniem czy po?” Lepiej nie dodawać soli z góry. Wyjątkiem jest wątróbka smażona w cieście.

Wątróbkę wieprzową można usmażyć po prostu krojąc ją na porcje i kładąc na patelni rozgrzanej olejem, lub dodać ulubione przyprawy i przyprawy, obtoczyć w mące, a przed smażeniem maczać w mące i cieście jajecznym.

Do smażenia lepiej używać ghee. Jeśli nie masz ghee, możesz zastąpić je olejem roślinnym, ale nie masłem: masło się spali.

Wątróbka wieprzowa w cieście

Wątróbka wieprzowa w cieście
Wątróbka wieprzowa w cieście

Aby usmażyć wątróbkę wieprzową w cieście, potrzebujesz:

  • 500 g wątroby wieprzowej
  • 500 ml wody
  • 75 ml 9% octu
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 75 g mąki pszennej premium
  • 80 g ghee
  • sól, świeżo zmielona czarna do smaku

1. Z wątroby wieprzowej wyciąć przewody żółciowe i tłuszcz i umieścić w pojemniku. Wodę zmieszaj z octem i polej wątrobę. Wątrobę należy całkowicie zanurzyć w wodzie i occie. Pozostaw na 1 godzinę.

2. Po namoczeniu wątrobę przepłucz pod bieżącą zimną wodą i dobrze osusz papierowym ręcznikiem.

3. Pokrój wątrobę na kawałki o grubości 1–1,5 cm. Staraj się, aby wszystkie kawałki były tej samej grubości, wtedy ugotują się w tym samym czasie.

4. Kawałki wątróbki wieprzowej ułóż na desce do krojenia i przykryj folią spożywczą lub torbą foliową. Lekko ubić młotkiem, solą i pieprzem.

5. Przygotuj ciasto. Do miski wlać mleko, dodać jajko, sól i pieprz. Wymieszaj trzepaczką.

6. Dodaj mąkę i wymieszaj, aż będzie gładka. Konsystencja ciasta powinna przypominać kefir.

7. Na patelni rozgrzewamy olej i maczając w cieście kawałki wątróbki wieprzowej, układamy je na patelni w niewielkiej odległości od siebie.

8. Smażyć wątrobę z jednej strony przez 3-4 minuty, następnie odwrócić i smażyć z drugiej strony przez kolejne 3 minuty. Wątroba powinna mieć równomierny złoty kolor.

Podawaj smażoną na patelni wątróbkę wieprzową z gotowanymi lub smażonymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, gotowanym ryżem lub kaszą gryczaną. Dobre do podania ze smażonymi krążkami cebuli, smażonymi pomidorami i świeżą sałatką.

Uwaga dla gospodyni

Przed gotowaniem wątróbkę wieprzową można marynować w sosie sojowym z czosnkiem i imbirem. Potem dostajesz smażoną wątróbkę w stylu azjatyckim. I podawaj karmelizowane jabłka jako dodatek. Na patelni można nie tylko usmażyć wątróbkę wieprzową, ale także zrobić z niej pyszne naleśniki.

Przy okazji

Wątróbka wieprzowa zawiera taką samą ilość przydatnych substancji jak wątroba wołowa. Zalecany jest do stosowania przez osoby cierpiące na anemię. Zawiera jednak więcej tłuszczu, na co warto zwrócić uwagę w przypadku osób z wysokim poziomem cholesterolu.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wątroba wieprzowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja