Jak smakowicie świętować Nowy Rok i nie zbankrutować

Jak smakowicie świętować Nowy Rok i nie zbankrutować

Jak smakowicie świętować Nowy Rok i nie zbankrutować

Marianna Orlinkowa 21 grudnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz

Wszystko, co najlepsze powinno znaleźć się na noworocznym stole, prawda? To właśnie robiły nasze matki, babcie, prababcie i tak dalej. Przy obecnych cenach taka konfiguracja może łatwo doprowadzić do ruiny. A może do idealnego menu, jeśli zastosujesz swój mózg, doświadczenia kulinarne, portal i moje wskazówki poniżej.

Jak smakowicie świętować Nowy Rok i nie zbankrutować

Co przeczytać w artykule:

  • „Od razu dam z siebie wszystko”: jak prawidłowo stworzyć menu
  • Inteligentne planowanie
  • Wołowina
  • Łosoś
  • Krewetki
  • Dania z minusowym kosztem
  • Lifehacki oszczędnych właścicieli
  • Jak prawidłowo usunąć ze stołu noworocznego

„Od razu założę to, co najlepsze”

To mój ulubiony cytat, który wyjaśnia, jak nie przygotowywać świątecznego menu. Jeśli z dumą postawicie na stole łososia, halibuta, jesiotra, węgorza, sześć rodzajów wędlin, pięć marynowanych warzyw, plasterki sera plus solone kapsle szafranowe, nie mówiąc już o Olivierze, shubie, mimozie, gorącym i napoleońskim, wszyscy nie będzie się dobrze czuć. Ty – z włożonych wydatków i wysiłków. Dla zjadaczy – w zależności od ilości jedzenia. Jedzenie – bo nikt nie mógł się nim naprawdę cieszyć.

Wydaje mi się, że do menu trzeba podejść podobnie jak do organizacji koncertów. Na scenie powinna znajdować się jedna główna gwiazda, kilka mniejszych gwiazd w ramach rozgrzewki oraz wysokiej jakości, dobrze dobrana tancerka rezerwowa. Pomyśl – co najbardziej chciałbyś zobaczyć na stole? Na której części menu (zimny-gorący-deser) warto się skupić? Praktyka pokazuje, że główna uwaga skupia się na przystawkach – niech więc tam wystąpi Twoja główna gwiazda. A wspaniałe gorące danie z deserem lub bez można podać 1 stycznia po południu lub wieczorem (przygotowując je z jak największym wyprzedzeniem). Uwierz mi, wtedy doceni się go znacznie bardziej niż o trzeciej nad ranem od trzydziestej pierwszej do pierwszej.

Inteligentne planowanie

Porozmawiajmy teraz o tym, jak najmądrzej korzystać z drogich produktów. Często okazuje się, że z punktu widzenia oszczędności nie tylko pieniędzy, ale i czasu, lepiej kupić drogi produkt w całości, albo w większej części, albo w większym opakowaniu. Dzięki temu zamiast jednego dania można ugotować przynajmniej dwa – a nawet cztery, nie wkładając czterokrotnie większego wysiłku. Najłatwiej to wyjaśnić na trzech przykładach: wołowina, łosoś, krewetki.

Wołowina

Stroganow wołowy z borowikami
Stroganow wołowy z borowikami

Jeśli planujesz nakarmić swoją rodzinę i przyjaciół stekami, to prawie na pewno świętujesz Nowy Rok na daczy (lub masz grill ukryty na balkonie). Zamiast kupować steki porcjowane dla każdego, kup solidny kawałek mięsa, 3-4 kilogramy. Najlepszymi przykładami są duża polędwica wołowa i zad. Z polędwicy weź środkową część i ugotuj filet mignon z fantazyjnym sosem. I połóż „ogon” i „głowę” na pięknej świątecznej sałatce. Z zadka wytnij filety na steki, a resztę na te ciekawe burgery! Jeśli zad jest wystarczająco duży, a przy Twoim stole nie ma zbyt wielu osób, to oprócz powyższego mięsa wystarczy na smażoną potrawę z warzywami lub na luksusowy stroganow wołowy.

Placki z mostka wołowego
Placki z mostka wołowego

Jeśli jesteś zwolennikiem pieczonego mięsa (znacznie tańszego), kup duży kawałek mostka wołowego z kością, z tłuszczem. Można część zamarynować i piec w niskiej temperaturze, aby powstałe mięso było tak delikatne, że odchodziło od kości. I pokrój trochę z góry i ugotuj – dostaniesz bulion i gotowane mięso do nadzienia ciasta mięsnego lub pasztetów.

W przypadku pewnego rozciągnięcia te same zasady można zastosować do wieprzowiny. Następnie w pierwszym przypadku będzie najdroższy kawałek – karkówka, a w drugim – znowu mostek lub szynka.

Łosoś

Z całego łososia można przygotować wiele dań. Nie dam Ci żadnej konkretnej rady, chyba że zajrzysz tutaj. Moim zdaniem zdecydowanie łatwiej jest dokonać wyboru na podstawie zdjęć. Chcę od razu powiedzieć – jeśli sam nie jesteś fanem krojenia ryb, zamów cięcie u sprzedawcy. Nie ma znaczenia, gdzie kupisz łososia – w supermarkecie czy na rynku, filetują go za Ciebie lub jakkolwiek poprosisz. Jest jeden wyjątek – gdy ryba jest zamrożona. Łosoś to duża ryba, jeśli mówimy o łososiu, to jeden osobnik może ważyć 5–7 kg. Jeśli nie potrzebujesz aż tyle, sięgnij po inną rybę z łososia – pstrąga karelskiego, którego waga zwykle nie przekracza 3 kg.

Po przekrojeniu dowolnej ryby otrzymasz 2 filety (ze skórą lub ze skórą), głowę, ogon i szkielet. Poproś „nóża”, aby odciął trochę więcej miąższu przyczepionego do głowy i ogona, niż jest to wymagane zgodnie z przepisami – powiedz, że będziesz gotować zupę. Właściwie to ugotujesz, bo nie wymaga to prawie żadnej pracy – głowę, ogon, szkielet i skórę, jeśli są oddzielone, umieszczasz w dużym rondlu. Można też samodzielnie odciąć teshę (pasek tłuszczu z brzucha) z obu filetów – znacznie poprawi to zupę. Następnie zagotuj, usuń pianę, wrzuć do garnka pieprz, sól i cebulę – i po 20-30 minutach masz gotowy wspaniały rosół. Mięso usuwa się z głowy, ogona i tuszy kilkoma ruchami. Następnie wybierz tutaj. Idealne jedzenie na 1 stycznia będzie lepsze tylko wtedy, gdy ugotujesz je dzień wcześniej.

Gravlax
Gravlax

Teraz dwa filety. Proponuję zostawić jedną na skórze i posolić. A drugą wykorzystaj na przekąski lub gorące dania, jak tylko dusza zapragnie.

Nie, przepraszam, nadal nie jestem w stanie nie doradzić niczego konkretnego. Oto moja ulubiona ciepła przekąska, która z pewnością sprawdzi się na każdej imprezie. Najpiękniej wyjdzie, jeśli wykorzystamy środkową część grzbietu, na którą zwykle przygotowuje się sashimi, i pokroimy ją jak na sashimi, tylko dwa razy grubszą.

Krewetki

O krewetkach dużych (tzw. „królewskich”) napisałam długi artykuł, jest tutaj i jest tam kilka świątecznych przepisów. Ale najważniejszą rzeczą do zapamiętania jest to, że kilogram krewetek może wystarczyć na co najmniej 2 świąteczne dania. Jeśli są pełne, to na przekąskę i zupę. Jeśli bez głowy, to na: przekąskę i danie główne; sałatka i danie główne; lub 2 przekąski. Np.: krewetki i ser na szaszłykach z jakimś dipem + krewetki z warzywami w „kopercie”; Cezar z krewetkami + paella; Krewetki czosnkowe na bruschetcie + awokado z krewetkami.

Dania z minusowym kosztem

W rzeczywistości jest to coś w rodzaju mitu o „ujemnych kaloriach” selera – na przykład więcej wydajesz na trawienie, niż przyjmujesz. Oczywiście kłamstwo. Nie ma żadnego ujemnego kosztu jako takiego – nadal wydajesz pieniądze na zakup. Inną rzeczą jest to, że te naczynia są wykonane z tej części zakupu, którą zwykle wyrzucasz. Dlatego lepiej pasuje angielskie słowo „zero waste”. Co to za dania? Przede wszystkim buliony stanowią bazę do zup i sosów. Ozdoby warzywne (z marchwi, cebuli, pora, papryki słodkiej, ziół, grzybów) – na bulion warzywny. Kości dowolne – do mięsa/kurczaka. Skóra, ogon, głowa i rama ryby, a także muszle krewetek – dla ryb. Rosół można ugotować w ramach przygotowań do Nowego Roku i wykorzystać podczas leniwych dni świąt noworocznych. Jeśli masz trochę doświadczenia i wyobraźni, możesz wykorzystać w jednym daniu kilka rodzajów resztek – na przykład zrobić zupę z warzyw, ryb i krewetek – jest piękna nawet bez samych krewetek, jeśli zrobisz do niej grzanki. Aby ułatwić oszczędzanie, poniżej przedstawiamy skuteczne sposoby oszczędzania energii, pieniędzy i żywności.

Wszystkie części drogiej ryby nadają się na rosół, a następnie na pyszną zupę posylwestrową: skóra, ogon, głowa i rama
Wszystkie części drogiej ryby nadają się na rosół, a następnie na pyszną zupę posylwestrową: skóra, ogon, głowa i rama

Lifehacki oszczędnych właścicieli

W przeddzień zakupu zdemontuj lodówkę, a zwłaszcza zamrażarkę. Prawdopodobnie będą tam rzeczy, których naprawdę będziesz potrzebować: ryba na ciasto, resztki mięsa na zupę, mrożone warzywa lub domowe mrożonki, które możesz szybko przekąsić podczas przygotowywania świątecznego menu. Dzięki temu możesz zaoszczędzić na nowych zakupach i będziesz mieć wolną przestrzeń, aby spokojnie rozłożyć wszystkie swoje zakupy.

Połóż wszystkie słoiki z lodówki na stole i zastanów się, czy można uwzględnić ich zawartość w menu? Oto na przykład trzecia część słoika kaparów, które od ostatnich urodzin przenosisz z jednej półki na drzwiach lodówki na drugą. Albo puszka kryla, która została kupiona i nigdy nie otwarta, nie wiadomo dlaczego. I kolejna ostra, egzotycznie wyglądająca przyprawa. Wszystko to można wykorzystać, powiedzmy, w asortymencie bruschetty.

Kiedy robisz ostatnie zakupy przed Nowym Rokiem, kup więcej jajek i chleba kanapkowego (lub tortilli, albo chleba pita, albo chleba pita). Te dwa rodzaje produktów pozwalają na wykorzystanie niemal dowolnych resztek świątecznego menu w omletowych frittatach i wrapach kanapkowych.

Jak prawidłowo usunąć ze stołu noworocznego

Możesz chichotać, ile chcesz, ale odpowiedź na to pytanie pomoże Ci uniknąć marnowania pieniędzy, czasu i wysiłku, tak samo jak odpowiednie planowanie menu. Nie znam prawie nikogo, kto mógłby dokładnie obliczyć wymaganą ilość jedzenia na to święto. Ja sam zazwyczaj potrafię na trzeźwo obliczyć ilość jedzenia dla moich gości – i choć jestem Człowiekiem Rozsądnym, to wychodzę z tej kalkulacji. Ale w najbardziej nieodpowiednim momencie: przed kolejką do kasy lub próbując zmieścić wszystkie przygotowania w jednym krótkim świetle dnia – krótko mówiąc, kiedy jestem zupełnie bezbronna, za mną stoi duch Dobrej Gospodyni Domowej. Kręci głową i lamentuje: „To nie wystarczy, co? A jeśli to nie wystarczy?” W rezultacie na stole pojawiają się jeszcze dwa lub trzy naczynia, a potem wszystko to, niezjedzone, nie mieści się w lodówce.

Zaopatrz się w plastikowe pojemniki: możesz na nich umieszczać resztki jedzenia, nawet w porcjach. A porządek w lodówce będzie idealny
Zaopatrz się w plastikowe pojemniki: możesz rozłożyć na nich resztki jedzenia, nawet w porcjach. A porządek w lodówce będzie idealny

Jeśli i Ty słyszysz ten głos w głowie i nie możesz się mu oprzeć, to chociaż przygotuj drogi ewakuacyjne w postaci torebek Ziploc z zamkiem i pojemnikami (i! żeby! były! na pewno! pokrywki do nich!). Umieść je w dogodnym miejscu, aby po pięciu kieliszkach szampana nadal je można było odnaleźć. Wręcz przeciwnie, ukryj folię spożywczą. Opróżnij stół na czas. Nie spodziewaj się, że „może ktoś będzie miał ochotę na kolejny kawałek galaretowatego mięsa”. Te dodatkowe godziny na stole wcale nie są dobre dla galaretowatego mięsa. Gdy tylko goście rozsiądą się imponująco na oparciach krzeseł i ich wzrok przestanie błądzić po stole, uporządkuj je tak, aby pomóc Ci w odkładaniu przekąsek – i od razu do torebek i pojemników. I nie pod filmem na tym samym naczyniu! Gwarantujemy, że wszystkie naczynia nie zmieszczą się w lodówce, co oznacza, że ​​coś pozostanie w temperaturze pokojowej, a następnego dnia to wyrzucisz. No cóż, następnego ranka rozpoczynając nowy rok, próba uporządkowania bałaganu w lodówce nie jest dobra. Masz nowe życie, wszystko powinno być w porządku.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #MenuNoworocznePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja